Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Βρετανοί - Ακάμας
  • [02] ΥΠΑΜ - Συνομιλίες - Αθήνα
  • [03] Διαπιστευτήρια - Πρέσβης Μαρκίδη - Κίνα
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Φιέστα Διαδικτύου
  • [06] Ρολάνδης - Τουρισμός
  • [07] Υπουργός Παιδείας - Αθήνα
  • [08] Χρυσοστομής - Τσοχατζόπουλος - Δηλώσεις
  • [09] Χριστόφιας - Χάγκα
  • [10] Κυπριανού - Αν. ΥΠΕΞ Νορβηγίας (2)
  • [11] Κυπριανού - Τηλεγράφημα - Ιορδανία
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιορδανία - Αφιξη

  • [01] ΥΠΕΞ - Βρετανοί - Ακάμας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα, αυτή τη βδομάδα, υπό το φως της σημερινής συνάντησης που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών με τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία και τις Βρετανικές Βάσεις, αλλά και λόγω των επικείμενων συναντήσεων των ενδιαφερομένων μερών με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικού χώρου για τις ασκήσεις των Βρετανών.

    Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, "στη συνάντηση, η οποία υπήρξε πολύ χρήσιμη, συμφωνήθηκε όπως αρχίσουν λεπτομερείς διαβουλεύσεις για την πιθανή χρήση για σκοπούς ασκήσεων του πεδίου βολής στην περιοχή του Καλού Χωριού".

    Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, ο Διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, Υποστράτηγος Αγκους Ράμσεϋ, μετά τη σημερινή συνάντηση για εξεύρεση υπαλλακτικού χώρου για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 9 - 11 Φεβρουαρίου στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα.

    Οπως αναφέρουν οι Βρετανοί στην ανακοίνωση "βρισκόμαστε τώρα σε μια λεπτομερή διαβούλευση με τις κυπριακές αρχές σχετικά με πιθανή χρήση από τις Βάσεις του πεδίου βολής στο Καλό Χωριό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] ΥΠΑΜ - Συνομιλίες - Αθήνα

    Αθήνα,Ελλάδα,08/02/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Μέχρι το τέλος της ημέρας Κύπρος και Ελλάδα θα υπογράψουν κείμενο σχετικά με την υλοποίηση της κοινής απόφασης των δύο κυβερνήσεων για μεταφορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη.

    Οπως δήλωσε ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, που κράτησαν δύο ώρες, ρυθμίστηκαν όλα τα θέματα και οι εκκρεμότητες.

    Τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Κύπρου θα μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες και στην αντιπροσωπεία αυτή θα συμμετάσχει και αντιπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας της Ελλάδας.

    Με τη σειρά του, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική την έκβαση των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, λέγοντας ότι διεξήχθησαν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνεργασίας.

    Ακολουθεί ολοκληρωμένη είδηση για τις συνομιλίες των ΥΠΑΜ στην Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΜΜ)

    [03] Διαπιστευτήρια - Πρέσβης Μαρκίδη - Κίνα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, στην Κίνα, αναμένει ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος δέχθηκε πρόσφατα τα διαπιστευτήριά της Πρέσβης της Κύπρου στην Κίνα, Λόριας Μαρκίδη.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Κίνας αναφέρθηκε στη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Κύπρου και τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, για τη συνέχιση της υποστήριξης της χώρας του στην Κύπρο και είπε ότι αναμένουν την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Κίνα.

    Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου και τις κοσμογονικές αλλαγές, στο σημερινό σύστημα διεθνών σχέσεων επικρατεί η τάση για ειρήνη και οικονομική ανάπτυξη.

