Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Λυσσαρίδης
  • [02] Ιεροδιακόνου - ΑΤΗΚ
  • [03] Λιμάνι Λάρνακας - Απεργία
  • [04] Ιεροδιακόνου - Λιμάνι Λάρνακας
  • [05] Ιεροδιακόνου - Στυλιανίδης - Κ. Αερογραμμές
  • [06] Ρέππας - S300
  • [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Χριστόφιας
  • [09] ΚΕΒΕ - ΕΕ - Μαρκίδης
  • [10] Σημίτης - Κυπριακό - S300
  • [11] Πολιτιστική Κληρονομιά - Κατεχόμενα

  • [01] Κληρίδης - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την προθυμία του να αναλάβει "οποιαδήποτε αποστολή χρειαστεί για προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου", μέσα στα πλαίσια των ιδεολογικών εταίρων του στην Ευρώπη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "γίνονται τέτοιες σκέψεις", εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι ανάλογες σκέψεις θα γίνουν "και με άλλους αρχηγούς κομμάτων στο δικό τους τομέα, ή στη δική τους ιδεολογική βάση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε στη Βιέννη στη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "το θέμα είναι καθαρά αξιοποίηση των σχέσεων που έχω" για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου ή ακόμα και για άλλα θέματα, εκφράζοντας την προθυμία να μεταβεί ακόμα και στην Αφρική εάν, όπως είπε, "θα χρησιμοποιήσουμε το Κίνημα των Αδεσμεύτων για να δω τον Μαντέλα".

    "Ημουν, είμαι και θα είμαι στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση, πάνω στο εθνικό θέμα και πάνω σε θέματα που σχετίζονται με το εθνικό θέμα", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι "υπάρχει κάτι στα σκαριά", αλλά απέφυγε να αποκαλύψει οτιδήποτε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμα ότι "θα δω ορισμένους που μπορώ να δω για να προωθήσουμε την ενταξιακή μας πορεία στην Ευρώπη και να κάμψουμε τυχόν δυσχέρειες, που προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν στην ενταξιακή πορεία, χρησιμοποιώντας την ιδεολογική συγγένεια με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα".

    Αναφερόμενος στη 45λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι τον ενημέρωσε και για τη συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ σχετικά με τις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Οπως είπε "αναμένω ότι θα υπάρξει επαναβεβαίωση της βρετανικής θέσης, ότι ούτε η συνομοσπονδία μπορεί να αποτελέσει βάση, ούτε και ορισμένα άλλα πράγματα τα οποία ελέχθησαν, αντιπροσωπεύουν τη βρετανική θέση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης κλήθηκε να εκφράσει την εκτίμησή του για το μέλλον του Σέρ Ντέιβιντ ως διαπραγματευτή για το Κυπριακό. "Ελπίζω", είπε, "ότι είναι βραχύ", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει οποιαδήποτε διαβεβαίωση για το θέμα.

    Σε ερώτηση εάν με τις δηλώσεις του, ο Σέρ Ντέιβιντ εξέφραζε προσωπικές απόψεις ή αντανακλούσε κάποιες θέσεις της βρετανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε ότι "αν προσέξετε πως τα έλεγε, τα έλεγε σε απαντήσεις δημοσιογράφων και ολίγον θεωρητικολογώντας", προσθέτοντας ότι "θέλω να πιστεύω ότι υπερέβη τα εσκαμμένα".

