Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανικό Κοινοβούλιο - Προσχέδιο - Κυπριακό
  • [02] Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [03] ΗΕ - Ντενκτάς - Αντίδραση
  • [04] Ετζεβίτ - Κυπριακό
  • [05] ΑΚΕΛ - Ζιακ Πόος - Ντενκτάς
  • [06] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [07] ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Πόος

  • [01] (Κ) Βρετανικό Κοινοβούλιο - Προσχέδιο - Κυπριακό

    KYΠΕ - 25/11/2000

    Προσχέδιο ψηφίσματος που χαιρετίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης προς τους Τ/Κ για διαφάλιση μιας ευημερούσας και ασφαλούς Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέθεσε προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Στέφεν Τουίγκ.

    Το προσχέδιο υπέγραψαν επίσης πεντε άλλοι βουλευτές, οι Τομ Κοξ, Ερικ Κλαρκ, Ερικ Ιλσλι, Νόρμαν Γκόντμαν και Λιν Τζιόουνς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 25/11/2000

    Κύριο θέμα των Τ/κ εφημερίδων είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί αποχώρησης από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Η "Αβρούπα" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα και υπό τον πηχυαίο τίτλο "Απορρίπτουμε την απόφαση που λήφθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας" καλεί τους διαμένοντες στα κατεχόμενα να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΜ/ΓΓ)

    [03] (Κ) ΗΕ - Ντενκτάς - Αντίδραση

    KYΠΕ - 25/11/2000

    Τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ) θεωρούν ότι δεν θα ήταν ορθό να σχολιάσουν δημοσιεύματα του Τύπου αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς περί αποχώρησης από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ενώ παράλληλα εκφράζουν την ελπίδα ότι ο κ. Ντενκτάς θα παρακαθήσει στον επόμενο γύρο των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Σάρα Ράσελ, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις Ντενκτάς, είπε ότι ο "κ. Ντενκτάς δεν έχει έρθει σε άμεση επαφή με τα ΗΕ και θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσουμε κάτι που δημοσιεύθηκε στον Τύπο."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ)

    [04] (Κ) Ετζεβίτ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 25/11/2000

    Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ασχοληθεί με το Κυπριακό, αυτό είναι δυνατό να καταλήξει σε μια συμφωνία αργά ή γρήγορα, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    "Ουδείς μπορεί να μας πει ή να μας επιβάλει ο,τιδήποτε πάνω σε αυτό το θέμα", είπε ο Ετζεβίτ και ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις της ΕΕ κατέστησαν τους Ε/Κ περισσότερο αδιάλλακτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) ΑΚΕΛ - Ζιακ Πόος - Ντενκτάς

    ΚΥΠΕ - 25/11/2000

    Ο Εισηγητής στην Επιτροπή Εξωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου Ζιακ Πόος εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι, εάν ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν ερμηνεύσει με τον ορθό τρόπο τη θέληση των Τ/Κ, θα διαπράξει ένα μεγάλο λάθος και τον κάλεσε να κατανοήσει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι προς όφελος των Τ/Κ.

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την πρωινή συνάντησή του με τον κ. Πόος και σχολιάζοντας τη δήλωση Ντενκτάς ότι η Τ/κ πλευρά δεν θα συμμετάσχει σε επόμενους γύρους συνομιλιών χωρίς την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε ότι αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), το Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσουν μιαν αποφασιστική απάντηση στον κ. Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 25/11/2000

    Ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα επωμίζονται τεράστια ευθύνη να μην υποκύψουν στο νέο τουρκικό εκβιασμό, γιατί έτσι δημιουργούνται επικίνδυνα προηγούμενα ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αρχές του διεθνούς δικαίου και το κοινοτικό κεκτημένο είναι δεκτικά εκβιαστικών αλλαγών, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ζητώντας παράλληλα από τη διεθνή κοινότητα να καταλογίσει ακεραία την ευθύνη στον Τ/Κ ηγέτη, αν υλοποίησει την απειλή του.

    Στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε ότι στόχος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι να εκβιάσει τις εξελίξεις και να εξουδετερώσει τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη της 8ης Νοεμβρίου και να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων για το κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) ΔΗΚΟ - Παπαδόπουλος - Πόος

    ΚΥΠΕ - 25/11/2000

    Εφ' όσον τα δυο μέρη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κατανοήσουν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό που να είναι σύμφωνη τόσο με το Διεθνές όσο και με το Κοινοτικό Δίκαιο, δήλωσε ο Εισηγητής στην Επιτροπή Εξωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου Ζακ Πόος, τότε οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πόος και σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής πλευράς να μην συμμετέχει στους επόμενους γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών εάν δεν αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος, διατύπωσε την άποψη ότι "ο κ. Ντενκτάς συνεχίζει την παλιά πάγια τακτική του" και υπένθύμισε "ότι, κάθε φορά που επίκεινται συνομιλίες, (ο κ. Ντενκτάς) θέτει όρους για να μας κάνει την τιμή να δεχθεί να συνομιλήσει μαζί μας και όταν πάει στις συνομιλίες επιδίωξή του είναι είτε να κερδίσει όλα τα οποία διεκδικεί από την αρχή πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ή να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα ώστε οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αδιέξοδο και να καταρρεύσουν".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 25 November 2000 - 13:02:04 UTC