Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΔΕΚ - Κοινωνικός διάλογος
  • [02] NEO - Εμπάργκο
  • [03] Λυσσαρίδης - Κύπρος - ΕΕ - Γιουγκοσλαβικό
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Εμπάργκο
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - Ρωσία - Κύπρος - Ευθυγράμμιση
  • [06] Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας
  • [07] ΥΠΕΞ - Ρωσία - ΕΕ - Εμπάργκο
  • [08] Κασουλίδης - Κρανιδιώτης - Αφιξη
  • [09] ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ρουμανικής Γερουσίας
  • [10] Συμβούλιο Ευρώπης - Κύπρος - Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [11] Κληρίδης - Κυπριακό - 24η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΔΕΚ - Κοινωνικός διάλογος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις αρχές Ιουνίου η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να θέσει ενώπιον των κομμάτων και στη συνέχεια ενώπιον της Βουλής τα μέτρα εξυγίανσης που προτίθεται να πάρει με στόχο τη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη, μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του ιδίου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων με αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του κοινωνικού διαλόγου, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 24 Μαϊου.

    Σε διάστημα δέκα ημερών από την ημερομηνία αυτή, όπως είπε ο κ. Κληρίδης, θα ολοκληρωθεί το θέμα των μέτρων εξυγίανσης που θα υποβληθούν στα κόμματα και στη συνέχεια στη Βουλή.

    Σκοπός όπως είπε ο κ. Κληρίδης είναι "μια περαιτέρω συζήτηση αυτών των μέτρων (με τα κόμματα) ώστε να βρεθεί συναίνεση προτού υποβληθούν στη Βουλή".

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών "αυτά τα μέτρα εξυγίανσης δεν τα παίρνουμε αποκλειστικά και μόνο διότι πρέπει οι δείκτες μας να συγκλίνουν με τα κριτήρια του Μάαστριχτ ενόψει της ενταξιακής πορείας αλλά διότι πρέπει η οικονομία μας να καλυτερεύσει".

    Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και να διαμορφώσει τις τελικές της θέσεις παρά μόνο αφού ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος του κοινωνικού διαλόγου.

    Στο μεταξύ η ΕΔΕΚ θα υποβάλει αύριο στην κυβέρνηση συνοπτικά και ιεραρχημένα τις προτάσεις της για τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση και ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, η ΕΔΕΚ θα επιδόσει μια σύνοψη των προτάσεών της που ήδη βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης "για να δώσουμε περισσότερη έμφαση στις προτεραιότητες".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε εξάλλου ότι οι προτάσεις αυτές θα αφορούν κυρίως τους προϋπολογισμούς αυτού του χρόνου.

    Σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του θα πει πώς τοποθετείται έναντι των οποιωνδήποτε προτάσεων της κυβέρνησης όταν αυτή θα υποβάλει τις ολοκληρωμένες σκέψεις της τόσο στην ΕΔΕΚ όσο και στα άλλα κόμματα.

    "Σήμερα", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, "υπήρξε μια διάγνωση προθέσεων και είπαμε τις δικές μας προθέσεις". Η κυβέρνηση έθεσε στην ΕΔΕΚ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως για παράδειγμα το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Κληθείς να εκφράσει τη θέση της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά το θέμα της κλιμακωτής αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι η ΕΔΕΚ δεν δέχεται οποιεσδήποτε αυξήσεις "χωρίς να δούμε πώς γίνεται η κατανομή των βαρών και ανακατανομή εισοδημάτων".

    "Για αυτό θέλουμε", πρόσθεσε, "μια ολοκληρωμένη πρόταση να ξέρουμε τί γίνεται κυρίως για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και πώς πράγματι επιτυγχάνεται η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] (K) NEO - Εμπάργκο

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Κατακριτέες" χαρακτηρίζουν οι ΝΕΟ τις θέσεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης για το εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας γιατί, όπως αναφέρουν, "παραβιάζουν αρχές, έρχονται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη στην Κύπρο και πλήττουν καίρια την ενότητα του λαού".

    "Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα οικονομικό αποκλεισμό διαρκείας των γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων, τότε δεν θα έχουμε απλώς απώλεια των γιουγκοσλαβικών επενδύσεων στην Κύπρο, αλλά και απώλεια των ρωσικών", επισημαίνει το Κόμμα.

    Αναφερόμενοι στις προειδοποιήσεις που φέρεται να έκανε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόρκι Μουράτοφ, σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικές υπεράκτιες εταιρείες να εγκαταλείψουν την Κύπρο σημειώνουν πως "ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των Ρώσων επενδυτών θα είναι αναπόφευκτος".

