Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα
  • [02] Υπουργός Αμυνας - Επίσκεψη σε φυλάκια
  • [03] Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας - 2000
  • [04] ΝΕΟ - Μήνυμα για το 2000
  • [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κόψιμο βασιλόπιττας προεδρίας
  • [06] ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [07] "Μις Υφήλιος" - Προετοιμασίες
  • [08] ΑΚΕΛ - ΚΚ Κούβα
  • [09] Πλοίο -Ναυγοί - Κάβο Γκρέκο
  • [10] Yπουργός Γεωργίας - Παραγωγοί- Οικονομική βοήθεια
  • [11] Υπουργείο Υγείας- Κατάλογος- Φάρμακα
  • [12] Αμερικανός πρέσβης - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [13] Πλοίο - Ναυάγιο - Κάβο Γκρέκο (2)
  • [14] Πέγεια - Θανατηφόρο τροχαίο
  • [15] Ομογενής Δημοτικός Σύμβουλος - Κλίντον
  • [16] Λεμεσός - Θανατηφόρο δυστύχημα

  • [01] ΑΚΕΛ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή και το διακαή πόθο ολόκληρου του κυπριακού λαού όπως μέσα στο 2000 ανοίξει ο δρόμος για ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εκφράζει το ΑΚΕΛ σε μήνυμά του με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς και της υποδοχής τους 21ου αιώνα.

    Απευθύνοντας αγωνιστικό, πατριωτικό χαιρετισμό σ' ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες,

    Αρμένηδες και Λατίνους, καθώς και στους ξενιτεμένες συμπατριώτες μας και όλους τους Κυπρίους που προσωρινά εργάζονται σε ξένες χώρες, το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δίνει δυναμικά το παρών του "στους αγώνες που μας περιμένουν για το καλό της Κύπρου μας, του λαού μας και του απλού ανθρώπου". Ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και συμπαράστασης το ΑΚΕΛ απευθύνει "προς τους συγγενείς των αγνοουμένων, τους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες και γενικά τους παθόντες από τη συμφορά που έπληξε το 1974 την πατρίδα μας", εκφράζοντας την ευχή "το 2000 να σημάνει το τέλος της δοκιμασίας τους". Τέλος το ΑΚΕΛ απευθύνει χαιρετισμό αλληλεγγύης "στους λαούς και τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που παλεύουν για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική πρόοδο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [02] Υπουργός Αμυνας - Επίσκεψη σε φυλάκια

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος απέφυγε σήμερα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες αντιπροσωπεία του Υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 16 μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων με το αντίστοιχο υπουργείο της Κύπρου.

    Στα πλαίσια της συνεργασίας του Υπουργείου Αμυνας με τα αντίστοιχα υπουργεία άλλων κρατών, είπε ο κ. Χάσικος "γιατί όχι και με το Ισραήλ", αφού όπως ανέφερε "είναι φιλική και γειτονική χώρα".

    Κληθείς να σχολιάσει άλλες πληροφορίες ότι η Κύπρος έχει υπογράψει συμβάσεις για αγορά στρατιωτικού υλικού από το Ισραήλ, περιλαμβανομένων και συστημάτων ραντάρ, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι "πολλά πράγματα αγοράζουμε από το Ισραήλ" σημειώνοντας ωστόσο πως "αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το αναγάγουμε σε μέγα θέμα".

    Είπε ακόμα πως "το τι κάνει το Υπουργείο Αμυνας σε σχέση με άλλες χώρες, δεν είναι θέματα που συζητούνται δημόσια" και σημείωσε πως "αντιπροσωπείες πηγαίνουν - έρχονται επί πολλών θεμάτων".

    Ο Υπουργός Αμυνας ολοκλήρωσε σήμερα τις επισκέψεις του σε ακριτικά φυλάκια και ευχήθηκε ένα "ελεύθερο και εάν είναι δυνατόν χωρίς στρατούς" νέο έτος.

