Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή - Φιλίππου - Μεσανατολικό
  • [02] ΥΦΕΞ Τσεχίας - ΥΠΕΞ - Συνομιλίες
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κύπρος - Κυνήγι με ξόβεργες
  • [05] Υπάτη Αρμοστής Κύπρου - Τζιαμάικα - Διαπιστευτήρια
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Τσεχίας
  • [07] ΥΠΕΞ - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας
  • [08] ΥΠΕΞ - Επιτροπή Προσφύγων και Αγνοουμένων
  • [09] Ελληνες βουλευτές - Επίσκεψη εργασίας
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Δημοσίευμα - Δηλώσεις
  • [11] Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Συνδιάσκεψη Λάρνακας

  • [01] (Κ) Βουλή - Φιλίππου - Μεσανατολικό

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Ανδρέας Φιλίππου συμμετείχε στις 15 Ιανουαρίου στη συνάντηση Επιτροπής για το Μεσανατολικό της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, που έγινε στο Παρίσι, υπό την ιδιότητα του εισηγητή, και όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, η συμμετοχή της Κύπρου στη θέση του εισηγητή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα γιατί εξελέγη ανάμεσα σε 140 χώρες, κάτι που σημαίνει πολλά για τον τόπο μας.

    Ο κ. Φιλίππου είπε ότι συζητήθηκαν τέσσερα θέματα τα οποία είχε προτείνει ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στις 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή το εδαφικό, το προσφυγικό, η Ιερουσαλήμ και θέματα ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) ΥΦΕΞ Τσεχίας - ΥΠΕΞ - Συνομιλίες

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Martin Palous δήλωσε σήμερα ότι "η κυβέρνηση της Τσεχίας υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης" και ότι "τα ψηφίσματα που υιοθετούν τα Ηνωμένα Εθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό είναι πολύ λογικά και αποτελούν τη βάση για μια δίκαιη λύση".

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη και του Τσέχου επίσημου, ο κ. Palous είπε ότι "η πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το γεγονός ότι οι χώρες μας θα ανήκουν σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορούν να συμβάλουν σε μια θετική κατάληξη όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [03] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 26/01/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           228,41 (-0,04)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 12.441.129
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  2.056.567    967,64 ( 0,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.032.747    239,09 (-0,18)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  5.578.077    228,18 (-4,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     61.419     96,76 ( 0,92)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    481.414     85,65 ( 0,61)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    105.359    150,91 (-1,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    554.624     57,97 ( 0,17)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     46.056     68,55 (-0,15)
    Ετ. Πληροφορικής              £    591.968     66,81 ( 3,15)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    260.089     50,68 (-0,59)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £    278.657     86,85 ( 2,26)
    Ξενοδοχεία                    £  1.141.891     94,90 ( 0,89)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.140.378    268,00 ( 0,11)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Κύπρος - Κυνήγι με ξόβεργες

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Το κυνήγι πουλιών με παγίδες (ξόβεργες) έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική οδηγία Bird και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την Κύπρο και άλλες υποψήφιες χώρες να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους με το κοινοτικό κεκτημένο πριν από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό υπογραμμίζεται σε γραπτή απάντηση του Γερμανού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε σχετική ερώτηση των Βρετανών Ευρωβουλευτών Κρις Ντέιβις και Ελσπεθ Ατγουλ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Υπάτη Αρμοστής Κύπρου - Τζιαμάικα - Διαπιστευτήρια

    ΚΥΠΕ - 26/01/2001

    Η Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή επέδωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής τα διαπιστευτήριά της στο Γενικό Κυβερνήτη της Τζαμάικα Sir Howard Cooke, ως νέα Υπάτη Αρμοστής της Κύπρου στην Τζαμάικα.

    Κατά την παραμονή της στην Τζαμάικα, η κ. Μαρκουλλή είχε επαφές, κατά τις οποίες επιβεβαιώθηκε η συνεχή υποστήριξη της χώρας στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)
    (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Τσεχίας ΚΥΠΕ - 26/01/2001 Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δέχθηκε σήμερα τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Μάρτιν Πάλους, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξε μαζί του απόψεις αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Τσεχίας και Κύπρου και την προσπάθεια και των δύο χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η αναγκαιότητα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκφράστηκε η ελπίδα όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποβεί ο καταλύτης για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Γιουγκοσλαβίας

    ΚΥΠΕ - 26/01/2001

    "Ατυχέστατη" χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τη δήλωση στην οποία προέβη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Μλάτζαν Ντίγκιντς, που ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ελβετία αρνούνται να δώσουν στοιχεία για τους μυστικούς λογαριασμούς αξιωματούχων της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας στη Βιέννη, του ανέφερε ότι "βρισκόμαστε στη διάθεση των γιουγκοσλαβικών αρχών για να συνεργαστούν με τις δικές μας αρμόδιες υπηρεσίες", ούτως ώστε να εντοπιστούν, αν υπήρχαν, λογαριασμοί που ανήκαν είτε στο πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμποταν Μιλόσεβιτς είτε σε συνεργάτες του.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Προσφύγων και Αγνοουμένων

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Νέα διεθνοποίηση του ζητήματος των αγνοουμένων θα αρχίσει το Υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της 4ης Διακρατικής Προσφυγής εναντίον της Τουρκίας και μετά τη συλλογή κάποιων περαιτέρω στοιχείων που ζήτησε η πλευρά μας από διάφορους οργανισμούς.

    Μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997 και είπε ότι με τις ενέργειες της πλευράς μας έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος συνοπτικού κλεισίματος του θέματος με βάση την αρχή του "υποθετικά νεκρός".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)

    [08] (K) Ελληνες βουλευτές - Επίσκεψη εργασίας (Ορθή επανάληψη)

    KYΠΕ - 26/01/2001

    Τριήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει από την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, διακομματική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας ηγείται ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Γ' Αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Βρεττός.

    Κατά την εδώ παραμονή της, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργο Βασιλείου και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κυπριακού κοινοβουλίου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πετρέλαιο - Δημοσίευμα - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ – 26/01/2001

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, σημείωσε όμως ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή αυτή.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρολάνδης διέψευσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε πρόγραμμα για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στη Συρία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλδημοκρατών - Συνδιάσκεψη Λάρνακας

    ΚΥΠΕ – 26/01/2001

    Την ανάγκη να υποδειχθεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ ότι τα πλαίσια αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό είναι το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης κατά τη διάρκεια τη Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του Κινήματος στη Λάρνακα.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε πως στόχος της πλευράς μας πρέπει να είναι η άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για να προσαρμοστεί στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών σωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΑΓ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 January 2001 - 18:46:03 UTC