Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επαναπροσέγγιση - ΜΟΕ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις (1)
  • [03] ΓΓ OHE - Ντενκτάς - Δηλώσεις (2)
  • [04] Θανατηφόρο δυστύχημα - Νεοφύτου - Κυριακίδης
  • [05] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις (2)
  • [06] ΔΗΚΟ - Κυπριανού - Επιστροφή στην Κύπρο
  • [07] Αυστραλία - ΠΑΣΕΚΑ - Κυπριακό
  • [08] Βασιλείου - Βουρτς
  • [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [10] Επαφές Υπουργού Εξωτερικών - Γενεύη
  • [11] Συνομιλίες - Πληροφορίες
  • [12] Ρέππας - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [13] Σημίτης - Πέρσον - Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Επαναπροσέγγιση - ΜΟΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ σε καμία απολύτως περίπτωση δεν προωθεί επαναπροσέγγιση ούτε και μέτρα οικοδόμης εμπιστοσύνης που να βοηθούν με οποιονδήποτε τρόπο στην άμεση ή έμμεση προώθηση των στόχων του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνοντας παράλληλα πως "ενώπιον μας ούτε στο Εθνικό Συμβούλιο ούτε σε κατ'ιδίαν επαφές ετέθη θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέχρι αυτή την ώρα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις (1)

    Γενεύη,Ελβετία,31/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους είπε πως δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    Σε σύντομες δηλώσεις μετά τις πρώτες χωριστές συναντήσεις του στη Γενεύη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο ΓΓ είπε πως όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι και συζητούνται, χωρίς προϋποθέσεις.

    (ΚΥΠE/ΜΜ/ΜΑ/ΑΧΡ)

    [03] ΓΓ OHE - Ντενκτάς - Δηλώσεις (2)

    Γενεύη,Ελβετία,31/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του για αναγνώριση δύο λεγόμενων "κρατών" στην Κύπρο ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, την πρώτη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν σήμερα στη Γενεύη.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ντενκτάς, υπάρχουν επτά θέματα τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και όχι μόνο τέσσερα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] Θανατηφόρο δυστύχημα - Νεοφύτου - Κυριακίδης

    Λεμεσός,Κύπρος,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Δεν ευθύνεται αποκλειστικά το κράτος για το χθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα στο δρόμο μεταξύ Πλατρών και Μονιάτη, αλλά αιτία αποτελεί και ο ανθρώπινος παράγοντας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος δρόμος "είναι λαιμητόμος".

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια επί τόπου επίσκεψής του στο χώρο του δυστυχήματος, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι το λεωφορείο μετέφερε 14 επιβάτες περισσότερους απ' ότι προνοείται για το συγκεκριμένο όχημα, ενώ λειτουργός της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας επεσήμανε ότι ο οδηγός θα είχε ξεπεράσει το όριο ταχύτητας, για να χάσει τον έλεγχο του οχήματος στην στροφή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις (2)

    Γενεύη,Ελβετία,31/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου θα επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για μια συνολική λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας όμως ότι αυτό απαιτεί σκληρή δουλειά από τα μέρη στο πνεύμα του πάρε-δώσε καθώς και συμβιβασμούς.

    Παράλληλα είπε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητούνται και θέματα τα οποία ήγειρε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για αναγνώριση του ψευδοκράτους είπε ότι δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] ΔΗΚΟ - Κυπριανού - Επιστροφή στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού αναμένεται "την Πέμπτη, κατά πάσαν πιθανότητα, να είναι στην Κύπρο", δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου.

    "Σήμερα", είπε ο κ. Κωνσταντίνου, "αναμένεται να του πουν οι (θεράποντες) ιατροί πότε ακριβώς μπορεί να αναχωρήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [07] Αυστραλία - ΠΑΣΕΚΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η Παναυστραλιανή Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ) κάλεσε τον απανταχού Ελληνισμό σε επαγρύπνηση και συσπείρωση για την αποτροπή απαράδεκτων μορφών λύσης στην Κύπρο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που άρχισαν σήμερα στη Γενεύη αποτελούν μοναδική ευκαιρία να εκπληρωθούν "οι υποσχέσεις των Μεγάλων της Γης για την υλοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες Κυριακή στο Σίδνεϊ η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΚΑ, διακηρύσσεται η υποστήριξή της στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού "που θα προβλέπει ουσιαστική επανένωση του νησιού σε ένα κράτος δικαίου, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια, με εγγυημένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [08] Βασιλείου - Βουρτς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου έλαβε σήμερα διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο της Συνομοσπονιδκής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Βορειο- Ευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Φράνσις Βουρτς ότι η ομάδα θα υποστηρίξει όπου είναι δυνατό την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον κ. Βουρτς, ο κ. Βασιλείου είπε ότι έγινε μια "χρήσιμη" ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Βουρτς, διότι "μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις απόψεις μας, αλλά και γιατί είναι μία ομάδα στην Ευρωβουλή, η οποία μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο σε πολλές περιπτώσεις στη ψήφιση διάφορων κονδυλίων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Γενεύη,Ελβετία,31/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που άρχισαν στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι "τα πράγματα είναι ικανοποιητικά", όπως προκύπτει και από δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    "Τα πράγματα είναι ικανοποιητικά, όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις Ανάν", είπε, και ξεκαθάρισε ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν γνωρίζει είτε για 7 ή 5 θέματα, ξέρει ότι συζήτησε τα 4 κεφάλαια και είναι ανακριβής η δήλωση Ντενκτάς ότι ο Πρόεδρος γνώριζε για τα 7 άλλα θέματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Επαφές Υπουργού Εξωτερικών - Γενεύη

    Γενεύη,Ελβετία,31/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Σειρά συναντήσεων είχε σήμερα στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στο περιθώριο του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Εκπρόσωπο της Φινλανδίας στο Κυπριακό Γιάκο Μπλόμπεργκ, ενώ είχε προγραμματισμένη συνάντηση και με τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [11] Συνομιλίες - Πληροφορίες

    Γενεύη,Ελβετία,31/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Σε μια συνεχή, διαρκή και εντατική προσπάθεια από τον ερχόμενο Μάιο, με στόχο την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας, προσανατολίζονται οι προσπάθειες στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, που άρχισαν σήμερα στη Γενεύη.

    Αυτό τόνισαν καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες σημείωσαν ότι το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και οι παρεμβάσεις του αποτελούν ένα παράγοντα που μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] Ρέππας - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Αθήνα,Ελλάδα,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη ουσιαστικών συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού, κατά το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, υπογραμμίζει η ελληνική κυβέρνηση.

    Οπως είπε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, "στη συνάντηση που είχε στο Νταβός ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μάτλιν Ολμπραϊτ, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο οι συζήτησεις που γίνονται για την αντιμετώπιση και επίλυση του Κυρπιακού να είναι ουσιαστικές, να προχωρήσουν σε βάθος και να αγκαλιάσουν όλες τις πτυχές του κυπριακού θέματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [13] Σημίτης - Πέρσον - Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,31/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης υπογράμμισε σήμερα την ανάγκη για στενή επαφή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για προώθηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών και κυρίως του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Σουηδό ομόλογό του Γκόραν Πέρσον με τον οποίο συζήτησε την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, ο κ. Σημίτης είπε ότι οι αποφάσεις του Ελσίνκι αποτελούν ένα πολύ καλό πλαίσιο για την εξέλιξη της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE) αλλά και της Ελλάδας με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/AXΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 31 January 2000 - 18:46:15 UTC