    Κατά τις επισκέψεις του, ο κ. Χάσικος συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Δημήτριο Δήμου, τον Στρατιωτικό Διοικητή Λευκωσίας, Υποστράτηγο Ευστάθιο Οξινο και άλλους αξιωματικούς.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [03] Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας - 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι "μπαίνουμε σε μια νέα χιλιετηρίδα και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί το διεθνές σκηνικό, αν θα αλλάξει απ' αυτό που έχουμε δει ήδη".

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά από εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποία έγινε το κόψιμο της βασιλόπιττας του προσωπικού της προεδρίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "είχαμε ένα αιώνα ο οποίος κατέληξε σε μια τεράστια αλλαγή στο διεθνές σκηνικό", όπου "εκεί που υπήρχαν δύο μπλοκ, το ένα το ανατολικό και το άλλο το δυτικό, το ένα εκ των δύο εξέλειπε".

    "Είδαμε επίσης να σταματά ο ανταγωνισμός στους πυρηνικούς εξοπλισμούς αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν τοπικές συγκρούσεις και είδαμε να διαμορφώνεται ακόμα ένα νέο είδος διεθνούς δικαίου το οποίο δεν είναι και πολύ σύμφωνο με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν ο ελληνισμός έχει πυξίδα σε αυτόν τον κόσμο, ο Πρόεδρος απάντησε: "Πιστεύω ως ελληνισμός έχουμε πυξίδα."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [04] ΝΕΟ - Μήνυμα για το 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι θα επικραστήσει ενότητα στόχων, κοινή στρατηγική και σεβασμός σε αξίες και θεσμούς ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ελληνισμό εκφράζουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά τους.

    Οι ΝΕΟ εύχονται ιδιαίτερα "στους εγκλωβισμένους, τους πρόσφυγες, τους συγγενείς των αγνοουμένων και σε όλους τους Κύπριους να περάσουν το 2000 μέσα σε συνθήκες πραγματικής ελευθερίας και ασφάλειας".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [05] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κόψιμο βασιλόπιττας προεδρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο όταν μικρό αγοράκι κέρδισε το χρυσό φλουρί της βασιλόπιττας της Προεδρίας.

    Ο Δημήτρης Κοντεάτης, από τη Λευκωσία, μαθητής της τετάρτης του δημοτικού, βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο με τους γονείς του οι οποίοι εργάζονται στην Προεδρία όπου και δήλωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι επιθυμία του όταν μεγαλώσει είναι να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κατά σύμπτωση, ο μικρός Δημήτρης κέρδισε και το φλουρί και τις 100 λίρες που ο Πρόεδρος Κληρίδης υποσχέθηκε στον τυχερό.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Κληρίδης, συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία, Ειρήνη και τη θυγατέρα τους Καίτη, έκοψε τη βασιλόπιττα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα - ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ) ΕΜΠΑΡΓΚΟ 1/1/2000

    Την ευχή το νέο έτος να γίνει η απαρχή ώστε σύντομα στον 21ο αιώνα να ευοδωθούν οι προσπάθειες για μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, την ενότητα και ακεραιότητα της Κύπρου και την πρόοδό της στο πλαίσιο μιας ισχυρής και ευημερούσας Ευρώπης εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι "η Κύπρος μπαίνει στο 2000 με την πικρή γεύση της αδικίας που της κληρονόμησε ο 20ος αιώνας με τη διαίρεση και την κατοχή της μισής μας πατρίδας από τους Τούρκους".

    Υπογραμμίζει ότι "όραμα, στόχος και απόφασή μας στη σημερινή επέτειο είναι ο ακατάπαυστος αγώνας, με ενότητα και δυναμισμό αλλά και με σύνεση και με μεθοδική εργασία για την άρση της αδικίας αυτής".

    Ο ΔΗΣΥ εύχεται σ'ολόκληρο τον κυπριακό λαό και ειδικότερα τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς αγννουμένων η χρονιά που αρχίζει να σημάνει το τέλος των δεινών και να δικαιώσει τους πόθους και τις προσδοκίες τους.

