Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Στροβίλια - Κόκκινα
  • [02] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Επιτροπή Οικονομικών - Βουλή - ΧΑΚ - Επενδυτικές
  • [05] Νέοι Ορίζοντες - Συνομιλίες
  • [06] Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Απεσταλμένος
  • [07] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα
  • [08] Κυπριανού - Επιτροπή Οικονομικών Βουλής - ΧΑΚ
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] Υπουργός Γεωργίας Διάσκεψη - FAO
  • [11] ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας
  • [12] Τουρκοκύπριος ηγέτης - Aλβαρο ντε Σότο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Στροβίλια - Κόκκινα

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν πρόκειται να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να επιτρέψει στους Τ/Κ να μεταβούν στα Κόκκινα τον Αύγουστο εάν προηγουμένως δεν αποκατασταθεί το status quo ante στα Στροβίλια.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Γενεύη με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι, στο περιθώριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τους Βρετανούς ανησυχεί "το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί στους Τ/Κ να μεταβούν στα Κόκκινα για τις γνωστές τελετές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η Ε/κ πλευρά δεν θα υπογράψει με κανένα τρόπο λύση του Κυπριακού που να εκτρέπεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ή που να είναι εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρτ Κλέι, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη στο περιθώριο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "ο κ. Κλέι εξέθεσε τις απόψεις τόσο της βρετανικής κυβέρνησης όσο και των υπολοίπων εμπλεκομένων ότι ενδιαφέρονται για να υπάρξει πρόοδος και ότι θα ήθελαν όλες οι πλευρές αν συμβάλουν προς αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     407.15 ( 1.47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £25,995,186
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  4,389,708  515.62 (  0.47)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  2,202,850  282.33 (  0.72)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £    723,829  284.18 (  1.04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  3,873,018  142.98 (  8.00)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  2,883,062  340.88 (  1.74)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  2,355,746  148.97 (  2.13)
    Αλλες Εταιρείες          £  8,904,995  422.95 (  2.08)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.              105.00 ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (KYΠΕ/MX)

    [04] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Βουλή - ΧΑΚ - Επενδυτικές

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Αρχισε το πρωί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση των θεμάτων που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κατά την οποία βουλευτές κατέθεσαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων του θεσμού.

    Εμφαση δόθηκε στο θέμα της αντιμετώπισης των επενδυτικών εταιρειών και της υποχρέωσής τους να επενδύουν σε τίτλους εισηγμένους στο ΧΑΚ, με τις απόψεις, τόσο των μελών της Επιτροπής όσο και των εκπροσώπων άλλων φορέων που εμπλέκονται στο θέμα, να ποικίλουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Συνομιλίες

    ΚΥΠΕ - 31/07/2000

    Οι Νέοι Ορίζοντες υποστηρίζουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "επιβεβαιώνει με τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η βάση λύσης δεν είναι τα ψηφίσματα και οι αρχές του ΟΗΕ, αλλά το πάρε δώσε", χαρακτηρίζοντας παράλληλα την ερμηνεία που δίνει για το θέμα η κυπριακή κυβέρνηση ως ανησυχητική.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ αναφέρονται και σε δηλώσεις του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος "ενώ παραδέχεται ότι μέχρι τώρα δούλευε με βάση τα σχέδια που εφάρμοσε στη Βοσνία (τριχοτόμηση, εκ περιτροπής προεδρία κτλ), μοντέλο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο, εντούτοις αυτό είναι που προωθούν οι Αμερικανοί διαμεσολαβητές με ελαφρές παραλλαγές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός Απεσταλμένος

    ΚΥΠΕ - 31/07/2000

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία που ακολουθούν τα Ηνωμένα Εθνη για λύση του Κυπριακού, όμως επεσήμανε ότι η διαδικασία που ακολουθείται στη Γενεύη κινείται με πάρα πολύ αργό ρυθμό.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση, που κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα, με τον Ειδικό Απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ίσως να εκτιμήθηκε πως οι κατ' ιδίαν συναντήσεις και οι επαφές των ξένων απεσταλμένων στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αθήνα

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Για την Αθήνα αναχώρησε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος όπου θα έχει αύριο συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Χάσικος, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη 2 Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [08] (Κ) Κυπριανού - Επιτροπή Οικονομικών Βουλής - ΧΑΚ

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Η Ολομέλεια της Βουλής θα εξετάσει κατά τη συνεδρία της την ερχόμενη Τετάρτη την πρόταση νόμου του βουλευτή Τάσσου Παπαδόπουλου αναφορικά με τα χρονικά πλαίσια και τις διαδικασίες εξέτασεις των αιτήσεων για ένταξη τίτλων στο Χρηματιστήριο καθώς και την πρόταση που εισηγήθηκε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου και που αφορά την υποχρέωση των επενδυτικών εταιρειών να επενδύουν σε τίτλους στο ΧΑΚ, μέχρι κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία μελέτησε τις εν λόγω προτάσεις νόμου καθώς και την εισήγηση του βουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου για υιοθέτηση νομοθεσίας που αφορά το δικαίωμα των εταιρειών να αγοράζουν, μέχρι ποσοστό 10% δικών τους μετοχών για σκοπούς στήριξης της τιμής των μετοχών τους. (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ) (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο ΚΥΠΕ 31/07/2000 Χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις έληξε και η σημερινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Η συνάντηση, που έγινε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης, διήρκησε 45 λεπτά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας Διάσκεψη - FAO

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Καθολικά αποδεκτή έγινε η πρόσκληση της Κύπρου να φιλοξενήσει τη Σύνοδο της Περιφερειακής Διάσκεψης της FAO για την Ευρώπη για το 2002, με μόνη ένσταση εκείνη της Τουρκία.

    Την πρόσκληση απηύθηνε στην 22η Περιφερειακή Διάσκεψη στο Πόρτο της Πορτογαλίας ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους. Στη σύνοδο ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο υδατικό πρόβλημα της Κύπρου και ευχαρίστησε τον Οργανισμό για την πρόσφατη έγκριση σχεδίου για επανεκτίμηση των υδάτινων πόρων και τη ζήτηση νερού που εφαρμόζεται ήδη στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας

    ΚΥΠΕ 31/07/2000

    Λήψη μέτρων ώστε ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό, να γίνει ουσιαστικός, αλλά και να τονισθεί στην τουρκική πλευρά πως η λύση καθορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου ζητεί η Ε/κ πλευρά από τα Ηνωμένα Εθνη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ύστερα από συνάντηση στη Γενεύη με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Εντουαρντ Κλέι, στον οποίον επανέλαβε, όπως είπε τη δέσμευση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων για διάλογο και ειρηνική λύση στο πρόβλημα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμβιβασμούς στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι καιρός να μεριμνήσει ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ουσιαστικό διάλογο", δηλαδή "να μιλούν και οι δύο πλευρές τη γλώσσα που έχουν καθορίσει τα ΗΕ μέσα από τα ψηφίσματά τους για το Κυπριακό και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου", και πρόσθεσε ότι "κάποια στιγμή τα ΗΕ πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [11] Τουρκοκύπριος ηγέτης - Aλβαρο ντε Σότο

    ΚΥΠΕ - 31/07/2000

    Περίπου 40 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο τελευταίος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. ντε Σότο είπε ότι αύριο θα γίνουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΡΑΓ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 31 July 2000 - 17:46:08 UTC