    Τέλος, οι ΝΕΟ εκτιμούν πως "τα οφέλη που επικαλούνται Προεδρικό και ΔΗΣΥ" από την ευθυγράμμιση της Κύπρου με κάποια από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Γιουγκοσλαβίας, "συνιστούν μόνο υποσχέσεις που δίνουν οι Δυτικοί και προσδοκίες για την ομαλή ενταξιακή πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Λυσσαρίδης - Κύπρος - ΕΕ - Γιουγκοσλαβικό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε σήμερα ότι "δεν υπάρχει καμμιά υποχρέωση της κυπριακής πλευράς να προσαρμοστεί σε υποδείξεις της ΕΕ αναφορικά με το Γιουγκοσλαβικό".

    Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα είναι προς όφελος της κυπριακής υπόθεσης "αν πάρουμε μέτρα που όχι μόνο πολιτικά θα μας αφήνουν εκτεθειμένους αλλά θα έχουν και οικονομικές επιπτώσεις για την Κύπρο".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε επίσης την αντίδραση της Μόσχας και τις δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ ότι, με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τα περαιτέρω μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που προτίθεται να εφαρμόσει η ΕΕ, τα ρωσικά κεφάλαια ενδέχεται να φύγουν από την Κύπρο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε τα πιο πάνω κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου ότι από τη στιγμή που ομόφωνα η κυπριακή πολιτική ηγεσία ζήτησε ένταξη στην ΕΕ τότε θα πρέπει να συμφωνεί και με τις όποιες υποδείξεις από πλευράς της ΕΕ.

    "Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με αυτής της μορφής τις αποφάσεις", υποστήριξε ο κ. Λυσσαρίδης προσθέτοντας ότι η ένταξη θα πραγματοποιηθεί μετά από αρκετά χρόνια οπότε δεν θα υπάρχει Γιουγκοσλαβικό.

    "Και αν θα κριθεί η ένταξη μας ή όχι", πρόσθεσε, "δεν θα κριθεί πάνω σε αυτά τα κριτήρια".

    Απαντώντας σε ερωτήση για το θέμα των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "χωρίς άμυνα δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική".

    Σχολιάζοντας εξάλλου παρατήρηση ότι γίνεται λόγος για αγορές στρατηγικών όπλων που θα προκαλέσουν αντιδράσεις ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "κάθε όπλο είναι δυνατό να προκαλέσει αντιδράσεις".

    Τόνισε ακόμη ότι "δεν πρέπει η αμυντική μας πολιτική να εξαρτάται από τις αντιδράσεις άλλων πλευρών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εμπάργκο

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι θα έπρεπε να είχε ληφθεί απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα του εμπάργκο πετρελαίου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Κληθείς να σχολιάσει προειδοποίηση του Ρώσου Πρέσβη Γκεόργκι Μουράτοφ ότι με την επέκταση του εμπάργκο τα ρωσικά κεφάλαια ενδέχεται να φύγουν από την Κύπρο, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στη Λευκωσία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "έπρεπε να είχε προ πολλού συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για ολοκληρωμένη στρατηγική".

    "Περιμένουμε να δούμε ποιός θα είναι ο περαιτέρω χειρισμός από μέρους της κυβέρνησης", είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι "η θέση παραμένει πως δεν μπορεί να δεσμευόμαστε για ο,τιδήποτε αποφασίζεται" χωρίς τη συμμετοχή και των άλλων μερών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε επίσης την άποψη ότι "από την ώρα της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία, έπρεπε το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει να συζητήσει αυτά τα θέματα, διότι είτε άμεσα είτε έμμεσα θα είχε κάποιες επιπτώσεις γενικότερα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ρωσία - Κύπρος - Ευθυγράμμιση

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τα περαιτέρω μέτρα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που προτίθεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα έχει επιπτώσεις στον τομέα της δραστηριοποίησης ρωσικών υπεράκτιων επιχειρήσεων στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει μελετήσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει να ευνοεί την κάθοδο ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ο κ. Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν επηρεάζονται από μια τέτοια απόφαση".

    Διαφώνησε δε με την εκτίμηση ότι δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας για το ξένο κεφάλαιο από τη στιγμή που λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις.