    Ως το πιο χαρακτηριστικό γεγονός που σημαδεύει τον 20ο αιώνα και συγκλόνισε την ανθρωπότητα, πέραν από τους πολέμους και τις διαμάχες, αναφέρει ο ΔΗΣΥ, είναι η ασύλληπτη τεχνολογική εξέλιξη και προπαντός η διαρκής μάχη ανθρώπων και λαών για την κατάκτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

    Μια συνεχής προσπάθεια για την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών και για την εξασφάλιση στους απλούς ανθρώπους ολόκληρου του πλανήτη της ισότητας ευκαιριών και της απαλλαγής από τη φτώχια και την εξαθλίωση, προσθέτει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [07] "Μις Υφήλιος" - Προετοιμασίες

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται υπό την προσωπική επίβλεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη οι προετοιμασίες για το διαγωνισμό "Μις Υφήλιος" που θα διεξαχθεί στο στάδιο Ελευθερία τις πρωινές ώρες της 13ης Μαϊου 2000 με συμμετοχή υποψηφίων από 85 περίπου χώρες.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση το γεγονός, που είναι το μεγαλύτερο του είδους του, θα μεταδίδεται απευθείας στις ΗΠΑ από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Αμερικής CBS και θα προβληθεί τις επόμενες λίγες μέρες σε 110 περίπου χώρες με συνολική τηλεθέαση 2,4 δισεκατομμυρίων θεατών.

    Ακόμη, σημειώνεται πως θα υπάρξει σύνδεση του πιο πάνω γεγονότος με την ιστορία και τη μυθολογία της Κύπρου και του ευρύτερου Ελληνισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] ΑΚΕΛ - ΚΚ Κούβας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη και αλληλεγγύη του ΑΚΕΛ προς τον κουβανικό λαό και στον αγώνα του να οικοδομήσει το μέλλον του όπως το επιθυμεί, εκφράζει ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, με συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας Φιντέλ Κάστρο με την ευκαιρία της 41ης επετείου της νίκης της επανάστασης.

    Καταδικάζοντας τον "απάνθρωπο αποκλεισμό που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κούβα" και απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ο θρίαμβος της κουβανικής επανάστασης και η διάρκειας 41 χρόνων ιστορία της "ενθαρρύνουν και άλλους λαούς να αγωνιστούν για ελευθερία, ανεξαρτησία και πρόοδο".

    Σημειώνει εξάλλου ότι "αυτή η αντίσταση των λαών είναι μεγάλης σημασίας σε μια εποχή που οι 'πλανητάρχες' προσπαθούν να επιβάλουν σον κόσμο τη 'νέα διεθνή τάξη' τους, γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει εναλλακτική επιλογή".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [09] Πλοίο - Ναυαγοί - Κάβο Γκρέκο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δώδεκα συνολικά άτομα διασώθηκαν από ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, ενώ άλλα πέντε άτομα που εντοπίστηκαν πάνω σε σωσίβια λέμβο παραλήφθησαν από ελικόπτερο της Λιμενικής Αστυνομίας, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού 33 ναυτικά μίλια νοτίως του Κάβο Γκρέκο.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, σήμερα γύρω στις 9.30 το πρωί το εμπορικό, υπό σημαία Ονδούρων πλοίο "Spagrasion" εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσω δορυφόρου, το οποίο έλαβαν οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου που απέστειλαν ελικόπτερο στην περιοχή.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων Ρομπ Νιντ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το εν λόγω πλοίο έχει την ονομασία "Seven seas" και είναι υπό σημαία Συρίας.

    Το ελικόπτερο περισυνέλεξε 12 από τους συνολικά 17 επιβαίνοντες του σκάφους, ενώ οι άλλοι πέντε μεταφέρθηκαν στη στεριά από ελικόπτερο της Λιμενικής Αστυνομίας. Μεταξύ των 17 επιβαίνοντων στο πλοίο βρίσκονταν και δύο παιδιά.

