Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 01-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόουζες - Γουέστον
  • [02] Οικολόγοι - Φίσερ - Μήνυμα
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί απεσταλμένοι
  • [04] Ψευδοκράτος - Τουρκία - Ενοποίηση
  • [05] Κατεχόμενα - Διαδήλωση
  • [06] Ιρλανδός Πρωθυπουργός - Κύπρος - Αφιξη
  • [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αμερικανοί απεσταλμένοι
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιρλανδός Πρωθυπουργός
  • [09] Λονδίνο - ΑΚΕΛ -Τζιακούρμας - Διαμαρτυρία
  • [10] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Βουλή - Προϋπολογισμοί
  • [11] Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
  • [12] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Χάνεϊ
  • [13] Tιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [14] Κύπριοι - Σύνδρομο των Βαλκανίων
  • [15] ΥΠΑΜ - Λάρνακα - Ραντάρ - 2001 ΕΣΣΟ - Ουράνιο

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόουζες - Γουέστον

    ΚΥΠΕ - 9/1/2001

    Συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχαν σήμερα ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, που συνοδεύονταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ.

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μόουζες είπε ότι είχε "μιαν ακόμα εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη", προσθέτοντας ότι θα προβεί σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας το απόγευμα κατά την αναχώρησή του από την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Οικολόγοι - Φίσερ - Μήνυμα

    ΚΥΠΕ - 9/1/2001

    Μήνυμα προς το Κόμμα Πρασίνων της Γερμανίας σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκαρ Φίσερ για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απέστειλε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο καλεί ταυτόχρονα τον ΥΠΕΞ της χώρας "να αποφεύγει τέτοιες ατυχείς και άστοχες παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κινήματος, ούτε με τις επίσημες θέσεις της ΕΕ".

    Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα σημειώνει ότι θεωρεί τις δηλώσεις του κ. Φίσερ "αχρείαστη παρέμβαση σε ένα θέμα ύψιστης σημασίας για τον κυπριακό λαό" και ότι "η διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, κατά τρόπο που θα θεωρείται 'κακοδαιμονία' για την Ευρώπη η ένταξη της Κύπρου είναι απαράδεκτη". ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Υπουργός Εξωτερικών - Αμερικανοί απεσταλμένοι

    ΚΥΠΕ - 9/1/2001

    Την υποστήριξη των Αμερικανών για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, επανέλαβε σε λακωνική δήλωσή του ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες, ύστερα από τη συνάντηση που αυτός και ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχαν σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν μετά τις επαφές που είχαν στην Κύπρο αναμένουν ότι θα πραγματοποιηθεί ο έκτος γύρος των συνομιλιών στο τέλος του μήνα στη Γενεύη ο κ. Μόουζες είπε: "θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε αυτό. Σίγουρα το ελπίζουμε. Είναι μια θέση που συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε και να εφαρμόζουμε και δεν έχουμε αλλάξει τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα καθόλου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Ψευδοκράτος - Τουρκία - Ενοποίηση

    ΚΥΠΕ - 9/1/2001

    Αρχίζει αύριο στην Αγκυρα τις εργασίες του το λεγόμενο συνεταιρικό συμβούλιο που ιδρύθηκε το 1997 και αποσκοπεί στην οικονομική ενοποίηση Τουρκίας - ψευδοκράτους και στη μερική ενοποίηση στους τομείς της ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, από Τ/κ πλευράς θα συμμετάσχουν 25 άτομα, μεταξύ των οποίων και ψευδοβουλευτές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Διαδήλωση

    ΚΥΠΕ 9/01/2001

    Οι 41 οργανώσεις που απαρτίζουν την πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας", πραγματοποίησαν χθες πορεία στην κατεχόμενη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθούν για τη μη καταβολή μισθών στους λεγόμενους "δημόσιους υπαλλήλους".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η ψευδοαστυνομία έστησε οδοφράγματα μπροστά από τη λεγόμενη τουρκική "πρεσβεία" και παρεμπόδισε τους διαδηλωτές να πορευθούν προς το λεγόμενο "υπουργείο οικονομικών".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ιρλανδός Πρωθυπουργός - Κύπρος - Αφιξη

    ΚΥΠΕ 9/01/2001

    Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν έφθασε σήμερα στην Κύπρο για επίσημη διήμερη επίσκεψη.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου το μεσημέρι έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] (K) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αμερικανοί απεσταλμένοι

    ΚΥΠΕ 9/01/2001

    Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και Τόμας Γουέστον δεν κατάφεραν να πείσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι είναι προς το συμφέρον του να συνεχιστεί η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν κατά την εδώ επίσκεψή τους να περάσουν το μήνυμα αισιοδοξίας ότι στο τέλος θα πετύχουν να προσέλθει ο κ. Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια, σκέψεις και προβληματισμοί από πλευράς κυβέρνησης για το τι θα πρέπει να γίνει αν ο κ. Ντενκτάς δεν προσέλθει στις συνομιλίες, τα οποία θα συζητηθούν κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ιρλανδός Πρωθυπουργός

    ΚΥΠΕ 9/01/2001

    Με τιμές έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Οι σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιρλανδίας αναρτήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και τοποθετήθηκε κόκκινο χαλί προς τιμήν του κ. Αχέρν, ο οποίος επιθεώρησε τιμητικό απόσπασμα. Η Φιλαρμονική της Ατυνομίας παιάνισε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Λονδίνο - ΑΚΕΛ -Τζιακούρμας - Διαμαρτυρία

    ΚΥΠΕ 9/01/2001

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή την παράνομη κράτηση του Ε/Κ Πανίκου Τζιακούρμα από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, διοργανώνει σήμερα το ΑΚΕΛ Βρετανίας έξω απο το βρετανικό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή της συζύγου και άλλων μέλων της οικογένειας του απαχθέντα.

    Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ καλεί την παροικία "να δώσει δυναμικά το παρών της και να απαιτήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει θετικά για την άμεση απελευθέρωση του Πανίκου Τζιακούρμα από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Βουλή - Προϋπολογισμοί

    ΚΥΠΕ - 09/01/2001

    "Παρά το ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο η χθεσινή συζήτηση (στην ολομέλεια της Βουλής για τους προϋπολογισμούς) σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων έγινε σε χαμηλούς τόνους", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, χαιρετίζοντας και χαρακτηρίζοντας "θετικό" το γεγονός αυτό.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης των προϋπολογισμών ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και ειδικότερα την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ ότι αν δεν ψήφιζε τους προϋπολογισμούς θα δημιουργείτο συνταγματικό πολιτειακό πρόβλημα, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "οποιαδήποτε σχόλια θα πρέπει να γίνουν μετά την υπερψήφιση των προϋπολογισμών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    ΚΥΠΕ - 09/01/2001

    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κατά το κλείσιμο της συνεδριάσης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο στις 9/1/2001, ενδεικτικά οι ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων έναντι της Κυπριακής Λίρας διαμορφώθηκαν ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                     Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Iαπωνίας               188,4405        189,9480
          Δολ. Αυστραλίας              2,8892          2,9123
          Δολ. Καναδά                  2,4306          2,4500
          Κορώνες Δανίας              12,8928         12,9959
          Κορώνες Νορβηγίας           14,2878         14,4021
          Κορώνες Σουηδίας            15,4309         15,5543
          Φράγκα Eλβετίας              2,6297          2,6507
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Χάνεϊ

    ΚΥΠΕ - 09/01/2001

    Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα βρίσκεται για επαφές στην Κύπρο αύριο και μεθαύριο δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι μεθαύριο Πέμπτη ο Σερ Ντέιβιντ θα παρακαθήσει σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    KYΠΕ - 09/01/2001

    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/1/2001 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΕΥΡΩ 1,7289 1,7392 Δολάριο ΗΠΑ 1,6278 1,6375 Λίρα Αγγλίας 1,0922 1,0987

    Τιμές των εθνικών νομισμάτων των χωρών της ΟΝΕ έναντι της Κυπριακής Λίρας με βάση τις αμετάκλητες ισοτιμίες τους

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    Δραχμή Ελλάδας 589,1200 592,6300 Εσκούδος Πορτογαλίας 346,6133 348,6783 Λίρες Ιρλανδίας 1,3616 1,3697 Λιρέττα Iταλίας 3.347,6172 3.367,5608 Μάρκο Γερμανίας 3,3814 3,4016 Μάρκα Φιλλανδίας 10,2796 10,3408 Πεσέτα Ισπανίας 287,6648 289,3785 Σελλίνι Αυστρίας 23,7902 23,9319 Φιορίνι Ολλανδίας 3,8100 3,8327 Φράγκο Βελγίου 69,7437 70,1592 Φράγκο Γαλλίας 11,3408 11,4084 Φράγκο Λουξεμβούργου 69,7437 70,1592

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Κύπριοι - Σύνδρομο των Βαλκανίων

    ΚΥΠΕ - 09/01/2001

    Η κυπριακή Πρεσβεία στο Βελιγράδι δεν έχει γίνει δέκτης παραπόνων για προβλήματα υγείας συνδεδεμένα με το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων" από Κύπριους εργαζόμενους και φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία ούτε και έχει πληροφορίες από άλλες πηγές για την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τους Κύπριους φοιτητές στη Γιουγκοσλαβία μετά το σάλο που δημιουργήθηκε για τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίφθησαν από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [15] (K) ΥΠΑΜ - Λάρνακα - Ραντάρ - 2001 ΕΣΣΟ - Ουράνιο

    KYΠΕ - 09/01/2001

    Η προσπάθεια που καταβάλλει η Εθνική Φρουρά είναι η συνεχής βελτίωση της εκπαίδευσης που προσφέρεται στους νεοσύλλεκτους στρατιώτες έτσι ώστε να αναβαθμίζεται η ΕΦ και η αποτρεπτική ικανότητα του τόπου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος μετέβη για να παρακολουθήσει την κατάταξη των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2001 ΕΣΣΟ στη Λάρνακα.

    "Να είναι γνωστόν στον οιονδήποτε ότι εδώ υπάρχει η ΕΦ, είναι άρτια οργανωμένη, έχει εκπαιδευμένο προσωπικό και στελέχη και μπορεί πράγματι να αποτελεί δύναμη αποτροπής", τόνισε ο ΥΠΑΜ, διευκρινίζοντας ότι η Εθνική Φρουρά θα χρησιμοποιείται "πάντοτε ως εργαλείο για την ειρήνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΙΤΣ/ΓΠ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 January 2001 - 14:38:42 UTC