Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 3ος Διεθνής Μαραθώνιος Κύπρου - "Πράσινη Γραμμή"
  • [02] Κύπριοι Επιχειρηματίες - Βαγδάτη - Επαφές
  • [03] Βέλγος Πρωθυπουργός - Υποψήφιες χώρες - Επισκέψεις
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις - "Μπελ"
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας
  • [07] Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκθεση Ομίλου Λαϊκής
  • [09] Μπακογιάννη - Εκδήλωση - Γυναίκες

  • [01] (Κ) 3ος Διεθνής Μαραθώνιος Κύπρου - "Πράσινη Γραμμή"

    ΚΥΠΕ 13/02/2001

    Με στόχο την προβολή της Λευκωσίας ως τη μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο, διοργανώνεται ο 3ος Διεθνής Μαραθώνιος Κύπρου "Πράσινη Γραμμή", στις 8 το πρωί της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας.

    "Η χάραξη της διαδρομής κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης υποδεικνύει και το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε, πως κάποια στιγμή δεν μπορεί παρά η Λευκωσία να επανενωθεί, στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος", είπε στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Λευκωσίας Άνδρος Μιχαηλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Κύπριοι Επιχειρηματίες - Βαγδάτη - Επαφές

    ΚΥΠΕ 13/02/2001

    Αντιπροσωπεία Κύπριων επιχειρηματιών, που επισκέπτεται την Βαγδάτη, έγινε χθες δεκτή από τον Υπουργό Εμπορίου του Ιράκ Μάχντι Σάλεχ, και συζήτησαν μαζί του τρόπους επέκτασης της διμερούς συνεργασίας, έτσι ώστε να φθάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν τον πόλεμο του Κόλπου.

    Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Ανώτερο Λειτουργό του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Ανδρέα Σοφοκλέους, συναντήθηκαν και με τον Υπουργό Γεωργίας Αμπτέλ Ιλάχ Χαμίντ με τον οποίο συζήτησαν την πιθανότητα η Κύπρος να πωλήσει στο Ιράκ γεωργικό εξοπλισμό, εντομοκτόνα, καθώς και σωλήνες για την άντληση νερού από πηγές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Βέλγος Πρωθυπουργός - Υποψήφιες χώρες - Επισκέψεις

    ΚΥΠΕ 13/02/2001

    Επισκέψεις στις πρωτεύουσες των 12 υποψηφίων για ένταξη χωρών, θα πραγματοποιήσει πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από τη χώρα του, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Guy Verhofstadt, ο οποίος θα επισκεφτεί την Λευκωσία μετά το Πάσχα.

    Πρώτος σταθμός του Βέλγου Πρωθυπουργού, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, είναι η Πολωνία, την οποία επισκέπτεται σήμερα, ενώ αύριο και μεθαύριο θα πάει στις τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία).

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 13/02/2001

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ "ουδέποτε ανεφέρθη σε λύση του Κυπριακού με βάση τα δύο κράτη", ξεκαθάρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και είπε πως "είναι γεγονός ότι όχι μόνο ο Πρέσβης των ΗΠΑ, αλλά και μερικοί άλλοι Πρεσβευτές είχαν πει ότι υπάρχουν μερικά άτομα, τα οποία εκφράζουν, όταν βρεθούν στις Πρεσβείες, την άποψη ότι είναι 'καλύτερα εκείνοι (οι Τ/Κ) απ' εκεί και εμείς (Ε/Κ) απ' εδώ'".

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου μετέβη για ιδιωτική επίσκεψη, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι τα άτομα τα οποία εκφράζουν αυτή τη θέση σε διάφορους Πρέσβεις δεν ανήκουν σε οργανωμένα σύνολα, ούτε πρόκειται περί πολιτικών παραγόντων, "αλλά εκφράζουν κάποια προσωπική άποψη και δεν πρέπει να τους λαμβάνουν σοβαρά υπόψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή - Δηλώσεις - "Μπελ"

    ΚΥΠΕ 13/02/2001

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει ζητήσει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα προτού αποφασίσει για τους περαιτέρω χειρισμούς του αναφορικά με την καταψήφιση των κονδυλίων για αγορά των ελικοπτέρων "Μπελ" από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Αυτό ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, προσθέτοντας ότι το θέμα που έθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη είναι το ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση η Βουλή δεν θέσπισε νόμο αλλά πήρε αρνητική θέση στην αποδέσμευση των κονδυλίων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] (K) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας

    ΚΥΠΕ 13/02/2001

    Την αναγκαιότητα "να διασαφηνίσουμε έγκαιρα προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς τους ξένους, ότι η μοναδική λύση στο Κυπριακό είναι η επανένωση του κράτους", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, χαρακτηρίζοντας "εντελώς απαράδεκτη" τη λύση "δύο κρατών".

    Σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωσνταντίνο Στεφανόπουλο, τον οποίον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως "δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι πολλοί που υποστηρίζουν" τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι πρόκειται "για αμελητέο αριθμό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών - Κυπριακές Αερογραμμές

    ΚΥΠΕ - 13/02/2001

    Περαιτέρω ενημέρωση θα ήθελε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) για το θέμα της απόκτησης από την εταιρεία νέων αεροσκαφών, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάρκος Κυπριανού, μετά από δύο και πλέον ώρες ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι βουλευτές από το ΔΣ των ΚΑ.

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Χάρης Λοϊζίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά και τη σημερινή ενημέρωση ανοίγεται ο δρόμος για την εταιρεία να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, πράγμα που θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκθεση Ομίλου Λαϊκής

    ΚΥΠΕ - 13/02/2001

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι "η εργατικότητα και ο μόχθος του λαού της Κύπρου μεταμόρφωσαν γρήγορα το οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό, και η πρόοδος και η ανάπτυξη αυτή μας θυμίζει το στίχο του Σεφέρη ότι λειτουργεί ακόμη το θαύμα στην Κύπρο".

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης του Ομίλου Λαϊκής με θέμα "100 Χρόνια Κύπρος", ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για διασφάλιση του μέλλοντός του, σημειώνοντας ότι "αγωνιζόμαστε για να εξευρεθεί με ειρηνικά μέσα λύση του κυπριακού προβλήματος η οποία να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο όπως αυτό ισχύει και εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Μπακογιάννη - Εκδήλωση - Γυναίκες

    ΚΥΠΕ - 13/02/2001

    Οι γυναίκες της Κύπρου θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν θέλουν να αλλάξουν κάποια πράγματα θα πρέπει να ψηφίσουν και γυναίκες στη Βουλή, τόνισε απόψε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι "η κοινωνία δεν αλλάζει με ευχολόγια αλλάζει με δράση".

    Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών και απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το ρόλο των γυναικών στην πολιτική, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει εντονότερη δραστηριοποίηση των γυναικών, τονίζοντας ωστόσο ότι "στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διαβούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 February 2001 - 18:46:04 UTC