Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕΚ - Κούρδοι
  • [02] Βασιλείου - ΕΔΗ- Διάσκεψη
  • [03] Χρυσοστομής - Μόσχα - S300
  • [04] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Οτσαλάν
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Κασουλίδης - Κυπριακές Οργανώσεις
  • [07] Ισραηλινή Πρεσβεία - Οτσαλάν
  • [08] ΔΗΚΟ - Οτσαλάν
  • [09] Κυπριακό Επιτροπή Αλληλεγγύης - Οτσαλάν
  • [10] ΔΗΣΥ - Οτσαλάν
  • [11] ΠΑΚ - Οτσαλάν
  • [12] Χρίστου - Αριστερά Κόμματα
  • [13] ΕΕ - Οτσαλάν - Ελλάδα - Τουρκία
  • [14] Λυσσαρίδης - Σοσιαλδημοκρατική κίνηση
  • [15] Κούρδοι - Λευκωσία - Διαμαρτυρία
  • [16] Κούρδοι - Λευκωσία - Διαμαρτυρία (2)
  • [17] Κούρδοι - Λευκωσία - Διαμαρτυρία (3)

  • [01] ΕΔΕΚ - Κούρδοι

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, σε μήνυμα του προς τον κουρδικό λαό, καλεί τους Κούρδους ν' αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους Ελληνες ομήρους και ν' εκκενώσουν τις πρεσβείες της Ελλάδας, διότι όπως αναφέρει, "είναι γνωστό πόσο ο ελληνικός λαός συμπαρίσταται στον αγώνα του κουρδικού λαού".

    Εξάλλου η ΕΔΕΚ τονίζει ότι το κόμμα "στάθηκε και στέκει αλληλέγγυο στον αγώνα του κουρδικού λαού".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [02] Βασιλείου - ΕΔΗ- Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αναμένει συνταρακτικές αλλαγές στη στάση της χώρας στο Κυπριακό, μετά τις εκλογές του Απριλίου.

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Βασιλείου τόνισε, αναφορικά με την ενταξιακή πορεία, ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερεί και επιδοκίμασε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για πολιτικό διάλογο, αφού, όπως είπε, μόνο με συναίνεση η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε πως "είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου έξαρσης της τουρκικής αδιαλλαξίας στην οποία, όμως, δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση και ούτε πρέπει να απαντήσουμε με τα ίδια μέσα".

    Ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι η απόφαση για τους πυραύλους ήταν "μια δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση" και αποδοκίμασε την πυραυλολογία που, όπως είπε, συνεχίζεται καθημερινά, σημείνοντας πως "πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτή τη συζήτηση και να κοιτάξουμε μπροστά" και να προβάλλεται διαρκώς το ότι το στάτους κβο και η τουρκική κατοχή δεν μπορούν να συνεχιστούν.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Βασιλείου είπε πως ύστερα από αυτές δεν αναμένει "επαναστατικές αλλαγές", αλλά τόνισε πως για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση στην Τουρκία.

    Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα καλεί για διάλογο, προσθέτοντας ότι πρέπει "εμείς, με την πολιτική την οποία ακολουθούμε, να συμβάλουμε με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση".

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία, είπε ότι "είναι ευχής έργων το γεγονός ότι ουσιαστικά το σύνολο του πληθυσμού μας συμφωνεί" με τη διαδικασία ένταξης, επισημαίνοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε συναινετικές λύσεις των προβλημάτων της εναρμόνισης, αφού, όπως εξήγησε, "δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε".

    Οσον αφορά τις προσπάθειες για ίδρυση σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού σχήματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "η συνένωση των δυνάμεων χρειάζεται και είναι προς όφελος του τόπου", ενώ επεσήμανε την ανάγκη για ξεκάθαρες θέσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων, ιδίως στο Κυπριακό, στο οποίο, όπως είπε, το κόμμα του υποστηρίζει "την ομοσπονδία χωρίς ενδοιασμούς και την ειρηνική λύση του Κυπριακού, μέσα από διάλογο".

    Μιλώντας για την οικονομία, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και "να δοθεί νέα πνοή στην οικονομία".

    Ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τα κόμματα σε διάλογο, αφού, όπως ανέφερε, "χρειάζεται συνεννόηση και κατανόηση" για να πετύχει η Κύπρος στους στόχους της. "Με αντιπαράθεση θα αποτύχουμε, με συναίνεση και συνεργασία θα πετύχουμε", τόνισε.

    Κυπριακό

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν μπορούσε να ανταλλαγεί η μη έλευση των πυραύλων S300 με θετικές κινήσεις από την Τουρκία, αφού, όπως είπε, η Τουρκία επιθυμούσε την έλευσή τους για να δημιουργηθεί ένταση, τονίζοντας ότι "η δική μας απόφαση δεν ήταν αποτέλεσμα παζαριού".

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι "αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να εξασκήσει την πίεσή της προς την ανάλογη κατεύθυνση".

    "Η Κύπρος δεν μπορεί να προσβλέπει σε στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να επιμένει στην ειρηνική διαπραγμάτευση, στον πολιτικό διάλογο, όπου εμείς έχουμε το απάνω χέρι και η Τουρκία βρίσκεται σε αδύνατη θέση", επεσήμανε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει κάνει λάθη στο εθνικό θέμα, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι "σίγουρα έγιναν λάθη" και ανέφερε ότι επί δικής του προεδρίας, "η Τουρκία βρισκόταν στη γωνιά".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η γραμμή του Προέδρου της Δημοκρατίας "από το Τραόυτμπεκ και μετά, γύρω από το εθνικό, ήταν γραμμή με την οποία εμείς συμφωνούσαμε", σημειώνοντας ότι η "γραμμή της πρόταξης" "ήταν και είναι τραγικά λανθασμένη".

    Υφυπουργοί - Αναπληρωτές υπουργοί

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου επανέλαβε ότι επιβάλλεται η δημιουργία θέσεων υφυπουργών ή αναπληρωτών υπουργών, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θέλει να διαπραγματεύεται σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε δημοσιοϋπαλληλικό, επισημαίνοντας ότι η "Κύπρος πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε εκατοντάδες συναντήσεις διεθνώς", στις οποίες απατείται παρουσία σε πολιτικό επίπεδο.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αν δεν αντιμετωπιστί το θέμα αυτό, τη ζημιά θα πληρώσει η Κύπρος σαν σύνολο.

    Ανασχηματισμός

    Σε ερώτηση κατά πόσο σε περίπτωση ανασχηματισμού οι ΕΔΗ θα ζητήσουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας, ωστόσο, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής.

    Ανέφερε δε ότι το κόμμα του διαθέτει "στελέχη και ανθρώπους που θα μπορούσαν προσφέρουν μέσα στα πλαίσια μιας προσπάθειας συνεργασίας και ευρύτητας", προσθέτοντας όμως ότι οι ΕΔΗ δεν θέτουν όρους.

    Δημοσκόπηση - ΕΔΗ

    Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης της ΑΜΕΡ, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ αρνήθηκε να τα πράξει, ανέφερε, ωστόσο, ότι "υπάρχει ένα κλίμα απογοήτευσης" εξαιτίας του θέματος των S300 και του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα στάδιο όπου πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες δεν εμφανίζονται και "τόσο καλές", αφού "πολύς κόσμος", όπως είπε, "επιθυμεί να μένουν τα πράγματα ως έχουν".

    Πρέπει να κριθούν "τα έργα και η θέση του κάθε κόμματος και όχι το τυχόν ποσοστό δημοτικότητάς" του, ανέφερε, προσθέτοντας οι ΕΔΗ καθορίζουν τις θέσεις τους ανάλογα με το συμφέρον του τόπου.

    Σοσιαλδημοκρατία

    Σε ερώτηση για την ιδεολογία του νέου πολιτικού σχήματος, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "εμείς υποστηρίζουμε την ιδέα που εκφράζεται μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα".

