Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] Τζιακούρμας - Αίτηση για "ακρόαση"
  • [04] Κατεχόμενα - Τράπεζες - Διαμαρτυρίες
  • [05] Ντενκτάς - Ανάν - Επιστολή
  • [06] Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος (1)
  • [07] Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος (2)
  • [08] Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Εμπλουτισμένο ουράνιο
  • [09] Γκόλκιν - "Κίπρις" - Κατεχόμενα - Λαθρομετανάστες
  • [10] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Tιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] ΥΠΕΣ- Εκλογές
  • [15] Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

  • [01] Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της άρνησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να πάρει μέρος στον έκτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο Κυπριακό και τις προσπάθειες των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας να τον μεταπείσουν συνέρχεται σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη συνεδρία παίρνουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της άρνησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να πάρει μέρος στον έκτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο Κυπριακό και τις προσπάθειες των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας να τον μεταπείσουν συζητεί σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο που συνέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Στη συνεδρία παίρνουν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Από πλευράς ΔΗΣΥ συμμετέχουν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου, ενώ από το ΑΚΕΛ ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου.

    Το ΔΗΚΟ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Νίκο Κλεάνθους, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών από τον Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Γιαννάκη Ομήρου και οι ΕΔΗ από τον Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου και τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Γιώργο Χριστοφίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Τζιακούρμας - Αίτηση για "ακρόαση"

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Αίτηση για νέα "ακρόαση" ενώπιον ψευδοδικαστηρίου του κατοχικού καθεστώτος υπέβαλε ο Τ/Κ δικηγόρος που εκπροσωπεί τον απαχθέντα Ε/Κ Πανίκο Τζιακούρμα με σκοπό την προσωρινή απόλυσή του με εγγύηση.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών καθήκοντα εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Τσιαρλς Γκόλκιν, η "ακρόαση" αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, εάν το ψευδοδικαστήριο αποφασίσει να αποδεκτεί την αίτηση για "ακρόαση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Τράπεζες - Διαμαρτυρίες

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Καταθέτες της "συνεργατικής τράπεζας Πεγιάκ" στα κατεχόμενα πραγματοποίησαν χθες πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας επίμονα από την ψευδοκυβέρνηση να τους ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των χρημάτων τους.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο λεγόμενος "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι μεγάλο μέρος του δανείου των 350 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί για αποζημίωση των καταθετών των πέντε τραπεζών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί και της "Πεγιάκ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [05] Ντενκτάς - Ανάν - Επιστολή

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Ως έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών κυκλοφόρησε η ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2000 επιστολή που απέστειλε ο Ραούφ Ντενκτάς στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς αναφέρει στην επιστολή του ότι η παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς την "άδεια" του ψευδοκράτους, "δεν συνάδει με την αρχή της πολιτικής ισότητας, που έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη και τις πολιτικές, νομικές και πρακτικές πραγματικότητες της νήσου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [06] Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος (1)

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρία του, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών και κάλεσε το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καθορίσει αμέσως ημερομηνία, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Οπως είπε, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ανταλλαγή απόψεων και ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό μετά τις επισκέψεις στην Κύπρο των δύο Αμερικανών απεσταλμένων καθώς και του Βρετανού απεσταλμένου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος (2)

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Το Εθνικό Συμβούλιο (ΕΣ) επαναβεβαίωσε σήμερα "την ετοιμότητα της Ε/κ πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών" και κάλεσε "το ΓΓ του ΟΗΕ να καθορίσει άμεσα την ημερομηνία για συνέχιση αυτών των συνομιλιών", σύμφωνα με δήλωση που διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου μετά τη συνεδρία του Σώματος, που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες.

    Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε πως υπάρχει και θα συνεχιστεί ο προβληματισμός και προετοιμασία για τους χειρισμούς της Ε/κ πλευράς σε περίπτωση που ο Κόφι Ανάν δεν ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, όμως δεν επεκτάθηκε για να μην αυτοδεσμεύσει το Σώμα, όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Γκόλκιν - "Κίπρις" - Κατεχόμενα - Λαθρομετανάστες

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσαρλς Γκόλκιν διέψευσε σημερινό δημοσίευμα της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" ότι η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων για τους Πρόσφυγες διατηρεί γραφείο στα κατεχόμενα. Τα γραφεία της Αρμοστείας βρίσκονται στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου εδρεύει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ωστόσο ο κ. Γκόλκιν είπε πως εδώ και έναν περίπου χρόνο, ένας ιδιωτικός οργανισμός με την επωνυμία "Αποστολή Ανθρωπιστικής Βοήθειας" (Humanitarian Relief Mission) λειτουργεί στην κατεχόμενη Λευκωσία και ότι η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με το γραφείο αυτό, σε θέματα που αφορούν λαθρομετανάστες που φθάνουν στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΣΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Απεμπλουτισμένο ουράνιο

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Η κυβέρνηση λαμβάνει "κάθε δυνατό μέτρο" για να εξακριβώσει τη βασιμότητα πληροφοριών περί ύπαρξης στα κατεχόμενα οπλισμού με απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι επί τη βάσει αυτών των διαπιστώσεων η κυβέρνηση θα προβεί "στις ανάλογες ενέργειες".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε το λαό πως "ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν γίνεται από πλευράς κυβέρνησης" και τόνισε ότι "κανένας πανικός και καμιά κινδυνολογία δεν έχει τη θέση της σε αυτό το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Τζιακούρμα

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Πρωτοφανείς χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου την εκστρατεία και κινητοποίηση που γίνεται από κυπριακής πλευράς για την υπόθεση του απαχθέντος από τον κατοχικό στρατό Πανίκου Τζιακούρμα.

