Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εναρξη Θερινής Ωρας
  • [02] Συμβούλιο της Ευρώπης - ΚΣΣΕ - Σύνοδος
  • [03] Αξιωματούχος ΕΕ - Κύπρος
  • [04] Εκδήλωση Διαμαρτυρίας - Πρεσβεία ΗΠΑ
  • [05] Ταλάτ - Κατεχόμενα - Τουρκία
  • [06] Βούλγαροι κοινοβουλετικοί - Επίσκεψη
  • [07] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ημερίδα (ΑΤΗΚ)
  • [08] Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Πρεσβεία ΗΠΑ
  • [09] Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Πρεσβεία ΗΠΑ (2)
  • [10] Ρολάνδης - Ρωσία - Τουρισμός
  • [11] ΕΕ - Διαπραγματευτές - Διάσκεψη

  • [01] Εναρξη Θερινής Ωρας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι η περίοδος της θερινής ώρας στην Κύπρο θα αρχίσει στις τρεις το πρωί της Κυριακής, 28 Μαρτίου.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    Η περίοδος της θερινής ώρας, θεσμός που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τερματιστεί την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [02] Συμβούλιο της Ευρώπης - ΚΣΣΕ - Σύνοδος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αναχωρεί αύριο για τη Ρώμη όπου θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιείται από τις 29 - 31 Μαρτίου.

    Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων θα συζητηθεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, το θέμα της θανατικής ποινής στην Ευρώπη, η υπόθεση του ηγέτη των Κούρδων Αμπτουλάχ Οτσαλάν και η ανάγκη για αυξημένη οικονομική συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου.

    Οι Κύπριοι βουλευτές, ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Δώρος Χριστοδουλίδης, θα συμμετάσχουν στις συνεδρίες του Προεδρείου της Συνέλευσης, της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Μόνιμης Επιτροπής, της Υπεπιτροπής Μετανάστευσης και της Πολιτικής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ)

    [03] Αξιωματούχος ΕΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης VIII (8), για τις Θαλάσσιες Μεταφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γ. Λάλη.

    Η κ. Λάλη φθάνει στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.

    Την κ. Λάλη θα συνοδεύει ο Ζάκ ντε Ντιέ της Γενικής Διεύθυνσης VIII, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για νομικά θέματα και τη γενική πολιτική και τις σχέσεις με το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και τον Οργανισμό για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (OCDE).

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [04] Εκδήλωση Διαμαρτυρίας - Πρεσβεία ΗΠΑ

    Λεμεσός,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, διοργανώνει σήμερα ο Σύνδεσμος Φιλίας Κύπρου - Γιουγκοσλαβίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας στη Λευκωσία.

    Μέλη του Συνδέσμου Φιλίας, Κύπριοι πολίτες και Γιουγκοσλάβοι που ζούν στην Κύπρο, ξεκίνησαν από διάφορες πόλεις και με τα αυτοκίνητά τους θα πορευθούν προς τη Λευκωσία, όπου θα συγκεντρωθούν, γύρω στις 12 το μεσημέρι, έξω από την αμερικανική Πρεσβεία.

    Στην εκδήλωση, θα συμμετάσχει και ο Πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Κύπρο, Ιβαν Μρκικ, ο οποίος αναμένεται να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο της Πρεσβείας.

    Στο μεταξύ λόγω της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας, η Αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην αμερικανική Πρεσβεία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΦΖ/ΜΜ)

    [05] Ταλάτ - Κατεχόμενα - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η πολιτική της ενοποίησης με την Τουρκία οδηγεί το ψευδοκράτος σε χάος, δήλωσε χθες σε συνεδρία της ψευδοβουλής ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Ταλάτ επέκρινε με δριμύτητα τους συνέταιρους στην ψευδοκυβέρνηση επειδή ανέλαβαν την εξουσία με "χίλιες - δυο υποσχέσεις" για ένα καλύτερο αύριο των εργαζομένων, πλην όμως οι εργαζόμενοι απολύονται ή αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

    Ο συνασπισμός των κομμάτων Εθνικής Ενότητας και Κοινοτικής Απελευθέρωσης είχε υποσχεθεί τη δημιουργία 15 χιλιάδων θέσεων εργασίας και την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στις 10 χιλ. δολάρια.

    Ο Ταλάτ επέκρινε την ψευδοκυβέρνηση επειδή ακολουθεί την πολιτική της ενοποίησης και έχει εναποθέσει τα πάντα στους ώμους της Τουρκίας.

    Με διάφορα παραδείγματα αποδεικνύει ότι το ψευδοκράτος οδηγείται στο χάος, λόγω ακριβώς της πολιτικής αυτής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] Βούλγαροι κοινοβουλετικοί - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη πολυμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Τζιόρνταν Σοκόλοφ.

    Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι Βούλγαροι κοινοβουλευτικοί θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ύστερα από πρόσκληση του οποίου θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

    Η 12μελής αντιπροσωπεία θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές, Γιώργο Βασιλείου.

    Οι Βούλγαροι κοινοβουλετικοί θα συναντηθούν επίσης με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και τη Δερύνεια με τη συνοδεία των δημάρχων των δυο αυτών Δήμων.

    Η αντιπροσωπεία του βουλγαρικού Κοινοβουλίου θα αναχωρήσει από την Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ημερίδα (ΑΤΗΚ)

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, δήλωσε σήμερα ότι η "Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εφαρμόζοντας ισορροπημένες στρατηγικές και διορατικότητα προσφέρει ψηλή τεχνολογία τηλεπικοινωνιακών διευκολύνσεων" γεγονός που έχει "καταστήσει την Κύπρο τον κυριότερο ανταγωνιστή στη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Τηλεπικοινωνιών (Ε.Π.Ο.Ε.Τ.), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία με θέμα "η ΑΤΗΚ προς τον 21ο αιώνα μέσω εκσυγχρονισμού", ο Υπουργός Συγκοινωνιών σημείωσε ότι στην εποχή της κλειστής οικονομίας, καλλιεργήθηκαν νοοτροπίες που σήμερα είναι ξεπερασμένες από τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και του ανταγωνισμού και όλες σχεδόν οι χώρες υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

    "Η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση" σημείωσε ο κ. Ιεροδιακόνου, προσθέτοντας ότι "ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Κυβέρνηση μελέτησε τα προβλήματα που είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει η ΑΤΗΚ" και τα πρότεινε στους υπόλοιπους κοινωνικο - πολιτικούς φορείς.

    Αναφερόμενος στις επιφυλάξεις του συνδικαλιστικού κινήματος στις προτάσεις της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι "από την πρώτη Ιανουαρίου του 2003 θα απαγορεύεται οποιαδήποτε βοήθεια ή επιδότηση από το κράτος προς την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, είτε αυτή παραμένει ημικρατικός οργανισμός, είτε μετατραπεί σε εταιρεία", πράγμα που σημαίνει, όπως είπε, ότι "η επιβίωση της Αρχής περνά μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας".

    Σημείωσε ότι "μόνο με την παραγωγή πλούτου οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται ασφάλεια" προσθέτοντας ότι "αν αποτύχουμε στην παραγωγή πλούτου, τότε οι εργαζόμενοι θα είναι ανασφαλείς κάτω από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [08] Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Πρεσβεία ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με συνθήματα "ΗΠΑ θυμηθείτε το Βιετνάμ" και "Οι Σέρβοι δεν γονατίζουν" έφθασαν γύρω στο μεσημέρι στην αμερικανική πρεσβεία πέραν των 300 διαδηλωτών, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των νατοϊκών βοβμαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

    Οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν αυγά, ντομάτες και μπουκάλια εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας, το οποίο έχει περικυκλωθεί από συρματόπλεγμα από την κυπριακή Αστυνομία λόγω της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετέχουν Κύπριοι και Γιουγκοσλάβοι που διαμένουν στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ/ΓΓ)

    [09] Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Πρεσβεία ΗΠΑ (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Γιουγκοσλάβοι που ζούν στην Κύπρο, μέλη του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου - Γιουγκοσλαβίας και Κύπριοι πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκδήλωση διαμαρτυρίας, για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία.

    Τετρακόσια περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν απ'όλες τις πόλεις έξω από τη γιουγκοσλαβική Πρεσβεία και στη συνέχεια κρατώντας ελληνικές, κυπριακές και γιουγκοσλαβικές σημαίες και πανό με συνθήματα εναντίον του Προέδρου Κλίντον, του Βρετανού Πρωθυπουργού και του ΝΑΤΟ, πορεύθηκαν προς την αμερικανική Πρεσβεία.

    Εκεί φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών και των συμμμάχων τους, ενώ έριξαν εναντίον της Πρεσβείας, αυγά, ντομάτες, κόκκινες μπογιές, κροτίδες και μπουκάλια αναψυκτικών.

    Η Αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα ασφάλειας έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, τοποθέτησε συρματοπλέγματα και απέκλεισε το δρόμο που οδηγούσε προς την Πρεσβεία.

    Μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές έγραφαν: "Οι Σέρβοι δεν γονατίζουν", "ο Χίτλερ βομβάρδισε το Βελιγράδι στις 6 Απριλίου 1941, ο Κλίντον στις 24 Μαρτίου 1999", "κύριε Κλίντον για πρώτη φορά δείξε ειλικρίνεια στο λαό σου, πες τους την αλήθεια και άφησέ τους να αποφασίσουν τι είναι σωστό", "Ευρώπη ξύπνα, αύριο μπορεί να είναι η σειρά σου", "σταματήστε τους βομβαρδισμούς", "πολύ καλό μάθημα κύριε Κλίντον, να το εφαρμόσουμε στη Βόρειο Ιρλανδία και στην περιοχή των Βάσκων;", "Ισπανία και Ιταλία σταματήστε αυτό που κάνετε και ελάτε να παίξουμε ποδόσφαιρο", "Χίτλερ, Τόνι και Μπίλ έχετε άδεια για να σκοτώνετε;" και "τα νοσοκομεία δεν είναι στρατιωτικός στόχος".

    Οι συγκεντρωθέντες έκαψαν επίσης αμερικανική σημαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου - Γιουγκοσλαβίας, Χρίστος Αριστείδου, ζήτησε να επιδώσει ψήφισμα σε εκπρόσωπο της αμερικανικής Πρεσβείας. Ωστόσο κανένας δεν βγήκε για να παραλάβει το ψήφισμα και έτσι τοποθετήθηκε στα συρματοπλέγματα.

    Στο ψήφισμα καταδικάζονται οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και προσθέτει ότι "οι λαοί δεν θέλουν πιά νέους πολέμους, θέλουν μια Ευρώπη στην οποία να κυριαρχεί η ειρήνη, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη. Με τους βομβαρδισμούς και τη νέα τάξη πραγμάτων, που επιχειρείται να εδραιωθεί με τη δύναμη των πυραύλων και των αεροπορικών βομβαρδισμών, υπονομεύεται η διεθνής τάξη που καθιερώθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αχρηστεύεται ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών".

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστείδου, είπε ότι οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας είναι "άδικοι και αχρείαστοι" και ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες για ειρηνικές διαπραγματεύσεις. Ανέφερε ακόμα ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ξεχάσει "την Ελλάδα και την Κύπρο και το γεγονός ότι έχουν δώσει χιλιάδες θύματα στους πολέμους και σήμερα είναι εναντίον μας".

    Διερωτήθηκε επίσης "γιατί, αφού είναι τόσο ευαίσθητοι (ΗΠΑ, Βρετανία) στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν πιέζουν την Τουρκία να δεχθεί τα Ψηφίσματα των ΗΕ και έρχονται και πιέζουν ένα λαό για να του πάρουν την κοιτίδα του πολιτισμού του. Το Κόσσοβο είναι η κοιτίδα του πολιτισμού της Σερβίας, εκεί δημιουργήθηκαν τα πρώτα μοναστήρια και εκεί έχουν δώσει μάχες οι Γιουγκοσλάβοι", κατέληξε ο κ. Αριστείδου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απειλήθηκαν μικρο - επισόδεια μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας, αλλά σύμφωνα με το Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας, Δημητράκη Ιάσωνος, δεν έγιναν συλλήψεις.

    Γιουγκοσλάβοι που διαμένουν στην Κύπρο δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι το ΝΑΤΟ δεν βομβάρδισε μόνο στρατιωτικούς στόχους αλλά και νοσοκομεία, σχολεία, εργοστάσια φαρμάκων και Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο κόσμος, τόνισαν, δεν φοβάται και ότι στόχος του Προέδρου Κλίντον δεν είναι μόνο η προστασία 12 χιλιάδων Αλβανών.

    "Το Κόσσοβο είναι για μας ιστορία, είναι η δική μας Ιερουσαλήμ και δεν το δίνουμε", σημείωσαν, ενώ ευχαρίστησαν τον ελληνικό και κυπριακό λαό για τη συμπαράσταση που δείχνουν προς τη Γιουγκοσλαβία.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [10] Ρολάνδης - Ρωσία - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση κατά 7% αναμένεται να σημειώσει ο αριθμός αφίξεων τουριστών το 1999, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα γίνει αν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν συνεχιστεί για μακρά περίοδο.

    Ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος επέστρεψε από τη Μόσχα όπου παρέστη στη μεγάλη τουριστική έκθεση της Ρωσίας MITT, στην οποία πήραν μέρος 87 χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, επεσήμανε ότι θα επιδιωχθεί περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών, οι οποίες σήμερα φθάνουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

    Αναλύοντας τα συμπεράσματα της επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύσουσα, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ο τουρισμός από τη Ρωσία, που για την Κύπρο αποτελεί την τρίτη χώρα προέλευσης μετά τη Βρετανία και τη Γερμανία, πιθανό να κυμανθεί φέτος σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από εκείνα του 1998 κατά 10 με 20%.

