Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οζγκιούρ - Εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [02] Ρώσος Πρέσβης - Κυπριακό
  • [03] Κυπριανού - Κιαρίνι - Διευκρινίσεις
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Σπύρος Κυπριανού - ΔΗΚΟ
  • [06] Yπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [07] Ευρωβαρόμετρο - Διεύρυνση
  • [08] Ερογλου - Παράνομες εκλογές - Αποχώρηση
  • [09] Υπουργός Εξωτερικών - Μάικλ Δουκάκης
  • [10] ΕΚ - Υπό ένταξη χώρες - Κύπρος
  • [11] Τράπεζα Κύπρου - Γενική Συνέλευση - Ανακοίνωση
  • [12] Επικεφαλής διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - Ελληνας ΥΠΕΞ
  • [13] Πρ. Εθνοσυνέλευσης Τανζανίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [14] Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Κύπρος Οζγκιούρ - Εκδήλωση Ε/Κ και Τ/Κ ΚΥΠΕ- 19/04/2000 Εκκληση προς Ε/Κ και Τ/Κ να διοργανώνουν συναντήσεις στο εξωτερικό για να δώσουν το μήνυμα πως ο κυπριακός λαός μπορεί να συνενώσει τις δυνάμεις του για επανένωση του νησιού, απηύθυνε ο Οζκέρ Οζγκιούρ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Τ/κ Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας. Ο κ. Οζγκιούρ μιλούσε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο Λονδίνο από το ΑΚΕΛ στη μνήμη των δολοφονηθέντων από την ΤΜΤ Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου.
    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    Ρώσος Πρέσβης - Κυπριακό ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Η Ρωσία θεωρεί ότι ο χώρος ή η φόρμουλα διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν έχει σημασία, φτάνει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και επισημαίνει ότι το πλαίσιο για λύση υπάρχει και βρίσκεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού. Αυτά ανέφερε σήμερα στους δημοσιογράφους ο νέος πρέσβης της Μόσχας στη Λευκωσία Βλαντιμίρ Παβλίνοφ, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του για τη στάση που η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία κράτησε πρόσφατα στο Στρασβούργο όταν το Συμβούλιο της Ευρώπης στέρησε στη Ρωσία το δικαίωμα ψήφου λόγω της κατάστασης στην Τσετσενία.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    (Κ) Κυπριανού - Κιαρίνι - Διευκρινίσεις ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι διευκρίνισε σήμερα πως ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε πως "η παρουσία ξένων στρατευμάτων σε μια χώρα, δεν αποτελεί εμπόδιο γι'αυτήν στο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Κιαρίνι διευκρίνισε επίσης ότι ο κ. Φερχόιγκεν "δεν είπε ποτέ πως τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο" και τόνισε πως ο Πρόεδρος της Βουλής είναι "απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έλαβε".
    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)
    (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου ΚΥΠΕ - 19/04/2000

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     559.26 ( 1.02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών  £57,175,324
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί    £ 12,870,477  664.54 (  0.52)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί               £  5,513,148  374.49 (  0.40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  £  2,168,975  399.94 (  2.20)
    Βιομηχανικές Εταιρείες   £  2,891,019  180.60 ( -2.50)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις £  4,341,828  510.80 ( -0.56)
    Εμπορικές Εταιρείες      £  7,748,776  240.99 (  4.74)
    Αλλες Εταιρείες          £ 15,735,064  640.51 (  2.96)
    Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
    Επιχειρήσεων Offshore Co.             105,00  ( 0,00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/MX)
    (Κ) Σπύρος Κυπριανού - ΔΗΚΟ ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του αναφορικά με τη συνένωση του κεντρώου χώρου σημειώνοντας την πρόθεσή του να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, μπορεί άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να αντέχουν το διπολισμό και το δικομματισμό, αλλά η Κύπρος δεν τον αντέχει. Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε πως δεν θέτει όρους, ούτε θέλει να επιβάλει οτιδήποτε, πως θα καταβάλει "διακριτικά" μια προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα όλοι να βοηθήσουν για να πετύχει. (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ) (K) Yπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Συνομιλίες ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Δεν τέθηκε ποτέ και δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής συνομιλιών τύπου Καμπ Ντέιβιντ τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχες με τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη. Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "το θέμα που τέθηκε, και δεν τέθηκε επίσημα στην πλευρά μας, είναι κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει ο χώρος που διεξάγονται οι συνομιλίες από τα γραφεία της έδρας των ΗΕ σε ένα χώρο όπως ήταν π.χ. το Τράουτμπεκ".