    Σε ερώτηση εάν μια "κυβέρνηση λεγομένων προσωπικοτήτων" ενδεχομένως θα ήταν υποβοηθητική της εσωτερικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι "εμείς δεν προβλέπουμε ότι σ'αυτή τη στιγμή είναι δυνατή οιαδήποτε διαφοροποίηση του σχήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [02] Ιεροδιακόνου - ΑΤΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οταν αρχίσει η λεπτομερειακή επεξεργασία για υλοποίηση και προώθηση της πολιτικής απόφασης για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ θα υπάρχει ο χρόνος για περαιτέρω συνομιλίες με τους εμπλεκομένους και με τα πολιτικά κόμματα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου σύμφωνα με τον οποίο "από εδώ και μπρος θα υπάρξει λεπτομερής μελέτη και επεξεργασία αυτής της πολιτικής απόφασης η οποία πάρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία θα πάρει και αρκετό χρόνο".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΣΕΚ Μιχαλάκη Ιωάννου ότι δεν κάνει κοινωνικό διάλογο, ο κ. Ιεροδιακόνου επεσήμανε ότι ο κ. Ιωάννου αναφερόταν στο θέμα της ΑΤΗΚ και σημείωσε ότι "γίνεται διάλογος και με τις τρεις συντεχνίες της ΑΤΗΚ".

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Ιεροδιακόνου οι αντιπρόσωποι των συντεχνιών πίστευαν ότι υπάρχουν περισσότερα περιθώρια διαλόγου ενώ το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων έκρινε ότι για το παρόν στάδιο είχαν εξαντληθεί τα επιχειρήματα.

    "Εκεί που μπορούσαν να μας πείσουν μας έπεισαν. Εκεί που μπορούσαμε εμείς να τους πείσουμε τους πείσαμε και για την πολιτική απόφαση πλαίσιο η οποία πάρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο διάλογος σε εκείνο το στάδιο είναι ικανοποιητικός", ανέφερε περαιτέρω ο κ. Ιεροδιακόνου.

    Ακόμη είπε ότι από εδώ και πέρα θα ετοιμαστούν τα σχετικά νομοσχέδια και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος "θα δοθεί η ευκαιρία να μπούμε ξανά σε νέο διάλογο με νέες βάσεις και πάνω σε πιο λεπτομερή κριτήρια".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι "σε αυτό το στάδιο απλώς πάρθηκε μια πολιτική απόφαση - πλαίσιο", ως μια έκφραση βούλησης από πλευράς της κυβέρνησης και "από εδώ και πέρα η ΑΤΗΚ η ίδια οι σύμβουλοι τους οποίους θα επιλέξουμε και τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα επεξεργαστούν σε λεπτομέρεια πώς θα προχωρήσουν με αυτή την πολιτική απόφαση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Λιμάνι Λάρνακας - Απεργία

    Λάρνακα,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Μουσιούττας, αναμένει απαντήσεις από τις συντεχνίες για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημείωσης των λιμενεργατών.

    Αυτό το μήνυμα έστειλε σήμερα ο κ. Μουσιούττας στους απεργούς στο λιμάνι Λάρνακας διά μέσω του βουλευτή Λάρνακας, Ανδρέα Μούσκου, ο οποίος είχε προηγουμένως καλέσει τον Υπουργό να προσκαλέσει τις συντεχνίες με στόχο να εξευρεθεί μια λύση και να τερματιστεί η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας.

    Κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα απεργίας διαρκείας, ο εκπρόσωπος των απεργών, Λούης Ροδουσιού δήλωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στο λιμάνι Λάρνακας θα συνεχιστεί "μέχρι εσχάτων".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι το μήνυμα που στέλλεται εδώ και τρεις ημέρες προς όλες τις κατευθύνσεις "θα πιάσει εκεί που πρέπει και τα λόγια να μετατραπούν σε πράξεις".

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τα δίκαια αιτήματά μας και το ψωμί των οικογενειών μας. Εμείς υποσχόμενοι όπως επράξαμε και στο παρελθόν ότι θα αγωνιστούμε για τα συμφέροντα της πόλης και των εργαζομένων του λιμανιού, αγωνιζόμαστε και θέλουμε τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης", είπε ο εκπρόσωπος των απεργών.

    Εκ μέρους των συντεχνιών, ο Κώστας Χριστοδούλου της ΠΕΟ ανέφερε ότι "καθημερινά κλιμακώνονται τα μέτρα πιο δυναμικά", προσθέτοντας ότι αναμένεται η υπόσχεση και υποχρέωση της κυβέρνησης ότι "δεν θα θυματοποιηθούν εργαζόμενοι και δεν θα αφήσουν το λιμάνι να μπει σε μαρασμό".

    Οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στον κυκλοφοριακό κόμβο έξω από το λιμάνι με τα πίκετς τους διαμαρτυρόμενοι, ενώ από τις 8 το πρωί απέκοπταν κατά διαστήματα για λίγα λεπτά το δρόμο.

    Την είσοδο του λιμανιού απέκλειαν και σήμερα μηχανήματα, πάνω στα οποία ήταν αναρτημένα μαύρα πανιά που συμβόλιζαν τον αργό θάνατο που επέρχεται στο λιμάνι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [04] Ιεροδιακόνου - Λιμάνι Λάρνακας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνέλθει η αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή για να μελετήσει το θέμα της λειτουργίας του λιμανιού της Λάρνακας.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου σύμφωνα με τον οποίο το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Ιεροδιακόνου υπενθύμισε ότι έχει εγκριθεί πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο που διαλαμβάνει ότι το λιμάνι της Λάρνακας θα μετατραπεί σε τουριστικό λιμάνι.

    Κληθείς να πει ποιά διευθέτηση θα γίνει για τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων στο λιμάνι, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι "είναι αυτά τα οποία συζητούνται και θα συζητήσουμε και στη σύσκεψη την οποία θα έχουμε, ελπίζω αρχές της επόμενης εβδομάδας".

    Οι λιμενεργάτες και αχθοφόροι στο λιμάνι Λάρνακας έχουν κατέλθει σε απεργία διαρκείας διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη εργασίας καθώς και για αβεβαιότητα για το μελλοντικό ρόλο του λιμανιού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] Ιεροδιακόνου - Στυλιανίδης - Κ. Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο καλεί την εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών και τη συντεχνιακή πλευρά να προσέλθουν σε απευθείας διάλογο μεταξύ τους και εάν κατά τη διάρκειά του διαπιστωθεί εργατική διαφορά θα υπάρξει παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Αυτό διευκρίνισε σήμερα μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και την έκδοση από αυτό ανακοίνωσης για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

    Απαντώτας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Στυλιανίδης είπε συγκεκριμένα ότι οι δυο πλευρές θα συζητούν μεταξύ τους και εάν διαφωνήσουν θα ακολουθηθεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων.

    Ακόμη επεσήμανε ότι από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων θα παρέμβει σε ότι αφορά τα θέματα στρατηγικού σχεδίου και διαρθρωτικών αλλαγών και όχι σε θέματα που αφορούν εργατική διαφορά.

    Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε εξάλλου ότι "σε καμμία περίπτωση δεν υπάρχει οποιαδηποτε περιθωριοποίηση του Υπουργού Εργασίας" και επεσήμανε ότι η ανακοίνωση συντάχθηκε εκ μέρους ολοκλήρου του Υπουργικού Συβμουλίου με την ειδική συνδρομή του Υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Συγκοινωνιών, οι οποίοι είναι οι καθ'ύλην αρμόδιοι Υπουργοί.

    Οπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στόχος της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργικού είναι "να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές έτσι ώστε να επιβιώσει η εταιρεία και για το καλό του τόπου αλλά και για το συμφέρον των εργαζομένων".

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν αντιμετωπίζεται ως εργατική διαφορά αυτή τη στιγμή το θέμα αλλά ως συζήτηση διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο να επιβιώσει η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών.

    "Το Υπουργικό Συμβούλιο θέλει αυτή η εταιρεία να επιβιώσει μακροπρόθεσμα και για αυτό είναι έτοιμο μέσω του αρμοδίου Υπουργού, που είναι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, να αναλάβει τις δέουσες πρωτοβουλίες έτσι ώστε αυτό να επιτευχθεί", σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια διαλόγου μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και της συντεχνιακής "για να φθάσουμε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος και των εργαζομένων και της οικονομίας του τόπου".

    Υπουργός Συγκοινωνιών

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ευτυχής με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι είναι ευτυχής, συμφώνησε και υποστήριξε την απόφαση αυτή.