    Σε ερώτηση δε για τη στάση του κόμματός του σε περίπτωση που θα ιδρυθεί του πολιτικό σχήμα και αποφασίσει να λειτουργήσει ως αντιπολίτευση, είπε ότι αυτό θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια περίοδο όπου δεν πρέπει να αφεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιλύσει τα διάφορα προβλήματα μόνος του, γιατί, όπως είπε, το κόστος θα το πληρώσει ολόκληρος ο λαός.

    "Εχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε και να συνεργαστούμε και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε τα συμφέροντα του τόπου", τόνισε.

    Οτσαλάν - Ελλάδα

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βασιλείου χαρακτήρισε ως σωστή τη θέση της Ελλάδας και ειδικότερα του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Θεόδωρου Πάγκαλου, στο θέμα του Κούρδου ηγέτη.

    Οικονομία - Απεργίες

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η ΕΕ δεν επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις, αλλά φιλελευθεροποιήσεις, ενώ όσον αφορά τις απεργίες που παρατηρούνται στην Κύπρο αυτή την περίοδο, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος με αντιπαράθεση, αλλά μόνο με συναίνεση.

    Ειδικά για το λιμάνι Λάρνακας, επεσήμανε ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως εμπορικό, αλλά τάχθηκε υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων στους λιμενεργάτες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Χρυσοστομής - Μόσχα - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, αναμένεται να υπογραφούν στη Μόσχα τα έγγραφα για την εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, ο οποίος έφτασε χθες το απόγευμα στη ρωσική πρωτεύουσα, επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπείας για τελική διευθέτηση της εκτέλεσης του Συμβολαίου που υπεγράφη στις 4.1.1997, θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας και την εταιρεία πώλησης όπλων "Ρασβαρουζένιε".

    Τον Υπουργό Αμυνας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Μόσχας εκπρόσωποι του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας, της εταιρείας "Ρασβαρουζένιε" και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Ρωσική Ομοσπονδία, Πλάτων Κυριακίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [04] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει "οργή και αγανάκτηση" για τις συλλογικές ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που οδήγησαν στην απαγωγή του ηγέτη του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

    Αυτό τονίζεται σε μήνυμα του Κινήματος προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Πρασίνων Κομμάτων, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες απονέμονται "σε εκείνες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κόμματα που επέδειξαν τόση έλλειψη σεβασμού στον αγώνα του κουρδικού λαού για εξασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η προάσπιση των οποίων υποτίθεται πως αποτελεί ύψιστο θέμα αρχής της ευρωπαϊκής πολιτικής".

    Εξάλλου, σε μήνυμα προς την ελληνική Κυβέρνηση, το Κίνημα γράφει ότι "δεν κατανοεί το ύφος και το είδος" της τοποθέτησης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και γράφει ότι "η στάση και η φρασεολογία του αποτελούν προσβολή για την ιστορία και το ήθος του ελληνικού λαού".

    Καλεί, επίσης, την ελληνική Κυβέρνηση "να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν σε σχέση με την απαγωγή του Οτσαλάν και να αντιμετωπίσει τις εκδηλώσεις των Κούρδων με κατανόηση και πολιτική ωριμότητα".

    Παράλληλα, σε μήνυμα προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το Κίνημα καλεί τους Κούρδους αγωνιστές να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, κι εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στον κουρδικό λαό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  113.47 (-2.78)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 7,284,963
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,666,195  139.72 (-3.06)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   374,309   72.85 (-3.99)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   907,278   76.42 (-3.06)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   136,379   93.11 (-2.03)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   136,636   80.16 (-1.12)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   627,708   55.20 (-2.51)
            Αλλες Εταιρείες            £   202,468   87.36 (-1.41)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [06] Κασουλίδης - Κυπριακές Οργανώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης αντάλλαξε με τους ομογενείς απόψεις και συζήτησε τους βραχυπρόθεσμους στόχους της ομογένειας, όσον αφορά το Κυπριακό στο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [07] Ισραηλινή Πρεσβεία - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ισραηλινή Πρεσβεία στην Λευκωσία διέψευσε σήμερα "κατηγορηματικά" πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι το Ισραήλ ήταν αναμεμειγμένο στη διάδοση πληροφοριών, που οδήγησαν στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν.

