Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 00-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Επαφές
  • [02] ΠΑΚ - Διαφωτιστική Εκστρατεία
  • [03] Γιώργος Βασιλείου - Αναχώρηση - Βρυξέλλες
  • [04] Τ/κ Τύπος - Τ/Κ - Φεστιβάλ - Τυνησία
  • [05] Κατεχόμενα - Λεγόμενος "πρόξενος"
  • [06] Νέοι Ορίζοντες - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [07] ΔΗΣΥ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [08] ΔΗΚΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [09] ΑΚΕΛ - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [10] Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [11] Δικοινοτικό Φεστιβάλ Νέων
  • [12] Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης - Πρόγραμμα
  • [13] Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη
  • [14] Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ελλάδας - Ημερίδα ΔΗΣΥ
  • [15] Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Ανεξαρτησίας
  • [16] Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [17] Υπουργός Αμυνας - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας
  • [18] Πρόεδρος Κληρίδης - Επέτειος Ανεξαρτησίας

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λονδίνο - Επαφές

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε χθες το απόγευμα συνάντηση στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Κιθ Βαζ, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό.

    Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με τον κ. Βαζ συζήτησαν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη και τις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι είναι πολύ ευτυχής που άκουσε να επαναλαμβάνεται η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [02] (Κ) ΠΑΚ - Διαφωτιστική Εκστρατεία

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Στην κατεχόμενη πόλη της Μόρφου και στα τριάντα σκλαβωμένα χωριά της είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ) στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μέρες Μνήμης Μόρφου".

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, τη διαφωτιστική εκστρατεία στο οδόφραγμα θα ενισχύσει και αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου με επικεφαλής το Δήμαρχο του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΡΑΓ)

    [03] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Αναχώρηση - Βρυξέλλες

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη Προσχώρησης σε επίπεδο Διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου.

    Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Βασιλείου θα έχει επαφές με αξιωματικούς της ΕΕ και θα λάβει μέρος στη συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΡΑΓ)

    [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τ/Κ - Φεστιβάλ - Τυνησία

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Οι Τ/Κ που συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών της Τυνησίας ενοχλήθηκαν επειδή οι Ελλαδίτες ανήρτησαν στο Πολιτιστικό Μέγαρο της Τύνιδας πανό που έγραφε "Το βόρειο τμήμα της Κύπρου στερείται ελευθεριών", σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν συγκροτήματα από την Τυνησία, Ελλάδα, Ρωσία και το συκγρότημα λαϊκών χορών του λεγόμενου "δήμου" Κερύνειας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Λεγόμενος "πρόξενος"

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Ο Ιορδανός βουλευτής Ali Rebeullah διορίστηκε λεγόμενος "επίτιμος πρόξενος" του ψευδοκράτους στην Ιορδανία.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η σχετική απόφαση του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 28ης Σεπτεμβρίου της λεγόμενης "επίσημης εφημερίδας" του ψευδοκράτους. Στο μεταξύ, από την 1η Οκτωβρίου 2000 λεγόμενος "αντιπρόσωπος" του ψευδοκράτους στο Αμπου Ντάμπι αναλαμβάνει ο Fedirun K. Feridun.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [06] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Οι Νέοι Ορίζοντες τονίζουν ότι "το μέλλον και το δικό μας και των παιδιών μας εξαρτάται από τη διατήρηση της κρατικής μας οντότητας, της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Σε ανακοίνωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Νέοι Ορίζοντες επισημαίνουν ότι "κινδυνεύουμε σήμερα να χάσουμε" την αναγνώριση "μετά τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και των λανθασμένων χειρισμών του Προέδρου Κληρίδη και των συγκυβερνώντων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΕΔΗ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός "καλεί όλους σε συστράτευση και ενότητα, και διακηρύττει την πλήρη και αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη για την επίτευξη λύσης προς σωτηρία της Κύπρου μας από τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν".

    Σε διακήρυξή της για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι "οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Κύπρου" και ότι "η διεθνής κινητοποίηση για την εξεύρεση λύσης είναι πρωτοφανής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι "όλες οι προσπάθειες μας στη διαχείριση του Κυπριακού πρέπει να ενισχύουν την κρατική μας οντότητα, να προασπίζουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκρούουν κάθε προσπάθεια επιβολής διαιρετικής λύσης".

    Σε διακήρυξή του για την επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι "με αυτές τις σταθερές θέσεις πρέπει να θέσουμε το διεθνή παράγοντα ενώπιον των ευθυνών του και με επιθετική διπλωματία και διεκδικητική στρατηγική και τακτική να διεκδικήσουμε συλλογικά και αποφασιστικά τα δίκαια και τα δικαιώματά μας", διότι "μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να δώσουμε συνέχεια και προοπτική στην Κυπριακή Δημοκρατία".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι "αμετάθετος στόχος παραμένει η απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και τους εποίκους και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας", προσθέτοντας ότι "μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν είναι ουτοπία" και ότι "με σωστά μεθοδευμένο αγώνα και με συντονισμένες προσπάθειες, ακόμα και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η διαβόητη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, μπορούμε να επιτύχουμε μια τέτοια λύση".

