Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρήξεις - Γεωργός - Δηλώσεις
  • [02] Υπουργός Υγείας - Αποκέντρωση στις αναλύσεις αίματος
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Οικονομικών - Αναστασιάδης
  • [04] Κασουλίδης - Βουδαπέστη - Συναντήσεις
  • [05] ΕΕ - Διαπραγματεύσεις - Κύπρος
  • [06] Ρολάνδης - Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη
  • [07] Κύπρος - Αυστρία - Διαπιστευτήρια
  • [08] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] Κύπρος - ΣτΕ - Πρωτόκολλο - Κατάργηση θανατικής ποινής
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Τελετή απονομής Αριστείων
  • [11] Κυπριανού - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη - Εμπάργκο
  • [12] Χρίστου - Δηλώση Προέδρου - Γιουγκοσλαβία
  • [13] Κασουλίδης - Ομιλία - ΣτΕ - Βουδαπέστη

  • [01] (Κ) Εκρήξεις - Γεωργός - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέας Χαρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πέντε συνολικά βλήματα εξερράγησαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά από έκρηξη βλήματος στο οποίο προσέκρουσε θεριστική μηχανή που οδηγούσε ο Γεώργιος Πεκρής, στην περιοχή του πεδίου βολής της Εθνικής Φρουράς στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

    Ο Πεκρής υπέστη νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για προληπτικούς λόγους.

    Σε δηλώσεις του ο 46χρονος γεωργός είπε ότι δεν του έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό στα 25 χρόνια που περνά από την περιοχή για να μεταβεί στα χωράφια του.

    Σε σχετική ερώτηση ο Πεκρής απάντησε ότι οι γεωργοί ζητούν άδεια από τους υπεύθυνους για να χρησιμοποιούν την περιοχή, προσθέτοντας ότι "δεν μας ακούει κανένας".

    Είπε ακόμα ότι οι γεωργοί αποδέχονται την ύπαρξη του πεδίου βολής Καλού Χωριού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "ας μας αφήνουν και εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας".

    Κατηγόρησε επίσης την Εθνική Φρουρά για "προχειρότητα" υπενθυμίζοντας ότι χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια ασκήσεων της Εθνικής Φρουράς, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία έκαψε 100 σκάλες κριθαριού, περιουσία του Δημήτρη Πεκρή και του ιδίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπουργός Υγείας - Αποκέντρωση στις αναλύσεις αίματος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Την απόφαση όπως αναλύσεις σε δείγματα αίματος διενεργούνται και στα νοσοκομειακά εργαστήρια της Λεμεσού και της Λάρνακας έλαβε ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής.

    Στόχος είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω του ότι οι αναλύσεις στα δείγματα αίματος που λαμβάνονται σε όλες τις επαρχίες και που αφορούν κυρίως ασθενείς με ορμονικά και ανοσιολογικά προβλήματα, διενεργούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος του νοσοκομειακού εργαστηρίου Λεμεσού Χριστάκης Ταπακούδης, η απόφαση λήφθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες μετά τα παράπονα τόσο του ιδίου όσο και του Προϊστάμενου του νοσοκομειακού εργαστηρίου Λάρνακας για την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα αυτό.

    Η υλοποίησή της ωστόσο καθυστερεί, σύμφωνα με τον κ. Ταπακούδη, λόγω της γραφειοκρατίας και τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη του χρόνου.

    Εξηγώντας το πρόβλημα που υπάρχει, ο κ. Ταπακούδης ανέφερε ότι επειδή ως τώρα τα δείγματα αίματος από όλες τις επαρχίες στέλλονται για αναλύσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και επειδή δεν υπάρχει πολιτική και σωστή τεχνικής μεταφοράς δειγμάτων, αυτά μεταφέρονται με ταξί, "καμμιά φορά μένουν εκτός του ψυγείου μπορεί και για 24 ώρες", τα αποτελέσματα αργούν και βγαίνουν το συντομότερο σε ένα μήνα και το αργότερο σε τρεις, ενώ υπάρχει και "θέμα λανθασμένης διάγνωσης" αφού "το δείγμα δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό του αρχικού δείγματος".

    Σύμφωνα με τον κ. Ταπακούδη, οι γιατροί που παρακολουθούν τα άτομα, για τα οποία γίνονται τέτοιες αναλύσεις, είναι ενήμεροι του όλου προβλήματος και παραπονούνται και αυτοί, όπως φυσικά και οι ασθενείς.