    Σε μήνυμά της, η ισραηλινή Πρεσβεία τονίζει ότι "το Ισραήλ επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν αναμεμειγμένο με κανένα τρόπο σ' αυτό το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [08] ΔΗΚΟ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΔΗΚΟ θεωρεί "θλιβερή και τραγική εξέλιξη" τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σημειώνοντας ότι συνιστά ένα "μελανό στίγμα στη σύγχρονη ανθρωπότητα".

    Με ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ "καλεί τη διεθνή κοινότητα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβουν άμεσα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την ελευθερία, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κούρδου ηγέτη και να προωθήσουν μια δίκαιη λύση του κουρδικού προβλήματος".

    Το ΔΗΚΟ "καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια του τουρκικού καθεστώτος εις βάρος του Κούρδου ηγέτη κι εκφράζει τη λύπη του για τη στήριξη και την ανοχή που οι ισχυροί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, όπως οι ΗΠΑ, προσφέρουν στον τουρκικό ετσιθελισμό και την τουρκική τρομοκρατία".

    Εκφράζει, επίσης, "τη σταθερή αλληλεγγύη του προς τον αγωνιζόμενο και περήφανο κουρδικό λαό και καλεί την ανθρωπότητα να προσφέρει έμπρακτη και αποτελεσματική βοήθεια για τη δικαίωση του αγώνα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [09] Κυπριακό Επιτροπή Αλληλεγγύης - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με την παράδοση του Ρήγα Φεραίου στους Τούρκους παρομοιάζει η Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν την "άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει πολιτικό άσυλο" στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι "καθώς η κουρδική επανάσταση αγωνίζεται εναντίον του ίδιου στρατού που κατέχει την Κύπρο, οι πράξεις και οι παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης ισοδυναμούν με εθνική προδοσία".

    Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα κόμματα, τις οργανώσεις και κάθε δημοκράτη Ελληνα στην Ελλάδα και την Κύπρο "να κινητοποιηθούν με σκοπό να καταδικάσουν τις πράξεις και παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης, που οδήγησαν στη σύλληψη του Οτσαλάν, να απαιτήσουν από τις τουρκικές αρχές την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, και να προωθήσουν την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κουρδικό ζήτημα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός "καταδικάζει ανεπιφύλακτα" τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τη μεταφορά του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι "η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη προς τη διεθνή νομιμότητα και αποτελεί παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ εκφράζει ανησυχία για την τύχη του Οτσαλάν "στα χέρια των τουρκικών αρχών, που είναι υπεύθυνες για την καταπίεση του κουρδικού λαού και το στραγγαλισμό των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του".

    Αναφέρει, επίσης, ότι "με τη σύλληψη ενός ηγέτη που αγωνίζεται για την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού του, δοκιμάζεται ακόμα μια φορά προκλητικά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι "οι διεθνείς οργανισμοί οφείλουν να παρέμβουν άμεσα, έτσι ώστε το θέμα της σύλληψης του Οτσαλάν να εξεύρει τη λύση του μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ, παρόλο που εκφράζει τη συμπαράτασή του προς τον κουρδικό λαό, εντούτοις "δεν μπορεί παρά να καταδικάσει τις βίαιες ενέργειες Κούρδων διαδηλωτών και ιδιαίτερα τις παράνομες δραστηριότητες εις βάρος των ελληνικών πρεσβειών, προξενειών και του προσωπικού τους".

    Τέλος, αναφέρει ότι "τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν ωφελούν, αλλά αντίθετα στρέφονται προς λανθασμένη κατεύθυνση, γι' αυτό θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως", προσθέτοντας ότι "είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ελληνικός λαός, καθώς και οι Ε/Κ, συμπαρίστανται στον αγώνα των Κούρδων για επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) ΠΑΚ - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πείσει ότι δεν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή "είτε άμεσα, είτε έμμεσα στη σύλληψη του αγωνιστή ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν".

    Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΚ αναφέρει ότι και αν ακόμη αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε ελληνική συνεργασία για παράδοση του Κούρδου ηγέτη, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση, "ν' απαλλάγει από τη βαριά εγκληματική της αμέλεια, γιατί από μέσα στα δικά της χέρια απήχθη ο Οτσαλάν".