    Στην περιοχή έσπευσε και η ακταιωρός της Λιμενικής Αστυνομίας "Ευαγόρας".

    Το πλοίο έχει βυθιστεί στην περιοχή, ενώ οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] Υπουργός Γεωργίας - Παραγωγοί - Οικονομική βοήθεια

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την παροχή συνολικής ενίσχυσης ύψους 1.753.000 λιρών προς τους παραγωγούς ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξη Τύπου.

    Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές την παροχή οικονομικής ενίσχυσης διαφόρων τάξεων καλλιεργητών, οι οποίοι αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα με τις καλλιέργειες και τη διάθεση των αγροτικών τους προϊόντων.

    Η κατανομή των κονδυλίων, είπε ο Υπουργός, έγινε ως εξής: "523.000 λίρες δόθηκαν στους εσπεριδοκαλλιεργητές για ποιοτικές ζημιές που υπέστησαν τα φρούτα, καθώς και έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους καλλιεργητές των περιοχών Γερμασόγειας, Ακρούντας και Φοινικαριών. Στους σιτοκαλλιεργητές (που πήραν 718.000 από τον ΟΓΑ) δόθηκε πρόσθετη οικονομική βοήθεια 400.000 λιρών".

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης την παροχή οικονομικής βοήθειας 210.000 λ. στους αμυγδαλοπαραγωγούς, 160 χιλιάδων στους φιστικοπαραγωγούς, 100 χιλ. λιρών στους μελισσοκόμους και άλλων 100 χιλ. στους φρουτοπαραγωγούς.

    Για τους πατατοπαραγωγούς, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι δόθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια 260.000 λιρών "ειδικά για τις περιοχές Αστρομερίτη, Περιστερώνας, Ορούντας, Ακακίου, Σωτήρας και Λιοπετρίου, που είχαν ειδικό πρόβλημα στην παραγωγή τους λόγω των καιρικών συνθηκών".

    Οπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, "αυτό είναι ένα ξεχωριστό κονδύλι που αφορά μόνον τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών" και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε συνολικά 9.000.000 λίρες για αντιμετώπιση των δυσκολιών που είχε αντιμετωπίσει η εμπορία των πατατών.

    "Πέραν αυτής της κατά χάριν", όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, "οικονομικής ενίσχυσης, θέλω να σημειώσω ότι ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) έδωσε για αυτόν το χρόνο τρία εκατομμύρια λίρες προς χιλιάδες καλλιεργητές".

    Μέσω των Ταμείων Στήριξης, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, δόθηκαν επίσης 10.000.000 λίρες στη γεωργία και κτηνοτροφία, 10.600.000 για τον αμπελο - οινικό τομέα και 9.100.000 στον τομέα σιτηρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως "το σύστημα των επιδοτήσεων είναι κάτι που ισχύει και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, μέχρι την ημέρα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, να στηρίξει τους Κυπρίους αγρότες με δικά της Ταμεία Στήριξης".

    Με την ένταξη της Κύπρου, είπε ο Υπουργός, και οι Κύπριοι αγρότες θα έχουν μερίδιο από τα ειδικά ταμεία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

    "Για να πάμε όμως με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στην ΕΕ", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, "πρέπει να γίνει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ο προσανατολισμός μας σε κάποιες καλλιέργειες που θα έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ευρώπη και που θα είναι λιγότερο υδροβόρες, με δεδομένο το πρόβλημα λειψυδρίας που έχουμε".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το Ανώτατο Αγροτικό Συμβούλιο της ΠΕΚ να μέμφεται την κυβέρνηση ότι "επιδιώκει τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού", ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι "αντίθετα, η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού".

    Επεσήμανε ότι "στα πρώτα έξι χρόνια της διακυβέρνησης Κληρίδη έχουν δοθεί 305.000.000 λίρες για στήριξη του αγροτικού τομέα".