    Παρ' όλη την οικονοκική κρίση στη Ρωσία, ο τουρισμός προς την Κύπρο αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο από άλλους προορισμούς, λόγω των πολύ καλών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας και του γεγονότος ότι η Κύπρος για τους Ρώσους αποτελεί έναν από τους προσφιλέστερους προορισμούς, ανέφερε ο κ. Ρολάνδης.

    Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, αν ληφθούν υπόψη τα αισιόδοξα μηνύματα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ο τουρισμός το 1999 αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο 7% σε σχέση με πέρυσι, οπόταν ο αριθμός των τουριστών θα φθάσει τα 2, 4 εκ. "νοουμένου βέβαια ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν θα συνεχιστεί για μακρό χρονικό διάστημα και δεν επηρεάσει τον ευρωπαϊκό τουρισμό".

    Ο κ. Ρολάνδης διαπίστωσε "μεγάλες δυνατότητες" στον τομέα της βιομηχανίας και της συνεργασίας στην υψηλή τεχνολογία και πρόσθεσε πως θα επιδιωχθεί περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες, όπως διευκρίνισε, σήμερα κυμαίνονται γύρω στα 400 εκ. δολάρια ετησίως.

    Στη Μόσχα ο κ. Ρολάνδης συναντήθηκε με υπουργούς της χώρας, με τη Διοίκηση της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και με όλους τους τουριστικούς πράκτορες που σχετίζονται με την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    (Γ.Γ.)

    [11] ΕΕ - Διαπραγματευτές - Διάσκεψη

    Λεμεσός,Κύπρος,27/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με το τέλος της πορτογαλικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2000, οι έξι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χώρες αναμένουν ότι οι ενταξιακές διαδικασίες θα έχουν προχωρήσει σε όλα τα κεφάλαια, αφού πριν από το τέλος αυτού του χρόνου θα έχουν επιδώσει τα έγγραφα με τις θέσεις τους σε όλα τα κεφάλαια.

    Αυτό τονίζεται σε σχετικό ανακοινωθέν των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των έξι υποψηφίων χωρών που διανεμήθηκε σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της λήξης των διήμερων εργασιών της 6ης συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό χθες και σήμερα.

    Οι διαπραγματευτές των χωρών της επόμενης διεύρυνσης της ΕΕ, δηλαδή της Κύπρου, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβενίας και Εσθονίας αναφέρουν στο ανακοινωθέν τους ότι αντηλλάγησαν απόψεις για τη διαδιακασία του "screening" και τη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς επίσης και για θέματα που θα πρέπει η κάθε μια χώρα να ρυθμίσει ξεχωριστά κατά τη διαδικασία ένταξής της.

    Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής στο Βερολίνο, οι διαπραγματευτές εξήραν ομόφωνα το "δυναμισμό της γερμανικής προεδρίας" και την αποφασιστικότητα των 15 κρατών - μελών να προχωρήσουν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Οι έξι προσθέτουν ότι η έγκριση της "Ατζέντας 2000" και ο διορισμός του Ρομάνο Πρόντι στην προεδρία της Επιτροπής αποδεικνύουν τα πιο πάνω.

    Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται, εξάλλου, ότι οι διαπραγματευτές "εκτιμούν πάρα πολύ" την επιθυμία της ΕΕ να διαβεβαιώσει τις υποψήφιες χώρες ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα θα συνεχιστούν ανάλογα με το δικό της (της κάθε χώρας) ρυθμό και όσο πιο γρήγορα γίνεται".

    Οι έξι επισημαίνουν επίσης την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραχωρήσει οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης, στις αρχές του 2002.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι οι διαπραγματευτές, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για προσπάθεια προς επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αποφάσισαν να επιδώσουν τέσσερα έγγραφα με τις θέσεις τους γύρω στο τέλος Μαϊου, άλλα τόσα στο τέλος Ιουλίου και όλα τα υπόλοιπα πριν από το τέλος Νοεμβρίου, ώστε με το τέλος της πορτογαλικής προεδρίας, οι ενταξιακές να έχουν προχωρήσει σε όλα τα κεφάλαια.

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές, Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου πως ο λαός της Κύπρου επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως αυτό "εξαρτάται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας".

    Ο Πολωνός ομόλογός του επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι διαπραγματευτές των πέντε χωρών βρίσκονται στο νησί και συνεργάζονται με τους Κύπριους ομολόγους τους.

    Από την πλευρά του, ο Σλοβένος διαπραγματευτής τόνισε πως το Κυπριακό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο παρακολουθείται και επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των έξι είναι πολύ αποδοτική, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή, το Κυπριακό να επιλυθεί κατά την πορεία προς την πλήρη ένταξη.

    Η επόμενη συνάντηση των έξι διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΓΓ/ΜΜ)
    (Γ.Γ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 March 1999 - 14:02:12 UTC