    Η απόφαση για διενέργεια των αναλύσεων και στη Λεμεσό και στη Λάρνακα λήφθηκε μετά από συσκέψεις του Υπουργού Υγείας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, κατά τις οποίες τονίστηκε η σοβαρότητα του όλου θέματος.

    Με την υλοποίησή της τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα είναι έτοιμα, όπως ανέφερε ο κ. Ταπακούδης, σε 2 - 3 μέρες.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της υποδομής που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση αυτών των αναλύσεων, ο κ. Ταπακούδης είπε ότι το κόστος αυτής της υποδομής θα στοιχίσει ίσως και λιγότερα από όσα στοιχίζει τώρα η αποστολή των δειγμάτων στη Λευκωσία.

    Συγκεκριμένα όπως είπε η υποδομή θα εξασφαλισθεί μέσω ενός συστήματος ενοικίου από τις εταιρείες από τις οποίες θα αγοραστούν τα αντιδραστήρια.

    Πάντως όπως σημείωσε, δεν θα χρειαστεί νέο προσωπικό στα νοσοκομειακά εργαστήρια της Λεμεσού και της Λάρνακας για τη διενέργεια αυτών των αναλύσεων, ενώ με τη διευθέτηση αυτή θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για τους εργαζόμενους στο νοσοκομειακό εργαστήριο της Λευκωσίας ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας που υπάρχει από τα δείγματα των ασθενών στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ταπακούδης ανέφερε, τέλος, ότι τα δείγματα από την Πάφο δεν είναι πολλά και υπάρχει η σκέψη να αποστέλλονται και να διεκπεραιώνονται στη Λεμεσό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Υπουργός Οικονομικών - Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα ο δεύτερος γύρος του κοινωνικού διαλόγου με συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ).

    Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι ανέπτυξε "τις θέσεις και απόψεις του Δημοκρατικού Συναγερμού με επιφύλαξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει τελική θέση αφού ακούσει τα υπόλοιπα των κομμάτων και ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος επαφής".

    "Θα ακολουθήσουν", είπε, "διαβουλεύσεις του Υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένη πρόταση πάνω σε συναινετική προσπάθεια, που θα αφορά το σύνολο των απόψεων που θα έχουν ακουστεί", με σκοπό η πρόταση να κατατεθεί στη Βουλή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε", προσθέτοντας ότι "συνεχίζεται ο διάλογος εφ' όλης της ύλης με τα πολιτικά κόμματα".

    Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης είπε ότι σήμερα έγινε ανταλλαγή απόψεων επί των εισηγήσεων του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι "η δεύτερη φάση του κοινωνικού διαλόγου θα συνεχιστεί την ερχόμενη βδομάδα και θα καταλήξει με συναντήσεις με όλα τα κόμματα στις 24 Μαϊου".

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι στη συνέχεια θα υποβάλει στα κόμματα εισηγήσεις και "ανάλογα από το πού θα υπάρξουν συναινετικές εισηγήσεις από τα κόμματα, φιλοδοξούμε να υποβάλουμε αυτές τις προτάσεις στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι σ' αυτό το στάδιο "ακούμε τις απόψεις των κομμάτων" και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία "θα διαμορφώσουμε κι εμείς τις τελικές μας θέσεις".

    Το Υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε, έχει τις δικές του μελέτες και απόψεις κι επεσήμανε ότι "οι απόψεις αυτές επιδέχονται αλλαγές, οι οποίες θα προέλθουν από τις εισηγήσεις που θα ακουστούν από τα κόμματα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Κασουλίδης - Βουδαπέστη - Συναντήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καθώς και οι διμερείς σχέσεις συζητήθηκαν σε συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Ισπανό Υφυπουργό Εξωτερικών, υπεύθυνο για θέματα ΕΕ, Ραμόν Ντε Μιγκέλ και τον Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάρτιν Κούλεν.

    Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της 104ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ συναντήθηκε επίσης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη με τον οποίον είχε διαβουλεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [05] (Κ) ΕΕ - Διαπραγματεύσεις - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα δύο κεφάλαια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (ΕΕ) και της Κύπρου, τα οποία παρουσίαζαν προβλήματα εξαιτίας επιφυλάξεων της Γαλλίας και της Ολλανδίας, δεν πρόκειται τελικά να παραμείνουν σε εκκρεμότητα.

    Μετά από διαβουλεύσεις που είχαν με τη γερμανική προεδρία τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η ελληνική, βρέθηκε τελικά μια φραστική φόρμουλα, η οποία θα οδηγήσει στην άρση των επιφυλάξεων των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η φραστική διατύπωση θα είναι ανώδυνη για την Κύπρο, δηλαδή δεν θα συνδέει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το πολιτικό πρόβλημα της νήσου ούτε θα θέτει άλλη προϋπόθεση.