    Αναφέρθηκε επίσης στα ειδικά προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών και ενίσχυσης του πληθυσμού της υπαίθρου.

    Αρνήθηκε επίσης ο Υπουργός τις αιτιάσεις της ΠΕΚ για μη επαρκή ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία και την προσαρμογή μας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλώνοντας ότι "υπάρχει μια συνεχής επαφή των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις αγροτικές οργανώσεις" και ανταλλαγή απόψεων για την οριστική διατύπωση των κυπριακών θέσεων στα θέματα προσαρμογής.

    Ως το "δυσκολότερο θέμα που απασχόλησε το Υπουργείο του κατά το 1999", ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε το θέμα ύδρευσης και άρδευσης και το θέμα δημιουργίας νέων μονάδων αφαλάτωσης στη Λάρνακα και στο Ζακάκι. Θέματα που, όπως είπε, ελπίζει σύντομα να διευθετηθούν και με τις δυο νέες αυτές μονάδες να επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό το θέμα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [11] Υπουργείο Υγείας - Κατάλογος - Φάρμακα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες εξέδωσαν τον τιμοκατάλογο φαρμακευτικών σκευασμάτων για πληροφόρηση των φαρμακοποιών και του κοινού για τις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Κύπρο.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που εντάσσει την έκδοση του καταλόγου μέσα στα πλαίσια των μέτρων που εξήγγηλε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης για τον αποτελεσματικό έλεγχο των τιμών των φαρμάκων.

    Το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι δεν επιτρέπεται η λιανική πώληση οποιουδήποτε φαρμάκου σε τιμή που υπερβαίνει την καθορισμένη στον τιμοκατάλογο, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2000.

    Στα ενδιάμεσα, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, θα εκδίδεται στο τέλος κάθε μήνα συμπληρωματικός κατάλογος που θα περιλαμβάνει τις ανώτατες λιανικές τιμές για νέα φάρμακα και τυχόν διορθώσεις του καταλόγου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [12] Αμερικανός πρέσβης - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι κάτοικοι της Κύπρου προσβλέπουν στην ώρα που θα απολαμβάνουν όλοι μαζί ένα ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον, αναφέρει σε πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, προσθέτοντας πως κατά τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι εργάζονται σοβαρά για αναζήτηση λύσης μέσω διαπραγματύσεων.

    Κατά τη διάρκεια του 1999, "διαπραγματεύσεις εξουδετέρωσαν διαμάχες και μείωσαν εντάσεις σε αριθμό ασταθών περιοχών σε όλο τον κόσμο και γι' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμωνες" αναφέρει στο μήνυμά του ο Αμερικανός πρέσβης και παραθέτει ως παραδείγματα τη Μέση Ανατολή και την Ιρλανδία, προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα και η Τουρκία επίσης είναι στο δρόμο μιας αυξανόμενης συνεργασίας, η οποία θα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή".

    "Αυτή η συμφιλίωση δεν ήταν εύκολη", επισημαίνει, εξηγώντας ότι "το κλειδί ήταν ο συνεχής διάλογος και η συνεχής υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τη σκληρή δουλειά των διαπραγματεύσεων".

    "Γεγονότα", προσθέτει, "έχουν δείξει ότι ακόμη και στις φαινομενικά πιο δύσκολες καταστάσεις, τα πιο πάνω στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη της ειρήνης".

    Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, "διαπιστώσαμε ότι οι Κύπριοι εργάζονται σοβαρά για αναζήτηση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων", τονίζει ο κ. Μπάντλερ, επισημαίνοντας ότι οι καθημερινές επαφές του στο νησί έχουν δείξει ότι "οι κάτοικοί του προσβλέπουν στην ώρα που όλοι οι Κύπριοι θα απολαμβάνουν μαζί ένα ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον".