    Το ΠΑΚ επισημαίνει ότι οι αγώνες του κουρδικού και του κυπριακού λαού είναι κοινοί, γιατί και οι δύο λαοί αγωνίζονται ενάντια στον ίδιο εχθρό.

    "Εχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τους μεταξύ μας συναγωνιστικούς δεσμούς και να συστρατευτούμε σ' όλα τα επίπεδα - Ελλήνες και Κούρδοι".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Χρίστου - Αριστερά Κόμματα

    Λάρνακα,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, δήλωσε σήμερα ότι το πιο σημαντικό στοιχείο που περιέχεται στο κείμενο των Αριστερών Κομμάτων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, είναι ότι "επιβεβαιώνουν την πίστη τους στην Ομοσπονδία, ως το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού".

    Ο κ. Χρίστου, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση των Αριστερών Κομμάτων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου, είπε ότι μετά από μία διεξοδική συζήτηση με τα άλλα Αριστερά Κόμματα, κατέληξαν σε ένα κοινό πολιτικό έγγραφο και σε μία κοινή πολιτική τοποθέτηση, όσον αφορά το Κυπριακό.

    "Καταλήξαμε και σε μιαν κοινή δέσμη προτάσεων και μέτρων για τα θέματα της επαναπροσέγγισης, της επικοινωνίας και της σχέσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο", τόνισε ο κ. Χρίστου και σημείωσε ότι τα δύο έγγραφα θα δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα γίνει ειδικά για το σκοπό αυτό στη Λευκωσία.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του πρώτου εγγράφου, την πίστη των Αριστερών Κομμάτων στην Ομοσπονδία, "ως τη βάση της λύσης του Κυπριακού", επισημαίνοντας ότι η λύση "πρέπει να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής".

    Υποστήριξε ακόμη ότι σε μιαν περίοδο που διάφοροι κύκλοι στην Τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία, αλλά και διάφοροι άλλοι κύκλοι εκτός Κύπρου, προβάλλουν τη συνομοσπονδία ως τη μορφή της λύσης, "είναι σημαντικό αυτές οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ενωμένο κράτος της Κύπρου να επαναλάβουν και να διατρανώσουν την πίστη τους στην ομοσπονδία".

    Σε ερώτηση για την αντιμετώπιση των τουρκικών Αριστερών Κομμάτων στο Κυπριακό, ο κ. Χρίστου μίλησε για "θετική αντιμετώπιση" του Κυπριακού και είπε ότι τα κόμματα πιστεύουν πως "το Κυπριακό πρέπει να λυθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    "Ενδεχομένως", πρόσθεσε, "ήταν μια συνάντηση μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι έχουν τις ίδιες προσεγγίσεις και τους ίδιους στόχους".

    Σ' αυτό το σημείο ο Αντρος Κυπριανού, υπεύθυνος του γραφείου διεθνών σχέσεων του ΑΚΕΛ, υπενθύμισε ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του τουρκικού Αριστερού Κόμματος πέρσι στην Κωνσταντινούπολη και αυτό, είπε, "δείχνει το ενδιαφέρον που έχουν για το Κυπριακό".

    Στη συνέχεια, ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι πέρα από τη διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, όπου έδωσε διάλεξη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις επιδράσεις τους στο Κυπριακό, ενώ ο ίδιος συμμετείχε και σε κομματική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ που έγινε στο Λονδίνο.

    "Η κορωνίδα αυτής της (κομματικής) συγκέντρωσης ήταν αλληλεγγύη προς τους αδελφούς ξενοδοχοϋπαλλήλους κι έχω μαζί μου και το ποσό ενός εράνου, που θα παραδοθεί στους απεργούς των ξενοδοχείων", ανέφερε ακολούθως ο κ. Χρίστου.

    Σε ερώτηση για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο κ. Χρίστου είπε ότι το ΑΚΕΛ καταδικάζει κι εκφράζει την αγανάκτησή του για τις εξελίξεις γύρω από τον ηγέτη του κουρδικού λαού.

