Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συνέντευξη Τύπου
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Βασιλείου
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου
  • [06] Υπουργός Εργασίας - Συρία - Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας
  • [07] Μαρκουλλή - Υπατη Αρμοστής στον Καναδά
  • [08] Θεοδώρου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη
  • [09] Ευρωβουλή - Κύπρος - Κοινοτικό πρόγραμμα
  • [10] Κύπελλο Κύπρου - Πρόκριση στον τελικό
  • [11] Λιμάνια - 24ωρη απεργία
  • [12] Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου
  • [13] Δολοφονία Ε/Κ - Δήλωση Κακλαμάνη
  • [14] Διακοινοβουλευτική Ενωση - Κύπρος
  • [15] ΕΕ - Κύπρος - Στρασβούργο

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συνέντευξη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) "δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης", υποστήριξε σήμερα η επικεφαλής της Δύναμης, Αν Χέρκους.

    Σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία, μαζί με τους τρεις κύριους συνεργάτες της παρουσίασε το 35ετες έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κ. Χέρκους επεσήμανε ότι από το 1974 διατηρείται η ειρήνη στο νησί, όμως παραδέχθηκε ότι "αυτό που δεν πέτυχε ακόμη στην Κύπρο είναι η επίτευξη ειρήνης", εκφράζοντας παράλλληλα λύπη για το γεγονός αυτό.

    Ταυτόχρονα, όμως, σε ερώτηση γιατί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θεωρείται πετυχημένη αποστολή, η κ. Χέρκους απάντησε επισημαίνοντας ότι η ίδια μπορεί να φανταστεί "τί θα γίνει αύριο εάν φεύγαμε". "Σε περίπτωση αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η διατήρηση της ειρήνης θα καταρρεύσει", πρόσθεσε.

    Η επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η λύση να επιτευχθεί από τα δύο μέρη, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "δεν μπορεί να επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες".

    Οπως είπε "η διεθνής κοινότητα μπορεί να προσφέρει βοήθεια στα δύο μέρη για να λύσουν τη διαφορά", όμως δεν μπορεί να τη λύσει εκ μέρους τους.

    Η Αν Χέρκους, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη στάση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν έναντι του Κυπριακού, τόνισε ότι ο Γ.Γ. "είναι καλά πληροφορημένος και γνωρίζει για το Κυπριακό όσα και οι προκάτοχοί του". Πρόσθεσε μάλιστα ότι και τις πέντε φορές που συναντήθηκε με τον Κόφι Αναν δεν της άφησε καμία αμφιβολία για τη δέσμευση και την ετοιμότητά του να βοηθήσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό των Βαρωσίων με αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, η κ. Χέρκους εξέφρασε εμμονή στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αναφέρουν ότι οι μόνοι που μπορούν να επιστρέψουν είναι οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης και ανέφερε ότι "αυτό το έκανα ξακάθαρο στον κ. Ντενκτάς".

    Οσον αφορά δε τις δικοινοτικές συναντήσεις, επεσήμανε ότι εξ' όσων γνωρίζει δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το Δεκέμβριο του 1997 όταν ο Ντενκτάς αποφάσισε να τις διακόψει, λόγω της επιβεβαίωσης της έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο, είπε ότι έχουν αυξηθεί οι δικοινοτικές επαφές στο εξωτερικό προσθέτοντας ότι το 1998 πραγματοποιήθηκαν 45 τέτοιες συναντήσεις.

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Χέρκους ανέφερε ότι οι γενικοί όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παραμένουν οι ίδιοι από το Μάρτιο του 1964 όταν εγκαθιδρύθηκε με το ψήφισμα 186 και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Δύναμη βρίσκεται εδώ με τη συγκατάθεση των δύο πλευρών.

    "Την ημέρα που θα αποσυρθεί η συγκατάθεση ή καταρρεύσει, θα είναι η ημέρα που οι ειρηνευτές θα μαζέψουν τις τσάντες τους και θα επιστρέψουν στα σπίτια τους", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει "συγκατάθεση και συνεργασία των μερών".

