Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέσβης Ελλάδας - Οικολόγοι
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΔΗΣΥ - Ημέρα της γυναίκας
  • [04] ΓΟΔΗΚ - Ημέρα της Γυναίκας
  • [05] ΑΚΕΛ - Ημέρα της Γυναίκας
  • [06] ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ - Ημέρα της Γυναίκας
  • [07] Μαυρομμάτης - Θέμα φυγάδων
  • [08] Ηγουμενίδης - Γνωμοδότηση
  • [09] ΕΔΗ - Ημέρα της Γυναίκας
  • [10] ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [11] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Διαμαρτυρία - "Echelon"
  • [12] Προεδρικός Απεσταλμένος ΗΠΑ - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [13] Ντε Σότο - Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Χαιρετισμός - Τιμητική εκδήλωση
  • [15] Ταινία - "Ο δρόμος για την Ιθάκη" - Πρεμιέρα
  • [16] Επίσκεψη Φερχόιγκεν

  • [01] Πρέσβης Ελλάδας - Οικολόγοι

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την κοινή πορεία των κομμάτων και των ηγεσιών Κύπρου και Ελλάδας τόσο στο Κυπριακό όσο και αναφορικά με την ενταξιακή πορεία του νησιού υπογράμμισε σήμερα ο Ελληνας Πρέσβης στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως "γίνεται συνείδηση ότι το Ελσίνκι αξιοποιείται παραγωγικά και ουσιαστικά χωρίς πολλή δημοσιότητα η οποία δεν χρειάζεται."

    Ο κ. Ροδουσάκης προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής Πρεσβείας με την πολιτική ηγεσία και τα κόμματα της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                572.70  (-3.63)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £20,006,472
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £10,022,901    679.83 (  -5.32)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 2,638,337    451.68 (   2.10)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   109,440    429.82 (  -0.21)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   582,620    182.22 (  -1.10)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   977,817    452.18 (  -1.59)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 1,182,376    241.75 (  -0.28)
            Αλλες Εταιρείες            £ 3,554,109    675.82 (  -1.27)
            Κυπριακές Εταιρίες Διεθνών
            Επιχειρήσεων Offshore Co.                 105.00 (  00.00)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [03] ΔΗΣΥ - Ημέρα της γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ως θέμα "ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προϋπόθεση για κοινωνική δικαιοσύνη", αντιμετωπίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και την εκπροσώπησή τους σε δημόσια αξιώματα.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Γυναίκας προσθέτει ότι το κόμμα "καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή διάκρισης σε βάρος των γυναικών και αναλαμβάνει να στηρίζει προγράμματα και πολιτικές που θα διασφαλίσουν ένα καθεστώς πλήρους ισότιμου συνεταιρισμού μεταξύ ανδρών και γυναικών".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [04] ΓΟΔΗΚ - Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε αρκετούς τομείς, εξακολουθούν να παρατηρούνται "σοβαρά δημοκρατρικά ελλείμματα", όσον αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΓΟΔΗΚ).

    Η οργάνωση επισημαίνει συγκεκριμένα "τη διάκριση που γίνεται στον εργατικό τομέα, όπου η ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας δεν έχει επιτευχθεί", καθώς και "το γεγονός ότι υπάρχει υποτυπώδης παρουσία της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, πράγμα που κατατάσσει την Κύπρο στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τριτοκοσμικές χώρες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] ΑΚΕΛ - Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την αλληλεγγύη του προς όλες τις γυναίκες του κόσμου οι οποίες "υφίστανται τα δεινά της εκμετάλλευσης, της ανισότητας και της αδικίας και παλεύουν για ειρήνη, δημοκρατία, ίσα δικαιώματα και κοινωνική πρόοδο" εκφράζει το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία της αυριανής Ημέρας της Γυναίκας.

    Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η γυναίκα της Κύπρου μέσα από πολύχρονους αγώνες του γυναικείου κινήματος "έχει επιτύχει σημαντικές κατακτήσεις στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα", σημειώνοντας ωστόσο ότι "υπολείπονται πολλά ακόμα να γίνουν και για τα οποία απαιτείται η συνειδητή, οργανωμένη πάλη".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [06] ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ - Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Εγκάρδιο αγωνιστικό χαιρετισμό στέλλει η γυναικεία Οργάνωση του ΔΗΣΥ (ΓΟ.ΔΗ.ΣΥ) σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου ανεξάρτητα ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησης.

    Ανακοίνωση της ΓΟΔΗΣΥ με αφορμή την αυριανή Ημέρα της Γυναίκας αναφέρει ότι στους αγώνες μας για ισότητα, σεβασμό και αναγνώριση, τα χρώματα και τα σύμβολα δεν διαφοροποιούν τους στόχους και υπογραμμίζει, όλες μαζί "βρισκόμαστε στο ίδιο χαράκωμα, να δίνουμε τις μικρές και τις μεγάλες μάχες" και με μικρά αλλά σταθερά βήματα "αποζητούμε ν'αποκτήσουμε τα αυτονόητα".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [07] Μαυρομμάτης - Θέμα φυγάδων

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ - Μύρια Αντωνιάδου)

    Τα νομικά αλλά και τά πολιτικά θέματα που προκύπτουν από τα άτομα που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, επεσήμανε στο ΚΥΠΕ ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης, τονίζοντας ιδιαίτερα πως στους χειρισμούς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς συμβάσεις και οι ισχυρισμοί των ιδίων.