    "Θεωρούμε ότι είναι απότοκο αυτής της συμπεριφοράς της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων, η οποία δυστυχώς έχει επιβληθεί στις διεθνείς σχέσεις", τόνισε ο κ. Χρίστου.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "οι καταλήψεις των προξενείων και πρεσβειών της Ελλάδας δεν είναι η ενδεδειγμένη μορφή αντίδρασης" και δεν μπορεί να εκφράζει τα πραγματικά αισθήματα του κουρδικού λαού απέναντι στον ελληνικό λαό.

    Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι με την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και την πίεση όλων των δημοκρατικών και φιλελεύθερων ανθρώπων, "ο Οτσαλάν θα απελευθερωθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [13] ΕΕ - Οτσαλάν - Ελλάδα - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με ειρηνικό τρόπο και μετά από δεκάωρη κατάληψη, 50 Κούρδοι μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα, εκκένωσαν σήμερα το απόγευμα το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες και παραδόθηκαν στις βελγικές αρχές.

    Η κατάληψη έγινε νωρίς το πρωί, όταν οι Κούρδοι εισέβαλαν στην ελληνική Πρεσβεία. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχε κανένας μέσα στο κτίριο, αλλά η αστυνομία ήταν πολύ επιφυλακτική, διότι αφενός μεν οι Κούρδοι είχαν μεταφέρει ποσότητες βενζίνης, ενώ αφετέρου μεταξύ των εισβολέων υπήρχαν γυναίκες και μικρά παιδιά και όλοι μαζί απειλούσαν ότι θα αυτοπυρποληθούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από πολύ νωρίς το πρωί η κουρδική τηλεόραση "MED TV", που έχει έδρα το Βέλγιο κι εκπέμπει μέσω δορυφόρου σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή, κατηγορούσε τις ελληνικές αρχές ότι παρέδωσαν τον Οτσαλάν, απειλούσε ευθέως την Ελλάδα και παρότρυνε του Κούρδους της διασποράς να σπεύσουν να διαμαρτυρηθούν έξω από τα κτίρια πρεσβειών και προξενειών της Ελλάδας.

    Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) στο Βέλγιο, που υπέγραφε η εκπρόσωπός του στη χώρα Μισγκίν Σεν, η οποία αφού ανέφερε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, καλούσε την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Από την πλευρά του, ο Αρμόδιος Επίτροπος της Κοινότητας Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, σε δήλωσή του, αφού ανέφερε ότι ο Οτσαλάν ήταν πρόσωπο ανεπιθύμητο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τούρκοι θα τον δικάσουν με τρόπο δίκαιο.

    Ο Ελληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν, ώστε να διασφαλιστεί εκ μέρους των τουρκικών αρχών ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών δημοκρατικών αρχών".

    Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας του στην Κοινότητα, Πρέσβης Νιχέτ Ακιόλ, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η σύλληψη του Οτσαλάν θα επιτρέψει την ανάπτυξη "χωρίς εμπόδια" των σχέσεων της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τέλος, η Μπρίτα Μπέχλερ, Γερμανίδα δικηγόρος του Οτσαλάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Αμστερνταμ, ανακοίνωσε την πρόθεση να προσφύγει εναντίον της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Από την Τουρκία θέλει να αποσπάσει τη δέσμευση, μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, για προστασία του πελάτη της, ενώ για την Ελλαδα ζητεί την καταδίκη της διότι στην περίπτωση του Οτσαλάν, δεν τηρήθηκαν οι νομικές διαδικασίες απέλασης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΕΜ/ΡΑΓ)

    [14] (Κ) Λυσσαρίδης - Σοσιαλδημοκρατική κίνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα πέντε κόμματα και κινήματα που συμμετέχουν στην προσπάθεια για ίδρυση σοσιαλδημοκρατικού κινήματος θα συνεχίσουν την εργασία τους, αφήνοντας ωστόσο ανοικτές τις πόρτες για το ΔΗΚΟ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αρχηγών κι εκπροσώπων των κομμάτων ΕΔΕΚ, Ενωμένων Δημοκρατών, Νέων Οριζόντων, Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου και Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι "η εργασία συνεχίζεται και δεν μπορεί να ανακοπεί".