    Οπως είπε, από το 1974 η Δύναμη προσπαθεί "με ισοτιμία και πλήρη αμεροληψία να κρατήσει τις δύο αντιμαχόμενες δυνάμεις μακριά η μία από την άλλη διατηρώντας, με μόνο περίπου 1230 στρατιώτες, το στρατιωτικό στάτος κβο μέσα στη νεκρή ζώνη".

    Ανέφερε επίσης ότι η Δύναμη προσπαθεί να επιφέρει "ομαλές συνθήκες" στην ουδέτερη ζώνη διασφαλίζοντας ότι Κύπριοι μπορούν να ζούν και να εργάζονται μέσα σ' αυτήν. Οπως είπε χαρακτηριστικά "υπάρχουν πέντε χωριά, περιλαμβανομένου του μικτού χωριού Πύλα, και οκτώ χιλιάδες άτομα που ζουν και εργάζονται στη ουδέτερη ζώνη", τονίζοντας ότι η περιοχή αυτή δεν πρέπει να καταστεί νεκρή περιοχή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χέρκους είπε ότι η ΟΥΝΙΚΥΠ εργοδοτεί 223 Ε/Κ και Τ/Κ, ως επιτόπιο προσωπικό, σημειώνοντας ότι "διατηρεί ένα αριθμητικό ισοζύγιο", δηλαδή 80 τοις εκατόν των υπαλλήλων αυτών είναι Ε/Κ και το υπόλοιπο 20% Τ/Κ.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η απουσία των ΗΕ από την κρίση στη Γιουγκοσλαβία εξυπακούει ανικανότητα εκ μέρους του οργανισμού να επιλύσει προβλήματα, η κ. Χέρκους σημείωσε ότι στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου δεν υπάρχει η συγκατάθεση των δύο πλευρών για παρουσία δύναμης του ΟΗΕ ούτε και σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το σκοπό αυτό.

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διατηρεί κάποιος την ειρήνη, πρόσθεσε. Η επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ απέφυγε να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, αναφέροντας ότι εργάζεται "σιωπηλά" για την επίτευξη λύσης, όπως εξάλλου ήταν η συμφωνία μεταξύ Αναν, Κληρίδη και Ντενκτάς.

    Στρατιωτικός Διοικητής

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο στρατιωτικός Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Υποστράτηγος Εβεργκίστο ντε Βεργκάρα κατέστησε σαφές ότι η δύναμη "διατηρεί το στάτος κβο στη νεκρή ζώνη με τη συγκατάθεση των δύο πλευρών" ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι "δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ιδιοκτησία πάνω στη νεκρή ζώνη".

    Ταυτόχρονα είπε ότι "δεν επιβάλλουμε τη θέλησή μας σε κανένα" και επεσήμανε ότι η ύπαρξη της νεκρής ζώνης δεν αποτελεί ένα συμβιβασμό για τη λύση.

    Ο κ. Ντε Βεργκάρα είπε ότι η Δύναμη αποτελείται από περίπου 1200 στρατιώτες από 12 χώρες και αναφέρθηκε στο έργο για επιτήρηση της ειρήνης.

    Διοικητής Αστυνομίας

    Ο Διοικητής της αστυνομίας της ΟΥΝΙΚΥΠ, Νόελ Ο' Σάλιβαν, επεσήμανε ότι εργάζονται μεταξύ άλλων μέσα στη νερκή ζώνη, έχουν επαφή με τους ντόπιους και ασχολούνται με υποθέσεις όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

    Επίσης είπε ότι από τον Ιανουάριο του 1999 άλλαξε η δομή της ολιγάριθμης αστυνομικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και από δύο διαφορετικές δυνάμεις που επιτηρούσαν διαφορετικά μέρη έγινε μία ενιαία.

    Ανέφερε ακόμα ότι η αστυνομία συνοδεύει επισκέπτες στα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές και το χρόνο που πέρασε συνόδευσε 10,000 άτομα κατά τη διάρκεια έξι προσκυνημάτων.