    "Σίγουρα", επεσήμανε ο κ. Κληρίδης "κάποιες επιπτώσεις οικονομικές όσο μακραίνει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία θα έχει και η Κύπρος όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες". Ωστόσο όπως πρόσθεσε "είναι νωρίς να πάρουμε οποιαδήποτε γραμμή και να βγάλουμε αποφάσεις όσον αφορά την επίδραση τέτοιων μέτρων και σε ποιό βαθμό θα επηρεαστεί η κυπριακή οικονομία".

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πάντως ότι προτίθεται να συζητήσει σήμερα ή αύριο το όλο θέμα με το Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες υπέδειξε ότι η Κύπρος με τις επιλογές της μπορεί να χάσει 22 δισεκατομμύρια δολλάρια που διακινούνται ετησίως από και προς τη Ρωσία μέσω Κύπρου.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι διαισθάνεται πως η Δούμα πιθανό να μην εγκρίνει τη συμφωνία Ρωσίας - Κύπρου για αποφυγή της διπλής φορολογίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό είναι ξεχωριστό θέμα που εκκρεμεί στη Δούμα εδώ και αρκετούς μήνες και ότι δεν πρέπει να συνδιάζεται το ένα θέμα με το άλλο.

    "Αυτό το θέμα δεν πρέπει να συνδιάζεται με το Γιουγκοσλαβικό όχι μόνο από δικής μας πλευράς αλλά και από ρωσικής πλευράς", επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι η Δούμα μπορεί ωστόσο να συνδιάσει τα δύο θέματα είπε ότι "είναι πολύ μεγάλη η πιθανολόγηση αυτού του γεγονότος και δεν πρέπει καν να σχολιαστεί".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τα δύο θέμα δεν συνδιάζονται ούτε από ρωσικής πλευράς. "Αν αυτό το θέμα συνδιαζόταν θα μπορούσε να υπογραφεί και προηγουμένως και να εγκριθεί από τη Δούμα αλλά πιθανότατα να υπάρχουν κάποια άλλα προβλήματα στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας", πρόσθεσε.

    "Το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολογίας μας απασχολεί διότι είναι πολύ σημαντική και για μας αλλά και για τη Ρωσία", ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου (ΝΕΚ) διοργανώνει το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο 15 και 16 Μαϊου το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο Νευρολογίας στη Λευκωσία.

    Το συνέδριο γίνεται με τη συνεργασία της Νευρολογικής Κλινικής και της Κλινικής Ασκληπιός του Πανεπιστημίου του Γκέτιγκεν της Γερμανίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας της Κύπρου Χρίστου Σολωμή.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμμένοι νευροεπιστήμονες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΕΚ, Χριστόδουλος Μέσης, ανέφερε στο συνέδριο θα συζητηθούν μερικά από τα πιο καυτά νευρολογικά προβλήματα που απασχολούν καθημερινά γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και ασθενείς όλων των ηλικιών.

    Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι λοιμώξεις του νευρικού συστήματος, τα οξέα εγκεφαλικά επεισόδια, οι όγκοι του εγκεφάλου, η σκλήρυνση κατά πλάκα (ΣΚΠ), η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος Creutzfeldt Jakob και ο ίλιγγος.

    Εξάλλου το απόγευμα του Σαββάτου, όπως είπε ο κ. Μέσης, θα πραγματοποιηθεί το Εφαρμοσμένο Κλινικό Εργαστήριο για νευροεπιστήμονες στο οποίο θα συζητηθούν τα θέματα της χειρουργικής αντιμετώπισης της επιληψίας και οι τελευταίες εξελίξεις στη νευροαπεικόνιση.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΕΚ στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα γύρω στους 450 ασθενείς με ΣΚΠ από τους οποίους το ένα τρίτο βρίσκεται υπό θεραπεία που παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

    Σχετικά με την επιληψία, ανέφερε, ότι ένα 80% των πασχόντων ανταποκρίνονται θετικά στη χορήγηση αντιεπιληπτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα την πλήρη εξάλειψη ή σημαντική μείωση των κρίσεων τους.

    Σημαντικό ποσοστό από το υπόλοιπο 20%, πρόσθεσε, που είναι ανθεκτικοί στη φαρμακοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθηθεί με την κατάλληλη χειρουργική επέμβαση.

    Ο κ. Μέσης είπε ότι οι λοιμώξεις του Νευρικού Συστήματος τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κάποια έξαρση διεθνώς λόγω της επιδημίας του AIDS.

    Σήμερα, παρατήρησε, "διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για γρήγορη διάγνωση και θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις" αλλά σημείωσε ότι η Κύπρος χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και επάνδρωση στον τομέα των εργαστηρίων.

