Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρέππας - Τουρκία - ΕΕ
  • [02] Λυσσαρίδης - Ροδουσάκης
  • [03] Κυπριανού - Γενικός Εισαγγελέας - Μετοχές
  • [04] Yπουργός Εμπορίου - Πρέσβης Ρωσίας - Υψηλή Τεχνολογία
  • [05] Υπουργός Εσωτερικών - Σύσκεψη - Προσφυγικοί συνοικισμοί
  • [06] Πρέσβης Ρωσίας - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόουζες - Γουέστον
  • [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Εσωκομματικά
  • [09] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα Ανεξαρτησίας - Δεξίωση
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Ολμπραϊτ

  • [01] Ρέππας - Τουρκία - ΕΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,22/09/1999 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η συμβολή της Τουρκίας για λύση του κυπριακού προβλήματος και η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα είναι οι δύο προϋποθέσεις που ειδικότερα θέτει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ευροτουρκικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι πέραν τούτων πρέπει να ισχύσουν για την Τουρκία και όλες οι άλλες προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα.

    Υπάρχουν αποφάσεις των διαφόρων συνόδων κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενώσης "που ισχύουν και δεν ανακαλούνται", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει στους τομείς των ευροτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού να επιδείξει συμπεριφορά που να αποδεικνύει ότι η χώρα αυτή ενσωματώνεται στο κοινοτικό κεκτημένο και αποδέχεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [02] Λυσσαρίδης - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι από κοινού προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση δήλωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "μόνιμο μέλημα της Ελλάδας είναι η προσπάθεια για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης και στο παρόν στάδιο, όπως ελέχθη ήδη, ίσως ακόμα πιο έντονο μόνιμο μέλημα είναι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αυτό", πρόσθεσε, "είναι μια βασική διάμετρος της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σίγουρα θα συνεχιστεί".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Κυπριανού - Γενικός Εισαγγελέας - Μετοχές

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αμεσο και οριστικό ξεκαθάρισμα του τι επιτρέπεται σε διάφορα πρόσωπα και τι όχι αναφορικά με την απόκτηση μετοχών, ζήτησε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος συμφώνησε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ότι "οι θεσμοί έχουν τρωθεί".

    Σε δηλώσεις ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον κ. Μαρκίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι, σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, στο παρόν στάδιο η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο θέμα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει εισηγήσεις από δυο υπουργούς ως προς την ύπαρξη ή όχι ανάγκης για κυβερνητική παρέμβαση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ/ΜΑ)

    [04] Yπουργός Εμπορίου - Πρέσβης Ρωσίας - Υψηλή Τεχνολογία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με θέμα την υψηλή τεχνολογία είχαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ Ρωσίας, μετά την οποία παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "πολύ εποικοδομητική", ο κ. Ρολάνδης είπε ότι άρχισε ουσιαστικά η τροχιοδρόμηση της υψηλής τεχνολογίας, η οποία "θα αλλάξει το βιομηχανικό τοπίο της Κύπρου" και πρόσθεσε ότι "η Ρωσία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους μας στην προώθηση αυτού του θέματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [05] Υπουργός Εσωτερικών - Σύσκεψη - Προσφυγικοί συνοικισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αυτοψίες σε όλους τους προσφυγικούς συνοικισμούς, με προτεραιότητα σε πέντε από αυτούς, θα κάνουν πολιτικοί μηχανικοί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να αποφασιστεί ποιές οικοδομές είναι επιδιορθώσιμες και ποιές δεν είναι και θα πρέπει να εκκενωθούν.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από σύσκεψη για το θέμα της αντιμετώπισης των ζημιών και βλαβών στους συνοικισμούς λόγω των σεισμών, επισημαίνοντας παράλληλα πως "όλη η εργασία θα γίνεται αφού στο μεταξύ μια ειδική επιτροπή θα καθορίσει τα επιβαλλόμενα πρότυπα ασφάλειας που πρέπει να πληρούν οι οικοδομές αυτές ώστε να διασφαλίζεται στοιχειωδώς η ασφάλεια των ενοίκων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Πρέσβης Ρωσίας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στέκεται η Ρωσία όσον αφορά τη διαδικασία λύσης του κυπριακού προβλήματος, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος τόνισε επίσης ότι χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρξει λύση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διαδικασία έναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "αυτά είναι λεπτά θέματα τα οποία συζητιούνται και είναι νωρίς να πούμε κάτι συγκεκριμένο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Μόουζες - Γουέστον

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,22/09/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Πέραν των διαδικαστικών θεμάτων επεκτάθηκε η σημερινή συζήτηση στη Νέα Υόρκη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και τον Ειδικό Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, που διεξήχθη σε πρόγευμα εργασίας το οποίο κράτησε περίπου 90 λεπτά.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μόουζες επεσήμανε πως κατά τη σημερινή δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη έγινε μια "πλήρης και ανοικτή ανταλλαγή απόψεων" και ότι είναι και οι δύο αισιόδοξοι πως "θα προχωρήσουμε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας" με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Εσωκομματικά

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων μπροστά στην κρίσιμη καμπή που περνά το εθνικό μας θέμα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στη σύσκεψη των Επαρχιακών Εκτελεστικών Γραμματειών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

    "Διότι", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης "μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [09] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ημέρα Ανεξαρτησίας - Δεξίωση

    Λευκωσία,Κύπρος,22/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανοικτή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της Ανεξαρτησίας της Κύπρου δίνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και η κ. Ειρήνη Κληρίδη την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, από τις 7 μέχρι 9 μ.μ.

    Προσωπικές προσκλήσεις δεν θα σταλούν και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Ολμπραϊτ

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,22/09/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Διαβεβαιώσεις ότι οι Αμερικανοί θα ασκήσουν όλη τους την επιρροή προς κάθε κατεύθυνση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μάντλιν Ολμπραϊτ, σε συνάντησή τους σήμερα στη Νέα Υόρκη που κράτησε περίπου μισή ώρα.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, έγινε ανασκόπηση των προσπαθειών για επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα το 1250, στις οποίες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι της κοινότητάς τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 22 September 1999 - 18:46:16 UTC