Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕΚ - 1η Απριλίου
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΔΗΣΥ - 1η Απριλίου
  • [04] ΔΗΚΟ - 1η Απριλίου
  • [05] Δήμος Λάρνακας - Γιουγκοσλαβία
  • [06] Δήμος Αμμοχώστου - Δήμος Σαλαμίνας
  • [07] ΕΔΗ - Συλλαλητήριο
  • [08] ΕΔΕΚ - Συλλαλητήριο
  • [09] Ευρωπαίοι Πράσινοι - Φίλοι της Γης - Κοσσυφοπέδιο
  • [10] ΕΔΗ - 1η Απριλίου
  • [11] ΔΗΚΟ - Τσοβόλας
  • [12] ΝΕΟ - 1η Απριλίου
  • [13] Ελλάδα - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [14] ΚΕΑ - 1η Απριλίου
  • [15] ΕΔΟΝ - Επαναπροσέγγιση Ε/Κ - Τ/Κ - Διαδίκτυο
  • [16] Υπουργός Παιδείας - Μήνυμα - Εορτές του Πάσχα
  • [17] Διεθνής Αμνηστία Κύπρου - Εκδήλωση
  • [18] LGR - Λονδίνο - Ιστοσελίδα
  • [19] Κύπρος - ΚΣΣΕ - Ρώμη
  • [20] Υπουργείο Εξωτερικών - Γιουγκοσλαβία
  • [21] ΕΜΠΑΡΓΚΟ 20.30 Υπ. Γεωργίας - Υδατικό

  • [01] ΕΔΕΚ - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αντιαποικιακού αγώνα του 1955 - 59 "κάτω από συνθήκες που απειλούν την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή", αναφέρει σε μήνυμά της η ΕΔΕΚ με την ευκαιρία της 1ης Απριλίου. "Η ΝΑΤΟϊκή επίθεση εναντίον του σερβικού λαού κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οι άγριοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι φόνοι αμάχων συνιστούν μια καίρια και ευθεία υπονόμευση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή", αναδεικνύοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση "ουραγό των εξελίξεων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Η ΕΔΕΚ καλεί την ΕΕ να κατανοήσει ότι "εάν θέλει να επιτύχει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού οράματος έχει καθήκον να κινηθεί αποφασιστικάστο να οικοδομήσει μία κοινή εξωτερική πολιτική και ένα συλλογικό σύστημα ασφάλειας".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  116.32 (-2.64)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,278,632
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,801,033  146.67 (-2.66)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    37,695   71.20 (-2.32)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    36,831   74.30 (-3.14)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   360,962   94.36 (-1.85)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   301,060   81.90 (-2.63)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   138,324   49.14 (-4.38)
            Αλλες Εταιρείες            £   243,854   84.29 (-1.76)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [03] ΔΗΣΥ - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Σταθερή και αμετάκλητη" παραμένει η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, "γιατί αυτή μπορεί να μας εξασφαλίσει την επικράτηση των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας", αναφέρει σε μήνυμά του ο ΔΗΣΥ με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.

    "Η πορεία μας προς το μέλλον βασίζεται επίσης στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Το Δόγμα που υιοθέτησαν και συνεχώς ενισχύουν οι δύο κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, καθοδηγούμενες από το πνεύμα ενότητας της φυλής μας," προστίθεται.

    "Η συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας, η συνεχής καταπάτηση των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας δεν κλονίζουν τον κυπριακό ελληνισμό" αλλά "αντίθετα ατσαλώνουν την απόφασή του για αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση του", καταλήγει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] ΔΗΚΟ - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα αγώνα απευθύνει το ΔΗΚΟ σ' ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα καλεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ολόκληρο τον κυπριακό λαό να αναπτύξουν με αποφασιστικότητα μία διεκδικητική πολιτική για την επαναδρομολόγηση του κυπριακού στην "ορθή πορεία προς μία εθνικά αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση."

    Σημειώνει ότι αυτή την περίοδο "το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε ασφυκτικά αδιέξοδα" και πως "η Κύπρος και ο λαός της αντιμετωπίζουν μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την προώθηση λύσης συνομοσπονδίας".