    Τέλος ο κ. Μέσης ανέφερε ότι συνέδρια όπως αυτό που διοργανώνεται δίνουν την ευκαιρία "να μεταδίδουμε τις δικές μας εμπειρίες στους ξένους συναδέλφους".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ρωσία - ΕΕ - Εμπάργκο

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος επέλεξε το δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία όχι μόνο το γνωρίζει αλλά και το κατανοεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι καλές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία αποτελούν προσόν για την υποψηφιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ, για την απόφαση της κυβέρνησης για ευθυγράμμιση με τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, ο ΥΠΕΞ είπε ότι "νομίζω ότι είμαστε συννενοημένοι με τη Ρωσία, τα συζητήσαμε και με το Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Αβτέγιεβ, που ήταν εδώ, ότι η Κύπρος επέλεξε το δρόμο της ένταξης της ΕΕ, η Ρωσία το γνωρίζει και το κατανοεί".

    Οταν επιλέγεις ένα δρόμο, τον επιλέγεις με όλα τα καλά του και με μερικά κακά του, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Κύπρος ασφαλώς και δεν πρόκειται να ξεχάσει τους παλιούς φίλους της.

    Απεναντίας, πρόσθεσε, "θεωρούμε ότι είναι προσόν για την υποψηφιότητά μας να ενταχθούμε στην ΕΕ η καλή μας σχέση με τη Ρωσία" και εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ επιδιώκει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία αφού η τελευταία "είναι απαραίτητη για τη δημιουργία της μελλοντικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

    Ο Ρώσος Πρέσβης φέρεται να έχει προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι η επέκταση του εμπάργκο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ενδέχεται να οδηγήσει στην αποχώρηση ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο.

    Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι είναι πολύ πρόωρο να υπάρχουν ανησυχίες για τον κίνδυνο να αποσυρθούν οι ρωσικές καταθέσεις και επανέλαβε ότι το εθνικό μας συμφέρον επιβάλλει να ενταχθούμε στην ΕΕ και γι'αυτό υπήρξε ευθυγράμμιση με τα μέτρα της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Κασουλίδης - Κρανιδιώτης - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, επικρότησε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε ακόμα ότι τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου είναι προς την Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό "σωστούς".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος ακολουθούν μια πορεία "πολύ λεπτών ισορροπιών και οι χειρισμοί που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής νομίζω ήταν επιτυχείς".

    "Συμβαίνει να γίνονται αποδεκτοί και να έχουν την εκτίμηση και των ξένων εταίρων και συμμάχων μας αλλά νομίζω αυτοί οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν αντιληπτοί και να εκτιμηθούν και από την κοινή γνώμη και της Ελλάδας και της Κύπρου", δήλωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η Αθήνα υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της Λευκωσίας για ευθυγράμμιση με τα μέτρα της ΕΕ, ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την άποψη ότι "η Κύπρος σωστά έχει επιλέξει αυτό το δρόμο, είναι μια υποψήφια χώρα, θα πρέπει να ακολουθήσει και αυτή τις αποφάσεις που παίρνονται."

    Σημείωσε όμως ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις, και πρόσθεσε "γενικά νομίζω σωστά κινείται μέσα σε αυτό το πνεύμα και αυτό το πλαίσιο".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ εξέφρασε τη γνώμη ότι "σωστά η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιλέξει το δρόμο της συμπόρευσης με τις ευρωπαϊκές χώρες γιατί και τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου είναι προς το χώρο της Ευρώπης".

    Σημειώνοντας ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου έχει προχωρήσει πάρα πολύ καλά και ομαλά μέχρι στιγμής και οι προοπτικές είναι ευοίωνες.

    Ο κ. Κρανιδιώτης είπε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα αυτά, κρατώντας τέτοιες ισορροπίες που αναδεικνύουν το διεθνή τους ρόλο και τόνισε ότι το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου είναι να μην γίνουν μέρος ενός προβλήματος, που δεν είναι δικό τους.

    Κυπριακό

    Σχολιάζοντας τα σενάρια που αφορούν το Κυπριακό, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την επανέναρξη του διαλόγου, τάσσεται υπέρ της κινητικότητας στο πρόβλημα και της ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας ώστε να προχωρήσει ο διάλογος για λύση.

    "Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια η οποία κινείται μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και έχει ως σημείο αναφοράς τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ", ανέφερε, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αναληφθεί, είτε στα πλαίσια της Ομάδας των οκτώ είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε από άλλους παράγοντες, θα πρέπει να λειτουργήσει και να εκδηλωθεί στα προαναφερθέντα πλαίσια.

