Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιμελητήρια νέων
  • [02] Κληρίδης - S300 - Ελληνική κυβέρνηση
  • [03] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Ακάμας - ΥΠΕΞ - Διαβουλεύσεις
  • [06] Γενικός Εισαγγελέας - Διαβατήριο - Οτσαλάν
  • [07] Κυπριανού - Οτσαλάν
  • [08] Επιτροπή Αμυνας - Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης 1999
  • [09] Κυπριανού - Επιστροφή από Λονδίνο
  • [10] Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Βελιγράδι
  • [11] ΣΕΚ - Ανακοίνωση
  • [12] Λόρδος Ράσελ - Συμβούλιο Ευρώπης - Οτσαλάν

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιμελητήρια νέων

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν απελπιζόμαστε. Εχουμε επιβιώσει πολλών κατακτητών που πέρασαν από εδώ πηγαίνοντας από τη δύση στην ανατολή και από την ανατολή στη δύση. Ολοι έφυγαν αλλα εμείς είμαστε ακόμα εδώ και σκοπεύουμε να μείνουμε εδώ και να λύσουμε το πρόβλημά μας".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας προς τους συνέδρους του Ετήσιου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιμελητηρίων Νέων που πραγματοποιείται στη Λευκωσία και το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του μεθαύριο.

    Αφού καλωσόρισε τους συνέδρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου τους και καλή διαμονή στην Κύπρο.

    Παρόλο που η Κύπρος έχει μια μεγάλη ιστορία δεν έχει πολύ μεγάλη ιστορία και ως ανεξάρτητο κράτος, παρατήρησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η περίοδος από το 1960 που η Κύπρο απέκτησε την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα "δεν υπήρξε ομαλή".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλιου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και παρά την υποστήριξη διεθνών φόρα όπως η Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας, η Διάσκεψη των Αδεσμεύτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης όλα αυτά έχουν αγνοηθεί από την Τουρκία με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα ξένος κατοχικός στρατός στην Κύπρο.

    Πριν τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων, Κορεάτη Yong Suk Choi.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κληρίδης - S300 - Ελληνική κυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την απόφαση αγοράς των ρωσικών πυραύλων S300.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Προεκτάσεις" είπε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης "μπορεί να μην ήταν ενήμερος", προσθέτοντας ότι "αυτό είναι θέμα δικό τους".

    Είπε ωστόσο ότι "το Υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας, με τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμυνας ήταν πλήρως ενήμερο. Το Επιτελείο του Στρατού έστειλε εμπειρογνώμονες στη Ρωσία, μελέτησαν τους πυραύλους και σύστησαν στην Κύπρο αυτούς να πάρει".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης απεκάλυψε ακόμα ότι η Κύπρος διαπραγματευόταν με τη Ρωσία την αγορά άλλων πυραύλων, και πρόσθεσε ότι η αγορά έγινε "μετά την ελληνική συμβουλή. Η Ρωσία δεν μας πουλούσε αυτούς τους πυραύλους", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι "για να μας τους πουλήσει έγινε ανάγκη να στείλω εγώ επιστολή και να πάρω την απάντηση ότι για την Κύπρο τους διαθέτουμε (S300)".

    "Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν για έναν άλλο πυραυλικό σύστημα μικρότερου βεληνεκούς", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επανέλαβε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός μπορεί να μην είχε ενημερωθεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ επεσήμανε πως "το ότι η ελληνική κυβέρνηση το ήξερε, το ήξερε".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [03] (K) Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πανευρωπαϊκή εκστρατεία με θέμα "Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτα και πάνω από όλα" στην οποία εντάσσεται και η υπόθεση του κουρδικού αγώνα και της απαγωγής του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ξεκινά το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Ανακοινώνοντας σήμερα την εκστρατεία, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποστολές από το ερχόμενο δεκαήμερο σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο, Γερμανία και Αθήνα με στόχο να εκθέσουν το Κυπριακό σε όλα τα κόμματα των πρασίνων που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού στην ΕΕ και να τα καλέσουν να τοποθετηθούν "με βαση τις διακηρύξεις τους περί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η αποστολή στις Βρυξέλλες (25 - 26 Φεβρουαρίου) στοχεύει σε συναντήσεις με Ευρωβουλευτές Πρασίνων και ελληνικών κομμάτων.