    Ο κ. Μαυρομμάτης, που θεωρείται ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε πως "το θέμα των Τουρκοκυπρίων ή των φερομένων ως Τ/Κ που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ ευαίσθητο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [08] Ηγουμενίδης - Γνωμοδότηση

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Νίκος Χαραλάμπους απεφάνθη ότι η σκοπούμενη τοποθέτηση του καθηγητή φιλολογικών Λούη Ηγουμενίδη στο Γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δεν μπορεί να γίνει ούτε με απόσπαση ούτε με παραχώρηση υπηρεσιών, θέση με την οποία συμφωνεί απόλυτα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Σε επιστολή του προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία κοινοποιήθηκε από το Γενικό Εισαγγελέα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χαραλάμπους αναφέρει ότι "δεν μπορεί να γίνει απόσπαση για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, σύμφωνα με το άρθρο 38, γιατί το εν λόγω άρθρο δεν καλύπτει εκτέλεση ειδικών καθηκόντων σε υπηρεσίες που δεν υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού".

    [09] ΕΔΗ - Ημέρα της Γυναίκας

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, σε ανακοίνωσή τους με την ευκαιρία της αυριανής Ημέρας της Γυναίκας, επισημαίνουν ότι "η ισοτιμία ανδρών και γυναικών αφορά όλους ανεξαίρετα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Το κόμμα προσθέτει ότι "λόγω κοινωνικών προκαταλήψεων, λανθασμένης νοοτροπίας και των στερεότυπων ρόλων που αποδίδονται στα δύο φύλα, η γυναίκα δεν απολαμβάνει ίσες ευκαιρίες για ανέλιξη, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον πολιτικό τομέα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Συζήτηση για τις επιπτώσεις του Ελσίνκι διοργανώνει αύριο στο Λονδίνο το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου, κατά την οποία θα συζητηθούν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ένταξη της Κύπρου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η συζήτηση θα γίνει στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου και θα συντονίζεται από τον καθηγητή Λουκά Τσούκαλη, Διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [11] Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Διαμαρτυρία - "Echelon"

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Με συνθήματα όπως "Οχι στην ηλεκτρονική κατασκοπεία", "Απαιτούμε ξήλωμα του Echelon" και "Η Κύπρος γέφυρα φιλίας όχι αντικατασκοπείας", 250 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας εκφράζοντας την αγανάκτησή τους ενάντια στην "κατασκοπεία των πάντων" από το Αγγλο - αμερικανικό σύστημα "Echelon".

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, βουλευτές του ΑΚΕΛ, μέλη της ΕΔΟΝ και του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης το οποίο ήταν και ο διοργανωτής της συγκέντρωσης, και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [12] Προεδρικός Απεσταλμένος ΗΠΑ - Αφιξη - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο Προεδρικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και δέσμευση από τις δύο πλευρές στο νησί για συμβιβασμό που θα οδηγήσει στη λύση.

    Ο κ. Μόουζες είπε ακόμα πως σκοπός της επίσκεψής του είναι να εξετάσει τρόπους για επίτευξη περισσότερης πρόοδου προς μια συνολική λύση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα πως στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση του προβλήματος.

    [13] Ντε Σότο - Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και την κατεχόμενη Αμμόχωστο επισκέφθηκε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αύριο το πρωί θα έχει νέες συναντήσεις στο αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης και το απόγευμα θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη σε Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους στο Λήδρα Πάλας.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τσαρλς Γκόλκιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. ντε Σότο με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ Αλφρεντ Μόουζες, ο οποίος έφθασε σήμερα στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Χαιρετισμός - Τιμητική εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος Ιεροσολύμων της Μάλτας τιμήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Λευκωσία, η Χρυσούλλα Καϊλλή, η πρώτη Ελληνίδα στην οποία απονέμεται ο τίτλο αυτός.

    Τη δραστήρια Ελληνίδα τίμησε απόψε με ειδική εκδήλωση ο Γυναικείος Ομιλος Πρωτοπορεία την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [15] Ταινία - "Ο δρόμος για την Ιθάκη" - Πρεμιέρα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή όπως η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Κώστα Δημητρίου "Ο δρόμος για την Ιθάκη" σταδιοδρομήσει σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο κάνοντας γνωστή παντού όπου θα προβληθεί την Κύπρο, τους ανθρώπους της και το πολιτικό της πρόβλημα εξέφρασε απόψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σε ομιλία του στην πρεμιέρα της ταινίας ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "Ο δρόμος για την Ιθάκη" αποτελεί μια από τις ακριβότερες μέχρι σήμερα κυπριακές ταινίες, που είναι συμπαραγωγή Κύπρου - Ελλάδας - Βουλγαρίας, με χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού ταμείου κινηματογραφικών παραγωγών Eurimage και με Ε/κύπριους, Τ/κύπριους και Βρετανούς ηθοποιούς.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [16] Επίσκεψη Φερχόιγκεν

    Λευκωσία,Κύπρος,07/03/2000 (ΚΥΠΕ)

    Αναβάλλεται για μια βδομάδα η επίσκεψη στην Κύπρο του Κοινοτικού Επιτρόπου υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Φερχόιγκεν αναμένεται να επισκεφθεί το νησί γύρω στις 23 Μαρτίου αντί στις 15 - 16 τρέχοντος, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/MX)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 7 March 2000 - 19:46:14 UTC