    Η Γαλλία και η Ολλανδία επικαλούμενες την έλλειψη στοιχείων από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ζητούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες, στην αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών, να παραμείνουν ανοικτά τα κεφάλαια της τελωνειακής ένωσης και τις εξωτερικές σχέσεις.

    Από ελληνικής πλευράς είχε επισημανθεί στους εταίρους ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά προϋπόθεση για το κλείσιμο των δύο κεφαλαίων, διότι δεν αποτελεί ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν προσκληθεί κατ' επανάληψη, αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαίου, κατά την οποίαν αναμένεται να κλείσουν τα δύο κεφάλαια, ενώ η συμφωνία θα επιβεβαιωθεί στη συνέχεια από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ και της Κύπρου στις 22 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] (Κ) Ρολάνδης - Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη προς τον Λίβυο Πρόεδρο Μουαμάρ Αλ Καντάφι θα μεταφέρει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Λιβύη στις 22 Μαϊου, ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η επίσκεψη έχει ως στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας, καθώς επίσης και την εξεύρεση τρόπων ενθάρρυνσης της συνεργασίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

    Ο κ. Ρολάνδης θα είναι επικεφαλής αποστολής στην οποία θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες από το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Εξωτερικών και εκπρόσωπος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Ρολάνδης αναμένεται να έχει επαφές με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου και Οικονομίας, Βιομηχανίας, Τουρισμού, Οικισμού, Υγείας και Ενέργειας της Λιβύης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] (Κ) Κύπρος - Αυστρία - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σοβαρή ανησυχία του για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ. Τόμας Κλέστιλ, δεχόμενος προχθές τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κύπρου στη χώρα, Νικόλαου Μακρή.

    Ο κ. Κλέστιλ διαβεβαίωσε εξάλλου, ότι η Αυστρία παραμένει πλήρως δεσμευμένη υπέρ μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Αυστρίας εξέφρασε επίσης το ζωηρό ενδιαφέρον της χώρας του για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ θα παραμείνει πρωταρχικός για να υπερπηδηθεί το παρόν αδιέξοδο και να εξευρεθεί πολιτική λύση.

    Είπε ακόμη ότι η Αυστρία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και της Εκπροσώπου του στην Κύπρο, για μείωση της έντασης και προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μακρής ανέφερε ότι δεν θα φεισθεί κόπων για τη διατήρηση κι επέκταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας, οι οποίες, όπως είπε, έχουν αποκτήσει μια νέα διάσταση, εκείνη της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  128.15 ( 0.49)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,777,302
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,886,128  166.48 ( 0.85)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    34,870   72.10 (-2.37)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    17,595   72.73 (-2.09)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    34,996   90.91 ( 0.71)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   249,887   96.94 (-0.59)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   193,126   49.00 ( 0.10)
            Αλλες Εταιρείες            £   181,984   86.94 ( 0.65)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [09] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Πρωτόκολλο - Κατάργηση θανατικής ποινής

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος και η Βουλγαρία υπέγραψαν σήμερα στη Βουδαπέστη το έκτο Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών που προνοεί την κατάργηση της θανατικής ποινής ενώ το πρωτόκολλο επικύρωσε η Λετονία.

    Από πλευράς της Κύπρου, το πρωτόκολλο υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουγγαρία στα πλαίσια της συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, (ΣτΕ).

    Ανακοίνωση του ΣτΕ αναφέρει ότι ο Γ.Γ. του Συμβουλίου, Ντανιέλ Ταρσίς χαιρέτισε θερμά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, σημειώνοντας ότι το βήμα αυτό επιβεβαιώνει την άποψη ότι η Ευρώπη ως ήπειρος απαλλαγμένη από τη θανατική ποινή, δείχνει το δρόμο και προς άλλα κράτη μέλη του ΣτΕ που δεν έχουν ακόμη υπογράψει ή επικυρώσει αυτό το πρωτόκολλο.

    Το εν λόγω πρωτόκολλο αποτελεί το πρώτο όργανο στο διεθνές δίκαιο με το οποίο καταργείται η θανατική ποινή και ισχύει σε 30 περίπου ευρωπαϊκές χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τελετή απονομής Αριστείων

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι τιμώμενοι με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών έχουν προσφέρει όχι μόνο στον επιστημονικό και καλλιτεχνικό τομέα, αλλά και γενικότερα στην πατρίδα, επεσήμανε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στην τελετή απονομής των Αριστείων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα "Καστελλιώτισσα", στη Λευκωσία.