    Η κ. Μαρκίδη ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο εκ μέρους του Προέδρου Κληρίδη για τη συνεχή και βασισμένη σε αρχές υποστήριξη της Κίνας στο εθνικό μας θέμα και ιδιαίτερα για το ρόλο που διαδραματίζει κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Αναφορικά με το θέμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κίνα, η κ. Μαρκίδη είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προσβλέπει στη σημαντική αυτή επίσκεψη και στη συνάντησή του με τον ηγέτη του μεγαλυτέρου έθνους της γης, μία επίσκεψη που συμπίπτει με την πεντηκοστή επέτειο της ίδρυσης της Νέας Κίνας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  109.76 ( 2.95)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,038,383
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,730,901  130.55 ( 4.17)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   742,364   72.28 ( 4.09)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   300.694   79.71 ( 0.50)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   194,768   98.21 (-0.75)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   416,489   83.73 ( 2.94)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   273,725   51.27 ( 0.91)
            Αλλες Εταιρείες            £   252,902   90.10 ( 1.51)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [05] Φιέστα Διαδικτύου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φιέστα Διαδικτύου, που στόχο έχει την προώθηση της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου 1999.

    Η Φιέστα Διαδικτύου, με κύριο συνεργάτη και χορηγό την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τα σχετικά συμβόλαια για τη διοργάνωση της Φιέστας υπογράφηκαν πρόσφατα από την ΑΤΗΚ και την εταιρεία Global Data Solutions, που είναι η συντονίστρια εταιρεία στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

    Το κύριο θέμα της Φιέστας, η οποία θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, είναι το Κυβερνοσχολείο και θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο μεγάλη εκδήλωση στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] Ρολάνδης - Τουρισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Οι ραγδαίες αλλαγές στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη επιβάλλουν αναπροσαρμογή και των δικών μας κατευθυντήριων γραμμών", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης σε συνεστίαση του Skal Club, στην οποία πήραν μέρος επιχειρηματίες και άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό.

    Ο Υπουργός επεσήμανε ότι το 1998 άφησε πίσω του αρκετά καλά αποτελέσματα, με 6,5% αύξηση στις αφίξεις τουριστών, οι οποίοι απέφεραν 880 περίπου εκατομμύρια λίρες ως έσοδα.

    Ανέφερε όμως ότι το 1998 άφησε πίσω του και αρκετούς προβληματισμούς για το μέλλον. "Ως εκ τούτου", είπε ο κ. Ρολάνδης, "ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, με τη συνεργασία ειδικών, μελετά τις κυριότερες αγορές του τουρισμού για την Κύπρο", για τη γενική αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας χιλιετηρίδας.

    "Στο άμεσο μέλλον επιδιώκεται η συνεχής και συστηματική προβολή της Κύπρου σ' όλες τις αγορές", πρόσθεσε ο κ. Ρολάνδης, που έχει ως σκοπό να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και να μετατρέψει μακροπρόθεσμα την Κύπρο, "σ'ένα πολυδιάστατο τουριστικό προορισμό, ο οποίος να προσελκύει μεγάλο μεν αριθμό τουριστών, με αυξημένη όμως αγοραστική δύναμη".

    Ο Υπουργός εξήγησε ότι η ανάπτυξη του ναυτικού και του αθλητικού τουρισμού, η δημιουργία θεματικών πάρκων, η αναβάθμιση του Προγράμματος Αγροτουρισμού, η δημιουργία καζίνων και η διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων παγκόσμιας εμβέλειας, "αποτελούν βασικούς στόχους του δωδεκάλογού μου, αναγκαίους και εφικτούς" επεσήμανε ο κ. Ρολάνδης, "οι οποίοι θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου ΚΟΤ".

    Τέλος, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι, προωθούνται συστηματικά όλα τα κεφάλαια του δωδεκάλογου που έχει εξαγγείλει, με στόχο την υλοποίηση τους μέχρι το έτος 2003.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [07] Υπουργός Παιδείας - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, για να παραστεί σ' εκδήλωση που διοργανώνει το "Σπίτι της Κύπρου" και κατά την οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Δρα Χρυσόστομου Σοφιανού, με τίτλο "Αλέξανδρος ο Μέγας".