    Κοσσυφοπέδιο

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πολιτική λύση, την επιστροφή στο διπλωματικό δρόμο, το σεβασμό μιας σειράς από αρχές που θα πρέπει να ισχύουν σε κάθε περίπτωση κρίσης και προβλήματος, όπως το απαραβίαστο των συνόρων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Οι αρχές αυτές, πρόσθεσε, θα θέλαμε να δούμε να εφαρμόζονται και στην περίπτωση της Κύπρου.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να γίνει μέρος του προβλήματος στη Γιουγκοσλαβία αλλά αντίθετα μέρος της λύσης.

    Αμυνα

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης απάντησε στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Κύπρου αλλά απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για αμυντικά θέματα.

    Εξέφρασε επίσης την επιθυμία τα θέματα άμυνας και εξοπλίσμών να μην αποτελούν θέματα δημόσιας συζήτησης, υπενθυμίζοντας ότι δεν χρειάζεται να ξαναγίνει το ίδιο λάθος που έγινε με τους ρωσικούς πυραύλους.

    Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν κρίνει σκόπιμο να ανακοινώνει οτιδήποτε όταν γίνεται κάποια επικοινωνία μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας.

    Επίσκεψη

    Αναφερόμενος στην εδώ επίσκεψή του, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι σκοπός της είναι να δώσει έμπρακτα τη συμπαράσταση και το συνεχές ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα για την Κύπρο και τον αγώνα του κυπριακού λαού.

    Είπε επίσης ότι θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου ώστε να επιτευχθεί συντονισμός ενεργειών στον ευρωπαϊκό χώρο, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και παράλληλα θα ενημερώσει τον ΥΠΕΞ για τις ελληνικές απόψεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Κασουλίδης

    Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης καλωσόρισε τον κ. Κρανιδιώτη και την υπόλοιπη αποστολή από την Ελλάδα και ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου.

    Με την ευκαιρία αυτή, πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για ανταλλαγή απόψεων και για προσπάθειες περαιτέρω συντονισμού ενεργειών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία αλλά και όλα τα άλλα θέματα τα οποία αφορούν την κοινή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Αντιπροσωπεία ρουμανικής Γερουσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ρουμανία έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειές της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η υποστήριξη αυτή θα γίνει ακόμα πιο έντονη όταν η Κύπρος γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας της Ρουμανίας Γκιόργκι Πρισακάρου μετά από συνάντηση την οποία είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννου Κασουλίδη.

    Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης το μέλος της Επιτροπης Γερουσιαστής Μάρσιαν Μπλεάχου.

    Ο κ. Πρισακάρου ανέφερε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν μερικά προβλήματα, διμερή θέματα, θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

    "Φέτος θα έχουμε σημαντικά γεγονότα σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις" με την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρουμανία και του Υπουργού Εξωτερικών της Ρουμανίας στην Κύπρο, παρατήρησε ο Ρουμάνος Γερουσιαστής.

    Είπε επίσης πως διαπιστώθηκε ότι μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στους τομείς της πολιτικής, της πολιτιστικής και της οικονομικής συνεργασίας και επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του για λύση στο Κυπρικό βασισμένη στις αποφάσεις των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ρουμανία έχουν σήμερα κοινούς στόχους, την ένταξή τους στην ΕΕ και ταυτόχρονα κοινές ανησυχίες στα όσα διαδραματίζονται σήμερα στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία.

    "Φαίνεται", πρόσθεσε, "ότι έχουμε και κάποια άλλα κοινά χαρακτηριστικα το ότι η κοινή γνώμη και των δυο χωρών έχει περίπου τις ίδιες απόψεις και οι κυβερνήσεις των δυο χωρών έχουν περίπου τις ίδιες απόψεις".

    Εξάλλου επεσήμανε ότι "εκείνο που έχουμε συμφωνήσει είναι ότι εμείς οι κυβερνήσεις καταλαβαίνουμε γιατί οι κοινές γνώμες των δύο χωρών έχουν τις απόψεις που έχουν και ελπίζουμε ότι τελικά και η κοινή μας γνώμη θα καταλαβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις μας παίρνουν τις θέσεις που παίρνουν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [10] (K) Συμβούλιο Ευρώπης - Κύπρος - Πολιτιστική Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται περιληπτικά οι καταστροφές στην πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου παρουσίασε ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου στην Υπεπιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνήλθε στο Παρίσι.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος προήδρευσε της Υπεπιτροπής, ανέφερε ότι ολόκληρη η Κύπρος είναι ένα μουσείο διαφόρων εποχών από τη νεοληθική εποχή ως σήμερα.

