Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκος Κλεάνθους - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Συνάντηση
  • [02] Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Εναρκτήρια δήλωση
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Τουρκοκύπριοι - Ελεύθερες περιοχές
  • [05] Ελληνας ΥΠΕΞ - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [06] Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Διάσκεψη Τύπου
  • [07] Υπουργείο Εξωτερικών - Καταπολέμηση ναρκωτικών
  • [08] Λυσσαρίδης - Κυπριακό
  • [09] Βουλή - Φάκελος της Κύπρου
  • [10] Υπουργός Εσωτερικών - Φυγάδες
  • [11] Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλία - Επαφές

  • [01] Νίκος Κλεάνθους - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Βρετανός επίσημος ανέφερε ότι κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Τουρκία θα σημειώσει πως τώρα είναι πολύ καλύτερα να μεταβάλει η Τουρκία τη στάση της στο Κυπριακό παρά αργότερα.

    Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κλεάνθους είπε πως ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι "παρόλο που είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει ή να επιχειρηματολογήσει ότι η Τουρκία έχει αυτή την ώρα κάποιον λόγο να κάμει κάποιες υποχωρήσεις, προτού έρθει η συγκεκριμένη στιγμή που θα αρχίσουν οι (ενταξιακές της) διαπραγματεύσεις", εντούτοις πηγαίνοντας στην Αγκυρα θα πει στους Τούρκους επισήμους ότι "τώρα είναι πολύ καλύτερα να το πράξουν παρά αργότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Εναρκτήρια δήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε πως σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, απ' ότι υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια και ίσως δεν θα υπάρξει για πάρα πολλά χρόνια, λόγω της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής που δημιουργήθηκε μετά το Ελσίνκι και της συνεχούς προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας.

    Σε δήλωσή του με την οποία άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λήδρα Πάλας, ο Σερ Ντέιβιντ χαρακτήρισε την παρούσα στιγμή στο Κυπριακό ως "πολύ κρίσιμη", εξέφρασε την ευχή να υπάρξει κίνητρο ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να βρεθούν λύσεις υπέρ και των δύο πλευρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                537.90  (-1.75)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £18,053,168
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 9,363,036    657.25 (  -0.89)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   809,793    398.98 (  -3.09)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    82,642    424.38 (  -0.29)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   555,244    163.54 (  -2.31)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £ 1,001,754    401.55 (  -1.57)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 1,339,067    215.27 (  -3.17)
            Αλλες Εταιρείες            £ 3,895,164    602.91 (  -4.23)
            Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
            Επιχειρήσεων Offshore Co.                 105.00 (   0.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜA)

    [04] Τουρκοκύπριοι - Ελεύθερες περιοχές

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Αλλοι δύο Τουρκοκύπριοι πέρασαν χθες βράδυ από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    Πρόκειται για τους Αχμέτ Μουτέλα, 32 χρόνων, και Χασάν Ντεβετσιγκιλέρ, 28 χρόνων, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 9μμ από άνδρες του Αστυνομικού Σταθμού Περιστερώνας στην περιοχή του χωριού Περιστερώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] Ελληνας ΥΠΕΞ - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δίνουν "μία νέα δυναμική στο όλο πλαίσιο της επιλύσεως του κυπριακού προβλήματος", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, εκτίμηση που συμμερίσθηκε και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, που όμως ζήτησε περισσότερους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις από τα δύο μέρη.