    Σε διακήρυξή του για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι "επιβάλλεται να υπερασπιστούμε με σθένος τις αρχές λύσης του Κυπριακού και να ακολουθήσουμε επιτέλους μια διεκδικητική πολιτική, χωρίς σκαμπανεβάσματα, συναισθηματισμούς, ευσεβοποθισμούς και αυταπάτες", σημειώνοντας ότι "πρέπει να αξιοποιήσουμε τα όποια ερείσματα έχει η Κύπρος στο διεθνή χώρο και βεβαίως να εντείνουμε την πάλη για επαναπροσέγγιση και κοινό αγώνα με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [10] (Κ) Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιζητήσουν το πλαίσιο εκείνο που θα οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή ενότητα, καλούν οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές εκφράζουν ανησυχίες για το ότι "γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία των πρόσφατων εξελίξεων στη Νέα Υόρκη" και εκτιμούν ότι "βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση ενός νέου συνομόσπονδου κατασκευάσματος, προτεκτοράτου της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Δικοινοτικό Φεστιβάλ Νέων

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Με το σύνθημα "Μας αξίζει κάτι καλύτερο", Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι συναντώνται και πάλι σήμερα στο πάρκο του Περγάμους για να διαδηλώσουν την αποφασιστικότητά τους να αλλάξουν το παρόν και να μοιραστούν το μέλλον.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 15:00 και θα περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες, μοντέρνα μουσική και παραδοσιακά παιγνίδια. Τα μέλη των ομάδων έχουν επίσης γράψει και μελοποιήσει, ειδικά για την εκδήλωση, τραγούδι με τον τίτλο "Μας αξίζει κάτι καλύτερο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Ελληνας Υπουργός Ανάπτυξης - Πρόγραμμα

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Φτάνει απόψε στις 20:15 για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης θα αρχίσει τις επαφές του αύριο στις 10:00 με επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλάυκο Κληρίδη, μαζί με τον Υφυπουργό Αμυνας Δημήτριο Αποστολάκη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΡΑΓ)

    [13] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας - Επίσκεψη

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Εφθασε το πρωί στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Αποστολάκης ο οποίος αύριο θα παρακολουθήσει τη Στρατιωτική Παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στις 12:10 σήμερα ο κ. Αποστολάκης θα μεταβεί στο ΓΕΕΦ όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και θα ενημερωθεί από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί στη Λάρνακα το Μουσείο Πιερίδη και τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ελλάδας - Ημερίδα ΔΗΣΥ

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της Ελλάδας Ηλίας Ευθυμιόπουλος φτάνει τη Δευτέρα το βράδυ στην Κύπρο για να μιλήσει σε Ημερίδα που διοργανώνει η Γραμματεία Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Η ημερίδα με θέμα "Το Περιβάλλον και οι Ευθύνες μας - Εναρμόνιση με το Κοινοτικό Κεκτημένο" θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο την Τρίτη στις 17:00.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΡΑΓ)

    [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης σημειώνει ότι πρώτη θέση στην καρδιά και στη σκέψη πρέπει να κατέχει το εθνικό πρόβλημα, που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

    Σε μήνυμά του για την επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρει ότι "ο αγώνας της ΕΟΚΑ ενάντια στην αποικιοκρατία χάρισε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της, όχι όμως την πραγματική ελευθερία, όπως οι αγωνιστές την ονειρεύτηκαν", αφού "δυστυχώς το ιδεώδες, για το οποίο οι ίδιοι πολέμησαν και ο λαός μας υπέστη τόσες θυσίες κατά τον τετράχρονο αγώνα, παρέμεινε απραγματοποίητο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)

    [16] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Αφιξη - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Τη συμπαράσταση και τη συμπόρευση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιβολή του δικαίου, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτριος Αποστολάκης, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο για να αντιπροσωπεύσει μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Νίκο Χριστοδουλάκη την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού για την αυριανή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο θέμα των πυραύλων S300, ο κ. Αποστολάκης είπε πως οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου επέλεξαν την καλύτερη λύση για το θέμα των πυραύλων στο πλαίσιο του στόχου των δύο κυβερνήσεων για επίλυση του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα, και τόνισε πως ο στόχος αυτός εξαρτάται από την ισχύ των δύο χωρών, διευκρινίζοντας πως ισχύ δεν σημαίνει μόνο όπλα, αλλά οικονομία, διεθνές περιβάλλον και διπλωματία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΡΑΓ)

    [17] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας

    ΚΥΠΕ - 30/09/2000

    Αιχμές κατά της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας αναφορικά με την τήρηση του απορρήτου των κλειστών συνεδριών της, άφησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το ΓΕΕΦ, όπου είχε συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρη Αποστολάκη.

    Ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε ως "ανεπίτρεπτο" να διαρρέουν από την Επιτροπή Αμυνας τα όσα συζητούνται σε κλειστές συνεδρίες και ιδιαίτερα τα όσα αφορούν εξοπλισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επέτειος Ανεξαρτησίας

    KYΠΕ - 30/09/2000

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε ενότητα στη μάχη για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι "είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι".

    Σε αποψινό τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "ουδέποτε θα συμφωνήσουμε σε λύση συνομοσπονδίας", προσθέτοντας ότι "μια ομόσπονδη Κύπρος, ενωμένη, αποστρατικοποιημένη και ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας θα ακολουθεί με συνέπεια, θα εξυπηρετήσει τα ζωτικά συμφέροντα όλων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 October 2000 - 21:57:53 UTC