    Υπεύθυνη Υποθέσεων Πολιτών

    Η υπεύθυνη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τις υποθέσεις των πολιτών, μια υπηρεσία που απασχολεί 22 άτομα, Λόν Τζένσεν είπε ότι η υπηρεσία της καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων από τις επισκέψεις στους 300 περίπου Τ/Κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και στους 600 περίπου Ε/Κ και Μαρωνίτες που διαμένουν στα κατεχόμενα μέχρι την οργάνωση δικοινοτικών εκδηλώσεων.

    Η κ. Τζένσεν ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία βοηθά στις συναντήσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ τεχνικών που ασχολούνται με την παροχή νερού και ηλεκτρισμού προς τα κατεχόμενα, τους οποίους συνοδεύει για να επιδιορθώσουν τις γραμμές όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

    Ασχολείται επίσης με συναντήσεις μεταξύ μελών των ίδιων οικογενειών, στο Λήδρα Πάλας, και άλλα θέματα που άπτονται ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να δημιουργούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό ομαλές συνθήκες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα αισθήματα του κυπριακού λαού απέναντι στη Γιουγκοσλαβία είναι γνωστά, "αλλά πρέπει να έχουμε και συναίσθηση του μεγέθους μας", δήλωσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου.

    Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Βασιλείου είπε ότι πρέπει να έχουμε συναίσθηση "των δυνατοτήτων που έχουμε να επηρεάσουμε τα πράγματα" και "αναλόγως να συμπεριφερόμαστε".

    Ερωτηθείς αν δικαιολογείτο η μετάβαση του Προέδρου της Βουλής στο Βελιγράδι, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν επιθυμεί να εκφράσει γνώμη γι' αυτό το θέμα, σημειώνοντας ότι "δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τί δεσμεύσεις πήρε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση". "Υπάρχουν διάφορες εκδοχές", πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, ο Πρόεδρος της Βουλής του τόνισε ότι "η όλη του προσπάθεια ήταν καθαρά ανθρωπιστική και θεωρεί ότι παρόλο που απέτυχε η προσπάθεια, εντούτοις πέρασε το μήνυμα ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών θεμάτων".

    Σε ερώτηση αν υπήρχαν αντιδράσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη στάση της Κύπρου στο γιουγκοσλαβικό πρόβλημα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι σήμερα συζήτησε το θέμα με τον εκπρόσωπο της Φινλανδίας στο Κυπριακό, Γιάκο Μπλόμπεργκ και τον Πρέσβη της χώρας.

    Ο κ. Βασιλείου τόνισε στους Φινλανδούς αξιωματούχους ότι "τα αισθήματα του λαού μας είναι γνωστά, ότι ακολουθήθηκε μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών", σημειώνοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με ένα τρόπο που δεν μπορεί να επικρίνει κανένας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μεγαλύτερη προσοχή στις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα δίνει η γαλλική Γερουσία, μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μαρκ Μασιόν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Μασιόν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε στην αντιπροσωπεία πως βλέπει τις εξελίξεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο λαός της Γαλλίας παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα συμβάντα στην Κύπρο και εξέφρασε την επιθυμία όπως εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη λύση.

    Μετά από αυτή την επίσκεψη σίγουρα θα δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατέληξε ο κ. Μασιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.96 (-0.39)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,610,364
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,646,456  153.93  (-0.21)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   161,615   73.23 ( 0.22)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    20,100   75.80 (-0.16)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   145,960   93.39 (-1.62)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   366,340   85.10 (-0.62)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   193,484   50.80 (-0.96)
            Αλλες Εταιρείες            £   113,782   84.65 (-0.45)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε συνάντηση την Κυριακή με όλους τους πρέσβεις της Κύπρου στην Ευρώπη αναχωρεί το Σάββατο για τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου.

    Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Βασιλείου μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, τη στατιστική, την προστασία του καταναλωτή και την αλιεία.

    Οσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Βασιλείου, σημείωσε ότι θα κάνει στις Βρυξέλλες "μια επίσημη δήλωση ότι η Κύπρος δεν επιμένει στην παράταση του ενός χρόνου που είχε αρχικά ζητήσει." Η ΕΕ, είπε, δεν θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένη η παράταση αυτή "λόγω του ότι το επίπεδο των τηλεπικοινωνιών της Κύπρου θεωρείται πολύ ψηλό."

