Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Πανταγιάς - Κυπριακό
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός για 2000
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Γαλλική αντιπροσωπεία ΚΣ ΟΑΣΕ
  • [05] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Λυσσαρίδη
  • [06] ΕΣΚ - ΕΣΗΕΑ - "Αβρούπα"
  • [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πολωνίας - ΚΥΠΕ
  • [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πανταγιάς
  • [09] Κύπρος - Πολωνία - Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι
  • [10] Υπουργική Επιτροπή - Αερομεταφορές
  • [11] ΝΕΟ - Πανταγιάς - Κυπριακό - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Πανταγιάς - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε πως το ζήτημα που προέκυψε με το άρθρο του συμβούλου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας για θέματα Τύπου Γιώργου Πανταγιά, που δημοσιεύτηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", είναι ένα από τα βασικά θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν, κατά την έκφρασή του, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις και κληθείς να πει αν τέτοιες θέσεις όπως αυτές που διατυπώνονται στο άρθρο υπάρχουν και στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε πως "υπάρχουν και στην Κύπρο κάποιες θέσεις που μπορεί κανείς να πει ότι ενθαρρύνουν διευθετήσεις προς αυτή την κατεύθυνση", απέφυγε ωστόσο να πει από ποιούς προέρχονται αυτές. Σημείωσε πως μιλά για πρόσωπα και όχι για κόμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                601.58  (-9.40)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 20,328,262
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 8,178,388    673.54  (-7.63)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 1,164,633    570.33 (-12.72)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   745,024    336.71 (-11.90)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   230,550    235.67  (-9.46)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £ 1,355,731    643.91 (-12.92)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 2,478,299    277.35 (-12.28)
            Αλλες Εταιρείες            £ 4,553,578    694.61 (-10.89)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [03] Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός για 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο προϋπολογισμός του κράτους για το έτος 2000 θα είναι το αντικείμενο συναντήσεων του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα αυτή την εβδομάδα.

    Ο κ. Κληρίδης την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στη Βουλή και η συζήτηση για το θέμα στην ολομέλεια θα διεξαχθεί στις 19, 20 και 21 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Γαλλική αντιπροσωπεία ΚΣ ΟΑΣΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΚΣ) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μισέλ Βουαζάν.

    Ο κ. Βουαζάν και ο αντιπρόεδρος της γαλλικής αντιπροσωπείας στην ΚΣ του ΟΑΣΕ Ζιαν - Κλοντ Λεφόρ, οι οποίοι πραγματοποιούν τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο είχαν το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, την ευρωπαϊκη συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις Κύπρου- Γαλλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [05] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Λυσσαρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν παρεξέκκλινε των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος είπε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    "Δεν είναι επιθυμία της κυβέρνησης να μπει σε οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση με τον κ. Λυσσαρίδη. Το ΕΣ θα ξανασυνέλθει πριν το δεύτερο γύρο των συνομιλιών αλλά επί της ουσίας θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρεξέκκλινε ούτε κατά ένα νί ή κατά ένα ιώτα από το πνεύμα και το γράμμα των ομόφωνων προτάσεων του ΕΣ του 1989", δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [06] ΕΣΚ - ΕΣΗΕΑ - "Αβρούπα"

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Διεθνείς αντιδράσεις και διαμαρτυρίες προκαλεί η προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να φιμώσει και να στραγγαλίσει την Τ/κ εφημερίδα 'Αβρούπα'" σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ). Εξάλλου σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) καταγγέλλει επίσης τη δίωξη της "Αβρουπα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πολωνίας - ΚΥΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Πολωνίας Krzysztof Luft, ο οποίος έφθασε ενωρίτερα σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, με πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Ο Πολωνός επίσημος ενημερώθηκε από το Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του ΚΥΠΕ καθώς και για τις σχέσεις του με το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων PAP. Τα δύο εθνικά πρακτορεία ειδήσεων συνδέονται μεταξύ τους με συμφωνία συνεργασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [08] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πανταγιάς

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διευκρινίσεις του Γιώργου Πανταγιά, Συμβούλου του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε άρθρο του τελευταίου στη χθεσινή "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Μιλώντας μετά την συνάντησή του με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Πολωνίας Krzysztof Luft, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Πανταγιάς "δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία ότι δεν υπάρχουν ρήγματα στην κοινή αντίληψη της Ελλάδας και της Κύπρου για επιδίωξη λύσης διζωνικής - διπεριφερειακής ομοσπονδίας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [09] Κύπρος - Πολωνία - Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Η στάση της Πολωνίας απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα", είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, "στηρίζεται σε αρχές και είναι μια στάση αλληλεγγύης προς τον αγώνα του κυπριακού λαού".

    Ο κ. Παπαπέτρου, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Krzysztof Luft, δήλωσε ότι η Πολωνία "υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών".

    Εξάλλου, ο Πολωνός Εκπρόσωπος εξέφρασε την επιθυμία του πολωνικού λαού να βρεθεί λύση στο Κυπριακό με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [10] Υπουργική Επιτροπή - Αερομεταφορές

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα των αερομεταφορών απασχόλησε σημερινή σύσκεψη της υπουργικής επιτροπής υπό την προεδρία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου με τη συμμετοχή των Υπουργών, Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εξετάστηκαν τα θέματα που αφορούν αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναφορικά με καθημερινές πτήσεις στην Κύπρο, αιτήματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [11] ΝΕΟ - Πανταγιάς - Κυπριακό - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι το άρθρο του Γιώργου Πανταγιά, Συμβούλου του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ερμηνεύει αποκαλυπτικά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι και προδιαγράφει τα στάδια και την τακτική της νέας διαχείρισης του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου "το Κυπριακό παύει να είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής και μετατρέπεται σε ενδοκρατική διαφορά που θα λυθεί με βάση τις υπάρχουσες εσωτερικές πραγματικότητες".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 January 2000 - 18:46:12 UTC