Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Αμερικανική έκθεση - Κύπρος
  • [02] ΚΕΑ - Τουρκία - Πολιτικοί κρατούμενοι
  • [03] Χρηματιστήριο - Συνεχίστηκε η πτώση
  • [04] Εκθεση Μπαρσόνι - Παναγιώτης Δημητρίου
  • [05] Τουρκία - Φυλακές - Επιτροπή
  • [06] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ομιλία - Πολιτική συγκέντρωση

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμερικανική έκθεση - Κύπρος

    ΚΥΠΕ - 20/12/2000

    Τεκμηρίωση και διευκρινίσεις για τα όσα αναφέρονται για την Κύπρο σε αμερικανική έκθεση θα ζητήσει η Δημοκρατία από τις ΗΠΑ προτού προβεί σε τελική τοποθέτηση επί του θέματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος διευκρίνισε ωστόσο ότι ειδικά όσον αφορά το θέμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η Κύπρος έχει τέτοια νομοθεσία και τέτοια πολιτική που καταπολεμούν το φαινόμενο αυτό.

    Ο κ. Παπαπέτρου σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν "κίνητρα" πίσω από την έκθεση, δεδομένου ότι αυτή αναφέρεται σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) ΚΕΑ - Τουρκία - Πολιτικοί κρατούμενοι

    KYΠΕ - 20/12/2000

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) καταδικάζει έντονα τη δολοφονία και την κακοποίηση πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές και καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει σοβαρά υπόψη την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης της Αγκυρας.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΑ σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα που διαπράττει το στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [03] (K) Χρηματιστήριο - Συνεχίστηκε η πτώση

    ΚΥΠΕ - 20/12/2000

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη σημερινή συνάντηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει νέα πτώση 3,41 μονάδων ή ποσοστό 1,39%. Σημαντική αύξηση κατά 4,1 εκατομμύρια λίρες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών καθώς ανήλθε στα 16,6 εκ. λίρες. Ο Δείκτης των επίλεκτων τίτλων σημείωσε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 2,64%, κλείνοντας στις 1.061,65 μονάδες.

    Η συνάντηση σημαδεύτηκε από την μεγάλη εμπορευσιμότητα της Κύκνος Επενδυτικής, η οποία συγκέντρωσε το 41,4% του όγκου συναλλαγών και από τις σημαντικές απώλειες του τραπεζικού κλάδου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό 3,37%. Αναλυτικά, η αγορά άνοιξε με οριακές απώλειες, καταγράφοντας αρχικά νευρικά σκαμπανεβάσματα. Ακολούθως, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πτωτικά με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται έντονες πιέσεις καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Η αυξημένη προσφορά τίτλων που παρουσιάστηκε στη συνέχεια είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει ελάχιστα κάτω από τις 240 μονάδες. Τελικά ο Δείκτης έκλεισε στις 241.1 μονάδες σε σχέση με 244.51 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας νέα πτώση της τάξης του 1,39%. Πραγματοποιήθηκαν 6.493 πράξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Εκθεση Μπαρσόνι - Παναγιώτης Δημητρίου

    ΚΥΠΕ - 20/12/2000

    Ικανοποίηση εξέφρασε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου για το αποτέλεσμα της προχθεσινής συζήτησης της έκθεσης του Ούγγρου εισηγητή για την Τουρκία Αντρας Μπαρσόνι, επισημαίνοντας πως σπάνια εμποδίζεται η προώθηση για έγκριση έκθεσης στο ΣτΕ και τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης της επιτήρησης της Τουρκίας από το ΣτΕ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Μπαρσόνι στο Στρασβούργο και τις παρεμβάσεις που έγιναν, υποστηρίζοντας τις θέσεις της Βουλής επί του θέματος, θα υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό στο αναθεωρημένο κείμενο της έκθεσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Τουρκία - Φυλακές - Επιτροπή

    ΚΥΠΕ - 20/12/2000

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε σήμερα να καταδικάσει τη βαρβαρότητα των τουρκικών αστυνομικών αρχών στις φυλακές της χώρας, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση 135 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της προενταξιακής στρατηγικής.

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, περιορίσθηκε σε επανάληψη προχθεσινής δήλωσης του επιτρόπου με την οποία εκφράζεται "η ανησυχία της Επιτροπής ενώ καλούνται όλες οι πλευρές να σταματήσουν τη βία και έρθουν σε ειρηνική συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος". Πρόκειται για μια υποκριτική δήλωση που εκθέτει την Επιτροπή, η οποία σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ)

    [06] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ομιλία - Πολιτική συγκέντρωση

    ΚΥΠΕ - 20/12/00

    "Αν δεν έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε μια λύση έστω και αν αυτή θα είναι οδυνηρή, αλλά που τουλάχιστον να διασφαλίζει την κρατική μας οντότητα και τη φυσική και εθνική επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο, τουλάχιστον ας μην εμπλεκόμαστε σε διαδικασίες που θα προδικάσουν μια απαράδεκτη λύση του Κυπριακού όπως είναι η πρόταση για συγκαλυμμένη 'λύση' δυο χωριστών κρατών", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα.

    Αναφερόμενος στο εθνικό θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "η μόνη διαδικασία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι οι συνομιλίες", τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να βασίζονται πάνω στις αρχές που αφορούν την απόρριψη κάθε πρότασης για λύση συνομοσπονδίας, που θα αποκλείει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που θα στερεί από τον κάθε εκτοπισμένο το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες του και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 20 December 2000 - 18:46:03 UTC