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση να δημιουργηθεί στην Κύπρο ένα Στατιστικό Συμβούλιο "κάτι που επίσης έχει ενδιαφέρον παρόλο που ακόμη χρειάζεται νομοθετική πράξη," επεσήμανε.

    "Αυτός είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος υπάρχει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης" και "στην Κύπρο τώρα θα εισαχθεί" πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου. Εξήγησε στη συνέχεια πως το εν λόγω Συμβούλιο "είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα μεν, αλλά ουσιαστικού δε, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου."

    "Είναι ένα είδος συνδέσμου μεταξύ της εργασίας που πρέπει να κάνει η στατιστική υπηρεσία και του κοινού", εξήγησε, σημειώνοντας ότι θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Σε ερώτηση τί σημαίνει για την Κύπρο πλήρης εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, είπε ότι "και η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει στον τομέα της φιλελευθεροποίησης των υπηρεσιών της" επαναλαβάνοντας πως "φιλελευθεροποίηση δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση" αλλά σημαίνει "να πάψει να υπάρχει κρατικό μονοπώλιο" και ότι "ιδιωτικοποίηση σημαίνει πως μπορεί να έχεις και μονοπώλιο αλλά να το παραδώσεις σε ιδιώτες."

    Στο θέμα της αλιείας, όπως είπε, "έχει δοθεί πολύ μεγάλη σημασία" και το κεφάλαιο αυτό "σε καμία από τις άλλες υπό ένταξη χώρες δεν είναι κλειστό διότι η αλιεία είναι εξίσου σημαντική για την ΕΕ όσο και η γεωργία."

    Υπάρχει, όπως είπε, ανάγκη να λυθεί το θέμα του ψαρέματος "από μη κυπριακής ιδιοκτησίας πλοία στον Ειρηνικό ή στον Ατλαντικό Ωκεανό, σε ανοικτά νερά."

    "Είναι πλοία τα οποία είχαν εγγραφεί υπό κυπριακή σημαία αλλά δεν είχαν καμία σχέση με την Κύπρο και πολλές φορές παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες για το ψάρεμα," επεσήμανε.

    "Τώρα πρέπει από τη στιγμή που η Κύπρος θα μπεί στην ΕΕ κάθε πλοίο που έχει κυπριακή σημαία να θεωρείται πλοίο της ΕΕ και πρέπει να υπόκειται στον έλεγχο που έχει η ΕΕ για τα δικά της πλοία," πρόσθεσε.

    Ο έλεγχος αυτός, εξήγησε ο κ. Βασιλείου, μπορεί να γίνεται μέσω ενός μαύρου κουτιού, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στα αεροπλάνα, το οποίο θα παρακολουθεί όλες τις κινήσεις και να υπάρχει και ένας δορυφόρος ο οποίος να μεταδίδει αυτές τις κινήσεις. Ομως, η Κύπρος, όπως είπε, δεν έχει δορυφόρο ούτε σκοπεύει να αποκτήσει, άρα, πρέπει να συνεργαστεί με κάποια χώρα η οποία έχει δορυφόρο και θα της προσφέρει υπηρεσίες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [06] Υπουργός Εργασίας - Συρία - Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό τη συνομολόγηση διμερούς Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλειας μεταξύ Κύπρου και Συρίας, μεταβαίνει σήμερα στη Δαμασκό, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, ύστερα από πρόκληση του Σύρου ομολόγου του.

    Κατά την επίσκεψη του κ. Μουσιούττα στη Συρία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προκαταρκτικό κείμενο Συμφωνίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων, ο οποίος είχε γίνει στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [07] Μαρκουλλή - Υπατη Αρμοστής στον Καναδά

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η νέα Υπατη Αρμοστής της Κύπρου στον Καναδά, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά της στο Γενικό Κυβερνήτη της χώρας Ρομέο Λε Μπλανκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Καναδάς θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Λε Μπλανκ είπε, επίσης, ότι ο Καναδάς χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, λέγοντας ότι βοήθησε σημαντικά στη μείωση της έντασης στην περιοχή κι ενθάρρυνε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για προώθηση λύσης.