    Στην αποστολή στο Παρίσι (25 - 28 Φεβρουαρίου) αντιπροσωπεία του Κινήματος θα συμμετάσχει στο Δεύτερο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρασίνων Κομμάτων και θα έχει επαφές με τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πολιτικές πράσινες προσωπικότητες (Υπουργούς, βουλευτές, Ευρωβουλευτές). Θα επιδιωχθεί επίσης η προώθηση ψηφισμάτων για το Κυπριακό, το Κουρδικό και τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Κατά την αποστολή στην Αθήνα (25/28 Φεβρουαρίου) η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με αρχηγούς ή εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων και του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα προτείνει και κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να κινηθεί το πρόγραμμα αυτό της πανελλήνιας κίνησης προς τον ευρωπαϊκό χώρο.

    Στο Λονδίνο, (1 - 3 Μαρτίου) θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και τη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στην Κύπρο, σε συνεργασία με την Κυπριακή Αδελφότητα.

    Το πρόγραμμα ευρωπαϊκής παρέμβασης περιλαμβάνει επίσης αποστολή στη Γερμανία (24 - 27 Μαρτίου) όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των γερμανικών κομμάτων και το Γερμανό ΥΠΕΞ, Γιόσκαρ Φίσερ, καθώς και συμμετοχή στο Συνέδριο του Ελληνο - Γερμανικού Συλλόγου για το Κυπριακό.

    Εξάλλου στις 15 - 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο συνεδρίαση του Μεσογειακού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κομμάτων των Πρασίνων με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ προς την Ανατολική Μεσόγειο.

    Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και το χθεσινό μήνυμα προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό με το οποίο οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές ζητούν πανεθνική επιστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων του ελληνικού έθνους στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του Κουρδικού.

    Ο κ. Περδίκης κάλεσε όλα τα κόμματα και οργανώσεις να "συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή" σε μια προσπάθεια κατάργησης των "κομματικών στεγανών".

    Εξάλλου όπως επεσήμανε το μέλος του Κινήματος, Αντωνία Θεοδοσίου, ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει το Συνέδριο στο Παρίσι. Για την Κύπρο έχει ήδη κατατεθεί ψήφισμα και έχει μπεί στην επίσημη ατζέντα του συνεδρίου, σημείωσε η κ. Θεοδοσίου.

    Το Κίνημα, πρόσθεσε, θα καταθέσει στο συνέδριο και ψήφισμα για το Κουρδικό, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, για τα τοξικά απόβλητα που απορρίπτει το Ισραήλ και τα στρατιωτικά γυμνάσια των Αγγλων στην Κύπρο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών γιορτάζει σήμερα τα τρίτα του γενέθλια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ) Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  114.88 (-1.01)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,892,042
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,484,366  142.04 (-1.20)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   261,804   72.78 (-1.64)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   204,041   76.82 (-2.26)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   404,717   96.02 ( 1.60)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    75,867   78.77 (-1.67)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   200,471   54.33 (-1.59)
            Αλλες Εταιρείες            £   280,093   87.57 ( 0.64)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ακάμας - ΥΠΕΞ - Διαβουλεύσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Βρετανικών Βάσεων στον Ακάμα, που ήταν προγραμματισμένες για τις 21 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, ύστερα από διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στις διαβουλεύσεις πήραν μέρος εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας και των Βρετανικών Βάσεων.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκε η πιθανή χρήση, για σκοπούς ασκήσεων, του πεδίου βολής στην περιοχή Καλού Χωριού αντί του Ακάμα.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, υπό το φως των ανωτέρω συμφωνήθηκε όπως μη πραγματοποιηθούν οι προγραμματισθείσες για το Φεβρουάριο ασκήσεις στον Ακάμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Διαβατήριο - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αποτέλεσμα πλαστογραφίας είναι το κυπριακό διαβατήριο που κατ'ισχυρισμό των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας βρέθηκε στην κατοχή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ανακοινώνοντας το αποτέλεσμα αστυνομικής έρευνας.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι η αστυνομική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού λήφθηκε μαρτυρία ότι στις 10 Ιουλίου 1995 οι κυπριακές αρχές εξέδωσαν διαβατήριο μετά από αίτημα του Λάζαρου Μάυρου με τη φωτογραφία του τελευταίου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Μαύρος άσκησε το δικαίωμά του να μην απαντήσει σε ερωτήσεις του ανακριτή, ενώ το εν λόγω διαβατήριο δεν ανακαλύφθηκε μετά από σχετικές έρευνες, ούτε και υπήρξε καταγγελία για απώλεια ή κλοπή του.