    Επεσήμανε ότι η πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο αποσπασματικής αντιμτώπισης και ούτε θα πρέπει να έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα.

    Επιβάλλεται, τόνισε, μια πρωτοβουλία του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για συνολική καταγραφή όλων των μνημείων και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται σήμερα για την προώθηση τρόπων σωτηρίας τους.

    Ωστόσο πρόταση του εισηγητή κ. Στάες για την επιλογή από κάθε πλευρά 15 ως 20 χώρων για διερεύνηση και επισκευή τυχόν καταστροφών παρέμεινε σε εκκρεμότητα για την προσεχή σύνοδο της Επιτροπής που θα γίνει τον Ιούνιο στο Στρασβούργο.

    Κατά τη συνεδρία συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το θέμα της απονομής του ευρωπαϊκού βραβείου για νέα ή πρωτότυπα μουσεία.

    Η Υπεπιτροπή ασχολήθηκε, επίσης, με το θέμα της υποβρύχιας αρχαιολογίας και ενημερώθηκε για την πρόοδο της νέας σχετικής σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Τέλος αποφασίστηκε όπως αναληφθούν πρωτοβουλίες για συντονισμό προσπαθειών για την πρόληψη ή επανόρθωση ζημιών της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γιουγκοσλαβίας λόγω των βομβαρδισμών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [11] (Κ) Κληρίδης - Κυπριακό - 24η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη σημερινή κατάσταση του κυπριακού προβλήματος και στις προοπτικές του, σε σχέση με την κρίση στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Κληρίδης τελώντας τα εγκαίνια της 24ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως "λόγω του νέου συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία" χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας στην "άσκηση αποτελεσματικής επιρροής πάνω στην τουρκική πλευρά, για να αποκτήσει η τελευταία την πολιτική βούληση που της λείπει" όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι οποιές αναδεικνύουν την Ελλάδα "ως τον κατεξοχήν σταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή" και αναβαθμίζουν το ρόλο της, γεγονός, όπως είπε, που "θα επιδράσει περαιτέρω θετικά στην πορεία και του κυπριακού προβλήματος".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα πως η Ευρωπαίκή Ενωση "θα καταβάλει πιο έντονες και συστηματικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της χάραξης Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, για πρόληψη και καλύτερη αντιμετώπιση κρίσεων" και πως η Κύπρος μακροπρόθεσμα "θα έχει να ωφεληθεί από αυτές τις εξελίξεις".

    Οσον αφορά στο περιεχόμενο της λύσης που διαφαίνεται ότι θα δοθεί στο Κόσοβο, με ικανοποίηση επεσήμανε πως "η φιλοσοφία και οι αρχές της ταυτίζονται με τις θέσεις που και η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει ευθύς εξαρχής".

    Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές το πρόβλημα στο Κόσοβο πρέπει να λυθεί με ειρηνικά μέσα και η λύση πρέπει να περιλαμβάνει ευρεία αυτονομία του Κοσόβο μέσα στο πλαίσιο της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς την αλλαγή των εξωτερικών συνόρων.

    Οι πρόσφυγες, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρέπει να επιστρέψουν, υπό συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια τους και να σταθμεύσει στο Κόσοβο πολυεθνική δύναμη με όρους εντολής από το ΣΑ του ΟΗΕ.

    "Αυτές είναι οι θέσεις που συνάδουν απόλυτα με τις αρχές τις οποίες υποστηρίζει η Κύπρος για τη λύση και του κυπριακού προβλήματος", τόνισε

    Αναφερόμενος στην ΕΕ ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ως Κύπρος επιθυμούμε κι επιδιώκουμε όχι μόνο να πάρουμε, αλλά και να δώσουμε στην ΕΕ, σε όλους τους τομείς" επαναλαμβάνοντας, με την ευκαιρία αυτή, την πρόταση της Κύπρου προς τους Τ/Κ να "ενώσουν με τους Ε/Κ τις δυνάμεις τους στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ενωση".

    Τέλος ο Πρόεδρος Κληρίδης θερμά την ελληνική κυβέρνηση, την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου "για την αποτελεσματική βοήθεια που μας προσφέρουν".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 May 1999 - 17:46:16 UTC