    Οι κύριοι Παπανδρέου και ντε Σότο είχαν στην Αθήνα συνάντηση διαρκείας 45 λεπτών, μετά την οποία ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως οι συνομιλίες μπορούν να είναι ουσιαστικές έστω και εάν δεν γίνουν πρόσωπο με πρόσωπο και ότι θεωρεί "τη χρονική στιγμή κατάλληλη για να προκύψει κάποια εξέλιξη στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΑ)

    [06] Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για "αλλαγή ταχύτητας" στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, τόνισε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σήμερα παρουσιάζεται η καλύτερη ευκαιρία που υπήρξε τα τελευταία χρόνια και που θα υπάρξει στα επόμενα χρόνια για λύση.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης κάλεσε την Ε/κ και την Τ/κ πλευρά να ενθαρρύνουν τα ΗΕ, ως μεσολαβητές, να εξεύρουν τρόπους ώστε να μειωθεί η διαφορά στις θέσεις τους, χωρίς κατ' ανάγκη αυτό να σημαίνει ότι ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να παρουσιάσει προτάση λύσης του προβλήματος, όπως είπε.

    Ο Σερ Ντέιβιντ είπε ακόμα πως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τις δύο πλευρές ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση τους στις διαπραγματεύσεις δεν εξυπακούει πλεονέκτημα έναντι της άλλης πλευράς, επισημαίνοντας ότι η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να σέβεται τα βασικά συμφέρονται και των δύο πλευρών. Χαρακτήρισε ως καλή εξέλιξη τη βελτίωση των ελλαδο-τουρκικών σχέσεων, το συνεχές ενδιαφέρον και ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες λύσης και το ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνοντας πως τώρα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εργάζονται για τον ίδιο στρατηγικό στόχο, δηλαδή ένταξη στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [07] Υπουργείο Εξωτερικών - Καταπολέμηση ναρκωτικών

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την ένθερμη υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της Βρετανίας για συνεργασία με τις υποψηφίες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες στον αγώνα εναντίον του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, εξέφρασε σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως παρόμοια πρόταση είχε υποβάλει στο παρελθόν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    "Η Κύπρος έχει ήδη εφαρμόσει πολυάριθμα μέτρα σ' αυτό τον τομέα τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνές πλαίσιο και προσβλέπει σε περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της με τη βρετανική κυβέρνηση μέσω των υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων στον τομεά αυτό", αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [08] Λυσσαρίδης - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Εκστρατείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για το Κυπριακό εισηγήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης, σημειώνοντας ότι από πλευράς ΗΠΑ αναμένονται πλέον πρακτικά δείγματα γραφής, ενώ η Ευρώπη πρέπει να προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί προώθηση της ενταξιακής της πορείας εάν δεν αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δίδονται από την πλευρά μας λανθασμένα μηνύματα στους ξένους μεσολαβητές και σημείωσε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους ούτε χωριστές πορείες ένταξης των δύο κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Βουλή - Φάκελος της Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Φάκελο της Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου συνήλθε σε νέα συνεδρία στην οποία προσήλθε ο πρώην Λοχαγός του Εφεδρικού Σώματος της Αστυνομίας Ευτύχιος Σαλάτας, ο οπιός ενημέρωσε την Επιτροπή για γεγονότα που σχετίζονται με την υπό εξέταση περίοδο και κατέθεσε προσωπικές του εμπειρίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Εσωτερικών - Φυγάδες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Συνέρχεται αύριο το πρωί η εξ Υπουργών Επιτροπή, η οποία αποφασίστηκε να συσταθεί για να εξετάσει όλες τις πτυχές του θέματος που προκύπτει από την άφιξη ατόμων και οικογενειών στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

    Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος θα προεδρεύει της εξ Υπουργών Επιτροπής, είπε ότι "εμείς είμαστε το κράτος και συνεπώς η οποιαδήποτε πολιτική μας εδράζεται πάνω στη νομιμότητα και πάνω στη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας", προσθέτοντας ότι "όσοι έρχονται στις ελεύθερες περιοχές θα πρέπει να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι Τ/Κ, διαφορετικά θα απελαύνονται".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Υπουργός Εξωτερικών - Γαλλία - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,14/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι διμερείς σχέσεις αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζιακ Σιράκ, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναφερθεί στην ανάγκη αναβάθμισης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών σε ουσιαστικές και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 14 March 2000 - 18:49:11 UTC