Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγγενείς αγνοουμένων
  • [02] Χρηματιστήριο - Νέα υποχώρηση
  • [03] Τρόοδος - Επιτροπή Αμυνας - Χάσικος - Ραντάρ
  • [04] Καιρός - Ψύχος - Χιονοπτώσεις
  • [05] ΝΕΟ - Τζιακούρμας - Αλληλεγγύη
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Κρίση στην Τουρκία
  • [07] Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Τζιακούρμας - Αλληλεγγύη
  • [08] Υπουργός Οικονομικών - Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου
  • [09] Βουλή - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος - Κύρωση Συμφωνίας
  • [10] Βουλή - Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Κύρωση Σύμβασης
  • [11] Κηδεία Πλουτή Σέρβα - Λονδίνο
  • [12] Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ - Αποκλεισμός ομάδων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγγενείς αγνοουμένων

    KYΠΕ - 22/02/2001

    Τις έντονες ανησυχίες της για τη στασιμότητα που υπάρχει στο θέμα των αγνοουμένων εξέφρασε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ενιαία Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, η οποία ζήτησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Θεοδοσίου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε η Επιτροπή πριν δέκα περίπου μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα υποχώρηση

    KYΠΕ - 22/02/2001

    Νέα υποχώρηση της τάξης του 1,38% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στην σημερινή συνάντηση, ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές. Μεγαλύτερες απώλειες σε ποσοστό 1,84% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 869,39 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει στα ίδια περίπου χθεσινά επίπεδα των 9,5 εκατομμυρίων λιρών.

    Οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων που σημειώθηκαν στο άνοιγμα της αγοράς έφεραν το Γενικό Δείκτη στις 204,4 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 2%. Η άμεση, ωστόσο, αντίδραση των αγοραστών οι οποίοι επικεντρώθηκαν στο "μάζεμα", κυριολεκτικά, των μετοχών των τραπεζών, ώθησαν την αγορά μέσα σε λίγα λεπτά στο επίπεδο των 208 μονάδων. Το νέο κύμα ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκε ακολούθως πίεσαν τον Δείκτη προς τα κάτω, αγγίζοντας τις 204,72 μονάδες - πτώση 1,89%, με τον κλάδο των τραπεζών να παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 2,48%. Στη συνέχεια ο Δείκτης αφού σταθεροποιήθηκε γύρω στις 206 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 205,78 μονάδες έναντι 208,67 μονάδες χθες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 1,38%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Τρόοδος - Επιτροπή Αμυνας - Χάσικος - Ραντάρ

    KYΠΕ - 22/02/2001

    Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος πραγματοποίησαν σήμερα οι βουλευτές - μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, όπου τους ξενάγησαν και τους ενημέρωσαν επιτόπου ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και αξιωματικοί της Διοίκησης Αεροπορίας του κυπριακού στρατεύματος.

    Οι βουλευτές, μετά την ξενάγηση και την ενημέρωση, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, διά του Προέδρου της Επιτροπής Αμυνας Τάκη Χατζηδημητρίου για τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων και την πρόοδο που έχει συντελεσθεί, ενώ ο κ. Χάσικος δήλωσε ότι σήμερα καλύπτεται αποτελεσματικά ολόκληρος ο χώρος ελέγχου πτήσεων της Κύπρου και ότι τα προβλήματα που υπήρξαν με τους Βρετανούς και τις δικές τους εγκαταστάσεις ραντάρ στο Τρόοδος έχουν ξεπερασθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Καιρός - Ψύχος - Χιονοπτώσεις

    KYΠΕ - 22/02/2001

    Συνεχίζεται και σήμερα η χιονόπτωση στο Τρόοδος, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία, η οποία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας οι δρόμοι Κακοπετριά - Καρβουνά, Πεδουλά - Κύκκου - Κάμπου, Πεδουλά - Προδρόμου, και Πεδουλά - Pinewood - Κακοπετριάς είναι ολισθηροί λόγω παγετού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [05] (Κ) ΝΕΟ - Τζιακούρμας - Αλληλεγγύη

    KYΠΕ - 22/02/2001

    Την αμέριστη συμπάθεια τους προς τον απαχθέντα Πανίκο Τζιακούρμα και την οικογένεια του εκφράζουν με σημερινή ανακοίνωση τους οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) και καλούν όλους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Πλατεία Ελευθερίας.

