Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό - 19ο Συνέδριο
  • [02] Αλβαρο ντε Σότο - Πρόγραμμα επαφών
  • [03] Γενικός Εισαγγελέας - Βία στην Οικογένεια - Συνέδριο
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Τούρκος ΥΠΕΞ - Ευρωβουλή
  • [06] Αφιξη Τσοχατζόπουλου - Δηλώσεις - Ομήρου
  • [07] Ευρωκοινοβούλιο - Κοινοβούλια υποψηφίων χωρών - Λήξη συνάντησης
  • [08] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Προέδρου ΕΚ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [09] Τράπεζα Κύπρου - Κέρδη
  • [10] ΕΔΗ - "Αβρούπα"
  • [11] Υπουργός Εξωτερικών - ΟΑΣΕ - Παρέμβαση - Επαφές
  • [12] ΔΗΚΟ - Εκλογικός νόμος - Απόφαση
  • [13] Ελληνοαμερικανοί - ΗΠΑ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό - 19ο Συνέδριο

    ΚΥΠΕ - 28/11/2000

    Η αδιάλλακτη συμπεριφορά της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στηρίζεται στις δυνατότητες που τους δίνει η "νέα τάξη πραγμάτων", η οποία τους απέδωσε σημαντικό και στρατηγικό ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ενόψει του επικείμενου 19ου Συνέδριου του Κόμματος.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε το Συνέδριο ως "μια σύναξη βαθιού προβληματισμού", ανασκόπησης της δράσης του κόμματος κατά την πενταετία που έχει περάσει και εκτίμηση της δουλειάς που έκανε, εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης στο Κυπριακό και στο εσωτερικό μέτωπο, ανασκόπηση των εξελίξεων στο διεθνή χώρο και καθορισμού της δράσης του κόμματος για την επόμενη πενταετία.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [02] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Πρόγραμμα επαφών

    ΚYΠΕ - 28/11/2000

    Με συναντήσεις με τη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισε το νέο γύρο των επαφών του για το Κυπριακό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος φθάνει στο νησί την ερχόμενη Κυριακή στις 1400.

    Πριν την άφιξή του στην Κύπρο και μετά τις συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ στο Παρίσι, ο κ. ντε Σότο θα έχει επαφές στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Βία στην Οικογένεια - Συνέδριο

    KYΠΕ - 28/11/2000

    Στα τελευταία δύο χρόνια σπάνια περνά μέρα που να μην έλθει καταγγελία ή αναφορά στη Νομική Υπηρεσία για κρούσμα οικογενειακής βίας, απεκάλυψε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τη Βία στην Οικογένεια που πραγματοποιείται στη Λευκωσία

    Σημείωσε παράλληλα ότι η νομοθεσία που υπάρχει στην Κύπρο αναφορικά με το θέμα της βίας στην οικογένεια έτυχε διεθνώς επαίνου και ευμενών σχολίων και εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισαν την ειδική αυτή νομοθεσία μας ως "πρότυπο νόμου", τόσο σε σχέση με τη δυνατότητα ποινικής διώξεως του θύτη, όσο και σε σχέση με την προστασία των θυμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 28/11/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                         238,66 (-2,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £ 14.597.380
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  5.663.901  264,81 (-2,56)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
        Οργανισμοί                £  1.078.706  190,20 (-2,87)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    245.744   96,83 (-1,10)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    811.507   83,22 (-0,37)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £    262.555  141,94 (-2,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    345.772   54,40 (-1,29)
    Υπεράκτιες Εταιρείες          £          0  105,00 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    157.153   70,64 (-0,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £  1.353.969   77,81 (-0,27)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    948.052   70,07 (-2,59)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
        Ψαριών                    £     53.851   93,59 (-2,96)
    Ξενοδοχεία                    £    337.500   73,53 (-3,17)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.695.360  260,31 (-1,57)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MA)

    [05] (K) Τούρκος ΥΠΕΞ - Ευρωβουλή

    ΚΥΠΕ - 28/11/2000

    Το Κυπριακό θα επηρεάζει μέχρι τέλους την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζέμ, ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής και νέος εισηγητής της Ευρωβουλής επί του αιτήματος προσχώρησης της Αγκυρας Hans Swoboda.

    Η τοποθέτηση αυτή έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία είχε προσκληθεί ο Τούρκος Υπουργός. Μάλιστα είχε τη μορφή έμμεσης απάντησης προς τον κ. Τζέμ, ο οποίος όχι μόνο επιχείρησε να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, αλλά ισχυρίσθηκε, προκαλώντας δυσφορίας στο σύνολο των ευρωβουλευτών, ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και πως "κανένας στρατός δεν μπορεί να θεωρηθεί δύναμη κατοχής στην ίδια του τη γή".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Αφιξη Τσοχατζόπουλου - Δηλώσεις - Ομήρου

    ΚΥΠΕ - 28/11/2000

    Η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) απαιτεί την υποστήριξη της χώρας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ώστε συνολικά η Κύπρος να ενταχθεί στην Ενωση, οπόταν Ε/Κ και Τ/Κ να έχουν μια κοινή πατρίδα με δημοκρατία, με συνθήκες όπου τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και οι αξίες μπορούν να υλοποιηθούν, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι για το λόγο αυτό δεν μπορεί να φανταστεί πως μελλοντικά η Τουρκία θα αρνηθεί τελικά να υποστηρίξει μια τέτοια προοπτική.

    Τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος μιλούσε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, υποδέχθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου, που δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ανάμειξης της ΕΕ στις προοπτικές σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κοινοβούλια υποψηφίων χωρών - Λήξη συνάντησης

    ΚΥΠΕ - 28/11/2000

    Την ελπίδα ότι μέχρι το 2004 οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες θα καταστούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Αντιπρόεδρος του Σώματος Γκουίντο Ποντέστα, μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στο πέρας των εργασιών της 10ης συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, που διεξήχθη στη Λεμεσό.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος της συνάντησης μαζί με τον κ. Ποντέστα, την χαρακτήρισε χρήσιμη και επιτυχή και σημείωσε πως "ήταν φανερή η επιθυμία όλων όσοι μετείχαν σ'αυτήν για ένταξη στην ΕΕ" και πως "η πολιτική βούληση υπάρχει και έχει τονιστεί πολλές φορές".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Προέδρου ΕΚ - ΕΕ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 28/11/2000

    Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στα πλαίσια της Ευρώπης παρά τα αποφασισθέντα στο Ελσίνκι για τη λύση του Κυπριακού και τώρα αρνείται να συνεργαστεί στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ εκτός αν ο διάλογος από εδώ και πέρα είναι πάνω στη βάση των δύο ανεξαρτήτων κρατών, κάτι όμως που για την πλευρά μας θα ήταν αυτοκτονία, αν πρόκειται καν να συζητηθεί κάτι τέτοιο, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε τα πιο πάνω σε παρέμβασή του σήμερα στις εργασίες της 10ης Συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, που φιλοξένησε η Βουλή της Κύπρου και έληξε σήμερα στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Κέρδη

    ΚΥΠΕ - 28/11/00

    Στα 95,5 εκατομμύρια λίρες ανέρχονται κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2000 τα κέρδη από εργασίες του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, πριν από τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, έναντι 81,6 εκατομμυρίων λιρών κατά την αντίστοιχη περίοδο του 1999, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17%.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συγκροτήματος αύξηση 9,2% παρουσίασαν και τα κέρδη μετά τη φορολογία τα οποία ανήλθαν σε 50 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 45,8 εκατομμύρια λίρες κατά την αντίστοιχη περίοδο του 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [10] (Κ) ΕΔΗ - "Αβρούπα"

    ΚΥΠΕ - 28/11/00

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) καταδικάζουν τη χθεσινή επίθεση εμπρησμού κατά της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και σημειώνουν ότι ηθικός αυτουργός της νέας εγκληματικής ενέργειας σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου είναι το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς.

    Σε ανακοίνωσή τους οι ΕΔΗ επισημαίνουν ότι ο εμπρησμός του τυπογραφείου της "Αβρούπα", υπό το φως και της απόφασης του τουρκικού κατεστημένου για περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, "είναι προμήνυμα νέας εθνικιστικής και αντιδημοκρατικής έξαρσης στα κατεχόμενα, αλλά και προσπάθειας κλιμάκωσης της έντασης, που η Ε/κ πλευρά πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα αλλά και σύνεση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΑΣΕ - Παρέμβαση - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 29/11/00

    Τις αρχές του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, του απαραβίαστου των συνόρων και της επίλυσης προβλημάτων εντός των υφιστάμενων ως διθνών συνόρων σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, υπεραμύνθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβαση του στις εργασίες της Υπουργικής Συμνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που συνεχίστηκαν και συμπληρώθηκαν σήμερα στη Βιέννη.

    Παράλληλα ο κ. Κασουλίδης εισηγήθηκε τη συνεργασία όλων των κρατών για αντιμετώπιση των νέων διεθνών μορφών τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκληματος καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της γυναίκας και του παιδιού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [12] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογικός νόμος - Απόφαση

    KYΠΕ – 28/11/00

    Σε κοινή συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία όπως το Κόμμα παραμείνει στη θέση για διατήρηση του εκλογικού μέτρου ως έχει σήμερα.

    Η θέση αυτή ανακοινώθηκε στους δημοσιογράφους από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Ελληνοαμερικανοί - ΗΠΑ - Κυπριακό

    KYΠΕ – 28/11/00

    Εξαιρετικά αποσταθεροποιητική ενέργεια για την ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει η ελληνοαμερικανική οργάνωση "Εθνική Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων" τη νέα πρόκληση - απειλή της τουρκικής πλευράς αναφορικά με τη μελλοντική της συμμετοχή στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση σημειώνει ότι οι ελπίδες των Ε/Κ, των Τ/Κ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη στην περιοχή δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα με τη σχετική απόφαση της τουρκικής πλευράς και παραπέμπει στις πρόσφατες αποφάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο και την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 November 2000 - 18:46:03 UTC