Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

  • [01] Κυπριανού - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Λάρνακα,Κύπρος,10/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επέστρεψε το απόγευμα στην Κύπρο από το Βελιγράδι, δηλώνοντας ότι η αποτυχία της προσπάθειας του για απελευθέρωση των τριών αμερικανών στρατιωτών, οφείλετο σε παρεξηγήσεις.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα ήταν "πολύ πιο ευχάριστο αν μπορούσα να επιστρέψω με τους τρείς αιχμαλώτους ή με κάποια άλλη διευθέτηση, σε ανθρωπιστικά θέματα".

    Σημείωσε πως έκανε ό,τι μπορούσε μέσα "σε συνθήκες φοβερά δύσκολες όπως εξελίχθησαν" προσθέτοντας ότι στην αρχή υπήρξε δικαιολογημένη αισιοδοξία για να εξελιχθούν, όμως τα πράγματα, σε παρεξηγήσεις.

    Εξηγώντας τις παρεξηγήσεις αυτές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάποια κανάλια παρερμήνευσαν συγκεκριμένη δήλωσή του, με αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί το Βελιγράδι και πρόσθεσε ότι του ελέχθη πως σήμερα ήταν δυσαρεστημένη και η αμερικανική κυβέρνηση για κάποιες δηλώσεις που έκανε χθες, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, ευνοούν τη γιουγκοσλαβική πλευρά.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι αυτό "που προσπαθήσαμε να κάνουμε έχει εκτιμηθεί" τόσο από την ηγεσία και το λαό της Γιουγκοσλαβίας όσο και διεθνώς, διότι, όπως εξήγησε, "δημιουργήθηκε ενδιαφέρον" τόσο για τους τρεις στρατιώτες αλλά και γενικότερα για το ανθρωπιστικό θέμα.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε "πολύ χρήσιμες συνομιλίες" την Πέμπτη με τον ΥΠΕΞ και τους Προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, και την Παρασκευή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς στη παρουσία του ΥΠΕΞ, του Προέδρου της Βουλής και άλλων συνεργατών του.

    Ο κ. Κυπριανού, χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση "θαυμάσιο και η συνομιλία πολύ ουσιαστική" προσθέτοντας ότι επεκτάθηκε και σε "γενικότερα θέματα".

    Είπε επίσης ότι η Γιουγκοσλαβία και ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θεωρούν την Κύπρο "ίσως ως τη πιο φιλική χώρα στο κόσμο αυτή τη στιγμή και εμπιστεύονται την Κύπρο, στη προσπαθειά της να βοηθήσει, εποικοδομητικά" στη λύση του ανθρωπιστικού προβλήματος αλλά "αν ήταν δυνατό" και για την επίλυση του πολιτικού.

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την ικανοποίησή του από ρεπορτάζ του BBC που ανέφερε πως ήταν φυσικό για την Κύπρο η οποία έχει τη δική της τραγωδία, η οποία είναι χωρισμένη και έχει υποστεί εθνικό ξεκαθάρισμα, να είναι ευαίσθητη για τέτοια θέματα.

    Σημείωσε επίσης ότι το "όνομα της Κύπρου ήρθε στη σκέψη πολλών ανθρώπων, οι οποίοι τώρα θυμούνται πως μετά από 25 χρόνια αναζητούμε αγνοουμένους, και έχουμε πρόσφυγες και εγκλωβισμένους".

    Αναφερόμενος δε στη διεθνή κοινότητα ο κ. Κυπριανού είπε ότι κάθε ευρωπαίος και κάθε αμερικανός "τώρα γνωρίζει που είναι η Κύπρος" και ότι είναι μια χώρα πολύ ευαίσθητη σε ανθρωπιστικά θέματα και σε θέματα αρχών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε την άποψη ότι δεν "είμεθα εμείς εις θέσην, εγώ προσωπικά, να διαδραματίσουμε ρόλο σημαντικό σ'ότι αφορά τη διευθέτηση" προσθέτοντας ότι "δεν νομίζω ότι είμεθα εμείς που θα μεσολαβήσουμε με αποτέλεσμα".