    Τόνισε, επίσης, τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην Κύπρο ως διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο στην περιοχή.

    Εκφράζοντας ευχαριστίες για τη στάση του Καναδά όσον αφορά τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με στενές και φιλικές σχέσεις, που βασίζονται σε κοινές αξίες και αρχές, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει την εποικοδομητική προσπάθειά της, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

    Στόχος μας, είπε, είναι η είσοδος στη νέα χιλιετία με μιαν Κύπρο ενωμένη κι ελεύθερη, η οποία θα δώσει την ευκαιρία τόσο στους Ε/Κ όσο και στους Τ/Κ να διαμορφώσουν το μέλλον των παιδιών τους κάτω από συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας, σε μια χώρα αποστρατιωτικοποιημένη, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Θεοδώρου - Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η προσφυγή στη βία αντί στο διάλογο για την επίλυση προβλημάτων, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, μόνο στη κλιμάκωση της έντασης οδηγεί και προκαλεί επιδείνωση, τόνισε ο βουλευτής Δώρος Θεοδώρου, μιλώντας στις Βρυξέλλες, ενώπιον της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης για Πολιτικά Θέματα, τη Διεθνή Ασφάλεια και τον Αφοπλισμό.

    Στη συνεδρία της Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 101ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, με θέμα την επικύρωση της Συνθήκης για την Ολοκληρωτική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών και την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, ο κ. Θεοδώρου είπε ακόμη, ότι η περίπτωση χρήσης βίας κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι μοναδικό αρνητικό παράδειγμα και υπενθύμισε την περίπτωση της Κύπρου.

    Οπως είπε, η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου με τη στρατιωτική εισβολή και κατοχή κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, η καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διάπραξη εγκλημάτων περιλαμβανόμενων και του εθνικού ξεκαθαρίσματος και του εποικισμού κατεχόμενων περιοχών σίγουρα δεν δημιουργούν γόνιμο κλίμα για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.

    Αντίθετα, πρόσθεσε, κρίνοντας από τις εμπειρίες της Κύπρου, η ανοχή γι' αυτές τις παρανομίες εξωθεί τον επιδρομέα σε μεγαλύτερα και περισσότερα εγκλήματα.

    Η κατάθεση της Συνθήκης για την Ολοκληρωτική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών για υπογραφή το 1996 αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για τη διασφάλιση της ειρήνης, είπε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε ότι μέχρι να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη ο τερματισμός των πυρηνικών δοκιμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και την τελική εξάλειψή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Ευρωβουλή - Κύπρος - Κοινοτικό πρόγραμμα

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα τη σύνδεση της Κύπρου με το Πέμπτο Κοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης.

    Το παραπάνω πρόγραμμα θα έχει πενταετή χρονική ισχύ (1998 - 2002), ενώ ο προϋπολογισμός τους καθορίσθηκε σε 15 δις ευρώ. Στόχος του προγραμμάτος πλαισίου, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη, οι υποψήφιες για ένταξη χώρες, καθώς και ορισμένες τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία και το Ισραήλ, είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

    Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνει σε επίπεδο ερευνητικών κέντρων (πανεπιστήμια, ιδρύματα κλπ), αλλά και ιδιωτικών εταιριών των χωρών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [10] Κύπελλο Κύπρου - Πρόκριση στον τελικό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ θα συγκρουστούν στο τελικό του Κυπέλλου Κύπρου, που θα διεξαχθεί στις 8 Μαϊου.

    Η Ανόρθωση κέρδισε το απόγευμα εκτός έδρας στο Δασάκι Αχνας τον Εθνικό με 3 - 1. Στον πρώτο αγώνα στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος" οι δύο ομάδες είχαν εξέλθει ισόπαλες 2 - 2.

