Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαθρομετανάστες - Συλλήψεις
  • [02] ΗΠΑ - Βοήθεια - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία
  • [03] ΕΔΗ - Ελλάδα - Κύπρος
  • [04] Υπουργός Παιδείας - ΚΕΝΘΕΑ
  • [05] Ρωσία - Κύπρος - Αρμπάτοφ

  • [01] (Κ) Λαθρομετανάστες - Συλλήψεις

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δέκα αλλοδαποί, στην πλειοψηφία τους παιδιά, έφθασαν στα κατεχόμενα παράνομα και αφού εκδιώχθηκαν από τις τουρκικές κατοχικές αρχές εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, η Αστυνομία εντόπισε γύρω στις μία μετά τα μεσάνυχτα δέκα αλλοδαπούς να περιφέρονται έξω από ξενοδοχείο της Λεμεσού. Κατόπιν σχετικού ελέγχου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για λαθρομετανάστες και οδηγήθηκαν στον Κεντρικό Αστυνομικό σταθμό της πόλης.

    Οι αλλοδαποί είναι στην πλειοψηφία τους Κούρδοι του Ιράκ και είναι ηλικίας από εννέα μέχρι 25 χρόνων.

    Ανακρινόμενοι, οι αλλοδαποί ανέφεραν ότι ήρθαν στην Κύπρο στις 2 Φεβρουαρίου 1999, παράνομα με πλοιάριο, όπου και αποβιβάσθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθηκαν στα κατεχόμενα και αφού τους επεβλήθη χρηματικό πρόστιμο, το οποίο και πλήρωσαν στη συνέχεια εκδιώχθηκαν.

    Ισχυρίστηκαν επίσης ότι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Δερύνειας με προορισμό συγκεκριμένο ξενοδοχείο της Λεμεσού.

    Τέσσερις από τους αλλοδαπούς συνελήφθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους τέθηκαν υπό την προστασία του Γραφείου Ευημερίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Βοήθεια - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διατήρηση του ποσού των 15 εκατομμυρίων δολαρίων, ως οικονομική βοήθεια απο τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, για το έτος 2000, εισηγείται προς το Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον.

    Υποστηρίζει επίσης τη διατήρηση μη καταβολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα.

    Οι εισηγήσεις του Μπιλ Κλίντον για το οικονομικό έτος 2000, αφορούν τα ίδια ποσά που ζητήθηκαν απο τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον προηγούμενο χρόνο.

    Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος Κλίντον ζήτησε κεφάλαια για την Ελλάδα και την Τουρκία, τα οποία θα διατεθούν για το πρόγραμμα Διεθνές Στρατιωτικό, Εκπαιδευτικό και Εξάσκησης.

    Τα ποσά αυτά ανέρχονται στις 35 χιλιάδες δολάρια για την Ελλάδα (αύξηση κατά 10 χιλιάδες από τον περασμένο χρόνο), ενώ για την Τουρκία το κεφάλαιο παραμένει το ίδιο με το προηγούμενο έτος, δηλαδή 1,5 εκατομύρια δολάρια.

    Ας σημειωθεί ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα δεν έπαιρνε καμία αμερικανική οικονομική βοήθεια, η Τουρκία έχει λάβει μέχρι και 125 εκατομμυρια δολάρια.

    Ωστόσο από το 1994 μέχρι το 1997 το Αμερικανικό Κογκρέσο διέκοψε την βοήθεια αυτή προς την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να δώσει στην Αγκυρα το μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις τουρκικές ενέργειες που αφορούν θέματα όπως οι σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία αλλά και το πρόβλημα των Κούρδων.

    Η ετήσια διαδικασία για παροχή από τις ΗΠΑ, εξωτερικής βοήθειας προς την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι ξεχωριστή από την πώληση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού - όπως φρεγάτες, ελικόπτερα Κόμπρα και Σίχοκ, και πυραύλους τύπου ATACMs - στην Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΕΔΗ - Ελλάδα - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ανησυχία" εκφράζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, "γιατί οι επιθέσεις ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, συνεχίζονται με εμφανή πολιτικό στόχο, κάποιοι να κάνουν κομματική πολιτική χρησιμοποιώντας γι' αυτό τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας".

    Αυτό υπογραμμίζουν οι ΕΔΗ με γραπτή τους ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν εξάλλου ότι "οι θέσεις που ο κ. Σημίτης διατύπωσε στην τελευταία συνέντευξη για το Κυπριακό τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους S300 είναι τετραγωνικά ορθές και διαγράφουν τη μοναδική διέξοδο από τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η τουρκική αδιαλλαξία αλλά και η πυραυλολογία της δικής μας πλευράς".