    Σημείωσε μάλιστα ότι "αν μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην όλη προσπάθεια για ειρήνη και πολιτική επίλυση των προβλημάτων, γιατί να μην το κάνουμε".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι εκείνο που του τόνισε ο Σλόμποταν Μιλόσεβιτς ήταν ότι οι Γιουγκοσλάβοι προέβησαν σε μια καλή χειρονομία, τη μονομερή εκεχειρία, η οποία όμως είχε ως αποτέλεσμα οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ να γίνουν χειρότεροι, πιο συχνοί και πιο εντατικοί.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γιουγκοσλαβία, βομβαρδίστηκαν στόχοι που "ουδεμία σχέση" είχαν με στρατιωτικούς στόχους, είδε χιλιάδες άστεγους και άεργους αφού εκτός από τα σπίτια τους βομβαρδίστηκαν βιομηχανίες και εργοστάσια.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς του εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι οι αμερικανοί δεν σέβονται ούτε τη δική του αποστολή.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι Αμερικανοί δεν ανέλαβαν δέσμευση ότι δεν θα βομβάρδιζαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του το Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι "δεν ισχυρίστηκα ποτέ αυτό το πράγμα". Είπε επίσης ότι απηύθυνε έκκληση προς το ΝΑΤΟ να μην βομβαρδίσουν "τουλάχιστον για 24 ώρες" για να δοθεί χρόνος να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο.

    Εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι εάν ο στόχος των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών είναι να τιμωρήσουν τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς, πάνω στον οποίο επιρρίπτουν τη μεγαλύτερη ευθύνη, "μπορεί να το πετύχουν" προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Εάν ο στόχος είναι να επιβάλουν λύση δια της βίας, η οποία, μεταξύ άλλων, να σημαίνει και ίσως αλλαγή συνόρων στην περιοχή, δεν σημαίνει ότι η λύση αυτή θα μείνει εκεί, θα σημαίνει γενικότερη ανάφλεξη στη περιοχή. Εάν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται για σκοπούς κύρους ή γοήτρου κάποιων" θα ήταν τρομερό να σκοτώνονται άνθρωποι για το γόητρο οποιουδήποτε".

    "Οτι και να γίνει" πρόσθεσε "το ΝΑΤΟ θα κερδίσει μόνο το μίσος ενός ολόκληρου λαού" και ίσως και για αιώνες.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι "το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ειρηνικά".

    Ερωτηθείς για την προσπάθεια του να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση δύο Αυστραλών που είναι μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γιουγκοσλαβία, κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό ήταν θέμα "ενισχυτικής παράκλησης" από την Αυστραλιανή κυβέρνηση.

    Είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για δολοφονία τους κι εξέφρασε την άποψη ότι βρίσκονται κάπου και θα εξευρεθούν.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι μαζί του επέστρεψε και μια κυπρία η οποία είχε μεταβεί στο Βελιγράδι για να επισκεφθεί τον πατέρα της κι είχε εγκλωβιστεί εκεί.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει κατά πόσον με τους βομβαρδισμούς, ακόμα και τις ημέρες που βρισκόταν στο Βελιγράδι, οι αμερικανοί υπονόμευσαν την προσπάθεια που ανέλαβε για απελευθέρωση των τριών στρατιωτών.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και την Ελληνική κυβέρνηση η οποία βοήθησε και υποστήριξε την προσπάθεια την οποία ανέλαβε, παρέχοντας τα τεχνικά μέσα για μετάβαση της αντιπροσωπείας στο Βελιγράδι.

    Τέλος ανέφερε ότι θα ενημερώσει την κυπριακή κυβέρνηση κι ηγεσία για τις επαφές του στο Βελιγράδι και ύστερα θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 10 April 1999 - 20:46:10 UTC