Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιερά Σύνοδος - Χωροεπίσκοπος Αρσινόης - Δικαστήρια
  • [02] Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ
  • [03] ΔΗΣΥ - Ορια οικονομικής ζώνης
  • [04] ΥΠΕΞ - Ιορδανία - Επαφές
  • [05] Δίκη Τέκογουλ
  • [06] Υπουργείο Εμπορίου - ΚΕΒΕ - Ιράκ - Εμπορική αποστολή
  • [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάλεξη - Αρβελέρ
  • [08] Ευρωβουλή - Αντιπροσωπεία Βουλής - Αγνοούμενοι
  • [09] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [10] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παιδεία - Ημερίδα

  • [01] Ιερά Σύνοδος - Χωροεπίσκοπος Αρσινόης - Δικαστήρια

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Στα πολιτικά δικαστήρια θα προσφύγει ο Χωροεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος για την υπόθεση συνωμοσίας σε βάρος του ιδίου αλλά και του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Χωροεπίσκοπος τόνισε ότι δεν εξετάζεται το θέμα της συνωμοσίας και αποκάλυψε την ταυτότητα του μάρτυρα, λέγοντας: "Είπαν ότι είναι κάποιος Αναστάσιος Μαυρουδής. Είμαι σίγουρος όταν έλθει εδώ η αλήθεια θα αποκαλυφθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [02] Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Σε νέο αρνητικό ρεκόρ τόσο για το Γενικό Δείκτη Τιμών όσο και για τον Δείκτη των 20 επίλεκτων τίτλων εξελίχθηκε και η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε "βουτιά" 5,17 μονάδων ή σε ποσοστό 2,42%, κλείνοντας στις 208,29 μονάδες, επίπεδο στο οποίο βρισκόταν περί τα μέσα περίπου Ιουλίου του 1999. Οι πιέσεις που συνέχισαν να δέχονται και σήμερα οι εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν και τον Δείκτη FTSE/CySE 20 σε νέα αρνητική επίδοση από την ημέρα καθιέρωσής του, καθώς έκλεισε στις 871,14 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση της τάξης του 2,66%. Μικρή μείωση παρουσίασε και η αξία των συναλλαγών, καθώς κυμάνθηκε στα οκτώ εκατομμύρια λίρες.

    Οι μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών και τίτλων της εταιρείας Globalsoft που εκδηλώθηκαν κατά τη διαδικασία της προσυνεδρίας, έφεραν το Γενικό Δείκτη στην έναρξη της συνάντησης να καταγράφει μεγάλες απώλειες της τάξης του 1,45%, στις 210,3 μονάδες. Το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που παρουσιάστηκε, στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τις πιέσεις που συνέχισαν να δέχονται τα εν λόγω "βαριά χαρτιά" είχαν ως αποτέλεσμα λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίας η αγορά να υποχωρήσει μέχρι το επίπεδο των 207 μονάδων. Τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 208,29 μονάδες σε σχέση με 213,46 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας βουτιά της τάξης του 2, 42%, ενώ πραγματοποιήθηκαν 5.692 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [03] ΔΗΣΥ - Ορια οικονομικής ζώνης

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Το θέμα του καθορισμού των ορίων οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι θέμα με το οποίο ασχολείται η επίσημη κυβέρνηση του κράτους, η οποία αξιοποιεί τις εμπειρίες και τις γνώσεις ειδικών εμπειρογνωμόνων και συνταγματολόγων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Τάσος Μητσόπουλος, ενώ μιλώντας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Βρετανικών Βάσεων, που απορρέουν από τις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως "νομικώς έκθετη" τη βρετανική κυβέρνηση έναντι της Κύπρου.

    Κληθείς, κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης του ΔΗΣΥ, να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη για τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου και ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο είναι "παράνομες", ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι "το ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο αυτό θέμα, που άπτεται των δικαιωμάτων κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλώς αντικείμενο κομματικής ή μικροκομματικής αντιδικίας και αντιπαράθεσης".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

    [04] ΥΠΕΞ - Ιορδανία - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Αμμάν, είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Ιορδανό ομόλογό του Αμπντούλ Ιλά αλ-Κατίμπ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η πορεία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, και έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε το άριστο της συνεργασίας των σχέσεων και της συναντίληψης, μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [05] Δίκη Τέκογουλ

    ΚΥΠΕ - 07/02/2001

    Με δίκη εντός δίκης συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο τον Τ/Κ Ομέρ Γκαζί Τέκογουλ στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λάρνακα.