    Το κόμμα εκφράζει, τέλος, λύπη για τον κυνισμό που επικρατεί στην συμπεριφορά (των ισχυρών της γης) όπως καταγράφεται με τις "βάρβαρες αμερικανονατοϊκές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας", επισημαίνοντας ότι, "δεν δικαιολογούν αισιοδοξία."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [05] Δήμος Λάρνακας - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η προσπάθεια επιβολής της θέλησης των ισχυρών με τη δύναμη των όπλων συνιστά οπισθοδρόμηση στη διεθνή πολιτική σκηνή επισημαίνει ο Δήμος Λάρνακας σε ανακοίνωσή του για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρία του καταδίκασε ομόφωνα τη ΝΑΤΟϊκή επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, "η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της καθιερωμένης αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών" και ζητά τον άμεσο τερματισμό της.

    "Η προσπάθεια επιβολής της θέλησης των ισχυρών με τη δύναμη των όπλων συνιστά οπισθοδρόμηση στη διεθνή πολιτική σκηνή και πρέπει να αντιμετωπίσει την καθολική αντίδραση της πολιτισμένης ανθρωπότητας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατολίσθηση σε σκοτεινές περιόδους του παρελθόντος, όπου τα δίκαια και η θέληση των λαών κατεπνίγοντο από τις κανονιοφόρους", αναφέρει ο Δήμος Λάρνακας.

    Επισημαίνοντας ότι η Κύπρος οφείλει να εκφράσει την αντίθεσή της στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει το θαυμασμό, αλλά και τη συμπαράστασή του στο γιουγκοσλαβικό λαό και ανακοινώνει την εισφορά 2.000 λιρών για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών του αναγκών και καλεί τον κυπριακό λαό "να συνεισφέρει γενναιόδωρα" για το σκοπό αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Δήμος Αμμοχώστου - Δήμος Σαλαμίνας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δήμος Σαλαμίνας, που είναι αδελφοποιημένος με το Δήμο Αμμοχώστου, σε ψήφισμά του, καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "να υιοθετήσουν κατεπειγόντως όλα τα αναγκαία μέτρα για αποτροπή από την Τουρκία του εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου".

    Παράλληλα ζητεί την επιστροφή της πόλης για "επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της", όπως προβλέπεται από τη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 και το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί "τα δημοτικά συμβούλια των ευρωπαϊκών και μεσογειακών πόλεων να ενεργήσουν από κοινού "για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο".

    Επίσης, ο Δήμος Σαλαμίνας διακηρύσσει "την πλήρη αλληλεγγύη και τη συστράτευσή του με το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό της Αμμοχώστου κι ενώνει μαζί του τις δυνάμεις του, στον αγώνα για άμεση επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [07] ΕΔΗ - Συλλαλητήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, (ΕΔΗ), καλούν τα μέλη και φίλους τους να συμμετάσχουν στις ειρηνικές εκδηλώσεις καταδίκης των γεγονότων στη Γιουγκοσλαβία το ερχόμενο Σάββατο.

    Με τον τρόπο αυτό, θα διαδηλωθεί η συμπαράσταση της Κύπρου στο γιουγκοσλάβικο λαό κι η αντίθεση όλων στην πρακτική της στρατιωτικής βίας και των αεροπορικών βομβαρδισμών.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι η προσπάθεια επίλυσης διεθνών ή περιφερειακών διαφορών με τη χρήση πολεμικών και στρατιωτικών μέσων "είναι πολύ επικίνδυνη και μια διεθνής νεοφανής πρακτική που θέτει σε αμφισβήτηση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τους υφιστάμενους οργανισμούς για ασφάλεια και συνεργασία στον κόσμο".

    Παράλληλα, προσθέτουν ότι "είναι λυπηρό να διαπιστώνεται μια πολιτική δύο μέτρων που εφαρμόζεται από τη διεθνή κοινότητα που ενώ επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το Κοσσυφοπέδιο, δεν ενεργεί ώστε να σταματήσει η Τουρκία τη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [08] ΕΔΕΚ - Συλλαλητήριο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή του, καλεί όλους να δώσουν το παρόν τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν όλα τα κόμματα με πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη των Αμερικανονατοϊκών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 3 Απριλίου, στις 11 το πρωϊ στην Πλατεία Ελευθερίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [09] Ευρωπαίοι Πράσινοι - Φίλοι της Γης - Κοσσυφοπέδιο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον τερματισμό των ΝΑΤΟϊκών επιθέσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας ζητούν η Ομοσπονδία των Πρασίνων Κομμάτων της Ευρώπης κι η Ομάδα των Πρασίνων Ευρωβουλευτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Υπογραμμίζοντας ότι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί δεν έχουν επιφέρει κανένα θετικό στοιχείο στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντιθέτως έχουν προκαλέσει επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος και θύματα στον άμαχο πληθυσμό οι Πράσινοι ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός.

    Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι υποστηρίζουν την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή τους, οι Φίλοι της Γης (τμήμα Κύπρου) αναφέρουν ότι μαζί με τους Φίλους της Γης Ελλάδας (Νέα Οικολογία), αναλαμβάνουν διεθνή εκστρατεία και προσπάθεια τερματισμού των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

    Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ "τείνουν να πλήξουν καίρια ολόκληρη την πνευματική κληρονομιά της μεταπολεμικής Ευρώπης".

    Στο όνομα της προάσπισης των δικαιωμάτων της μειονότητας των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου "οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πλήττουν με τις βόμβες τους και σπρώχνουν στην προσφυγιά αυτούς που ακριβώς δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν".

    Η ανθρωπότητα σήμερα, αναφέρει η ανακοίνωση των Φίλων της Γης, "περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη να επιστρέψει στις αρχές του οικολογικού και ειρηνιστιού κινήματος, εγκαθιδρύοντας ένα παγκόσμιο συλλογικό και πολυεστιακό σύστημα ασφάλειας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [10] ΕΔΗ - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η χρονική σύμπτωση της επετείου της 1ης Απριλίου του 1955 με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία "μας θυμίζει την ανάγκη για εγρήγορση κι αγώνα για κατανόηση της πικρής κι απογοητευτικής διεθνούς πραγματικότητας των συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων".

    Αυτό αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, (ΕΔΗ), σε ανακοίνωσή τους με την ευκαιρία της αυριανής επετείου του αγώνα εναντίον της βρεανικής αποικιοκρατίας.

    Οι ΕΔΗ σημειώνουν ότι θα πρέπει να "περιφρουρήσουμε και διεκδικήσουμε τα όσα μας ανήκουν και να παραμένουμε όταν χρειάζεται ενωμένοι και προσηλωμένοι στις εθνικές προτεραιότητες που οι συγκυρίες των στιγμών επιβάλλουν".

    Τέλος αναφέρουν ότι η "πατριωτική στάση όλων μας θα είναι η καλύτερη τιμή και το πιο σωστό μνημόσυνο για όσους θυσιάστηκαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [11] ΔΗΚΟ - Τσοβόλας

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος θα είναι ο κύριος ομιλητής εκδήλωσης του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [12] ΝΕΟ - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) καλούν την πολιτική ηγεσία και το λαό να αγωνιστούν "για την απελευθέρωση της Κύπρου, μέσα από την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε λύση που δεν θα προβλέπει εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς και τεχνητά σύνορα".

    Σε ανακοίνωσή τους με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της 1ης Απριλίου, 1955, οι ΝΕΟ υπογραμμίζουν ότι όλοι έχουμε "χρέος κι απέναντι στην ιστορία κι απέναντι στις μελλοντικές γενιές να απαιτούμε εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών χωρίς παρεκκλίσεις".

    Σημειώνουν, τέλος, ότι τυχόν συμβιβασμός μας με τα τετελεσμένα που η τουρκική εισβολή και κατοχή δημιούργησε από το 1974 "με αποδοχή δυσλειτουργικών προνοιίων που προβλέπονται από τις προταθείσες λύσεις διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναίρεση της προσφοράς εκείνων των ηρώων που αγωνίστηκαν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [13] Ελλάδα - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Αθήνα,Ελλάδα,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τον ισχυρισμό ότι στην κατεχόμενη Κύπρο δεν υπάρχει κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέπα τόνισε ότι και μόνο η παρουσία "του τυρρανικού καθεστώτος" του Ραούφ Ντενκτάς, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Στην Κύπρο, επί πολλά χρόνια, συνεχίζεται η κατοχή τμήματος του νησιού, το τυρρανικό καθεστώς από μόνο του αποτελεί μια βάναυση καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτι πολύ περισσότερο, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας ενός λαού" δήλωσε ο Δημήτρης Ρέπας.

