Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 7 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Συναλλάγματος
  • [02] Μέτρα εναντίον της Ελλάδος
  • [03] Ρολάνδης - Πρωθυπουργός της Αιγύπτου
  • [04] ΚΕΑ - Τουρκικές απειλές
  • [05] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κουρδικό
  • [06] ΚΕ ΕΔΕΚ - Απόφαση
  • [07] Κύπρος - Κοσσυφοπέδιο
  • [08] Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά - Οτσαλάν
  • [09] ΚΕΒΕ - Ανακοίνωση
  • [10] Υπουργός Παιδείας - Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου - Θεσσαλονίκη

  • [01] Δείκτης Τιμών Συναλλάγματος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  114.88 ( 0.53)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,255,745
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,208,254  141.58 ( 0.58)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   209,503   72.46 ( 0.74)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   119,088   77.74 ( 0.35)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   386,762   99.82 ( 1.13)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    85,839   78.11 (-0.08)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   224,073   52.03 (-0.15)
            Αλλες Εταιρείες            £   202,502   86.88 ( 0.16)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [02] Μέτρα εναντίον της Ελλάδος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μετά του πανηγυρισμούς για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τα τουρκικά φύλλα έχουν επιδοθεί σε μια ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδας.

    Εξάλλου, σήμερα πρόκειται να συνέλθει το ισχυρότερο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσει κυρίως δύο θέματα, τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη στάση της Ελλάδας στο όλο θέμα. Αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου μετά τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη.

    Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του γνωστότατου αρθρογράφου της Milliet Σαμί Κοχέν, εβραϊκής καταγωγής, ο οποίος χαρακτηρίζει "μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο" τα όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε βάρος της Ελλάδας για τις σχέσεις της με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), από τις Φιλιππίνες όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη.

    Οι δηλώσεις όμως εκείνες ήταν και ένα σύνθημα για "εναρκτήριο λάκτισμα" για την τουρκική διπλωματία και τώρα η Αγκυρα εκπονεί νέα σχέδια και ετοιμάζεται για ευρύτατη διπλωματική επίθεση, υποστηρίζει ο αρθογράφος. Στόχος, η προβολή της υποστήριξης της Ελλάδας στο PKK, μια υποστήριξη που συνεχίζεται για χρόνια και αποκαλύφθηκε με την σύλληψη του Απο, προσθέτει.

    Η Τουρκία, γράφει ο Κόχεν, επιδιώκει να δημοσιοποιήσει την υποστήριξη αυτή στη διεθνή κοινότητα και να ενεργοποιήσει τα φιλικά κράτη να μεσολαβήσουν ούτως ώστε η Αθήνα να παραδεχτεί το σφάλμα της, να τερματίσει κάθε συνεργασία με τους αποσχιστές και να μεταβάλει τη θέση τους έναντι της Τουρκίας.

    Για τον λόγο αυτό θα ακολουθηθούν δύο πορείες. Η "άμεση" και η "έμμεση".

    Εμμεσα Μέτρα

    Ηδη έχει γίνει το πρώτο βήμα και οι διάφορες φιλικές χώρες, οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί και η διεθνής κοινή γνώμη έχουν ενημερωθεί για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα. Τώρα έπεται η συνέχεια.

    Η Τουρκία θα υπεθυμίσει στις χώρες και τους οργανισμούς αυτούς (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α) τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει για καταστολή της τρομοκρατίας και θα ζητήσει να πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Μεταξύ άλλων υπάρχει σκέψη και για σύγκληση του ΝΑΤΟ, σημειώνει ο Κόχεν.

    Υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ είναι πάντα σημαντικός, ο αρθογράφος της Milliet υποστηρίζει ότι σε επίσημες ανακοινώσεις στην Ουάσιγκτον επικρίνεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο θέμα Οτσαλάν. Προς το παρόν η Αμερική δεν σκοπεύει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που συνεργάζονται με τους τρομοκράτες, αναφέρει, αλλά προσθέτει: "Οι Τούρκοι αρμόδιο πιστεύουν ότι δια της διπλωματικής οδού η Ουάσιγκτον θα προβεί σε συστάσεις (και πιέσεις) προς την Ελλάδα".