    Κατά την εκεί παραμονή του ο Υπουργός θα έχει διάφορες επαφές και συναντήσεις. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, Γεράσιμο Αρσένη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Εξάλλου ο κ. Ιωαννίδης θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, την ΕΦΕΚ Αθηνών, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) και την Επιτροπή για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [08] Χρυσοστομής - Τσοχατζόπουλος - Δηλώσεις

    Αθήνα,Ελλάδα,08/02/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Κείμενο ολοκληρωμένης συμφωνίας για τη μεταφορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη, αναμένεται να υπογράψουν απόψε ή αύριο οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας, Γιαννάκης Χρυσοστομής και Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Εξάλλου την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνει στη Μόσχα αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδευόμενη από εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΑΜ για ρύθμιση του θέματος.

    Σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Αμυνας στην Αθήνα, που κράτησε δύο ώρες, τόσο ο κ. Χρυσοστομής όσο και ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασαν ικανοποίηση για την έκβασή της.

    Επισημαίνοντας ότι στην πρώτη του συνάντηση με τον κ. Χρυσοστομή προχώρησαν αμέσως "σε μια ουσιαστική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος", ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι συμφωνήθηκε ο τρόπος υλοποίησης της κοινής συμφωνίας Ελλάδας και Κύπρου "για μεταφορά των S300 από την υπεύθυνη για την παράδοση ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Κρήτη και να ενταχθούν στη στρατηγική του ενιαίου αμυντικού χώρου, που προωθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις".

    "Σε αυτό το θέμα ρυθμίστηκαν όλες οι εκκρεμότητες και υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία", πρόσθεσε, λέγοντας ότι θα συνταχθεί κείμενο το οποίο θα υπογραφεί από τις δύο χώρες έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά η υπόθεση.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε επίσης τη μετάβαση στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα, αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα συνοδεύεται και από εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΑΜ "για να υπογραφούν οι ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτή η επιλογή".

    Κατά τις συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ανέφερε επίσης ο κ. Τσοχατζόπουλος, συζητήθηκαν οι εστίες κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή όπως τα Βαλκάνια, το Κόσοβο και τη Μέση Ανατολή και "διαμόρφωσαν μια κοινή εκτίμηση για το βαθμό που αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν και τα δικά μας θέματα".

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του ΔΕΑΧ "ώστε να παραμείνει η σιγουριά και η βεβαιότητα και στους Κυπρίους και στους Ελληνες ότι η Κύπρος θα είναι ασφαλής και η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου και σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας".

    Εκφράζοντας απόλυτη συμφωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι "οι συνομιλίες είχαν μια πολύ ικανοποιητική έκβαση και διεξήχθησαν σε πνεύμα αλληλοκατανόησης και αρμονικής συνεργασίας".

    Ευχαρίστησε τον κ. Τσοχατζόπουλο για το πνεύμα που επέδειξε στις συνομιλίες "και για την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο στον αγώνα της" καθώς και την ελληνική κυβέρνηση που, όπως σημείωσε, "είναι το στήριγμά μας στον αγώνα μας για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού".

    Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις αναφορικά με την ημερομηνία ανάπτυξης των S300 στην Κρήτη και εάν, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, μετά τις 31 Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα πληρώσει ενοικιοστάσιο για τους πυραύλους όταν βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος, ο Ελληνας ΥΠΑΜ επανέλαβε ότι τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Ρωσία αντιπροσωπεία.

    "Εκεί, στη βάση των όσων έχουμε αποφασίσει θα ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν την υλοποίηση αυτής της πολιτικής απόφασης", τόνισε.

    Απέφυγε εξάλλου να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες επί των χρονικών ορίων αφού, όπως επεσήμανε, δεν θα ήταν σοβαρό από τη στιγμή που δεν έχουν ξεκαθαριστεί αυτά τα θέματα και δεν έχουν μπει στο χαρτί.

    Ωστόσο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση τόνισε ότι "με βάση αυτά που αποφασίσαμε, η υλοποίηση αυτής της κοινής απόφασης θα είναι άμεση, άμεση στη βάση που λύνονται και τεχνικές προϋποθέσεις".