    Τιμηθέντες με το Αριστείο Γραμμάτων είναι οι Κώστας Κύρρης, Θέμι Σιαπκαρά - Πιτσιλλίδου και Μιχαλάκης Μαραθεύτης ενώ το Αριστείο Τέχνης απονεμήθηκε στον Πιερή Ζαρμά.

    Χαρακτηρίζοντάς τους ως "γνήσια τέκνα της Κύπρου", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι τιμώμενοι "προώθησαν αρχές και αξίες της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας, τις οποίες κανένας εισβολέας δεν μπορεί να παραβιάσει, ούτε να αμφισβητήσει" και "ωφέλησαν μακροπρόθεσμα το κοινωνικό σύνολο του τόπου μας, αναβαθμίζοντας τον πολιτισμό μας".

    Το πολύμοχθο έργο τους συνιστά πολύτιμη πηγή αναφοράς και υπόμνημα για το μελλοντικό ερευνητή της επιστήμης και της τέχνης, επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι οι τιμώμενοι καταξιώνονται "ως εξέχουσες πνευματικές φυσιογνωμίες".

    Το έργο τους, σημείωσε, έχει ήδη αναγνωριστεί, εκτιμηθεί και βραβευτεί ως "εξέχον και πρωτοποριακό, που εμπλουτίζει τον πολιτισμό της Κύπρου", ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η προσφορά τους στον τομέα της έρευνας, στην οποία επιδόθηκαν με αφοσίωση, επιστημονικό και καλλιτεχνικό ήθος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/..)

    [11] (Κ) Κυπριανού - Δήλωση Προέδρου Κληρίδη - Εμπάργκο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή δεν έκανε τίποτα το παράνομο, αλλά απλώς υπέδειξε την παρανομία της κυβερνητικής απόφασης για σύμπλευση με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη χθεσινή απόφαση της Βουλής, ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε ως "βεβιασμένη, εσφαλμένη και αντίθετη με τη θέση της Βουλής".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως δεν αντελήφθη το λόγο για τον οποίο έγινε η εν λόγω δήλωση, αφού, όπως είπε, το περιεχόμενό της είναι υποθετικό και αναφέρεται στο ενδεχόμενο που η Βουλή προχωρούσε σε κάποιο επόμενο βήμα.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να "κάνει δηλώσεις πάνω σε υποθετική βάση" κι επεσήμανε ότι η Βουλή δεν έκανε κάτι το παράνομο, αλλά "αντίθετα υπέδειξε την παρανομία της κυβερνητικής απόφασης, η οποία δεν μπορεί να στηρικτεί πουθενά, διότι ο μόνος οργανισμός που έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας" του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στις συνταγματικές προεκτάσεις του θέματος, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στο Σύνταγμα αναφέρονται εξαντλητικά οι περιπτώσεις όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας.

    Πρόσθεσε δε πως και αν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδικαιούτο να ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα, υπάρχει το θέμα της διεθνούς νομιμότητας κι εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη.

    Μπορεί, προσωρινά, κάποιοι να χαιρετήσουν τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα του εμπάργκο, αλλά μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, ούτε την υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, διότι είναι θέση της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού, πως ότι και να συνέβη, ούτε οι βομβαρδισμοί επιτρέπονται, ούτε οι αποκλεισμοί, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

    "Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από εμάς, έχει κάπως διαφοροποιηθεί στο θέμα της εφαρμογής του εμπάργκο και ιδιαίτερα στο θέμα της νηοψίας", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ως "βεβιασμένη", "εσφαλμένη" και "αντίθετη με τη θέση της Βουλής".

    Κληθείς να σχολιάσει το ύφος της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν αντιλαμβάνεται γιατί χρησιμοποιήθηκε το ύφος που χρησιμοποιήθηκε και ανέφερε πως τα κόμματα είναι πρόθυμα να συζητήσουν το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