    Αμεσα Μέτρα

    Μετά την προειδοποίηση Ντεμιρέλ, θα διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελλάδα συμμορφωθεί ή όχι, γράφει ο Κόχεν και σημειώνει ότι από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη αναμένονται τα εξής: - Να παραδεχθεί την υποστήριξη που προσέφερε στο PKK - Να ζητηθεί όπως αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που προέβησαν σε πράξεις βίας εναντίον των Τούρκων διπλωματών. - Να διαταχθεί το κλείσιμο των στρατοπέδων και γραφείων που χρησιμοποιεί το PKK.

    - Nα απελαθούν ή να τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο οι Κούρδοι πρόσφυγες. Ο Κόχεν προσθέτει πως αν η Αθήνα δεν μεταβάλει στάση και συνεχίσει να υπερασπίζεται τον Απο και να επιδίδεται σε αντιτουρκική προπαγάνδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τότε θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

    - Θα παγώσουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Δεν θα διεξάγονται διαλόγοι επ'ουδενός θέματος.

    - Θα ελέγχεται αυστηρότατα η μεθόριος και θα επιβληθεί η θεώρηση διαβατηρίων.

    - Θα παρακολουθούνται στενά οι ενέργεια και δραστηριότητες των Ελλήνων που ζουν στην Τουρκία.

    - Θα έλθει στην ημερήσια διάταξη το θέμα τους Δυτικής Θράκης. - Θα ραφοποιηθούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που αποσκοπούσαν στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών διενέξεων.

    - Η έστω και παραμικρή προβοκάτσια της Ελλάδας στα ύδατα και αιθέρες του Αιγαίου θα αντιμετωπισθεί αμέσως και θα ανταποδοθεί με αποφασιστικότητα.

    Ο Κόχεν επικαλείται επίσης δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου με τον οποίο συζήτησε το θέμα, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κηρύξει τον πόλεμο με την Ελλάδα στα καλά καθούμενα, αλλά μια οποιαδήποτε λανθασμένη ενέργεια στην Αθήνα θα οδηγήσει σε "θερμή ανταπόδοση".

    Αναφέρει εξάλλου ότι η Τουρκία αξιολογεί τις σχέσεις Ελλάδας, "Νότιας Κύπρου", όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία με Απο και τπ PKK.

    Οπως δήλωσε ο διπλωμάτης, γράφει ο Κόχεν, "ο στόχος είναι και για τους δύο" και ισχυρίζεται ότι στάση και συμπεριφορά της "ελληνικής διοίκησης", όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην επί του Κυπριακού πολιτική. Το ψευδοκράτος δεν θα ενδιαφέρεται ούτε και για συνομοσπονδιακή λύση, καταλήγει ο αρθογράφος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΧ)

    [03] Ρολάνδης - Πρωθυπουργός της Αιγύπτου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αιγύπτου με έμφαση στην αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών στις διεθνείς διασκέψεις, καθώς και εμπορικά και οικονομικά θέματα, ήταν το αντικείμενο συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη και του Πρωθυπουργού της Αιγύπτου Καμάλ Αλ Γκανζούρι.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ρολάνδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να τον ευχαριστήσει για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει η Αίγυπτος στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ρολάνδης παρακάλεσε τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό να διαβιβάσει πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χόσνι Μουμπάρακ να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα κοινών επενδύσεων υπό το φως των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζει η κάθε χώρα για τους επιχειρηματίες της άλλης.

    Παράλληλα, εξετάστηκε η δυνατότητα σύστασης κοινής επιτροπής από αρμοδίους των δύο χωρών για την παρακολούθηση της συνεργασίας μεταξύ τους στους εν λόγω τομείς.

    Εξάλλου, σήμερα ο κ. Ρολάνδης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας της Αιγύπτου Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι κατά την οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.

