Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Υπόθεση Λοϊζίδου - Επιστολή Τούρκου ΥΠΕΞ - ΣτΕ
  • [03] Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [04] ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΕΔΗ
  • [05] Πάφος - Ψευδοκράτος - Προκλητική ενέργεια
  • [06] Διαρροή - Νότιος Αγωγός
  • [07] Υπουργός Οικονομικών - Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή
  • [08] Βουλή - Κόμματα - ΦΠΑ
  • [09] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - ΓΓ ΑΚΕΛ
  • [10] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών
  • [11] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - ΔΗΣΥ
  • [12] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - Υπουργός Οικονομικών
  • [13] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - Ενωμένοι Δημοκράτες
  • [14] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - ΔΗΚΟ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     549.76 (-0.44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £26,969,684
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £  3,026,746  653.87 ( -0.51)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  2,787,437  355.19 ( -0.24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  2,346,262  397.94 (  3.13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  1,222,032  183.53 ( -0.55)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  2,444,719  488.85 ( -0.56)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  1,956,848  226.75 ( -1.99)
    Αλλες Εταιρείες          £ 11,695,259  645.13 ( -0.21)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.             105,00  ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [02] Υπόθεση Λοϊζίδου - Επιστολή Τούρκου ΥΠΕΞ - ΣτΕ

    Ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα τεθεί εκ νέου η μη συμμόρφωση της Τουρκίας στη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αυτή τη βδομάδα, λίγες μόνο μέρες μετά την απαντητική επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με την επιστολή του ο Ισμαϊλ Τζεμ καλεί την Επιτροπή να εξεύρει την κατάλληλη προσέγγιση για επίλυση της υπόθεσης Λοϊζίδου, που, όπως ισχυρίζεται, έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και τονίζει ότι τυχόν εκτέλεση της απόφασης θα έχει επιπτώσεις στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Στην επιστολή του ο κ. Τζεμ ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε τη δικαιοδοσία να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ και προειδοποιεί ότι η οποιαδήποτε καταβολή αποζημιώσεων στην κ. Λοϊζίδου θα αποτελέσει πρόσκληση για υποβολή παρόμοιων αιτήσεων εκ μέρους Ε/Κ ενώ αναφέρεται παράλληλα και σε ενημέρωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στις δύο πλευρές ότι το θέμα των περιουσιών θα αποτελέσει ψηλή προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου γύρου των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Πρόεδρος Κληρίδης ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τηλεγράφημα για γρήγορη ανάρρωση μετά την εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα στο παχύ έντερο, στην οποία υπεβλήθη πριν από δέκα περίπου μέρες στην κλινική "Ευαγγελίστρια" στη Λευκωσία.

    Στο τηλεγράφημά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εκφράζει τη βαθειά του συμπάθεια για το πρόβλημα που αντιμετώπισε με την υγεία του ο Πρόεδρος Κληρίδης προσθέτοντας πως προσεύχεται στο Θεό να του δίνει δύναμη για "ταχεία και ολοκληρωμένη ανάρρωση".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [04] ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΕΔΗ ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Σαρανταπεντάλεπτη συνάντηση είχε σήμερα στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών και Επικεφαλής της Ομάδας για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος αναρρώνει μετά από εγχείρηση αφαίρεσης όγκου στην παρεγκεφαλίδα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες σχετικά με θέματα εναρμόνισης καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις για το Κυπριακό ενόψει της αυριανής συνάντησης του ΥΠΕΞ με το Βρετανό ομόλογό του Ρόμπιν Κουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΤΖ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [05] Πάφος - Ψευδοκράτος - Προκλητική ενέργεια ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Νέα προκλητική ενέργεια του καθεστώτος Ντενκτάς κατέγραψαν σήμερα οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για τα έργα εκβάθυνσης του λιμανιού των Κοκκίνων τα οποία εκτελούνται κατά καιρούς εδώ και τρία χρόνια.

    Πιστεύεται ότι οι εργασίες άρχισαν πριν δύο μέρες με την εμφάνιση του ρυμουλκού σκάφους, γερανού και άλλων βοηθητικών σκαφών και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του Αττίλα είναι η μετατροπή του λιμανίσκου σε λιμάνι ώστε να μπορούν να ελλειμενίζοντα μεγαλύτερα σκάφη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΦΖ/ΜΧ)

    [06] Διαρροή - Νότιος Αγωγός ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Περίπου 15.000 τόνοι νερού από το Φράγμα του Κούρρη (Νότιου Αγωγού) καθώς και 3.000 τόνοι νερού από τον αγωγό που μεταφέρει το επεξεργασμένο νερό από τη Μονή στη Λεμεσό, έχουν χαθεί στη θάλασσα της Λεμεσού, λόγω βλάβης στο Νότιο Αγωγό και στον αγωγό που μεταφέρει επεξεργασμένα λύματα, σύμφωνα με λειτουργούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

