Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Κύπρου - Αποτελέσματα
  • [02] "Αβρούπα" - "Σύσκεψη κορυφής" - Κυπριακό
  • [03] Τούρκος Καθηγητής - Τουρκία - ΕΕ
  • [04] Υπουργός Εσωτερικών - Συρία - Συμφωνία
  • [05] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις
  • [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα
  • [08] Κύπρος- Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα - Επίσκεψη
  • [09] ΕΔΗ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν
  • [10] ΔΗΚΟ - Ψηφοδέλτια
  • [11] Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 200 μονάδες ο Δείκτης
  • [12] Αξιωματούχος UNHCR - Επίσκεψη - Επαφές
  • [13] ΚΕΑ - Κυπριακό
  • [14] ΑΔΗΚ - Κυπριακό
  • [15] Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Κύπρου - Αποτελέσματα

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Με τις χθεσινές νίκες με 3 - 1 της ΑΕΛ επί του Αρη στο Τσίρειο και με 3 - 1, επίσης, του Ολυμπιακού επί της Πάφου στο ΓΣΠ Λευκωσίας, ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Με τα αποτελέσματα των αγώνων αυτών, ο βαθμολογικός πίνακας διαμορφώνεται ως εξής: Ομόνοια 40 βαθμοί, ΑΕΛ 40, Ανόρθωση 35, Ολυμπιακός 35, ΑΕΚ 30, Απόλλωνας 30, ΑΠΟΕΛ 28, Εθνικός Αχνας 22, Αθλητική Ενωση Πάφος 21, Νέα Σαλαμίνα 20, Δόξα 17, Ενωση Νέων Παραλιμνίου 16, Διγενής 5 και Αρης 4.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] "Αβρούπα" - "Σύσκεψη κορυφής" - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" αναφέρεται στο χθεσινό της φύλο σε "σύσκεψη κορυφής" που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην τουρκική "πρεσβεία" στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Στη σύσκεψη παρίσταντο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, ψευδοϋπουργοί και ο λεγόμενος "πρέσβης" της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Τούρκος Καθηγητής - Τουρκία - ΕΕ

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικής της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά Μιτχάτ Μπαϊτούρ δήλωσε, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ότι η Τουρκία "δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στην ΕΕ" και αν σε περίπτωση αντιπερισπασμού προχωρήσει σε ενοποίηση με το ψευδοκράτος η Ε/κ πλευρά θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι πλέον "κάθε παραβίαση συνόρου, εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων Θα φέρει αντιμέτωπη την Τουρκία με την ΕΕ και όχι την Ελλάδα".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [04] Υπουργός Εσωτερικών - Συρία - Συμφωνία

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου υπέγραψε στη Συρία με τον εκεί ομόλογό του συμπληρωματική συμφωνία για αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών, λέγοντας ότι έχει εγκαινιαστεί "θερμή γραμμή" μεταξύ των δύο χωρών για καλύτερη επικοινωνία.

    Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ, κατά την επιστροφή του από τη Συρία, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του ήταν "να αυξήσουμε την επάρκεια και τη δυνατότητά μας στο χειρισμό των θεμάτων των λαθρομεταναστών" και σημείωσε ότι η επίσκεψη ήταν "καθ' όλα επιτυχής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Η θεωρία "εμείς από εδώ και εκείνοι από εκεί" βλάπτει την εθνική υπόθεση της Κύπρου δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, επιστρέφοντας από την Αθήνα, όπου την περασμένη Παρασκευή είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι Κύπριοι επιχειρηματίες ευνοούν "λύση δύο κρατών", ο κ. Κασουλίδης ότι "δεν είναι έκπληξη για μένα, γιατί εγώ το ακούω συχνά από διπλωματικούς κύκλους να κυκλοφορεί μια τάξη κάποιων Κυπρίων -δεν ξέρω για ποιο λόγο- που μεταφέρουν τέτοιου είδους ιδέες και θεωρίες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [06] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετέφερε σήμερα μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, ότι δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για λύση "δύο κρατών" στην Κύπρο.

    Είπε, επίσης, ότι πιθανόν να υπάρχουν μεμονωμένα άτομα στην Ε/κ πλευρά που εκφράζουν απόψεις για λύση "δύο κρατών". Σημείωσε πάντως ότι το πρόβλημα δεν προκύπτει από δραστηριότητες επαναπροσέγγισης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Η υποστήριξη από μέρους οποιουδήποτε Ε/Κ μιας διχοτομικής λύσης οποιασδήποτε μορφής ισοδυναμεί με προδοσία, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνεται σκέψη για λύση του Κυπριακού χωρίς να εξασφαλίζεται η επανένωση του κράτους και του λαού, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταστρωθεί μια νέα στρατηγική για να διατηρηθεί η ουσία του Κυπριακού στο προσκήνιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [08] Κύπρος- Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Ομάδα - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, με πρόσκληση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών.

