Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 01-01-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Προεκλογική περίοδος - Αιτήματα
  • [02] Χρηματιστήριο - Αρνητικά έκλεισε την εβδομάδα
  • [03] Πρόεδρος Βουλής - Εργασίες Βουλής - Εκλογές
  • [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Τουρκικά σχέδια
  • [05] ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπηρεσιακοί Υπουργοί
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αμερικής
  • [07] Υπουργός Εμπορίου - Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
  • [08] Επίσκεψη Μόουζες - Γουέστον - Δηλώσεις
  • [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τζιακούρμας
  • [11] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Προϋπολογισμός - Βουλευτικές

  • [01] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Προεκλογική περίοδος - Αιτήματα

    ΚΥΠΕ - 05/01/2001

    Το ΑΚΕΛ ούτε εγκρίνει και ούτε απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέτει ερωτήματα, και όπως είπε ο Γενικός του Γραμματέας Δημήτρης Χριστόφιας, η στάση του "θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά και τις απαντήσεις που θα δώσει η κυβέρνηση."

    Ως "ατόπημα" χαρακτήρισε ο κ. Χριστόφιας την απόφαση της κυβέρνησης που, όπως είπε, "έγινε χωρίς να ενημερώσει κανένα απολύτως, βγήκε και έκανε ανακοίνωση καλώντας τα κόμματα να προστεθούν μαζί της". Ταυτόχρονα εξέφρασε αμφιβολίες για τη δημοκρατικότητα της απόφασης αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

    [02] Χρηματιστήριο - Αρνητικά έκλεισε την εβδομάδα

    KYΠΕ - 05/01/2001

    Τάσεις σταθεροποίησης πέριξ των 240 μονάδων παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίας της εβδομάδας, καταγράφοντας τελικά μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,85%. Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, που επικράτησε και στη σημερινή συνάντηση, διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 8,1 εκατομμυρίων λιρών. Μεγαλύτερες, ωστόσο, ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι 20 επίλεκτοι τίτλοι, ωθώντας το Δείκτη FTSE/CySE 20 σε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,47%.

    Κύρια χαρακτηριστικά της συνάντησης ήταν το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και το μικρό εύρος διακύμανσης που παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά, καθώς κυμάνθηκε μεταξύ του επιπέδου των 239 και 241 μονάδων. Συγκεκριμένα, η αγορά άνοιξε με απώλειες που άγγιζαν σε ποσοστό το 0,9%, στις 240,55 μονάδες. Οι πιέσεις που δέχθηκαν, στη συνέχεια, οι τραπεζικοί τίτλοι του Χρηματιστηρίου οδήγησαν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα με το Δείκτη να αγγίζει το πρώτο δεκάλεπτο τις 239,1 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση σε ποσοστό 1,5%. Οι περιορισμένης κλίμακας αγορές που εκδηλώθηκαν στο σημείο αυτό βοήθησαν στο να ανακόψει ο Δείκτης την πτωτική του πορεία, ωθώντας την αγορά ξανά πίσω στο επίπεδο των 240 μονάδων. Η αδυναμία του Δείκτη, στη συνέχεια, να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει τελικά στις 240,71 μονάδες έναντι 242,78 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας μικρή πτώση της τάξης του 0,85%.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εργασίες Βουλής - Εκλογές

    ΚΥΠΕ - 05/01/2001

    Η Βουλή θα συνεχίσει να παράγει νομοθετικό έργο μέχρι και τις 26 Απριλίου, οπότε και θα διαλυθεί λόγω της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαϊου, ενώ ήδη έχει ετοιμαστεί ταχύρυθμο πρόγραμμα δράσης για τη διεκπεραίωση της νομοθετικής δουλειάς που εκκρεμεί.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού η Βουλή "θα εργαστεί σκληρά, γιατί υπάρχουν νομοθετήματα που επείγουν και θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία, που δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να περιμένουν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Τουρκικά σχέδια

    ΚΥΠΕ - 5/1/2001

    Σοβαρή χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας την κατάσταση αναφορικά με τουρκικά σχέδια για προσάρτηση των κατεχομένων, προσθέτοντας πως "ως τέτοια θα πρέπει να την εξετάσουμε."

    "Η προσάρτηση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι το σύνηθες" είπε ο κ. Χριστόφιας, στο περιθώριο της διάσκεψης Τύπου του ΑΚΕΛ για τους προϋπολογισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [05] ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπηρεσιακοί Υπουργοί

    ΚΥΠΕ 5/1/2001

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προβεί στην αντικατάσταση υπουργών που έχουν άμεση σχέση με την εκλογική διαδικασία και τις εκλογές ως τέτοιες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    "Τέτοιοι είναι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Υπουργός Εσωτερικών", είπε ο κ. Χριστόφιας και συνέχισε "αυτές ήταν και οι απαιτήσεις του κ. Κληρίδης και αυτές ήταν οι υποσχέσεις του."