    Σε ερώτηση σχετικά με τα ανταλλάγματα που θα πάρει η κυπριακή κυβέρνηση εφόσον οι S300 θα αναπτυχθούν στην Κρήτη, ο Ελληνας ΥΠΑΜ απάντησε ότι "η συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα υλοποιηθεί με τρόπο έτσι ώστε οι κυπριακής ιδιοκτησίας πύραυλοι να ενταχθούν στο κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας και Κύπρου".

    Τόνισε επίσης ότι "θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε στη βάση αυτής της κοινής δέσμευσης (ΔΕΑΧ) και της κοινής πολιτικής να υπάρξει η πλήρης διασφάλιση της αμυντικής επάρκειας και ικανότητας του κοινού αμυντικού χώρου".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος απέφυγε τέλος να απαντήσει σε ερώτηση εάν στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η μεταφορά άλλων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν σαφείς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] Χριστόφιας - Χάγκα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ουσιαστική", χαρακτήρισε τη συνάντησή του με την Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ασλάουγκ Χάγκα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Νορβηγία ενδιαφέρεται να διεισδύσει στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων πάνω στα θέματα της επαφής και της σχέσης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, διαφόρων επιπέδων αλλά και απλών ανθρώπων.

    "Το ΑΚΕΛ έχει ιστορία επαναπροσέγγισης, συμβολή στην επαναπροσέγγιση και έμειναν πολύ ικανοποιημένοι", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Οπως είπε κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι η επαναπροσέγγιση, δυστυχώς, δεν εξαρτάται από εμάς και τη θέλησή μας.

    "Εξαρτάται", είπε, "από τις διαθέσεις του κ. Ντενκτάς. Αν ο κ. Ντενκτάς και το κατεστημένο της Τουρκίας θέλουν να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν καλό και ανθρώπινο πρόσωπο, τότε αφήνουν σιγά σιγά να γίνονται κάποιες μορφές επαναπροσέγγισης.

    Εάν δεν το θέλουν αυτό και είναι η ώρα της εμφάνισης του πραγματικού τους προσώπου, του αδιάλλακτου, του κυνικού, τότε τα απαγορεύουν όλα".

    Ερωτηθείς αν βλέπει έτοιμους τους Νορβηγούς για να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε "η Νορβηγία όπως είναι γνωστό αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τους επιχειρηματίες. Από ότι έχω καταλάβει σκέφτονται να αναλάβουν και σε δύο άλλα επίπεδα πρωτοβουλίες χωρίς να έχουν πει ποια είναι αυτά", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Κυπριανού - Αν. ΥΠΕΞ Νορβηγίας (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξή του στην επαναπροσέγγιση εάν στόχος της είναι "η συνεννόηση και η βελτίωση των σχέσεων με σκοπό τη συμβολή σε λύση που να ενοποιεί το κράτος", εξέφρασε στην Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Ασλάουγκ Χάγκα, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, στόχος της επίσκεψης της κ. Χάγκα στην Κύπρο, είναι "η διερεύνηση προθέσεων αναφορικά με διάφορα μέτρα και βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Μιλώντας το απόγευμα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη και αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε το πρωί με την κ. Χάγκα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εξήγησε στην Νορβηγίδα αξιωματούχο ότι "θέλουμε και επιδιώκουμε την επαναπροσέγγιση, πάντα την αναζητούσαμε", προσθέτοντας ότι "η άλλη πλευρά δεν την ήθελε", φέροντας ως παράδειγμα την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να απαγορεύσει στους αρχηγούς των Τ/κ Κομμάτων να συναντώνται με τους Ε/Κ συναδέλφους τους. Οπως τόνισε ο κ. Κυπριανού, επεσήμανε στην κ. Χάγκα πως είμαστε υπέρ της επαναπροσέγγισης εάν στόχος της είναι "η συνεννόηση και η βελτίωση των σχέσεων με σκοπό τη συμβολή σε λύση που ενοποιεί το κράτος", υπογραμμίζοντας ωστόσο την αντίθεσή του στην επαναπροσέγγιση εάν στόχος είναι "η συνεργασία οικονομικού περιεχομένου που, έστω και αν δεν δηλώνεται, να λαμβάνεται σαν δεδομένο η ύπαρξη δύο χωριστών οντοτήτων".

