Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες
  • [03] ΑΔΗΚ - Δήλωση Ανάν - Κυπριακό
  • [04] Νέα Υόρκη - Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [05] Κύπρος - ΕΕ - Διαπραγματευτές
  • [06] Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίασης
  • [07] ΕΔΗ - Συνομιλίες
  • [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [09] ΚΕΑ - Συνομιλίες
  • [10] Λαθρομετανάστες
  • [11] ΔΗΚΟ - Συνομιλίες
  • [12] Σουηδή Υπουργός - ΕΕ - Κύπρος - Κυπριακό
  • [13] Νέοι Ορίζοντες - Συνομιλίες
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Συνάντηση
  • [15] Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Σύμβουλος ΟΗΕ
  • [16] Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Συνάντηση (2)
  • [17] Συνομιλίες - Πολιτικοί αρχηγοί

  • [01] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     378.96 ( 0.70)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £41,677,516
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  2,238,258  481.76 ( 1.32)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  1,529,651  276.37 ( 1.94)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    440,882  220.64 (-2.63)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £    341,018  121.17 ( 0.24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £    738,559  287.25 (-0.32)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,478,936  124.42 (-1.41)
    Αλλες Εταιρείες          £ 32,619,010  420.51 ( 0.18)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MX)

    [02] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία των κυπριακών αρχών ως προς την προέλευση του πλοιαρίου που μετέφερε τους λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν προχθές στα δυτικά παράλια της Κύπρου είναι ακαταμάχητα. Επεσήμανε παράλληλα ότι οι αρμόδιοι είχαν πληροφορίες από τις 12 Σεπτεμβρίου πως το συγκεκριμένο πλοίο, του οποίου γνωρίζουν το όνομα, είχε αναχωρήσει από το Λίβανο με προορισμο είτε την Κρήτη είτε την Ιταλία και προς τούτο είχαν ενημερωθεί οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε εξάλλου πως μετά τη χθεσινή πρώτη αντίδραση της λιβανικής κυβέρνησης, η οποία ισχυρίστηκε ότι το πλοιάριο δεν είναι λιβανικής ιδιοκτησίας και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το λιμάνι από το οποίο αναχώρησε το πλοίο ήταν λιμάνι του Λιβάνου, ο ίδιος θα ζητήσει όπως έρθει στην Κύπρο αντιπροσωπεία από το Λίβανο η οποία σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές να διαπιστώσει επί τόπου την πραγματικότητα. Είπε επίσης ότι έχει δώσει οδηγίες στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Μιχάλη Ατταλίδη να επιδόσει γραπτό διάβημα στον επιτετραμμένο του Λιβάνου στην Κύπρο ως επίσης και πρόσθετα στοιχεία και έγγραφα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] (K) ΑΔΗΚ - Δήλωση Ανάν - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε μη διαπραγμάτευση αν δεν ανακληθεί η πρόσφατη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε ανακοίνωσή του το ΑΔΗΚ σημειώνει ότι οι δηλώσεις Ανάν "υιοθετούν πλήρως τις επιδιώξεις Ντενκτάς και Αγκυρας σε βάρος της Κύπρου και στοχεύουν σε αποαναγνώριση και περιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας" και αναφέρει ότι βασική επιδίωξη της πλευράς μας πρέπει να είναι "η χωρίς άλλο επαναφορά των συνομιλιών στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/MX)

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Αρχισε πριν από λίγο στη Νέα Υόρκη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο περίπου ώρες.

    Στη συνεδρία θα συνεχιστεί η συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για τη στάση της πλευράς μας όσον αφορά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες υπό το φως της πρόσφατης δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/MX)

    [05] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Διαπραγματευτές

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται στο σωστό δρόμο στην πορεία εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, διαπιστώθηκε κατά τις εδώ επαφές της 12- μελούς αποστολής υπό του κύριου διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά από διήμερες εντατικές επαφές.

    Κατά τις επαφές διευκρινίστηκαν μια σειρά από στοιχεία ώστε να μπορέσουν να κλείσουν σύντομα κι άλλα κεφάλαια, όπως δήλωσαν ο κ. Μάουρερ και ο κύριος διαπραγματευτής της ομάδας της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει αλλά και τη σημασία της εφαρμογής των νομοθεσιών και κανονισμών που εγκρίνονται.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίασης

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα συναντηθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη.

    Η συνάντηση με τον κ. ντε Σότο, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 ώρα Κύπρου, στο κτίριο του διεθνούς οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [07] (Κ) ΕΔΗ - Συνομιλίες

    KYΠΕ - 15/09/2000

    Την υποστήριξή τους προς την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να συνεχίσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ), χαρακτηρίζοντάς την ως "τη μόνη ορθή".