    Το ΑΠΟΕΛ κέρδισε τη Νέα Σαλαμίνα με 4 - 1. Ο αγώνας έγινε στο ουδέτερο γήπεδο του Παραλιμνίου μετά την τιμωρία του ΑΠΟΕΛ. Στον πρώτο αγώνα στο στάδιο "Αμμόχωστος" το ΑΠΟΕΛ είχε κερδίσει τη Νέα Σαλαμίνα με 3 - 2.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] Λιμάνια - 24ωρη απεργία

    Λεμεσός,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί η αυριανή 24ωρη προειδοποιητική απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Λεμεσού, μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε σε σημερινή σύσκεψη στο λιμάνι.

    Σε απεργία θα κατέλθουν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων μέλη των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΣΥΑΛΚ και ΠΑΣΥΔΥ και απ' αυτήν θα επηρεαστούν τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας καθώς και τα γραφεία της Αρχής Λιμένων.

    Η απόφαση για απεργία λήφθηκε μετά την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, αν και έχει συνομολογηθεί.

    Η Αρχή Λιμένων συνδέει την υπογραφή της σύμβασης με την εισαγωγή του συστήματος βάρδιας στα λιμάνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [12] Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Γαλλία βλέπει με ευαισθησία τη φιλία της με την Κύπρο και τις ελπίδες που εναποθέτει η Κύπρος στη Γαλλία για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Μαρκ Μασιόν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη γαλλική Γερουσία.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Μασιόν, εκ μέρους της αντιπροσωπείας, εξέφρασε την ευαισθησία της χώρας του, όσον αφορά τα θέματα που έχει θίξει ο κ. Κυπριανού, δηλαδή τη στενή φιλία και τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας.

    Είπε, επίσης, ότι η Ομάδα είναι ευαίσθητη όσον αφορά τις ελπίδες που εναποθέτει στη Γαλλία η Κύπρος, σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    "Αυτό", είπε, "είναι το μήνυμα που θα δώσουμε κατά την επιστροφή στη χώρα μας".

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ "ενδιαφέρουσα" και τόνισε το "πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" που επέδειξαν οι Γάλλοι Γερουσιαστές για την Κύπρο.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία ήταν από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι "μόλις έγινε η ανεξαρτησία, αρχίσαμε να βλέπουμε προς τη Γαλλία ως μια χώρα μεγάλη, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό σε όλους τους τομείς".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι βλέπει "την εξέλιξη των σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων να γίνεται μεγαλύτερη όσο περνά ο χρόνος", προσθέτοντας ότι "θα κάνουμε πιο συχνή την επαφή, με ανταλλαγή επισκέψεων".

    Η αντιπροσωπεία, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κυπριακής Βουλής, συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών κι Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσο Παπαδόπουλο, και τα μέλη της Επιτροπής Δημήτρη Συλλούρη, Ανδρέα Μούσκο, Γιώργο Λιλλήκα, Ανδρούλα Βασιλείου και Ηλία Μυριάνθους.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους Γάλλους Γερουσιαστές για το ιστορικό και την παρούσα φάση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εγινε, επίσης, ανασκόπηση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων, τονίστηκε η σημασία του ρόλου των Ομάδων Φιλίας, και από κυπριακής πλευράς εκφράστηκαν προσδοκίες για στήριξη της πορείας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ από τη Γαλλία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [13] Δολοφονία Ε/Κ - Δήλωση Κακλαμάνη

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου εγκλωβισμένου, Γιάννη Μανηταρά, στα κατεχόμενα της Κύπρου έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Στη γραπτή ερώτησή του, ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρει ότι στις 4 Απριλίου βρέθηκε νεκρός, μέσα σε μια λίμνη αίματος στα κατεχόμενα ο ηλικιωμένος εγκλωβισμένος, για τον οποίο, όμως, οι κατοχικές αρχές αποφάνθηκαν ότι πέθανε από "έμφραγμα του μυοκαρδίου", ενώ, όπως τονίζει, σε νεκροψία που έγινε παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ στις ελεύθερες περιοχές διαπιστώθηκε, ότι επρόκειτο περί καθαρής δολοφονίας.