    Της αντιπροσωπείας θα ηγείται ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Ισπανός Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο. Θα συμμετέχουν ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας και επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αυστριακός Ευρωβουλευτής Χάνες Σβόποταν και η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέτιλτ Ρότε.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΕΔΗ - ΡΤΚ - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) εκφράζουν ανησυχία για τη σημερινή στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και επισημαίνουν ότι η βιωσιμότητα της λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της ομοσπονδίας προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και συνεργασίας Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών τους σήμερα στη Λευκωσία, τα δύο κόμματα αναφέρουν ότι "τα ζωτικά συμφέροντα Ε/Κ και Τ/Κ επιτάσσουν τη συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και των αρχών της Δέσμης Ιδεών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] ΔΗΚΟ - Ψηφοδέλτια

    ΚΥΠΕ - 12/2/2001

    Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ για τις προεσεχείς βουλευτικές εκλογές.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων για διεκδίκηση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [11] (K) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 200 μονάδες ο Δείκτης

    ΚΥΠΕ 12/02/2001

    Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 200 μονάδων και με σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,02%, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, καταγράφοντας τη δωδέκατη κατά σειρά υποχώρησή της.

    Μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,23% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 821,15 μονάδες, ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν και σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι αλλά και οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης γενικά. Σε χαμηλότερα επίπεδα κυμάνθηκε η αξία των συναλλαγών, αφού διαμορφώθηκε στα 8,8 εκατομμύρια λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Αξιωματούχος UNHCR - Επίσκεψη - Επαφές

    ΚΥΠΕ 12/02/2001

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Αν-Βίλεμ Μπίγλεβελτ, έρχεται στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη για επαφές με τις κυπριακές Αρχές σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει του πρόσφυγες, με αφορμή την αύξηση των ξένων που φτάνουν στην Κύπρο με πλοιάρια, κυρίως από το Λίβανο και τη Συρία.

    Την Πέμπτη ο κ. Μπίγλεβελτ θα έχει συνομιλίες με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, στις οποίες θα παραστούν επίσης οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας, ο Πρόεδρος και ένα μέλος της Αρχής Προσφύγων καθώς και εκπρόσωπος του Τμήματος Μετανάστευσης της Αστυνομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [13] (Κ) ΚΕΑ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 12/02/2001

    Αυστηρή κριτική κατά των ξένων διπλωματών και κάποιων "προοδευτικών επιχειρηματιών" άσκησε το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωση με αφορμή τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι επιχειρηματίες έχουν μιλήσει στους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας περί λύσης "δύο κρατών".

    Χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις του Αμερικανού Πρέσβη "τουλάχιστον πρόκληση προς του αγώνες αυτού του λαού", το ΚΕΑ αναφέρει πως οι "μέθοδοι που χρησιμοποιούν κάποιοι εκ των ξένων διπλωματών (κυρίως Αγγλοαμερικανοί) είναι και γνωστές αλλά και καταδικαστέες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) ΑΔΗΚ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 12/02/2001

    "Δέος για το που είναι δυνατόν να οδηγηθούμε, με δική μας μάλιστα υπαιτιότητα", εκφράζει το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ), σχετικά με τις πληροφορίες περί Ελληνοκυπρίων που έχουν αναφέρει σε ξένους πρέσβεις το ενδεχόμενο δημιουργίας "δύο κρατών".

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΔΗΚ αναφέρει πως το γεγονός αυτό "ενισχύει τους φόβους μας και τις προειδοποιήσεις μας ότι η εμπλοκή των ξένων για επαναπροσέγγιση οικονομικών κυρίως παραγόντων δεν αποσκοπεί στην επανένωση της Κύπρου, αλλά σε πλήρη διαχωρισμό της σε δύο ανεξάρτητες οντότητες..."

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ 12/02/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/2/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7203          1,7306
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5966          1,6061
    Λίρα Αγγλίας                     1,0991          1,1056
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                         Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   586,1900        589,7000
    Εσκούδος Πορτογαλίας             344,8892        346,9541
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3548          1,3630
    Λιρέττα Iταλίας                3.330,9653      3.350,9089
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3646          3,3848
    Μάρκα Φιλλανδίας                  10,2284         10,2897
    Πεσέτα Ισπανίας                  286,2338        287,9476
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,6718         23,8136
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,7910          3,8137
    Φράγκο Βελγίου                    69,3967         69,8122
    Φράγκο Γαλλίας                    11,2844         11,3520
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,3967         69,8122
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 12/02/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           198,81 (-2,02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.876.069
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  5.172.278    821,15 (-2,23)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  3.040.722    202,77 (-2,79)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    528.091    199,81 (-0,94)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     43.424     87,09 (-1,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    295.023     76,14 (-2,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    680.450    138,28 (-1,98)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    655.607     51,96 (-1,65)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    103.757     66,87 (-0,99)
    Ετ. Πληροφορικής              £    578.859     54,60 (-0,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    854.180     37,97 (-2,89)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     15.866     78,92 (-0,14)
    Ξενοδοχεία                    £    643.228     92,77 (-1,43)
    Αλλες Εταιρείες               £    920.815    245,11 (-2,13)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 February 2001 - 14:02:05 UTC