    Οπως είπε δεν υπάρχει μαρτυρία που να συνδέει οποιοδήποτε άτομο εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "το συμπέρασμα που υποστηρίζεται από μαρτυρία αρμοδίας λειτουργού στο Τμήμα Μετανάστευσης Κλάδος Εκδόσεως Διαβατηρίων, και πρέπει να θεωρείται βέβαιο, είναι ότι στις 10 Ιουλίου 1995, η αρμοδία αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε νόμιμα, ανταποκρινόμενη σε σχετική αίτηση του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, το διαβατήριο με αριθμό συν 015918".

    Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι "ουδεμία αμιβολία υπάρχει ότι το διαβατήριο εκδόθηκε κανονικά και νόμιμα με τη φωτογραφία του ίδιου του κ. Μάυρου στην προορισμένη για φωτογραφία θέση στο διαβατήριο".

    Τόνισε επίσης ότι "ουδεμία, ταυτόχρονα, αμφιβολία μπορεί να υπάρξει ότι το διαβατήριο ήταν κανονικό διαβατήριο και όχι διπλωματικό όπως υπήρξε ισχυρισμός".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "μεσα στο πλαίσιο των ερευνών που έγινε, λήφθηκε κατάθεση από τον ίδιο τον κ. Μαύρο ο οποίος αποφάσισε να ασκήσει και άσκησε το δυνάμει της κυπριακής νομοθεσίας δικαίωμα του να μην απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις του ανακριτή".

    Οπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, "εκτεταμένη έρευνα που έγινε, δεν οδήγησε σε ανακάλυψη του διαβατηρίου αυτού, ούτε και υπήρξε καταγγελία περί απωλείας ή κλοπής του".

    Σημείωσε ότι "ενόψει των ανωτέρω είναι φανερό ότι το διαβατήριο που κατ'ισχυρισμόν βρέθηκε στην κατοχή του Οτσαλάν με τη φωτογραφία του Λάζαρου Μάυρου είναι αποτέλεσμα πλαστογραφίας".

    Οπως είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, "η ανάκριση εντός του ελευθέρου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξαντληθεί", προσθέτοντας ωστόσο ότι "η όλη ανάκριση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συμπληρωθείσα".

    "Προς συμπλήρωσή της απαιτούνται περαιτέρω έρευνες στο εξωτερικό και οπωσδήποτε επιστημονική εξέταση του διαβατηρίου που βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών αρχών, κατ'ισχυρισμόν, από εμπειρογνώμονες της Κυπριακής Αστυνομίας", είπε.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι "δεν υπάρχει μαρτυρία που να συνδέει κατά τρόπο αποδεκτό, σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όποιοδήποτε άτομο εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος".

    "Το όλο θέμα του τί πράγματι συνέβη παραμένει ασφαλώς ανοικτό ενόψει των όσων πιο πάνω σχετικά με έρευνες στο εξωτερικό έχουν αναφερθεί", είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε ότι "ευθύς ως μετεδόθησαν πληροφορίες σχετικά με τον ισχυρισμό ότι στην κατοχή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι Μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας βρήκαν Κυπριακό διαβατήριο με το όνομα Λάζαρος Μάυρος που έφερε φωτογραφία του Οτσαλάν, διατάχθη αρμοδίως διεξαγωγή αστυνομικής έρευνας προς διακρίβωση της αλήθειας"

    "Η Αστυνομία, ορθά ενεργούσα θεώρησε το θέμα ύψιστης προτεραιότητας και επελήφθη αμέσως σχετικών ερευνών".

    Σημείωσε ότι "ο,τιδήποτε μπορούσε να γίνει εντός του ελέυθερου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας εξ απόψεως ανακριτικής έχει γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] (K) Κυπριανού - Οτσαλάν

    Λάρνακα,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού θα παραχωρούσε το διαβατήριό του στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τόνισε ότι εάν κάποιος στην Κύπρο βοήθησε τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τότε "καλά έκανε".