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αμερικής

    ΚΥΠΕ 5/1/2001

    Το Κυπριακό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαβεβαίωσαν τις ομογενειακές οργανώσεις, στελέχη της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Σάββας Τσίβικος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι με τον κ. Τσίβικο είχε μια "πάρα πολύ καλή συνομιλία" και αντάλλαξε απόψεις για τη δραστηριοποίηση της ομογένειας, με δεδομένο ότι από τις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ με Πρόεδρο τον Τζορτζ Μπους και πρόσθεσε ότι "ασφαλέστατα, οι κυπριακές οργανώσεις και κατ' επέκταση όλες οι οργανώσεις της ομογένειας θα δραστηριοποιηθούν όπως και προηγουμένως".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Υπουργός Εμπορίου - Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

    ΚΥΠΕ - 5/1/2001

    Τρόποι για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ελληνοαμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας μελετήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Αντώνη Νερούλια, τον οποίο συνόδευε ο επιχειρηματίας Γεώργιος Παρασκευαϊδης, ενώ ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη συχνότερης ανταλλαγής επισκέψεων και πραγματοποίησης επιχειρηματικών επαφών.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι μέσα στο 2001 θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής εμπορικής αποστολής για προβολή της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα των τομέων του εμπορίου και του τουρισμού, καθώς και για το σκοπό προσέλκυσης επενδύσεων και συνεργασιών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Επίσκεψη Μόουζες - Γουέστον - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 5/1/2001

    Σκοπός της επίσκεψης των εκπροσώπων των ΗΠΑ στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα είναι η επαναβεβαίωση της αμερικανικής υποστήριξης στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα πως ο Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες και ο Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον θα έχουν διαβουλεύσεις "με τα μέρη για να διευκολύνουν τη συνέχιση της διαδικασίας των ΗΕ."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [09] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 5/1/2001

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           240,71 (-0,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  8.444.071
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £          0  1.020,17 (-1,47)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    895.678    250,17 (-1,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £    501.306    243,13 ( 0,14)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     58.378     97,17 (-0,40)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    524.633     88,92 ( 0,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    126.327    152,42 (-1,33)
    Εμπορικές Εταιρείες           £  1.042.281     57,14 (-1,21)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0    105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     86.755     71,11 (-0,66)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.528.144     75,88 (-2,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    452.091     62,43 (-0,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     89.054     94,58 ( 1,27)
    Ξενοδοχεία                    £    655.216     90,14 ( 0,47)
    Αλλες Εταιρείες               £  1.456.486    275,17 (-0,98)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MM)

    [10] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Τζιακούρμας

    ΚΥΠΕ - 5/1/2001

    Είναι σοβαρότατη η απειλή της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι αποτελεί υποβάθμιση της σοβαρότητας της κατάστασης η απόδοση, από τη κυπριακή κυβερνητική πλευρά, των όσων έχουν γραφεί και λεχθεί για το θέμα αυτό "ως αντίδραση της Τουρκίας επειδή την έχουμε γωνιάσει".

    Στην πραγματικότητα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων λίγο πριν από την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, η Τουρκία "αισθάνεται σήμερα αρκετά ισχυρή ή έχει ισχυρές πλάτες (και) αυτά, τα οποία σχεδίαζε για πολλά χρόνια, αισθάνεται σήμερα τη δυνατότητα και την ικανότητα να τα λέει δημόσια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [11] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Προϋπολογισμός - Βουλευτικές

    ΚΥΠΕ - 5/1/2001

    "Σωστή ενέργεια", χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αναστολή της ικανοποίησης αιτημάτων που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2001, δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι την απόφαση θα πάρουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Σχετικά με την αίτηση για χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το διαχωρισμό της Κύπρου σε περιφέρειες, ο κ. Παπαδόπουλος - λίγο πρίν από την έναρξη της απογευματινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ - είπε ότι "εγείρεται ένα θέμα του χρόνου στον οποίο υποβλήθηκε αυτή η αίτηση" και, παρ' όλο που το ΔΗΚΟ τη θεωρεί ως μιαν απαραίτητη ενέργεια, πιστεύει ότι ο χρόνος που επιλέχθηκε δεν ήταν ο καταλληλότερος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 January 2001 - 18:46:03 UTC