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    (K) Ευρωβαρόμετρο - Διεύρυνση ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Τέταρτη στις προτιμήσεις των ευρωπαίων πολιτών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατατάσεται η Κύπρος σε δημοσκόπηση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ίδια δημοσκόπηση που έγινε το Φθινόπωρο του 1999 η Τουρκία ήταν 13η και τελευταία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης υπέρ της Κύπρου τάχθηκε το 43% των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ και κατά 33% ενώ δεν πήραν θέση οι υπόλοιποι. Θερμότεροι υποστηριχτές της κυπριακής υποψηφιότητας ήταν φυσικά οι Ελληνες σε ποσοστό 88% και οι πιο επιφυλακτικοί οι Γερμανοί και Γάλλοι με 32% θετικών απαντήσεων.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)
    (Κ) Ερογλου - Παράνομες εκλογές - Αποχώρηση ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Την απόφαση να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της λεγόμενης "προεδρίας" ανακοίνωσε σήμερα ο Ντερβίς Ερογλου, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Στελέχη του κόμματος συνεδρίαζαν το απόγευμα για να συντάξουν το τελικό κείμενο της ανακοίνωσης με την οποία θα αποσύρεται ο κ. Ερογλου από το δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών, στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους κατέληξε στην απόφαση αυτή. (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΧ/ΓΠ) (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μάικλ Δουκάκης ΚΥΠΕ - 19/04/2000 To Κυπριακό και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται η Κύπρος εξέτασαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκης. Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η συνομιλία με τον κ. Δουκάκη ήταν "ενδιαφέρουσα" και κατά τη συνάντηση "δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος και πως μέσα από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της περιοχής μας θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού".
    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    (Κ) ΕΚ - Υπό ένταξη χώρες - Κύπρος ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Την πρόσκληση της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων για πραγματοποίηση στην Κύπρο το φθινόπωρο της 10ης Συνάντησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης υιοθέτησαν σήμερα κατά το κλείσιμο των εργασιών της 9ης Συνάντησης στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας οι συμμετέχουσες χώρες, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Κατά τη σημερινή ημέρα συζητήθηκε το θέμα της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ανάγκη όπως η νομοθεσία καταστεί πιο προσιτή και κατανοητή στους πολίτες, ενώ έγινε επίσης αναφορά σε τρόπους και μεθόδους για την επίτευξη των δύο αυτών στόχων. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ) (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Γενική Συνέλευση - Ανακοίνωση ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Την έκδοση δωρεάν μετοχών προς τους μετόχους της με αναλογία μία μετοχή προς πέντε που θα κατέχει ο κάθε μέτοχος την 20η Οκτωβρίου 2000 θα εισηγηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Σόλων Τριανταφυλλίδης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/.ΜΧ) Κ) Επικεφαλής διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - Ελληνας ΥΠΕΞ ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αλλά και οι δικοινοτικές συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν στις 23 Μαίου ήταν τα θέματα που συζήτησαν σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιώργος Βασιλείου και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση "εποικοδομητική όπως πάντα" τόνισε ότι το Κυπριακό "είναι ένα μεγάλο θέμα που όλους μας πονάει" και ευχαρίστησε τον κ. Βασιλείου "για τις δικές του συμβουλές και απόψεις που είναι πάντα χρήσιμες". (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ) (Κ) Πρ. Εθνοσυνέλευσης Τανζανίας - Κύπρος - Επίσκεψη ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Τανζανίας και Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου Πίους Μσέκβα στην Κύπρο αφού οι αρχές στη Ρώμη, μέσω της οποίας θα έφθανε εδώ, δεν του επέτρεψαν να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο καθότι, όπως του ελέχθη, δεν είχε θεώρηση διαβατηρίου για Αθήνα. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μσέκβα επρόκειτο να φθάσει στην Κύπρο χθες βράδυ.</STRONG> (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ) (Κ) Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Κύπρος ΚΥΠΕ - 19/04/2000 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον προσεχή Οκτώβριο, μαζί με τις αξιολογήσεις για την ενταξιακή πορεία, θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών και ημερομηνίες ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες που βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό δήλωσε σήμερα, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερεχόιγκεν σε ομιλία του στο European Policy Centre των Βρυξελλών.
    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΧ)
    KΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 April 2000 - 17:46:14 UTC