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την οποία στην έκθεση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν καταδικάζει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ρέπας επεσήμανε ότι κατά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου "δεν ετέθη το Κυπριακό γιατί δεν εκρίθη σκόπιμο στη παρούσα συγκυρία".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι "η Ατλαντική Συμμαχία δεν είναι προετοιμασμένη να αναλάβει μια πρωτοβουλία για το Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [14] ΚΕΑ - 1η Απριλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης αναφέρει ότι "οι αγωνιστές του 1955 - 59, οι οποίοι δίνοντας ένδοξες μάχες, αγωνίστηκαν και έπεσαν για τις υπέρτατες αξίες της ελευθερίας, απτόητοι διεκδικητές, ήταν άνθρωποι που υπέταξαν το ατομικό τους καλό, στο συμφέρον της πατρίδας και των δημοκρατικών αρχών".

    Σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της 1ης Απριλίου 1955, το ΚΕΑ προσθέτει ότι "ο απελευθερωτικός αγώνας πρέπει να αποτελέσει για μας φωτεινό παράδειγμα στις δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας, αναλαμβάνοντας έτσι δεσμεύσεις, προπαντός για μας τους Ελληνες της Κύπρου που για 25 χρόνια τώρα, ζούμε την κατοχή, την καταπάτηση των αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας".

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης τιμά τους "αθάνατους ήρωες που με την αυταπάρνηση, τον ηρωϊσμό και την θυσία τους έγραψαν το αθάνατο κυπριακό έπος" αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι "θυσιαζόμενοι γι'αυτές τις αξίες" οι ήρωες "μας άφησαν ηθική υποχρέωση και αδιαπραγμάτευτες υποθήκες τις οποίες έχουμε ιερό καθήκον να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [15] ΕΔΟΝ - Επαναπροσέγγιση Ε/Κ - Τ/Κ - Διαδίκτυο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο Διαδίκτυο, οργανώνει η ΕΔΟΝ, στο πλαίσιο δεκαημέρου για την επαναπροσέγγιση.

    Ανακοίνωση της ΕΔΟΝ αναφέρει ότι προσπάθεια της οργάνωσης είναι να φέρει κοντά νέους από τις δύο κοινότητες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μοιραστούν τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες τους για το μέλλον της κοινής πατρίδας και για το μέλλον της ανθρωπότητας.

    Ο διάλογος θα γίνει στο κανάλι #Edon (σε Undernet server) του προγράμματος mIRC, το Σάββατο 3 Απριλίου 1999, από τις 10 το πρωϊ μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και δεν διαθέτουν το ανάλογο λογισμικό ή δεν γνωρίζουν τη χρήση του Διαδικτύου, θα μπορούν να μετάσχουν δωρεάν στο διάλογο, στα ακόλουθα Internet Cafe: 1) Καφέ "Αίσθηση" (Αγίου Γεωργίου 65, Λακατάμια, Λευκωσία) 2) Καφεσύνδεσις Internet Cafe (Κρήτης 36, Λεμεσός) 3) Καφέ "Πλήκτρο" και στο Cybernet (Λεωφόρος Στρατηγού Τιμάγια, στη Λάρνακα.

    Εξάλλου την Κυριακή 4 Απριλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων επαναπροσέγγισης που οργανώνει η ΕΔΟΝ, θα πραγματοποιηθεί πορεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Πέρα Χωρίο με προορισμό το οίκημα του Σωματείου "Αδωνις" στο Δάλι.

    Από εκεί οι συγκεντρωθέντες θα πορευθούν προς το τουρκικό κοιμητήριο στον τάφο του Ντερβίς Καβάζογλου, ο οποίος δολοφονήθηκε μαζί με τον Αντρέα Μισιαούλη, στις 12 Απριλίου 1965, από την τουρκική τρομοκρατική οργάνωση, ΤΜΤ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [16] Υπουργός Παιδείας - Μήνυμα - Εορτές του Πάσχα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και μαθητές αναφέρει ότι "για 25η χρονιά γιορτάζουμε την Ανάσταση, το Πάσχα των Ελλήνων, μακριά από τις πατρογονικές μας εστίες, ενώ η ελπίδα για την Ανάσταση της μαρτυρικής μας πατρίδας, ξαναζωντανεύει μέσα μας, με την ανθοφορία της ελληνικής άνοιξης".

    Στο μήνυμά του με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι "με τον πασχαλιάτικο χαιρετισμό "Χριστός Ανέστη" ατενίζουμε μαζί με τη σταυρωμένη πατρίδα μας προς το δικό μας Γολγοθά, που θα μας οδηγήσει στο θρίαμβο της Ανάστασης".