    "Θα πρέπει ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση και η Βουλή να καταγγείλουν την Τουρκία στους Επιτρόπους της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τη διεύρυνση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και τους Προέδρους και τα Κοινοβούλια των χωρών - μελών και των υπό ένταξη χωρών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Κρίση στην Τουρκία

    ΚΥΠΕ - 22/02/2001

    Το θέμα του καθορισμού ημερομηνίας για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών βρίσκεται ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος και θα αποφασίσει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο πως ίσως και ο ίδιος ο Κόφι Ανάν να προβληματίζεται εάν είναι κατάλληλη η στιγμή λόγω της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είτε η κρίση στην Τουρκία παραταθεί πολύ είτε αν επιλυθεί με επέμβαση των στρατιωτικών, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο. Ομως, δεν βλέπει κίνδυνο εξωτερίκευσης της κρίσης επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε αρνητικά την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ)

    [07] (Κ) Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - Τζιακούρμας - Αλληλεγγύη

    ΚΥΠΕ - 22/02/2001

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή εκδήλωση συμπαράστασης στην οικογένεια του απαχθέντος από τον κατοχικό στρατό, Πανίκου Τζιακούρμα.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το Κίνημα καταδικάζει για άλλη μια φορά "την ληστρική ενέργεια του παρανόμου καθεστώτος Ντενκτάς και καλεί τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί προς κάθε κατεύθυνση για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία και τον εγκάθετο της για άμεση απελευθέρωση του Ελληνοκύπριου Πανίκου Τζιακούρμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου

    KΥΠΕ - 22/02/2001

    Σε ανάλυση της οικονομικής πτυχής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προέβησαν σε συνάντησή τους σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και η αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής των Πρόεδρό της Ενρίκε Κρέσπο.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κρέσπο είπε ότι με τον κ. Κληρίδη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία σε σχέση με την ΕΕ και "την ενσωμάτωση της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ)" και ιδιαίτερα για τα αγροτικά και περιφερειακά προγράμματα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η συζήτηση "ήταν ενδιαφέρουσα και καρποφόρα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Βουλή - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος - Κύρωση Συμφωνίας

    KΥΠΕ - 22/02/2001

    Με νόμο που ψήφισε ομόφωνα σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, κυρούται η Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση την οποία η Δημοκρατία θα συμμετέχει πλήρως στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφοριών και Παρατηρήσεων σχετικά με το περιβάλλον.

    Η προσχώρηση της Κύπρου στη Συμφωνία αυτή εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 6 Οκτωβρίου 2000 και με την κύρωσή της, που έγινε σήμερα, η Κύπρος θα συμμετέχει σε όλο το φάσμα των εργασιών του Οργανισμού, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο του μέχρι την ημερομηνία ένταξής της.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Βουλή - Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Κύρωση Σύμβασης

    ΚΥΠΕ - 22/02/2001

    Με νόμο που ψήφισε ομόφωνα σήμερα η Βουλή, κυρούται το Δεύτερο Πρωτόκολλο της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ενοπλης Σύρραξης, στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσχωρήσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 19 Μαϊου 1999.

    Με το Δεύτερο Πρωτόκολλο, όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, συμπληρώνεται και ενισχύεται κατά πιο αποτελεσματικό τρόπο η Σύμβαση της Χάγης, με την καθιέρωση - μεταξύ άλλων - ποινικής ευθύνης στις περιπτώσεις παραβίασής της.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Κηδεία Πλουτή Σέρβα - Λονδίνο

    KYΠΕ - 22/02/2001

    Τελέστηκε σήμερα στο Λονδίνο η κηδεία του Πλουτή Σέρβα, στην οποίαν μεταξύ άλλων κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων.

    Η τελετή έγινε σε αίθουσα του κρεματορίου του κοιμητηρίθου New Southgate, στο βόρειο Λονδινο, και τον επικήδειο ανέγνωσε ο υιός του εκκλιπόντος Γεόβης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΑ)

    [12] (Κ) Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ - Αποκλεισμός ομάδων

    ΚΥΠΕ – 22/02/2001

    Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ (FIVB) αποφάσισε σήμερα την τιμωρία των γυναικείων ομάδων πετόσφαιρας της τουρκικής ομάδας "Εξασίμπασι" και της ρωσικής "Ουρεσένκο" για τη συμμετοχή τους σε λεγόμενο "διεθνές τουρνουά" στα κατεχόμενα, όπως ανακοίνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας (ΚΟΠΕ).

    "Είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ τιμωρεί ομάδες για τη συμμετοχή τους σε παράνομους αγώνες στα κατεχόμενα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΟΠΕ, που τονίζει ότι πρόκειται για μια απόφαση "με μεγάλο κόστος ιδιαίτερα για την Τουρκία, αφού εκτός άλλων η Εξασίμπασι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες του γυναικείου Βόλεϊ της Ευρώπης και φέτος έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο Φάϊναλ Φόρ του Τσάμπιονς Λίγκ".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 February 2001 - 18:46:04 UTC