    Ο κ. Κακλαμάνης καταγγέλλει τη δολοφονία και ζητεί από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει "πότε και πως, επιτέλους θα παρέμβει αποτελεσματικά προς την Τουρκία ώστε να προστατευθεί η ζωή των εγκλωβισμένων Ελλήνων της Κύπρου που απέμειναν στο κατεχόμενο τμήμα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΜ)

    [14] Διακοινοβουλευτική Ενωση - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αναφέρθηκαν οι Κύπριοι βουλευτές που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής στη τριμελή Ομάδα της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης για την Κύπρο, στα πλαίσια της 101ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Οι βουλευτές της κυπριακής αντιπροσωπείας υπογράμμισαν ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.

    Πρόσθεσαν ότι η τουρκική πρόταση για συνομοσπονδία δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση γιατί αποτελεί πρόταση για μονιμοποίηση της διαίρεσης της Κύπρου με οδυνηρά επακόλουθα, τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους.

    Εξάλλου, απαντώντας σε τοποθετήσεις εκπροσώπων Τ/κ κομμάτων σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ανέφεραν ότι η ένταξη θα αποβεί προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, ιδιαίτερα των Τ/Κ και κάλεσαν την Τ/κ πλευρά να αποδεχθεί την προσφορά της κυπριακής κυβέρνησης για συμμετοχή της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση της Κύπρου τονίζοντας ότι αποδοχή της από την τουρκική πλευρά θα δημιουργούσε ευνοϊκό κλίμα για επίλυση του Κυπριακού, ενώ θα απέφερε και σημαντικά ωφελήματα για τους Τουρκοκυπρίους.

    Αναφερόμενοι στην ανάγκη για επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, όχι μόνο στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων, αλλά σε όλα τα επίπεδα, με σκοπό την προώθηση της αλληλοκατανόησης και ενός κλίματος αναγκαίου για τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος, οι βουλευτές είπαν ότι αυτή η ανάγκη για επαφές επείγει λόγω της αρνητικής στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και του γεγονότος ότι ο αριθμός των Τ/Κ έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της μαζικής μετανάστευσης που παρατηρείται μεταξύ του Τ/κ πληθυσμού.

    Τέλος, τόνισαν πως ο ισχυρισμός που προβάλλεται ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά, είναι ανυπόστατος αφού διαψεύδεται από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [15] ΕΕ - Κύπρος - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην επίσημη έναρξη ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ για ευρωπαϊκές υποθέσεις κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών της 14ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, στα πλαίσια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

    Οπως είπε η Αυστριακή ΥΦΕΞ η έναρξη των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ επιτεύχθηκε χάριν των προσπαθειών της αυστριακής προεδρίας, παρά τις δυσκολίες.

    Χαιρέτισε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθώς και τη δέσμευση της κυπριακής πλευράς να ενημερώνει, μέσω του διεθνούς διαδικτύου και τηλεοπτικών προγραμμάτων, την Τ/κ κοινότητα για την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ανέφερε ότι στόχος του Συμβουλίου της ΕΕ είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Η πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού θα επέτρεπε την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρο το νησί, είπε η Αυστριακή αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι προσπάθειες της ΕΕ στρέφονται προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

    Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, επαναλαμβάνουμε ότι καμιά τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο στην ένταξη της Κύπρου.

    Εάν παρόλες τις προσπάθειες και την πολιτική βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα υπό το φως των εξελίξεων και να καταλογίσουμε ευθύνες, υπογράμμισε η κ. Βάλντνερ.

    Εξάλλου, ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ, Φιλίπ Μονφίς, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η αίτηση ένταξης της Κύπρου και η ενταξιακή πορεία της δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτούνται από την εξέλιξη του Κυπριακού.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τεθεί υπό την ομηρία της κακής βούλησης της Τουρκίας.

    Ανέφερε ακόμη, ότι οι προσπάθειες της ΜΚΕ σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία, επικεντρώνονται στην έγκριση παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Κύπρο με στόχο την πλήρη εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Εξέφρασε επίσης τη λύπη του και επέκρινε την ΕΕ για ανεπάρκεια και έλλειψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    KYΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 April 1999 - 17:46:12 UTC