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν είναι ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις σήμερα, αλλά σημείωσε ότι αποτελεί "δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία πραγματικά δημιουργεί κάποια ερωτήματα".

    "Οπως και να το κάνουμε", είπε, "εάν υπάρχει θέμα κακού χειρισμού από μέρους ελληνικών παραγόντων, είναι φοβερό το να σκεφθεί κανείς ότι άθελά τους έστω κάποιοι συνέβαλαν στη σύλληψη του αρχηγού ενός απελευθερωτικού κινήματος, τον οποίο κυνηγούσαν οι Τούρκοι σε ολόκληρη την Ευρώπη".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο παρακολούθησε από την τηλεόραση τις σκηνές μετά την απαγωγή του Οτσαλάν, λέγοντας ότι "ήταν κάτι το φρικτό, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο".

    Είπε, επίσης, ότι "η Τουρκία δεν φοβάται. Εχει ισχυρές πλάτες και είναι φοβερή η στενοχώρια όλων των Ελλήνων στο Λονδίνο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι την ευθύνη για τη σύλληψη του Οτσαλάν την έχει "συλλογικά η Ευρώπη", προσθέτοντας ότι είναι "ντροπή για την Ευρώπη", διότι "θα έπρεπε να προλάβει και να αναλάβει τις ευθύνες της την ώρα που έπρεπε".

    Εξέφρασε, επίσης, σε "αγανάκτηση για τα όσα συνέβησαν ενώπιον μιας απαθούς ανθρωπότητας".

    Σε ερώτηση σχετικά με το διαβατήριο που βρέθηκε στην κατοχή του Οτσαλάν, που φέρει τη φωτογραφία του Κούρδου ηγέτη και τα στοιχεία του δημοσιογράφου Λάζαρου Μαύρου, ο κ. Κυπριακού είπε ότι δεν γνωρίζει ποιά είναι η πραγματικότητα.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "εάν κάποιοι στην Κύπρο θέλησαν να βοηθήσουν έναν ηγέτη, κατ' εμάς αγωνιστή, ο οποίος δεν έβρισκε σπίτι να τον δεχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, τότε θα έπρεπε να πούμε καλά έκανε".

    Σε ερώτηση εάν ο ίδιος θα έδιδε το διαβατήριό του στον Οτσαλάν, ο κ. Κυπριανού είπε: "Εάν δεν μπορούσε να βρεθεί άλλος τρόπος να διευκολυνθεί ένας άνθρωπος ο οποίος ηγείται ενός λαού 40 εκατομμυρίων, που θέλει την ελευθερία και τα δικαιώματά του, και για να σωθεί χρειάζεται ένα διαβατήριο από τον Σπύρο Κυπριανού, θα του το έδινα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Επιτροπή Αμυνας - Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης 1999

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής συνέχισε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών την εξέταση του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης για το 1999.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Καράς, η Επιτροπή θα ολοκληρώσει την εξέταση του προϋπολογισμού πολύ σύντομα και θα παραπεμφθεί προς έγκριση από την Ολομέλεια.

    Ο κ. Καράς ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχουν τώρα προτάσεις για περικοπές οποιωνδήποτε κονδυλίων στον προϋπολογισμό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν ούτε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης. Θα ακολουθηθεί, όπως είπε, το πρόγραμμα όπως αυτό κατατέθηκε από την κυβέρνηση.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής απέφυγε όμως και σήμερα να σχολιάσει πληροφορίες για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αναβαθμίζει και να εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις.

    Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε τις προηγούμενες μέρες στη ρωσική πρωτεύουσα ο Υπουργός Γιαννάκης Χρυσοστομής και οι επιτελείς του ΓΕΕΦ για την εξασφάλιση του πυραυλικού συστήματος BUK M1, ο κ. Καράς είπε μεταξύ άλλων: "Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι η αποστολή με επικεφαλής τον Υπουργό Αμυνας στη Ρωσία έχει πετύχει απόλυτα τους στόχους της".