    Ο κ. Ρολάνδης απηύθυνε στον Αιγύπτιο Υπουργό, πρόσκληση για να επισκεφθεί την Κύπρο με στόχο την περαιτέρω προώθηση του θέματος.

    Επίσης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αρχής Επενδύσεων της Αιγύπτου Ιμπραχίμ Φόζι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] ΚΕΑ - Τουρκικές απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως "καθόλα αναληθείς δηλώσεις" και σκανδαλώδεις ενέργειες" χαρακτηρίζει το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης με γραπτή του ανακοίνωση τις απειλές της Αγκυρας προς την κατεύθυνση της Ελλάδας και της Κύπρου, τις οποίες και καταδικάζει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Ευρώπη".

    "Η ανοχή της συμπεριφοράς αυτής της Τουρκίας, η οποία αυτοαναγάγεται σε περιφερειακή υπερδύναμη τρομοκρατώντας ακόμη και την ίδια θα επιφέρει πολύ σύντομα μη αναστρέψιμα και άκρως δυσάρεστα αποτελέσματα γι' αυτήν", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Το ΚΕΑ τονίζει εξάλλου ότι "η εκτόξευση και μόνο απειλών εναντίον ενός μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το κράτος τρομοκρατίας της Τουρκίας, θέτει την ίδια υπό κατηγορία".

    Τέλος, το ΚΕΑ καλεί την Ευρώπη να διερευνήσει τις απειλές της Τουρκίας και "φέρει αυτήν στην τάξη με αυστηρό ύφος για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κουρδικό

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία με την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείρισή της προς τον Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πρωτόγνωρη διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος ανάφερε ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το Κυπριακό και το Κουρδικό μπαίνουν πλέον σε μια νέα τροχιά.

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε σε συγκέντρωση στην Αθηένου, είπε ότι "αυτή η διεθνοποίηση λειτουργεί ήδη ως μοχλός πίεσης πάνω στο τουρκικό κράτος το οποίο θα προσπαθήσει να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη με ψευδείς καταγγελίες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου".

    "Θα πρέπει εκ των προτέρων να καταγγείλουμε κάθε απόπειρα της Τουρκίας", πρόσθεσε, "να ξεφύγει από το εδώλιο του κατηγορουμένου και να παρουσιάζεται ως τιμητής και κατήγορος".

    "Διερχόμαστε περίοδο εθνικής κρίσης", είπε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας παράλληλα ότι λάθη και παραλείψεις σε συνδυασμό με τη μόνιμη τουρκική επιθετικότητα δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρο τον ελληνισμό.

    "Αυτό που χρειάζεται σ'αυτές τις κρίσιμες ώρες", συνέχισε, "είναι η σφυρηλάτηση πνεύματος εθνικής ομοψυχίας αλλά και αγωνιστικής επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου".

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι τώρα είναι η ώρα η Τουρκία να κληθεί από τη διεθνή κοινότητα να εγκαταλείψει τη βάρβαρη και αναχρονιστική συμπεριφορά της καταλήγοντας "ότι μπορούμε και πρέπει να κινητοποιηθούμε σε όλα τα επίπεδα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [06] ΚΕ ΕΔΕΚ - Απόφαση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανησυχία για τη "διαφαινόμενη εκτροπή" στο Κυπριακό και ειδικότερα για την αλλαγή βάσης των συνομιλιών αναφορικά με την ιδιότητα των συνομιλητών, καθώς και για τις πιέσεις για εμπορικές συναλλαγές με το ψευδοκράτος εξέφρασε η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ που συνήλθε χθες Τετάρτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος, η ΚΕ μελέτησε τις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού και "εξέφρασε την ανησυχία της για τη διαφαινόμενη εκτροπή, την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών αναφορικά με την ιδιότητα των συνομιλητών και τις πιέσεις για εμπορικές συναλλαγές με το παράνομο καθεστώς".

    Η ΚΕ της ΕΔΕΚ "εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αγώνα του κουρδικού λαού και για την απελευθέρωση του Οτσαλάν".

    Αποφάσισε δε τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου του Κόμματος εντός του προσεχούς Φθινοπώρου.