    "Αυτή η κοινή θέση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η καλύτερη απάντηση στη θέση της τουρκικής πλευράς ότι το Κυπριακό είναι λυμένο από το 1974", υποστηρίζουν οι ΕΔΗ και προειδοποιούν ότι αποχώρηση από τις συνομιλίες θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις αναβάθμισης του καθεστώτος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Οι ασάφειες στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, που δυνατό να τύχουν εκμετάλλευσης, έχουν εξουδετερωθεί και αναιρεθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα πως μετά τις διαβεβαιώσεις που πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προσέλθει στο διάλογο.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ακόμα πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν επιδιώκει αφορμές να φύγει από τις συνομιλίες και σε καμία περίπτωση η Ε/κ πλευρά δεν θα διευκολύνει τον κατοχικό ηγέτη στην αδιαλλαξία του και την άρνησή του να διαπραγματευθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΚΕΑ - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    "Ομοψυχία και ενότητα" επιβάλλουν οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), το οποίο σημειώνει ότι "πρέπει επιτέλους να τερματιστεί η λογική της επίρρηψης ευθυνών στους πάντες με στόχο τη συγκάλυψη των δικών μας λαθών".

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΑ σημειώνει ότι η ομοψυχία και η ενότητα μπορούν να επιτευχθούν "μόνο με την αναγνώριση των λαθών που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση", προσθέτοντας ότι "η σημερινή πολιτική ηγεσία είναι στην πλειοψηφία της η ίδια που πήρε το Κυπριακό με όραμα της Ενωσης και βήμα- βήμα μας οδηγεί στη διχοτόμηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Λαθρομετανάστες

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Τους 266 λαθρομετανάστες επισκέφθηκε σήμερα ο βοηθός αρχηγός της αστυνομίας Ναθαναήλ Παπαγεωργίου ο οποίος είχε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους τους και δήλωσε ότι η δύναμη λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ασφάλεια του σκάφους και των επιβατών.

    Σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου Ανδρέα Μασούρα που μετέφερε τους λαθρομετανάστες από την Πάφο στη Λεμεσό χθες βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια όταν πλεύρισε το πλοίο στο οποίο βρισκόταν δεύτερο σκάφος για να επιβιβαστούν σε αυτό για τη δική τους άνεση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΜΧ)

    [11] (Κ) ΔΗΚΟ - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Δεν ικανοποιούν το ΔΗΚΟ οι προφορικές διευκρινίσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και γι' αυτό το κόμμα πιστεύει ότι "δεν πρέπει να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ εάν δεν αναιρεθεί με δημόσια δήλωση η εναρκτήρια δήλωση του κ. Ανάν και δεν αποκατασταθεί η μέχρι τώρα βάση των συνομιλιών".

    Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ συνήλθαν σήμερα για να μελετήσουν την κατάσταση και ενημερώθηκαν από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Σουηδή Υπουργός - ΕΕ - Κύπρος - Κυπριακό

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Η διεύρυνση θα είναι μια από τις τρεις προτεραιότητες της σουηδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2001, τόνισε σήμερα η Σουηδή Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων, Αλιείας και Ισότητας των Δύο Φύλων Margareta Winberg, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.

    Η κ. Winberg τόνισε ότι η σουηδική Προεδρία θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι θα πιέσει και την Κύπρο να ανταποκριθεί στις σχετικές υποχρεώσεις της.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Η άμεση αποχώρηση των αρχηγών κομμάτων από τη Νέα Υόρκη, που διεξάγονται οι εκ του συνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, "θα είναι πολυσήμαντο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και προς το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού", σύμφωνα με τους Νέους Ορίζοντες.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν ότι με την απόφασή του να παραμείνει στον τέταρτο γύρο των συνομιλιών, παρά τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης "γίνεται συνυπεύθυνος και συμμέτοχος των προσπαθειών για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβάθμιση του κατοχικού κατασκευάσματος και συνομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Συνάντηση

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Το εδαφικό συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Εξερχόμενος από τη δίωρη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συναντήθηκε πρώτα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και μετά με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με τον οποίο συζήτησε το εδαφικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [15] (Κ) Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Σύμβουλος ΟΗΕ

    KYΠΕ - 15/09/2000

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει προγραμματισμένη συνάντηση στα Ηνωμένα Εθνη στις 15:00 ώρα Νέας Υόρκης (22:00 ώρα Κύπρου), στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/MX)

    [16] Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Συνάντηση (2)

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Το εδαφικό ήταν στο επίκεντρο της σημερινής δίωρης συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    "Συζητήσαμε σήμερα το εδαφικό και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση τη Δευτέρα", δήλωσε στα ελληνικά ο Πρόεδρος Κληρίδης, μετά τη σημερινή συνάντηση, τη δεύτερη συνάντηση από την έναρξη των συνομιλιών την περασμένη Τρίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [17] (Κ) Συνομιλίες - Πολιτικοί αρχηγοί

    ΚΥΠΕ - 15/09/2000

    Οι πολιτικοί αρχηγοί που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, πλην του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ, θεωρούν μη ικανοποιητικές τις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αναφορικά με τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν εδώ για να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον τέταρτο γύρο των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είπε πως υπήρξαν "επαρκώς διορθωτικές δηλώσεις" ως αποτέλεσμα της τακτικής και των χειρισμών που έγιναν και αναφέρθηκε στην παράθεση των θέσεων της Ε/κ πλευράς σε δύο επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας όπου ξεκαθαρίζεται η βάση προσέλευσης στο διάλογο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 September 2000 - 18:46:10 UTC