    Σε άλλη επισήμανση ότι μένει ένα κενό στην αντιαεροπορική άμυνα της Κύπρου μετά τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλυφθούν τα όποια κενά δημιουργούνται από τη μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΧ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κυπριανού - Επιστροφή από Λονδίνο

    Λάρνακα,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού υπέδειξε σε Βρετανούς Βουλευτές ότι η λύση ομοσπονδίας δεν ήταν η αρχή της λύσης, αλλά ο συμβιβασμός που έγινε από ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχε επαφές με οργανώσεις της παροικίας, την αρχηγό της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Πολίν Γκριν, καθώς και συνομιλίες με μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και των Λόρδων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο συμβιβασμός για λύση ομοσπονδίας έγινε "για να εξασφαλίσουμε το ταχύτερο δυνατόν λύση του Κυπριακού, επί τη βάσει ρητών υποσχέσεων του τότε Αμερικανού Προέδρου".

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι συμφωνίες του 1960 "αποτελούν νόμο που ενεκρίθη από τη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων", επισημαίνοντας ότι "δεν έχει αναιρεθεί, δεν έχει γίνει τροπολογία οποιασδήποτε μορφής, δεν έχει ακυρωθεί και όταν έρχεται η βρετανική Κυβέρνηση και αναφέρεται σ' αυτές τις συμφωνίες επιλεκτικά, είναι μια θέση την οποία πρέπει να μελετήσει το βρετανικό Κοινοβούλιο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι μια μεγάλη μερίδα των Βρετανών βουλευτών είναι "αποφασισμένοι να πιέσουν την Κυβέρνηση να ακολουθήσει πολιτική αρχών και όχι πολιτική συμφερόντων, επειδή έτσι θέλουν κάποιες άλλες χώρες, και πιο συγκεκριμένα οι ΗΠΑ".

    Είπε, επίσης, ότι υπάρχει κι ένας νέος προβληματισμός μεταξύ των Βρετανών βουλευτών, δηλαδή "κατά πόσο, μέσα σ' αυτήν την εποχή των συμφερόντων, τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα ταυτίζονται στην Κύπρο".

    "Εάν ταυτίζονται", είπε, "πρέπει να μας δοθούν κάποιες εξηγήσεις, εάν δεν ταυτίζονται και πάλι πρέπει να μας δοθούν κάποιες εξηγήσεις".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι γενικά η συζήτηση ήταν "πολύ εποικοδομητική, πολύ χρήσιμη".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με την κ. Γκριν, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας εισηγήθηκε ότι "είναι απαραίτητο να μην σκέφτεται κανείς πλέον, ούτε στην Ευρώπη ούτε οπουδήποτε αλλού ότι είναι δυνατόν η Κύπρος, η κυπριακή Κυβέρνηση, η κυπριακή Βουλή, ο κυπριακός λαός να δεχθούν να οδηγηθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με αντάλλαγμα τη συνομοσπονδία".

    "Πρέπει να τελειώνει η ιστορία της συνομοσπονδίας", τόνισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται ορισμένοι να χρησιμοποιούν τη λέξη ομοσπονδία αλλά να προωθούν περιεχόμενο συνομοσπονδίας.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση, εκτός εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ότι "πρέπει να πιεστεί η ηγεσία του τουρκικού στρατού", προσθέτοντας ότι αυτοί που λένε ότι πρέπει να περιμένουμε τις τουρκικές εκλογές "είναι εκτός πραγματικότητας".

    "Ουδεμία τουρκική πολιτική κυβέρνηση θα πάρει οποιαδήποτε νέα απόφαση για την Κύπρο. Μόνο η ηγεσία του στρατού μπορεί, αν το θέλει, ή αν δεν το θέλει - που είμαι βέβαιος ότι δεν το θέλει - τότε μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πιέσουν την ηγεσία του τουρκικού στρατού να μεταβάλει τη στάση του", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Είπε, επίσης, ότι θα ήταν καλύτερα για όλους εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση ασκούσε "την επιρροή της προς τη σωστή κατεύθυνση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Βελιγράδι