    Οσον αφορά την ίδρυση του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, η ΚΕ της ΕΔΕΚ διαπίστωσε ότι "είναι σημαντικό το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αποδέχονται ότι το νέο κίνημα τοποθετείται ιδεολογικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας" και ότι "έχουν καταλήξει σε ένα πλαίσιο κοινής τοποθέτησης για τη φύση και την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι η ΚΕ διαπίστωσε ότι "υιοθετήθηκε ένα αδρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας για το νέο κίνημα" και αναφέρεται ότι η ΚΕ "εξουσιοδοτεί το Πολιτικό Γραφείο και τα στελέχη που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ηγεσιών και επιτροπών να συνεχίσουν τη διαδικασία στη βάση των συμφωνηθέντων".

    Η ΚΕ της ΕΔΕΚ τονίζει, αναφορικά με το ίδιο θέμα, ότι "το ευρύ σοσιαλδημοκρατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το συντομότερο, τον τρίτο και καθοριστικό πόλο του πολυκομματικού σκηνικού στην Κύπρο", προσθέτοντας ότι "οι συνθήκες και τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά για την επιτυχία" του στόχου αυτού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [07] Κύπρος - Κοσσυφοπέδιο

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνή αποστολή για τη διατήρηση της ειρήνης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέκος Σιάμπος.

    "Ηδη έχουμε στείλει στη Γραμματεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δύο ονόματα Κυπρίων που ενδιαφέρονται για συμμετοχή και τώρα εναπόκειται στη Γραμματεία να αποφασίσει κατά πόσο θα καλέσει οποιοδήποτε πρόσωπο από την Κύπρο που θα προταθεί," είπε ο κ. Σιάμπος.

    Οπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, όταν επιτεύχθη η συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο απεφασίσθη ότι 2.000 επιτηρητές από την ΟΑΣΕ θα σταλούν στην περιοχή και κλήθηκαν όλες οι χώρες μέλη του Οργανισμού να εκδηλώσουν πρόθεση συμμετοχής, επί εθελοντικής βάσης, σε αυτήν την επιχείρηση.

    Η Κύπρος, εξήγησε, έκρινε ότι θα μπορούσε να δώσει τη δική της παρουσία σε τέτοιου είδους δύναμη αφού η κίνηση αυτή εμπράκτως δείχνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται προς τις υποχρεώσεις της ως μέλος της ΟΑΣΕ.

    "Εκδηλώσαμε την πρόθεσή μας να μετάσχουμε με μια συμβολική δύναμη, με ομάδα από πέντε άτομα, και έχουμε ήδη δηλώσει δύο ονόματα ατόμων που επέδειξαν ενδιαφέρον," είπε ο κ. Σιάμπος, σημειώνοντας ότι το ένα άτομο είναι πρώην διπλωμάτης και το άλλο πρώην στρατιωτικός.

    Η συμμετοχή μας στην πράξη δεν εξαρτάται από εμάς αλλά από τον ΟΑΣΕ, ο οποίος θα κρίνει κατά πόσο οι υπηρεσίες των Κυπρίων εμπειρογνωμόνων χρειάζονται ή όχι στην ειδική αυτή αποστολή, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Σιάμπος διευκρίνισε ότι θα σταλούν ακόμα τρία ονόματα Κυπρίων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δύναμη.

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την υποβολή των ονομάτων και εξήγησε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει ένδειξη για το χρόνο λήψης απόφασης εκ μέρους της Γραμματείας της ΟΑΣΕ αφού αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις και τις ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [08] Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της απαγωγής του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενεγράφη προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, από την συνομοσπονδιακή ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Βόρεια / Πράσινη Αριστερά (ΣΟΕΕ - ΒΠΑ) που ταυτόχρονα υπέβαλε προσχέδιο ψηφίσματος για το θέμα.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μετά τη διεξοδική συζήτηση όλες οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο με εξαίρεση τους Χριστιανοδημοκράτες υιοθέτησαν ομόφωνα σχετικό ψηφίσμα.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ομάδας Αλόνσο Πουέρτα είχε ζητήσει με παρέμβασή του στο Ευρωκοινοβούλιο, τον περασμένο Δεκέμβριο, την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το Προσχέδιο Ψηφίσματος που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο η ΣΟΕΕΑ - ΒΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις Συμβάσεις αναφορικά με τις συνθήκες σύλληψης και ιδιαίτερα με το δικαίωμα του Οτσαλάν να επικοινωνήσει με το δικηγόρο και την οικογένειά του, όπως απαιτείται και από τις δύο διεθνείς συνθήκες τις οποίες υπέγραψε η Τουρκία".