    "Ο ενσαρκωτής της δικαιοσύνης Χριστός δια του Σταυρού νενίκηκε τον θάνατον για να καταισχύνονται οι άρπαγες της ελευθερίας μας, για να παλιννοστούν οι πρόσφυγες, για να επανέρχονται οι αγνοούμενοι στις οικογενειακές τους εστίες, για ν'απελευθερώνονται οι εγκλωβισμένοι και για να εξουθενώνονται οι βέβηλοι των κατεχόμενων εκκλησιών μας και των προαιώνιων μνημείων του ελληνικού πολιτισμού μας", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Υπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Ιωαννίδης καλεί ακόμα τους εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και μαθητές να ενδυναμωθούν από τη χαρά της Ανάστασης και να γίνουν "οι άξιοι αγωνιστές της ελευθερίας της πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [17] Διεθνής Αμνηστία Κύπρου - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νέων στις ΗΠΑ, διοργανώνει η Διεθνής Αμνηστία Κύπρου το ερχόμενο Σάββατο στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της διεθνούς οργάνωσης για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το βράδυ στο οίκημα του ομίλου φίλων καλών τεχνών "Γκαλερύ" με την ευκαιρία και σ'αυτήν θα συμμετέχει το μουσικό σχήμα ΗΤΤΑ - ΒΗΤΑ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας που θα διαρκέσει από την 1 μέχρι τις 15 Απριλίου.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της Δ.Α. Κύπρου οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταδικάζουν ανήλικους παραβάτες σε θάνατο ή ισόβια κάθειρξη χωρίς την πιθανότητα αποφυλάκισης, σ'αντίθεση με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού την οποία δεν έχουν ακόμα επικυρώσει οι ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ έχουν το "προβάδισμα παγκόσμια στον αριθμό ανηλίκων που καταδικάζονται με την ποινή του θανάτου κι εκτελούνται κάθε χρόνο" προσθέτει η Δ.Α. και σημειώνει ότι από το 1990, οκτώ άτομα έχουν εκτελεστεί στις ΗΠΑ για εγκλήματα που διέπραξαν σε ηλικία κάτω των 18 χρόνων.

    "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει επειγόντως να επικυρώσει τη σύμβαση και να λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η μη επιβολή θανατικής ποινής σε ανήλικους παραβάτες. Οι ανήλικοι στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και την προστασία, που έχουν δοθεί ως υπόσχεση σ'όλα τα παιδιά", καταλήγει η Δ.Α.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [18] LGR - Λονδίνο - Ιστοσελίδα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σελίδα στο Internet έχει δημιουργήσει ο Ελληνικός Ραδιοσταθμός Λονδίνου (LGR) ο οποίος είναι ο μοναδικός ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Ο LGR, του οποίου η σελίδα είναι www.lgr.co.uk. καλύπτει την ευρύτερη περιφέρεια του Λονδίνου, στην οποία ζουν γύρω στις 250 χιλίαδες Κύπριοι και Ελλαδίτες.

    Ο LGR, που ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί καθ' όλο το 24ωρο, αποτελεί το σημαντικότερο ΜΜΕ της ομογένειας στη Βρετανία και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Βορείου Λονδίνου, το 95% των Ελλήνων της περιοχής είναι ακροατές του.

    Ο ραδιοσταθμός, του οποίου τα έσοδα προέρχονται από διαφημίσεις, διοικείται από 12μελές ΔΣ ομογενών - μετόχων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [19] Κύπρος - ΚΣΣΕ - Ρώμη

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ερώτημα "κατά πόσον το ΝΑΤΟ έπρεπε να επιδείξει την ίδια ευαισθησία που επέδειξε για το Κοσσυφοπέδιο και στην περίπτωση της ημικατεχόμενης από την Τουρκία, Κύπρου, όπως και για το εθνικό ξεκαθάρισμα των Κούρδων της Τουρκίας", έθεσε ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, μιλώντας χθές στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στη Ρώμη.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της μελλοντικής πολιτικής υπόστασης του Κοσσυφοπεδίου και αποφασίστηκε όπως η συζήτηση συνεχιστεί στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του δεύτερου μέρους της Συνόδου της ΚΣΣΕ, τον Απρίλιο.

    Στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου της ΚΣΣΕ, η Κύπρος εκπροσωπήθηκε από τους βουλευτές Παναγιώτη Δημητρίου και Δώρο Χριστοδουλίδη.

    Στη χθεσινή συνεδρία ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το ερώτημα δε θα έπρεπε να είναι το πόσο καταδικάζουμε την πολιτική Μιλόσεβιτς στο συγκεκριμένο θέμα ή εάν υποστηρίζουμε την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    Είπε ακόμα ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα αυτό, διότι ο πόλεμος και η χρήση βίας δεν λύει, αλλά δημιουργεί προβλήματα και ούτε προστατεύει αλλά χειροτερεύει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια χώρα.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης, διερωτήθηκε γιατί το ΝΑΤΟ δεν αντιδρά στο εθνικό ξεκαθάρισμα και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων Κούρδων στην Τουρκία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή η πολιτική μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως αντιμετώπιση δύο μέτρων και δύο σταθμών.

    Υπενθύμισε επίσης στα μέλη της Επιτροπής, ότι την ευθύνη για την όλη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, δεν έχει μόνο η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς αλλά και οι τρομοκρατικές ομάδες των Αλβανών.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [20] Υπουργείο Εξωτερικών - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ευτυχής με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γιουγκοσλαβία, όπως εξάλλου δεν ήταν ευτυχής πριν από την στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε με αφορμή τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας ότι "η Κύπρος συνεχίζει να υποστηρίζει σταθερά το δικαίωμα του λαού του Κόσοβο για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, της πολιτισμικής του ταυτότητας και της αυτονομίας του, εντός των συνόρων της νέας Γιουγκοσλαβίας".

    Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι "θέλουμε να ελπίζουμε ότι διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική επίλυση θα συνεχιστούν και θα επιτύχουν" προσθέτοντας ότι "σε περιπτώσεις όπως η σημερινή θα θέλαμε να βλέπαμε ενεργότερη ανάμιξη του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Εκφράζουμε περαιτέρω μεγάλη θλίψη και ανησυχία για το ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, διαπράττονται ωμότητες κατά αμάχων και θεωρούμε ότι αυτοί που αποδεδειγμένα θα κριθούν ένοχοι οποιωνδήποτε εγκλημάτων διαπραχθούν εις βάρος της ανθρωπότητας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [21] ΕΜΠΑΡΓΚΟ 20.30 Υπ. Γεωργίας - Υδατικό

    Λευκωσία,Κύπρος,31/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η νέα στρατηγική που επιβλήθηκε λόγω της χαμηλής βροχόπτωσης των τελευταίων ετών άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με επιτυχία, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Μίλωντας σε συγκέντρωση του Ροταριανού Ομίλου Αμαθουσία Λεμεσού, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε πως, όσο καλή και να είναι η φετινή χρονιά συγκρινόμενη με τις τρεις προηγούμενες, όσον αφορά τη βροχόπτωση και τη ροή νερού στα φράγματα, εξακολουθεί να απέχει του μέσου όρου.

    Η βροχόπτωση το 1998 - 99 είναι μέχρι σήμερα το 79% της κανονικής του υδρομετεωρολογικού έτους, ενώ το αντίστοιχα ποσοστό το 1995 - 96 ήταν 76%, το επόμενο έτος 79% και το έτος 1997 - 98 ήταν 77%, διευκρίνισε.

    Φέτος, η ροή στα φράγματα έχει φθάσει τα 52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η μέση ροή των 11 τελευταίων ετών ήταν 81,5 εκ. ανέφερε, επισημαίνοντας πως η κατάσταση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην αλλαγή στρατηγικής στο υδατικό πρόβλημα.

    Αυτή η νέα στρατηγική, που "άρχισε ήδη να εφαρμόζεται με επιτυχία", τόνισε, προβλέπει σταθμούς αφαλάτωσης και συστήματα ανακύκλωσης νερού.

    Διευκρίνισε δε ότι ο πρώτος σταθμός αφαλάτωσης δίνει περίπου 40.000 κυβ. μέτρα νερού την ημέρα και είπε ότι το σύστημα ανακύκλωσης που αξιοποιεί το νερό στο Συμβούλιο Αποχέτευσης Λεμεσού - Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) παράγει ήδη 3 εκ. κυβ. μέτρα νερού για άρδευση το χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    (Γ.Γ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 31 March 1999 - 19:16:54 UTC