Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Ρώσος ΥΠΕΞ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Μεσανατολικό
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Ημερίδα ΑΚΕΛ
  • [04] ΓΓ ΑΚΕΛ - Ημερίδα ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [05] Τζέρεμι Χιλ - Κυπριακό
  • [06] ΠΑΚ - ΓΟΔΗΚ - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Κόμματα - Ημερίδα ΑΚΕΛ - Κυπριακό
  • [08] Money Show 2000 - Υπ. Οικονομικών - Υπ. Εμπορίου - Ρόλογης

  • [01] (Κ) Ντενκτάς - Ρώσος ΥΠΕΞ

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Τις αρχές της "ουδετερότητας και της ισότητας παραβίασε" δήθεν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόβ με την επίσκεψή του στην Κύπρο, ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι αυτό ενόχλησε τους Τ/Κ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι θα περίμενε από τη Ρωσία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να απέφευγε παρόμοια στάση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Μεσανατολικό

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι αναμένει την αντίδραση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ και του Προέδρου της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσεφ Αραφατ στην πρόσκληση της Κύπρου για φιλοξενία διάσκεψης κορυφής για την κρίση στο Μεσανατολικό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αντίδραση των δυο ηγετών θα εξαρτηθεί από την απόφαση για πραγματοποιήση διεθνούς διάσκεψης και πρόσθεσε ότι δεν ανέμενε σήμερα οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Ημερίδα ΑΚΕΛ

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε πραγματική ευκαιρία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του εθνικού μας προβλήματος και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του θα προχωρήσει μέχρι τέλους, αν κρίνει ότι η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι η καλύτερη εφικτή, δεν είναι συνομοσπονδία αλλά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ότι αυτή η λύση θα διασφαλίζει τον κυπριακό ελληνισμό στη γη των πατέρων του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με θέμα "40 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας - Ιστορική Πορεία και Προοπτικές" είπε ακόμη ότι "δεν αποκλείεται σε ένα κατοπινό στάδιο, αν οι συνομιλίες συνεχιστούν, να βρεθούμε μπροστά σε κάποιο προσχέδιο λύσης", εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι ένα τέτοιο προσχέδιο θα είναι διαπραγματεύσιμο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Ημερίδα ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι πρέπει ξεκάθαρα να δοθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς αυτούς που κινούν τα νήματα στα παρασκήνια ότι δεν γίνεται αποδεκτή η λύση συνομοσπονδίας για το Κυπριακό, προσθέτοντας παράλληλα ότι "η προσπάθεια όλων μας εδώ στην Κύπρο αλλά και σε συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, πρέπει να επικεντρωθεί στο να αναστρέψουμε την αρνητική πορεία των εξελίξεων".

    Ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ με θέμα "40 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας - Ιστορική Πορεία και Προοπτικές", είπε ακόμη ότι η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την έναρξη του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και ότι αυτή συνεπάγεται "πρέπει να ανασκευαστεί και να διορθωθεί" και πως "δεν πρέπει να υιοθετηθεί από ενδεχόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Τζέρεμι Χιλ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Ο επικεφαλής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Φόρεϊν Οφις, Τζέρεμι Χιλ, επανέλαβε χθες τη θέση της Βρετανίας για μια λύση στο Κυπριακό βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και επεσήμανε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Αγγλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που μιλούσε σε ομάδα Συντηρητικών Βουλευτών από το Δήμο Μπάρνετ, σημείωσε επίσης ότι η συνέχιση των συνομιλιών, αν και εκ του σύνεγγυς, είναι πολύ ενθαρρυντικό γεγονός.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [06] (Κ) ΠΑΚ - ΓΟΔΗΚ - Αντικατοχική εκδήλωση

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Στους νεκρούς της τουρκικής εισβολής των οποίων η ταυτότητα διακριβώθηκε μετά από 26 χρόνια με τη μέθοδο του DNA και σε όλους τους άγνωστους στρατιώτες που έπεσαν επί των επάλξεων είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκύριακο η εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου σήμερα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων και αναπέμθη δέηση για εξεύρεση των αγνοουμένων και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων μας εδαφών.

    Ανακοίνωση του ΠΑΚ αναφέρει ότι σήμερα Σάββατο βρίσκονται στο οδόφραγμα και μέλη της γυναικείας οργάνωσης του Δημοκρατικού Κόμματος (ΓΟΔΗΚ), η οποία πραγματοποίησε εκδήλωση για να τιμήσει "τις ηρωίδες γυναίκες της Κύπρου, που για 26 χρόνια αγωνίζονται για ανεύρεση των αγνοουμένων τους, την απελευθέρωση της πατρίδας και για την εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κόμματα - Ημερίδα ΑΚΕΛ - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι "η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών μεθοδεύει σταδιακά και προγραμματισμένα την από δικής μας πλευρά αποδοχή διευθετήσεων ή τουλάχιστον πλαισίου έξω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας" και πως "μετά από τέσσερις γύρους εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις ούτε διάλογος μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων" αλλά διάλογος και διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ε/κ πλευράς και των ΗΕ και της Τ/κ πλευράς και των ΗΕ.

    Παράλληλα ο κ. Κυπριανού είπε ότι "χρειάζεται να στείλουμε κάποια μηνύματα κατά τρόπο πειστικό, γιατί καμιά φορά υποστηρίζουμε κάποια πράγματα αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα υποστηρίζουμε δεν πείθουμε", υπογραμμίζοντας πως "ο πειστικός τρόπος είναι όλοι μας να αποφασίσουμε να σταθούμε σταθερά σε ορισμένες θέσεις, πέραν των οποίων δεν μπορούμε να πάμε, και στις συνομιλίες τις επίσημες, τις ανοικτές και στις ιδιαίτερες συνομιλίες μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Money Show 2000 - Υπ. Οικονομικών - Υπ. Εμπορίου - Ρόλογης

    ΚΥΠΕ 14/10/2000

    Το βιοτικό επίπεδο της Κύπρου συγκρίνεται ευνοϊκά με αυτό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεσήμανε σε σημερινή του ομιλία στην Ημερίδα, που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στα πλαίσια του "Money Show 2000", ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία χαρακτηρίζεται από ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, συνθήκες πλήρους απασχόλησης, ελεγχόμενο πληθωρισμό και πτωτική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Από πλευράς του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ανέφερε ότι για αντιμετώπιση των προβλημάτων της μεταποιητικής βιομηχανίας, η κυβέρνηση χάραξε νέα βιομηχανική πολιτική που περιστρέφεται γύρω από πέντε βασικούς άξονες, που είναι η ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η ανασυγκρότηση και στήριξη της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας, η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 October 2000 - 12:02:03 UTC