    Επίσης, "καλεί τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν δίκαιη δίκη του Οτσαλάν σε ανοικτό πολιτικό δικαστήριο και να εγγυηθούν πρόσβαση σε ελεύθερη και ανεξάρτητη υπεράσπιση με τη βοήθεια δικηγόρων και συνηγόρων από την Τουρκία και αλλού".

    Εξάλλου, "θεωρεί ότι η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της έχουν ευθύνη για τη σύλληψη του Οτσαλάν, καθόσον παραβίασαν ευρωπαϊκες αρχές ασύλου, αρνούμενες για περισσότερο από δύο μήνες, να παράσχουν πολιτικό ασυλο σ'ένα πολιτικό ηγέτη και ουσιαστικά τον παρέδωσαν στην Τουρκία".

    Τέλος, "καλεί την ΕΕ να ασκήσει όλες τις απαιτούμενες προσπάθειες για να διευκρινίσει τις συνθήκες σύλληψης του Οτσαλάν, να εξακριβώσει το ρόλο και τη συμπεριφδορά των κυβερνήσεων και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών της ΕΕ, τρίτων χωρών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και να αποδώσουν πολιτικς ευθύνες εκεί που χρειάζεται".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] ΚΕΒΕ - Ανακοίνωση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να προβάλει, μέσω σεμιναρίων, την Κύπρο ως Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το νησί στον τομέα αυτό, πολυμελής εμπορική αποστολή του ΚΕΒΕ θα βρίσκεται στη Βιένη και Πράγα από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, η αποστολή αυτή, η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είναι μέρος μιας πολύ δυναμικής προσπάθειας που καταβάλλει το επιμελητήριο για να καταστήσει την Κύπρο ως Κέντρο Διεθνών Επιχειρήσεων.

    Συγκεκριμένα, η αποστολή, στην οποία λαμβάνουν μέρος επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Κύπρου, θα διοργανώσει σεμινάρια στη Βιέννη και Πράγα ενώ θα πραγματοποιηθούν και Επιχειρηματικές συναντήσεις.

    Παρόμοια σεμινάρια προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες στη Λιθουανία, Εστονία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Ιαπωνία, Κίνα, Λίβανο, Βρεττανία, Σουηδία και Γερμανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [10] Υπουργός Παιδείας - Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου - Θεσσαλονίκη

    Λευκωσία,Κύπρος,25/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η Θεσσαλονίκη τροφοδοτεί σήμερα πνευματικά και πολιτιστικά την Κύπρο με το Πανεπιστήμιό της, στο οποίο φοίτησαν και φοιτούν χιλιάδες νέοι μας", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης στο χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, "η ιστορική και πολιτιστική γεφύρωση της Θεσσαλονίκης, του ελληνικού κόσμου του βορρά με την Κύπρο, τον ελληνικό κόσμο του νότου, επιβεβαιώνεται σήμερα ακόμα μια φορά, με τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη".

    Είπε ακόμη ότι "η ίδρυση του Κέντρου αυτού παίρνει ιδιαίτερη εθνική και πολιτιστική σημασία γιατί θα λειτουργεί μέσα στις παραμέτρους της σύμπραξης του μητροπολιτικού ελληνισμού στον αγώνα του ελληνισμού της Κύπρου ενάντια στις απειλητικές βλέψεις του Τούρκου εισβολέα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 February 1999 - 18:58:37 UTC