    "Πιστεύω ότι η Κύπρος θα ενώσει τις δυνάμεις της με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιρλανδία και τη Μέση Ανατολή, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές και να οικοδομηθεί η ειρήνη", τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] Πλοίο - Ναυάγιο - Κάβο Γκρέκο (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δώδεκα Σύροι και πέντε Ρουμάνοι ήταν οι επιβαίνοντες του υπό συριακή σημαία εμπορικού πλοίου "Seven seas", το οποίο βυθίστηκε το μεσημέρι σε απόσταση 33 ναυτικών μιλίων νοτίως του Κάβο Γκρέκο κάτω από συνθήκες που διερευνώνται.

    Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως επιβεβαιώθηκε ότι το πλοίο ήταν υπό συριακή σημαία και με όνομα "Seven seas", προσθέτοντας ότι οι 17 ναυαγοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και της Λιμενικής Αστυνομίας στο Νοσοκομείο Λάρνακας για ιατρικές εξετάσεις.

    Η Αστυνομία λαμβάνει καταθέσεις από τον καπετάνιο του πλοίου και τους υπόλοιπους αλλοδαπούς με στόχο να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    Πέγεια - Θανατηφόρο τροχαίο
    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ)
            Υπέκυψε στα τραύματά του ο Μιχάλης Κούβαρος, από την Πέγεια,
    ο οποίος έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος ενώ οδηγούσε ψες γύρω στις
    εννέα τη μοτοσικλέτα του στο δρόμο Αγίου Γεωργίου - Κόλπου των
    Κοραλλίων με κατεύθυνση τον Κόλπο των Κοραλλίων.
            Αυτό αναφερει αστυνομική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η
    μοτοσικλέτα του Κούβαρου, με αριθμό εγγραφής QB 995, εισήλθε στο
    αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με το
    αυτοκίνητο EPP 365 που κατευθυνόταν προς τον Αγιο Γεώργιο.
            Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο Αγγλος μόνιμος κάτοικος Κύπρου
    Arthrur Mc Kibbi με συνοδηγό το γιο του Alexander.
            Ο Κούβαρος τραυματίστηκε σοβαρά από τη σύγκρουση και
    μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πάφου όπου και εξέπνευσε, ενώ οι
    επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο δεν έπαθαν τίποτε.
            Τα δύο οχήματα υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ τα αίτια του
    δυστυχήματος διερευνόνται από την αστυνομία.
    
    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

    [14] Ομογενής Δημοτικός Σύμβουλος - Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ) Ως "ενθαρρυντική" χαρακτηρίζει την ανάληψη από τις ΗΠΑ ενεργού ρόλου στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δημαρχείου Μπάρνετ της Βρετανίας Αντρέας Ταμπουρίδης. Ο κ. Ταμπουρίδης εκφράζει την εκτίμηση αυτή σε επιστολή του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, στην οποία σχολιάζει τις θέσεις του Μπιλ Κλίντον που εκφράζονταν σε απαντητική επιστολή του τελευταίου προς άλλο Σύμβουλο του Δημαρχείου, τον Κάντι Πατέλ, για το Κυπριακό. Στην απαντητική αυτή επιστολή, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωνε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για πρόοδο στο Κυπριακό. Στην επιστολή του, ο κ. Ταμπουρίδης εκφράζει εκ μέρους όλων των Κυπρίων της Βρετανίας ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο Κλίντον για την ανάμειξή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [15] Λεμεσός - Θανατηφόρο δυστύχημα

    Λεμεσός,Κύπρος,31/12/1999 (ΚΥΠΕ) Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα το πρωί ο Ανδρέας Χαραλάμπους (Ταρζάν), 64 χρονών, από το χωριό Αγιος Κωνσταντίνος Λεμεσού, όταν καταπλακώθηκε από οδοστρωτήρα που οδηγούσε στον κύριο δρόμο του χωριού του. Σύμφωνα με την αστυνομία δεν είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα, το οποίο πρώτος αντελήφθη περαστικός που είδε τον οδοστρωτήρα ακυβέρνητο. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται.
    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΙΤΣ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 31 December 1999 - 18:46:12 UTC