    Σημείωσε ότι είναι επιθυμία σφοδρή όλων να εμπλακεί το ΔΗΚΟ "σε αυτό το γίγνεσθαι του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος", τονίζοντας ότι "οι πόρτες είναι πάντοτε ανοικτές και είναι ευπρόσδεκτοι".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι θα εξεταστούν οποιεσδήποτε προτάσεις υποβάλει το ΔΗΚΟ", προσθέτοντας ότι "η μπάλα είναι στα δικά τους τα χέρια πότε θα αποφασίσουν".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η διοργάνωση ανοικτών ημερίδων με συγκεκριμένα θέματα.

    Χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι επαναλήφθηκε ο ιδεολογικός χαρακτήρας που θα έχει το κίνημα, ότι δηλαδή "θα στηρίζεται στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράζονται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πάντοτε προσαρμοσμένες στο πλαίσιο της κυπριακής πραγματικότητας".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε, επίσης, ότι συζητήθηκε το εθνικό θέμα, σημειώνοντας ότι επίσημη γραμμή είναι η λύση της ομοσπονδίας, η οποία "να κατοχυρώνει την ενότητα του χώρου και του κράτους και τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση ή θρησκεία".

    Επεσήμανε, ωστόσο, τη διαφορετική αντίληψη των Νέων Οριζόντων στο θέμα της ομοσπονδίας. "Η άποψή τους είναι ότι η λύση, η οποία μπορεί να λύσει τα προβλήματα και είναι εφικτή, είναι η λύση του ενιαίου κράτους", είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ανέφερε, επίσης, ότι έγινε συζήτηση για την προώθηση του έργου των επιτροπών που συγκροτήθηκαν κι εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα συμπληρώσουν το έργο τους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [15] (Κ) Κούρδοι - Λευκωσία - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκατόν περίπου Κούρδοι που διαμένουν προσωρινά στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από την ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιήσουν ολονύκτια εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Αύριο το πρωί, οι Κούρδοι προγραμματίζουν απεργία πείνας εις ένδειξη συμπαράστασης στον ηγέτη τους.

    Η Πρεσβεία φρουρείται από αστυνομική δύναμη και η περιοχή αποκλείστηκε με συρματομπλέγματα.

    Οι Κούρδοι που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Οτσαλάν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [16] (Κ) Κούρδοι - Λευκωσία - Διαμαρτυρία (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι διαδηλώσεις των Κούρδων για την απαγωγή του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τις τουρκικές αρχές δεν στρέφονται εναντίον του ελληνικού λαού, δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία εκπρόσωπος των Κούρδων.

    Ο Αζίζ Τσελίκ, μιλώντας εκ μέρους των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία στη Λευκωσία θα είναι "ολονύκτια" και "ειρηνική" και ότι αύριο προγραμματίζεται απεργία πείνας.

    Ο Τσελίκ είπε ότι οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται εναντίον του ελληνικού λαού, αλλά εναντίον της πολιτικής του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Σε ερώτηση γιατί δεν έγινε οποιαδήποτε κινητοποίηση των Κούρδων στη Λευκωσία μέχρι απόψε, ο Τσελίκ είπε ότι ανέμεναν "οδηγίες από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στις Βρυξέλλες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [17] (Κ) Κούρδοι - Λευκωσία - Διαμαρτυρία (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,16/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης επισκέφθηκε τους Κούρδους που διαδηλώνουν έξω από την ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Ματσάκης κάλεσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Θεόδωρο Πάγκαλο να παραιτηθούν.

    Ο κ. Ματσάκης χαρακτήρισε "καταδικαστέα" τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν κι εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό.

    Στο χώρο της Πρεσβείας παραμένουν οι εκατόν περίπου διαδηλωτές και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

    Οι Κούρδοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ηγέτη τους, καθώς και συνθήματα εναντίον της Τουρκίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ορισμένοι, εξάλλου, φέρουν μεγάλη φωτογραφία του Οτσαλάν και σημαίες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 February 1999 - 21:51:53 UTC