    Τέλος, οι ΕΔΗ επαναλαμβάνουν ότι "η ένταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας" και ότι "η δική μας πλευρά θα πρέπει να αναδείξει τις πολιτικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΚΕΝΘΕΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το τέρας του λευκού θανάτου δεν βρίσκεται πλέον προ των πυλών, αλλά έχει ήδη εισέλθει εντός των τειχών, και απειλεί άμεσα μια μερίδα της νεολαίας της Κύπρου, προειδοποίησε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Σε χαιρετισμό του στο πέμπτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ με θέμα "η Κύπρος κατά των Ναρκωτικών" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως "ο τόπος μας είναι σήμερα αντιμέτωπος και με ένα άλλο εχθρό, εκτός από τον κατοχικό Αττίλα, διαφορετικής φύσης, αλλά που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος, τα ναρκωτικά".

    "Το εμπόριο του αργού θανάτου είναι πολύπλευρο, πολυδιάστατο και πολύπλοκο πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί" τόνισε ο κ. Ιωαννίδης υπογραμμίζοντας "το επιτακτικό καθήκον όλων να κτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του τώρα, να μην το αφήσουμε να εξαπλωθεί τόσο, που να είναι αδύνατη η αντιμετώπισή του".

    Οπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας και ο ίδιος προσωπικά αποδίδουν μεγάλη σημασία στην πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών και γενικότερα των ουσιών εξάρτησης, προσθέτοντας ότι "γι'αυτό έχουμε δραστηριοποιηθεί, ιδιαίτερα στον τομέα της διαφώτισης της νέας γενιάς, για τους τρομερούς κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση των ναρκωτικών".

    "Κύρια όπλα σ'αυτή την προσπάθεια" τόνισε "είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Αγωγής Υγείας, η δημιουργία μονάδων αντίστασης και πυρήνων διαφώτισης ανάμεσα στους ίδιους τους μαθητές, η άμεση επαφή των συμβούλων καθηγητών με τους μαθητές και τους γονείς, τα μαθήματα προσωπικο - κοινωνικού προσανατολισμού, οι κινητές μονάδες "Μέντωρ" και η ανάληψη δράσης στο σχολικό επίπεδο, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά".

    Ο κ. Ιωαννίδης είπε ακόμα ότι το Υπουργείο του συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Υγείας και άλλους φορείς και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΝΘΕΑ, για διάφορα θέματα που προκύπτουν από τον κοινό αντιναρκωτικό αγώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Ρωσία - Κύπρος - Αρμπάτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων απο την Κύπρο είναι δυνατή με την εφαρμογή των περι Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Δούμας, Αλεξέϊ Αρμπάτοφ.

    Σχολιάζοντας το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη δυνατότητα ανάπτυξης στη Κύπρο Νατοϊκής δύναμης, ο Ρώσος πολιτικός υποστήριξε πως το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά πρόβλημα διεθνές, το οποίο απασχολεί τα Ηνωμένα Εθνη για δεκαετίες.

    "Οποιαδήποτε απόφαση για την Κύπρο περνά μόνο μέσα από τις διαδικασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αποφάσεών του" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, ο κ. Αρμπάτοφ.

    Σημείωσε ωστόσο ότι κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί άν η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνήσουν με το ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη στο νησί Νατοϊκής δύναμης. Υποστήριξε ταυτόχρονα πως μια τέτοια εξέλιξη και συμφωνία "θα πρέπει να κατοχυρωθεί από ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού το ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατόν, ως στρατιωτική συμμαχία, να αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Εθνη, υπογράφοντας συνθήκη με ξεχωριστά κράτη".

    Ο Αλεξέϊ Αρμπάτοφ εξέφρασε την άποψη ότι αυτή τη στιγμή η Κύπρος και η κυβέρνησή της, βρίσκονται κάτω από έντονη διπλωματική πίεση απο τις χώρες της Δύσης, ενώ επιτείνεται, κατά την άποψή του, και η στρατιωτική πίεση που ασκεί η Τουρκία.

    Είναι αυτό το σκηνικό, σημείωσε, που οδήγησε τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, να αρνηθεί την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S300 στην Κύπρο.

    Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας σημειώνει στις δηλώσεις του, τη σαφή υποχώρηση των Κυπρο - ρωσικών πρωτοβουλιών και επαφών, οι οποίες βρισκόντουσαν, όπως είπε, στο απώγειό τους τα τελευταία χρόνια.

    Αποκαλύπτει ακόμα ότι παρά την ετοιμότητα της Ρωσικής Δούμας να βοηθήσει στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας σε θέματα αμοιβαίας ασφάλειας και συνεργασίας, η πρωτοβουλία αυτή έχει αγνοηθεί. Μπήκε, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο χρονοντούλαπο.

    Ο κ. Αρμπάτοφ αντέδρασε επίσης με ιδιαίτερο σκεπτικισμό στη δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στην Αθήνα, ότι η απόφαση για μεταφορά των S300 στην Κρήτη θα συμβάλει στα Μέτρα Οικοδόμισης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΦΖ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 6 February 1999 - 13:02:11 UTC