    Η διαρροή, νότια από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας στην περιοχή Αμαθούντας, έγινε αντιληπτή γύρω στις 12.00 από συνεργεία της κοινότητας Αγίου Τύχωνα και αμέσως ενημερώθηκε ο Επαρχος Λεμεσού και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Μέχρι τις 17.30 το νερό συνέχιζε να ρέει ακόμη αλλά ελαττώθηκε αισθητά η ροή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] Υπουργός Οικονομικών - Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή ΚΥΠΕ -

    15/05/2000 Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης ενημέρωσε σήμερα την Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή για την πορεία των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο κ. Υπουργός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η πρόοδος που έχει επιτελεστεί σε όλα τα θέματα είναι τεράστια, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την ένταξη με τις υπόλοιπες χώρες και έχει ήδη προκαθοριστεί το μοντέλο της οικονομίας το οποίο θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [08] Βουλή - Κόμματα - ΦΠΑ ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Δεν επήλθε τελικά συναίνεση στο θέμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των αντισταθμιστικών μέτρων στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    (ΣΣ: Ακολουθούν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων μετά τη σημερινή σύσκεψη)

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [09] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - ΓΓ ΑΚΕΛ ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Η προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης στο θέμα αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και παροχής αντισταθμιστικών μέτρων σκόνταψε στην απροθυμία της κυβέρνησης να φθάσει ως εκεί που θα συναντούσε κάποιες πλευρές, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "δεν επήλθε συμφωνία πάνω στα συζητούμενα", προσθέτοντας ότι "οι διάφορες πλευρές φαίνεται ότι διατηρούν τις θέσεις τους, τόσο η κυβερνητική πλευρά όσο και τα διάφορα κόμματα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [10] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε σήμερα ότι το Κίνημά του έχει υποβάλει πακέτο προτάσεων που καλύπτει τόσο τα έσοδα της κυβέρνησης όσο και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

    Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, κατά την οποία δεν επήλθε συναίνεση πάνω στο θέμα αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των αντισταθμιστικών μέτρων, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "η φορολογία έχει διπλό στόχο, ασφαλώς την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά ασφαλέστατα κοινωνικούς στόχους εξυπηρέτησης των χαμηλά αμοιβομένων στρωμάτων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [11] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - ΔΗΣΥ KYΠΕ - 15/05/2000

    Σε παρανόηση απέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τη μη εξεύρεση συναίνεσης στο θέμα της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των αντισταθμιστικών μέτρων.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπήρξε "παρανόηση, η οποία δεν έγινε απόλυτα κατανοητή στις διαβουλεύσεις της περασμένης Πέμπτης", σημειώνοντας ότι "υπήρχε κατ' αρχήν μια συναντίληψη ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το 11% με επιπλέον αντιπαροχές".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [12] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - Υπουργός Οικονομικών ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Σε τεράστια προσπάθεια για εξεύρεση συναίνεσης στο θέμα αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και παροχής αντισταθμιστικών μέτρων αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Μιλώντας ύστερα από τη σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "έγινε μια τεράστια προσπάθεια να βρεθεί συναίνεση με την αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ είτε από το 8% στο 11% ή από το 8% στο 10%", σημειώνοντας ότι "δυστυχώς οι απόψεις και η ιεράρχηση αυτών των απόψεων όσον αφορά τα διάφορα κόμματα δεν επέτρεψε ώστε να βρεθεί αυτή η συναίνεση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [13] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - Ενωμένοι Δημοκράτες ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Κάποιες δυσκολίες υπήρξαν στην προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης των κομμάτων για το θέμα της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των αντισταθμιστικών μέτρων, δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Χριστοφίδης.

    Μιλώντας ύστερα από τη σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε σε δεσμεύσεις των κομμάτων όσον αφορά το ύψος της αύξησης του ΦΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [14] Βουλή - Σύσκεψη - ΦΠΑ - ΔΗΚΟ ΚΥΠΕ - 15/05/2000

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού είπε ότι "δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συναίνεση ή ομοφωνία ή να βρεθεί κάποια άλλη συμβιβαστική λύση, που να είναι ικανοποιητική για όλες τις πλευρές" όσον αφορά την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των αντισταθμιστικών μέτρων.

    Μιλώντας μετά τη σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, ο Μάρκος Κυπριανού είπε ότι "η θέση της πλειοψηφίας παραμένει ως είχε εκφραστεί μέσα από την Επιτροπή Οικονομικών και τις εκθέσεις που ήδη έχουν κυκλοφορήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 May 2000 - 17:58:07 UTC