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόποταν Μιλόσεβιτς είχε σήμερα εξαμελής κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα, κατά την οποία επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών και λαών.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τους Τάσσο Παπαδόπουλο, Μάρκο Κυπριανού Δημήτρη Ηλιάδη, Ανδρέα Μούσκο και Τάκη Χατζηγεωργίου, εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα που διεξάγει η Γιουγκοσλαβία για να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσεβιτς ενημέρωσε τους Κύπριους βουλευτές για τις συνομιλίες που διεξάγονται στο Ραμπουϊγέ της Γαλλίας τονίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα του γιουγκοσλαβικού λαού να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του χωρίς να υπολογίζει τις απειλές και την πίεση που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρόεδρο της Βουλής της Δημοκρατίας της Σερβίας Ντράγκαν Τόμιτς με τον οποίο συζήτησε σε βάθος τη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Κατά τη συνάντηση τα μέλη της αντιπροσωπείας ανάφεραν ότι η επίσκεψή τους στέλλει το μήνυμα ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είναι μόνη στον αγώνα που διεξάγει.

    Παράλληλα εξέφρασαν την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στο Ραμπουϊγέ θα καρποφορήσουν και ότι η λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και να διαφυλάττει την εδαφική ακεραιότητα της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    Τέλος οι Κύπριοι βουλευτές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Δημοκρατιών της Ομοσπονδιακής Βουλής Στρα Μποζόβιτς και με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Μπορισλάβ Βούκοβιτς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [11] (K) ΣΕΚ - Ανακοίνωση

    Λευκωσία,Κύπρος,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της προς τον αγώνα του κουρδικού λαού εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία να διεξαγάγει δίκαιη δίκη με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η ΣΕΚ καλεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως σημειώνει, να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να προστατευθεί η σωματική και πνευματική ακεραιότητα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Τυχόν ολιγωρία ή απροθυμία της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, προσθέτει, να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για ανθρώπινη μεταχείριση του κ. Οτσαλάν θα αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία.

    Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια να εκτίθεται σε μεγάλους κινδύνους καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΣΕΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Λόρδος Ράσελ - Συμβούλιο Ευρώπης - Οτσαλάν

    Στρασβούργο,Γαλλία,19/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδος Ράσελ Τζόνστον, ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει με τις τουρκικές αρχές, τις συνθήκες της κράτησης αλλά και της δίκης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ ο Λόρδος Ράσελ εκφράζει την ελπίδα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Τουρκικού Κοινοβουλίου, τον Πρωθυπουργό και εκπροσώπους της κυβέρνησης της χώρας.

    Προσθέτει επίσης ότι η επίσκεψη αυτή δεν παρεμποδίζει το δικαίωμα της Τουρκίας να δικάσει άτομα που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατικές ενέργειες.

    "Η θέση μας για τη χρήση βίας, για επίτευξη πολιτικών στόχων και οι επαναλαμβανόμενες επικρίσεις για τις ενέργειες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, είναι γνωστές" είπε.

    "Στις συναντήσεις που θα έχω με τις τουρκικές αρχές, σκοπεύω να ζητήσω διαβεβαιώσεις ότι η κράτηση και η δίκη του κ. Οτσαλάν θα συμφωνούν με τις διεθνείς υποχρεώσεις του τουρκικού κράτους, και ειδικά με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη των Ανθρωπίνω Δικαιωμάτων" τόνισε ο Λόρδος Ράσελ.

    "Η παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη θα είναι προς το συμφέρον όλων, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών αρχών, καθώς θα απομακρύνει τον κίνδυνο για αβάσιμες κατηγορίες αναφορικά με το σεβασμό των διεθνών και συνταγματικών δικαιωμάτων του Οτσαλάν" είπε.

    Ο Λόρδος Ράσελ σημειώνει είσης ότι θα συζητήσει το θέμα της θανατικής ποινής, η κάταργηση της οποίας είναι από τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες που έχουν πρόσφατα συνδεθεί με τον Οργανισμό, δεσμεύτηκαν να την καταργήσουν.

    Τόνισε εξάλλου ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται διαφορετικά κριτήρια για χώρες οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια, όπως η Τουρκία.

    "Σκοπεύω να ζητήσω την επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τροποποίηση των τουρκικών νόμων, που αφορούν τη θανατική ποινή, και την άμεση υιοθέτηση επίσημου μορατόριουμ όσον αφορά τις εκτελέσεις όλων των θανατικών ποινών, που έχουν διαταχθεί ή θα διαταχθούν στο μέλλον από τα τουρκικά δικαστήρια" κατέληξε ο Λόρδος Ράσελ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 February 1999 - 19:46:10 UTC