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα διαβήματα που έγιναν και που προγραμματίζονται να γίνουν και ανέφερε ότι "έχουν γίνει κρούσεις και διαβήματα προς διάφορους οργανισμούς και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 16/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               191,3412        192,8719
          Δολ. Αυστραλίας              2,9172          2,9405
          Δολ. Καναδά                  2,4391          2,4586
          Κορώνες Δανίας              12,8688         12,9717
          Κορώνες Νορβηγίας           14,1503         14,2635
          Κορώνες Σουηδίας            15,3660         15,4889
          Φράγκα Eλβετίας              2,6497          2,6708
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] Tιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7266          1,7369
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6237          1,6334
    Λίρα Αγγλίας                     1,1025          1,1091
    -----------------------------------------------------------------
    
             Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ
                 έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις
                      αμετάκλητες ισοτιμίες τους
                   -----------------------------------
    
                                     Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δραχμή Ελλάδας                   588,3400        591,8500
    Εσκούδος Πορτογαλίας             346,1522        348,2172
    Λίρες Ιρλανδίας                    1,3598          1,3679
    Λιρέττα Iταλίας                3.343,1638      3.363,1074
    Μάρκο Γερμανίας                    3,3769          3,3971
    Μάρκα Φινλανδίας                  10,2659         10,3271
    Πεσέτα Ισπανίας                  287,2821        289,9958
    Σελλίνι Αυστρίας                  23,7585         23,9003
    Φιορίνι Ολλανδίας                  3,8049          3,8276
    Φράγκο Βελγίου                    69,6509         70,0664
    Φράγκο Γαλλίας                    11,3258         11,3933
    Φράγκο Λουξεμβούργου              69,6509         70,0664
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 16/1/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           241,19 ( 0,40)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 10.482.515
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  4.964.946  1.028,54 ( 0,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.362.937    255,23 ( 0,23)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    682.245    240,39 (-0,59)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    608.310    104,92 ( 7,15)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    479.934     85,29 ( 0,19)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    699.768    165,30 ( 3,65)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    544.092     56,78 ( 0,32)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    153.178     71,50 ( 0,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £    640.376     72,63 ( 0,40)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £  2.276.159     58,86 ( 0,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     49.838     88,95 (-0,37)
    Ξενοδοχεία                    £  1.428.440     95,20 ( 1,33)
    Αλλες Εταιρείες               £    956.149    274,05 (-0,29)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) ΥΠΕΣ- Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο να τηρήσει τις προθεσμίες και να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο εργασίας των βουλευτικών εκλογών, αρκεί έγκαιρα να γνωρίζει πότε η Βουλή θα αποφασίσει να αυτοδιαλυθεί και ποια θα είναι η ημερομηνία των εκλογών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από σύσκεψη που ασχολήθηκε με την προετοιμασία των εκλογών.

    Οπως είπε ο Υπουργός, το κονδύλι που θα δαπανηθεί για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών θα ανέλθει στα 2,1 εκατομμύρια λίρες. Εχει επίσης προβλεφθεί δαπάνη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές που θα γίνουν το Δεκέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    ΚΥΠΕ - 16/01/2001

    Σταθεροποιητικές τάσεις πέριξ των 240 μονάδων παρουσίασε η αγορά στη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε μέσα σε μικρό εύρος διακύμανσης, δύο μονάδων, καταγράφοντας οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,40%. Μειωμένη, ωστόσο, κατά δύο περίπου εκατομμύρια λίρες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, κλείνοντας στα 8,5 εκ. λίρες. Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,27% ήταν και η αύξηση που σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 1028,54 μονάδες.

    Συγκεκριμένα, η αγορά άνοιξε με οριακές απώλειες με το Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται το πρώτο ημίωρο της συνάντησης μέσα στο επίπεδο των 239 μονάδων. Ωστόσο, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορές μετοχών που ακολούθησε έφερε την αγορά να διαπραγματεύεται στη συνέχεια με θετικό πρόσημο. Γύρω στις 11.30 ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 241,2 μονάδες, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,4%. Αφού στη συνέχεια κατέγραψε μικρές αυξομειώσεις πέριξ των 241 μονάδων έκλεισε τελικά στις 241,19 μονάδες σε σχέση με 240,23 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, σημειώνοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0, 4%. Οι πραγματοποιηθείσες πράξεις ανήλθαν στις 6.648.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 January 2001 - 18:46:04 UTC