    Το Γιουγκοσλαβικό είναι θέμα αρχών και, κατά συνέπεια, σχετίζεται με το Κυπριακό, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού και σημείωσε πως "θα μπορούσε κάλλιστα να προηγηθεί συζήτηση επί του θέματος", κυρίως αφού όλοι γνώριζαν περίπου, όπως είπε, τι θα γινόταν χθες στη Βουλή.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως κατά την άποψη του ΔΗΚΟ και ειδικότερα του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Τάσσου Παδόπουλου, η απάντηση είναι αρνητική.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "και αν ακόμα έχει αυτό το δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορεί κανείς να υποτιμά τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, οι οποίες υπερέχουν του εσωτερικού δικαίου βάσει του άρθρου 103 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Δεν μπορεί η Κύπρος να παίρνει αποφάσεις που να μην είναι σύμφωνες με τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [12] Χρίστου - Δηλώση Προέδρου - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Απαράδεκτο και απορριπτέο" χαρακτηρίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, το ύφος της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, αναφορικά με το χθεσινό ψήφισμα της Βουλής για το εμπάργκο κατά της Γιοουγκοσλαβίας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι "η εκτόξευση απειλών κατά της Βουλής φανερώνει την πλήρη διάσταση της κυβέρνησης και με τον πολιτικό κόσμο αλλά και με το ίδιο το λαϊκό αίσθημα".

    Χαρακτηρίζοντας το τέλος της δήλωσης του Προέδρου Κληρίδη "απίστευτο", ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε "αν το ψήφισμα της Βουλής δεν βοηθά τη Γιουγκοσλαβία, τι είναι αυτό που βοηθά; Μήπως το εμπάργκο πετρελαιοειδών;".

    Επεσήμανε ακόμη ότι "το άρθρο 50 του Συντάγματος παραθέτει εξαντλητικά όλα τα θέματα στα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα βέτο και σ' αυτά δεν περιλαμβάνεται το θέμα του εμπάργκο".

    "Αν η Βουλή έκρινε ότι μπορούσε με νομοθετική πράξη ή με δεσμευτική απόφαση να αντιταχθεί στην κυβερνητική απόφαση, πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα το έκαμνε γιατί αυτό αισθάνεται η πλειοψηφία της Βουλής", είπε ο κ. Χρίστου.

    Ωστόσο ανέφερε ότι "δεν είναι με βάση το νόμο που πάρθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου" και "άρα δεν προέκυπτε και ανάγκη για τη Βουλή να νομοθετήσει ενάντια σε αυτή την απόφαση".

    "Αν η κυβέρνηση κατέθετε πρόταση νόμου στην οποία θα αποσκοπούσε στη νομοθετική κάλυψη της, πρέπει να είναι σίγουρο ότι η Βουλή με την πλειοψηφία που σχηματίστηκε θα την καταψήφιζε", είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

    Σε ερώτηση αν το ψήφισμα της Βουλής θα επηρεάσει την πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χρίστου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "δεν είναι και δεν θα είναι στο μέλλον αυτό το κριτήριο για την προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

    Οπως είπε "μια παράνομη απόφαση μιας ομάδας χωρών δεν δημιουργεί δίκαιο το οποίο μάλιστα υποχρεώνει την Κύπρο να το ακολουθήσει".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [13] Κασουλίδης - Ομιλία - ΣτΕ - Βουδαπέστη

    Λευκωσία,Κύπρος,07/05/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τις ίδιες αρχές που καλείται να εφαρμόσει το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, η Κύπρος αναμένει την εφαρμογή τους εδώ και 25 χρόνια, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην 104η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη.

    Στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50η επέτειο της ίδρυσης του ΣτΕ, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνοντας ότι αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Υπογράμμισε εξάλλου, ότι η αξιοπιστία του μηχανισμού προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαρτάται άμεσα από τη συμμόρφωση των κρατών μελών του οργανισμού προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και ότι η αξιοπιστία του ΣτΕ εξαρτάται άμεσα από τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

    Αναφορικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο ΥΠΕΞ είπε ότι είναι λυπηρό ενώ γιορτάζονται τα 50χρονα του ΣτΕ, οργανισμός, ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο του αγώνα για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι εκδιώχθηκαν διά της βίας από τις εστίες τους και τις περιουσίες τους κι είναι θύματα διωγμών και βαρβαροτήτων της πολιτικής της εθνοκάθαρσης.

    Ταυτόχρονα όμως, υπογράμμισε ότι άλλες βασικές αρχές όπως το απαραβίαστο των συνόρων και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών στην Ευρώπης, αμφισβητούνται.

    Τέλος, είπε ότι πρωταρχικός μας στόχος πρέπει να είναι η ασφαλής επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους και στις περιουσίες τους υπό την προστασία διεθνούς δύναμης χωρίς παρουσία καταπιεστικών στρατών και αντιμαχόμενων παραστρατιωτικών στοιχείων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 May 1999 - 17:46:10 UTC