    Ο συνήγορος του Τέκογουλ, Γκιουρσέλ Κατρί, ζήτησε χθες την πραγματοποίηση δίκης εντός δίκης για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο πελάτης του έδωσε ή όχι θεληματική κατάθεση όταν συνελήφθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2000 έξω από την Πύλα και έχει αμφισβητήσει ότι ο πελάτης του έδωσε θεληματική κατάθεση, υποστηρίζοντας ενώπιον του δικαστηρίου ότι κατά την κατάθεσή του, η Αστυνομία υπέβαλλε στον Τέκογουλ το τι θα πει με την υπόσχεση ότι θα αφήνετο ελεύθερος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [06] Υπουργείο Εμπορίου - ΚΕΒΕ - Ιράκ - Εμπορική αποστολή

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Επίσκεψη στο Ιράκ από τις 9 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει πολυμελής εμπορική αποστολή από την Κύπρο, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στην αποστολή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ "Πετρέλαιο Εναντι Τροφίμων", συμμετέχουν 13 κυπριακές βιομηχανίες και εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή και προώθηση προϊόντων όπως φάρμακα, τρόφιμα, ηλεκτρικά είδη, υδραντλίες, φυτοφάρμακα και άλλα.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [07] ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάλεξη - Αρβελέρ

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι ένα μεγάλο ισχυρό όπλο που αν το χρησιμοποιήσει σωστά θα αντιμετωπίσει την επίθεση που στοχεύει στην πολιτιστική αλλοτρίωση, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία με ομιλήτρια την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και με θέμα "Παγκοσμιοποίηση του πολιτισμού - Προβλήματα και προοπτικές".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κ. Αρβελέρ δεν είναι απλά μια καταξιωμένη επιστήμονας και πνευματική δημιουργός αλλά και ο άνθρωπος που με τη στάση του επανειλημμένα απέδειξε ότι ο κάθε ένας από μας κρίνεται τελικά όχι μόνο από τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, όχι μόνο από την επιστημονική ή άλλη κατάρτιση που έχει, αλλά πάνω απ' όλα από το πώς και προς πια κατεύθυνση διοχετεύει αυτές τις γνώσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

    [08] Ευρωβουλή - Αντιπροσωπεία Βουλής - Αγνοούμενοι

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Την υπόσχεση αξιωματούχων της Ευρωβουλής ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την πλευρά της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να επιτευχθεί συνεργασία στο θέμα των αγνοουμένων, απέσπασε σήμερα στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων Αριστοφάνη Γεωργίου και τους Ανδρέα Παυλάκη, Γραμματέα της Βουλής, και Νίκο Θεοδοσίου, Προέδρου της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την προώθηση του θέματος στα κοινοτικά όργανα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [09] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Ο Απόλλωνας, η Ομόνοια και η Νέα Σαλαμίνα εξασφάλισαν σήμερα την πρόκρισή τους στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Οι κυανόλευκοι της Λεμεσού πέτυχαν και δεύτερη νίκη με 1 - 0 απόψε κατά της συμπολίτισσάς τους ΑΕΛ, την οποία στο πρώτο παιχνίδι είχαν νικήσει με 4 - 2.

    Νωρίτερα, η κάτοχος του τροπαίου ομάδα της Ομόνοιας συνέτριψε στο Νέο ΓΣΠ τον Χαλκάνορα Ιδαλίου με 6 - 1. Στο πρώτο παιχνίδι είχε νικήσει και πάλι η Ομόνοια με 2 - 0.

    Από πλευράς τους, οι Βαρωσιώτες επιβλήθηκαν της ΑΕΚ στο Νέο ΓΣΖ με 1 - 0, παίρνοντας τη ρεβάνς του 0 - 0, σκορ με το οποίο είχε λήξει το πρώτο παιχνίδι στο "Αμμόχωστος".

    Αύριο διεξάγεται το ντέρμπι της Λευκωσίας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Ολυμπιακού. Το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει με 2 - 0 υπέρ του ΑΠΟΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [10] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Παιδεία - Ημερίδα

    ΚΥΠΕ - 7/2/2001

    Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε, έχει και θα έχει στο επίκεντρο της πολιτικής του τον άνθρωπο και στο "κέντρο του επίκεντρου τοποθετεί το νέο άνθρωπο και την παιδεία", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του κατά τη διάρκεια Ημερίδας του κόμματος με θέμα "Παιδεία: Επένδυση στον άνθρωπο".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανάφερε ότι η προτεραιότητα στην παιδεία είναι "να καταστήσει τους νέους φορείς παράδοσης και αγωνιστές στήριξης της εθνικής επιβίωσης η οποία δοκιμάζεται από τον Τούρκο κατακτητή", να τους "κάμει δημιουργούς αξιών και ιδανικών" και "να τους διαπαιδαγωγήσει σωστά και να χαλκεύσει την πίστη τους στην αξία της πνευματικής ελευθερίας, αλλά και της δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 February 2001 - 18:46:07 UTC