    Οπως είπε ο Σπύρος Κυπριανού, γι' αυτόν το λόγο "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, ενέγραψε το θέμα στην Βουλή", επειδή όπως είπε, "κάποτε αυτοί που είναι αναμεμιγμένοι σ'αυτήν την ιστορία, πρέπει να μας εξηγήσουν πάνω σε ποιές αρχές στηρίζεται αυτή η προσπάθεια".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ακόμα ότι η συνάντηση ήταν διερευνητικού χαρακτήρα, υπενθύμισε ότι η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και τόνισε ότι η χώρα αυτή ενδιαφέρεται "περισσότερο λόγω της εμπλοκής κάποιων οργανώσεων, με την πρωτοβουλία Αμερικανών, για το λεγόμενο θέμα της επαναπροσέγγισης επιχειρηματιών".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [11] Κυπριανού - Τηλεγράφημα - Ιορδανία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, απέστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα στο νέο Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλά, για το θάνατο του πατέρα του Βασιλιά Χουσέιν.

    Στο τηλεγράφημα, ο κ. Κυπριανού εκφράζει "τα βαθιά και ειλικρινή" συλληπητήριά του για το θάνατο του Βασιλιά Χουσείν και γράφει ότι υπήρξε ένας "προικισμένος και χαρισματικός ηγέτης που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, τόσο για την πρόοδο και ευημερία του λαού του όσο και στη διαμόρφωση εξελίξεων που άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας και συναντήληψης στους λαούς της ευρύτερης περιοχής".

    Παράλληλα ο κ. Κυπριανού αναφέρει ότι είχε την τιμή να γνωρίσει τον αείμνηστο Βασιλιά Χουσέιν και είχε την ευκαιρία να γίνει "κοινωνός του οράματος και της διακαούς επιθυμίας του να συμβάλει κατά θετικό τρόπο στην επικράτηση της ειρήνης, της αλληλοκατανόησης, της συνεργασίας και της ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής".

    Επεσημαίνει εξάλλου ότι ο θάνατός του αποτελεί "μια μεγάλη απώλεια, ιδιαίτερα σε μια ρευστή και λεπτή σήμερα περίοδο για το μέλλον της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή" και προσθέτει ότι δεν θα ήταν καθόλου υπερβολική η συμπερίληψη του Βασιλιά Χουσέιν στους πιο μεγάλους πολιτικούς άντρες που ανέδειξε η σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

    "Θερμά επίσης σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως νέου Βασιλιά της Ιορδανίας και εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσετε με επιτυχία το έργο του αείμνηστου πατέρα σας για το καλό τόσο του λαού της Ιορδανίας, όσο και των λαών της Μέσης Ανατολής", γράφει στο νέο Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλά, ο Πρόεδρος της Βουλής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιορδανία - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,08/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απόψεις για το Κυπριακό είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιορδανία για την κηδεία του τέως Βασιλιά της χώρας, Χουσέιν.

    Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξει μερικές απόψεις, μεταξύ άλλων, με τον ΓΓ του ΟΗΕ ,Κόφι Αναν, τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον και τον Κοινοτικό Επίτροπο, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ωστόσο ότι "οι συναντήσεις γίνονταν εν κινήσει", προσθέτοντας ότι "δεν καθήσαμε επί μακρόν και συζητήσαμε το Κυπριακό".

    Ερωτηθείς αν προσκλήθηκε από τον Μπιλ Κλίντον στο Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας όμως ότι είχε μια καλή ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο "και ειδικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ".

    Χαρακτηρίζοντας τον σκοπό του ταξιδιού του στην Ιορδανία "θλιβερό γεγονός", ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι στην κηδεία παρέστησαν πλήθος αρχηγών κρατών, σημειώνοντας ότι "αυτό αποδεικνύει την εκτίμηση που είχαν για τον αποβιώσαντα Μονάρχη και ειδικά για τη συμβολή του στην προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής, έντιμης και βιώσιμης λύσης του Μεσανατολικού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)
    (Μ.Χ.)
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 February 1999 - 12:08:22 UTC