Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Σημίτης - Κληρίδης - Ευχές
  • [04] Εκπρόσωπος - Προσθήκη - Συνομιλίες
  • [05] Αθήνα - Κασουλίδης - Παπανδρέου
  • [06] Θεμιστοκλέους - Συμβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας - ΕΕ
  • [07] Υπουργικό Συμβούλιο - Τ/Κ μαθητές - Δαπάνες
  • [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Αρχαιότητες - Νέα Υόρκη
  • [09] Υπουργικό Συμβούλιο - Εκτοπισθέντες - Εγκλωβισμένοι
  • [10] Βιβλίο Κρανιδιώτη - Εκδήλωση - Αθήνα
  • [11] Υπουργός Αμυνας - Σλοβένος Υπουργός Αμυνας
  • [12] Βουλή - ΧΑΚ - Φορολογία
  • [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΚΚΡΟ - Συγχαρητήριο μήνυμα - Εκλογές

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σοβαρές πιθανότητες να ανοίξει ο δρόμος για μιαν ουσιαστική αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, διαβλέπει η κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα διά τους εκπροσώπου της πως "είναι φανερό ότι μετά την απόφαση του Ελσίνκι απελευθερώνονται δυνάμεις μέσα στην τουρκική κοινωνία αλλά και μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οι οποίες πιο έντονα πιέζουν προς την ορθή κατεύθυνση ενός έντιμου συμβιβασμού στο κυπριακό πρόβλημα".

    "Η δικη μας πλευρά έχει κάθε υποχρέωση και καθήκον να ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις για να αλλάξουν τα ισοζύγια μέσα στην Τουρκία", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας παράλληλα πως πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με την ΕΕ και πως δεν έχει σημασία για το πώς θα ονομάζεται η λύση του Κυπριακού "είναι κάποια μικρά σημαδάκια τα οποία θα πρέπει να εντοπίσουμε και να προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πάνω τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                734.24  ( -3.30)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 26,588,290
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 8,183,665    787.95 (-1.02)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 3,587,449    743.84 (-2.78)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,241,292    434.92 (-2.47)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   802,708    281.74 (-4.21)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £ 1,436,221    882.02 (-4.34)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 1,996,497    375.98 (-5.07)
            Αλλες Εταιρείες            £ 7,463,592    865.55 (-8.41)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜA)

    [03] Σημίτης - Κληρίδης - Ευχές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με την οποία εκφράζει τις ευχές του για τις γιορτές, απέστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Στην επιστολή, ο κ. Σημίτης εκφράζει επίσης ευχαριστίες για την ανταπόκριση των Κυπρίων στα δεινά των Ελλαδιτών σεισμοπαθών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Εκπρόσωπος - Προσθήκη - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις διευκρινίσεις που έδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη όσον αφορά το περιεχόμενο της προσθήκης στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επανέλαβε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Μιχάλης Παπαπέτρου σημειώνοντας πως "η κυβέρνηση θα στηρικτεί πάνω στις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Εθνών για τον τρόπο λειτουργίας και ενέργειάς τους".

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως δεν έχει μεσολαβήσει οτιδήποτε που να έχει αλλάξει την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι είναι έτοιμος να προσέλθει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Αθήνα - Κασουλίδης - Παπανδρέου

    Αθήνα,Ελλάδα,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η αξιολόγηση της κατάστασης και η αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργείται μετά τα θετικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) του Ελσίνκι ήταν το θέμα που απασχόλησε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Ιωάννη Κασουλίδη και Γιώργο Παπανδρέου αντίστοιχα, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα, μετά την οποία ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως πιθανόν να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ίσως μέσα στον Ιανουάριο.

    "Η απόφαση του Ελσίνκι δημιουργεί νέες προϋποθέσεις και ένα νέο κλίμα μέσα στο οποίο οι δύο κυβερνήσεις καλούνται να κινηθούν", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε πως "το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν το πώς μέσα από αυτό το νέο δημιουργούμενο κλίμα, θα αξιοποιήσουμε τις θετικές αποφάσεις που έχουν προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΜΑ)

    [06] Θεμιστοκλέους - Συμβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διαδικασία ανασκόπησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου στον τομέα της γεωργίας, που άρχισε τον Ιούλιο του 1998, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μετά από συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, αναφέροντας πως το έγγραφο με τις θέσεις της Κύπρου θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες εντός της εβδομάδας.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης των θέσεων της Κύπρου στον γεωργικό τομέα "θα βρισκόμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία με το αγροτικό κίνημα της Κύπρου, ώστε να συντονιζόμαστε και νε συνεργαζόμαστε για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [07] Υπουργικό Συμβούλιο - Τ/Κ μαθητές - Δαπάνες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάληψη από το κράτος της δαπάνης ύψους 77 χιλιάδων λιρών που απαιτείται για τη σχολική χρονιά 1999 - 2000 για την εκπαίδευση Τουρκοκυπρίων μαθητών ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 17 Δεκεμβρίου.

    Οπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, οι δαπάνες καλύπτουν τη φοίτηση 43 Τ/Κ μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία δημοτικής, μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Υπουργικό Συμβούλιο - Αρχαιότητες - Νέα Υόρκη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη μεταφορά αρχαιοτήτων από την Κύπρο στη Νέα Υόρκη για εκθεσιακούς σκοπούς ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, οι αρχαιότητες θα εκτεθούν μακροχρόνια επί δανείω στην Εκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] Υπουργικό Συμβούλιο - Εκτοπισθέντες - Εγκλωβισμένοι

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την παραχώρηση έκτακτου χριστουγεννιάτικου δώρου στους εκτοπισθέντες και δυσπραγούντες που βοηθούνται από το Ταμείο Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων καθώς και στους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη τελευταία του συνεδρία στις 17 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στους εκτοπισμένους και δυσπραγούντες που βοηθούνται από το Ταμείο Ανακουφίσεως Εκτοπισθέντων και Παθόντων παραχωρείται ποσό ίσο με το ύψος του μηνιαίου επιδόματος για τις βασικές ανάγκες του μηνός Δεκεμβρίου 1999, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατά την οποία έχουν καταστεί δικαιούχοι βοηθήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] Βιβλίο Κρανιδιώτη - Εκδήλωση - Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,20/12/1999 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε σήμερα στην Αθήνα η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννου Κρανιδιώτη "Η ελληνική εξωτερική πολιτική" από πολιτικούς όλων των παρατάξεων, οι οποίο εξήραν το πολιτικός ήθος, την επαγγελματική επάρκεια και την αφοσοίωση του στην Κύπρο, ιδιαίτερα δε τον αγώνα του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι "η Κύπρος, η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, η ενίσχυση της Ελλάδας ήσαν οι μεγάλες έγνοιες του Γιάννου Κρανιδιώτη" για τον οποίον "η Κύπρος ήταν υπόθεση ζωής, την οποία είδε στρατηγικά και πολιτικά ήδη από τη δεκαετία του 1980 ως ευρωπαϊκό θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] Υπουργός Αμυνας - Σλοβένος Υπουργός Αμυνας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Σλοβενίας συμπεριλαμβανόμενου και του τομέα της άμυνας ανασκοπήθηκαν σήμερα σε συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Σλοβένο ομόλογό του Φράνσι Ντέμσαρ, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για να επιθεωρήσει το στρατιωτικό απόσπασμα της χώρας του στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε η κοινή διαπίστωση ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλό επίπεδο και ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξής τους. Ο κ. Ντέμσαρ προσκάλεσε τον κ. Χάσικο να επισκεφθεί τη Σλοβενία στο εγγύς μέλλον, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [12] Βουλή - ΧΑΚ - Φορολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ολομέλεια της Βουλής ανέβαλε για την ερχόμενη Τρίτη τη συζήτηση των Νομοθεσιών που βρίσκονται ενώπιόν της και αφορούν στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Το Νομοθετικό Σώμα θα συνέλθει πριν από το τέλος του 1999 για να εγκρίνει τις Νομοθεσίες, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων και τη φορολογία κερδών από χρηματιστηριακές συναλλαγές.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΑ)

    [13] ΓΓ ΑΚΕΛ - ΚΚΡΟ - Συγχαρητήριο μήνυμα - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συγχαρητήριο μήνυμα στον Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάτι Ζουγκάνοφ, για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για τη Δούμα απέστειλε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στο μήμυμα ο κ. Χριστόφιας αναφέρει πως "τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν πως το ΚΚΡΟ έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία", σημειώνει πως αυτό επιφορτίζει το ΚΚ της Ρωσίας με αυξημένες ευθύνες και εκφράζει την ευχή πως το κομμα θα συνεχίσει τον αγώνα του για το λαό της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 20 December 1999 - 18:46:26 UTC