    Ερωτηθείς αν επιμένει ότι η απεργία των υπαλλήλων των ΚΑ ήταν παράτυπη, ο κ. Ιεροδιακόνου επεσήμανε ότι το θέμα αυτό είναι θέμα ερμηνείας.

    "Υπάρχουν και οι δυο απόψεις. Η πλευρά της εταιρείας θεωρεί την απεργία που έγινε παράτυπη. Ομως σίγουρα υπάρχει και η άλλη ερμηνεία που θεωρεί ότι έχουν ακολουθηθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες", πρόσθεσε, αποφεύγοντας να πει σε ποιά ερμηνεία δίνει βάση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Ρέππας - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στην Κρήτη "δεν υπόκειται σε έλεγχο τρίτων", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, προσθέτοντας ότι όποιος έχει διαφορετική γνώμη - η Τουρκία ή οι ΗΠΑ - "να την κρατήσουν για τον εαυτό τους".

    Επεσήμανε, παράλληλα, ότι "εμείς θα προχωρήσουμε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

    Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι η απόφαση προμήθειας των S300 ήταν εσφαλμένη και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι η απόφαση ήταν ορθή αλλά έγιναν λάθη στην εφαρμογή της, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση στις θέσεις των δύο κυβερνητικών αξιωματούχων.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι υπό τις συνθήκες που ελήφθη, η απόφαση για την προμήθεια των πυραύλων ήταν σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον, αλλά από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα οι συνθήκες άλλαξαν.

    Πρώτη εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, ήταν ότι σημειώθηκε πρόοδος στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η δεύτερη εξέλιξη αφορά τα τελευταία ψηφίσματα του ΟΗΕ, στα οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η αναγκαιότητα μείωσης της έντασης, προς την κατεύθυνση της αποστρατιωτικοποίησης, που είναι και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε αυτά τα δύο στοιχεία και πρόσθεσε ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του εκτιμήσεις, αλλά στις εθνικές υποθέσεις δεν μπορεί να παραμένει άκαμπτος και δογματικός για να δημιουργεί εντυπώσεις.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε το αυτονόητο, διότι όταν κανείς αλλάζει θέση μπορεί να σημαίνει ότι η παλαιότερη θέση του δεν ήταν η καλύτερη.

    Σημασία έχει ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι στο πλευρό της Κύπρου, ενισχύει και διασφαλίζει την άμυνά της και στηρίζει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο κ. Ρέππας.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι παρατηρείται κινητικότητα στο Κυπριακό, ότι το πρόβλημα δεν έχει τεθεί στο περιθώριο, αλλά αντίθετα εκδηλώνεται ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [07] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  106.44 ( 1.68)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 7,106,266
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,931,537  124.41 ( 1.81)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   464,375   69.52 ( 3.71)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,402.685   79.96 (-0.61)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   577,033   99.07 ( 2.35)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   507,958   82.88 ( 0.10)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   639,128   50.95 ( 2.47)
            Αλλες Εταιρείες            £   590,269   89.73 ( 3.67)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [08] Πρόεδρος Κληρίδης - Χριστόφιας

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οποιεσδήποτε αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να "δούμε με ποιόν τρόπο κινούμαστε προς την κατεύθυνση του διεθνούς παράγοντα, για να εξηγήσουμε θέσεις και να βάλουμε μπροστά στη διεθνή κοινότητα τις δικές μας απαιτήσεις και προτάσεις".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία παρευρίσκοντο ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για συμμετοχή του κόμματός του σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τους ενημέρωσε "για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Κυπριακό", κι επεσήμανε ότι δεν είναι αισιόδοξος, αφού το Κυπριακό "βρίσκεται σε δύσκολη καμπύλη, χωρίς αυτή τη στιγμή τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις".

    Ανέφερε, επίσης, ότι φαίνεται πως η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους "θα συνεχίσει το πήγαινε - έλα για να κρατηθεί ζωντανή η όλη υπόθεση", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει εμείς να δούμε με ποιόν τρόπο κινούμαστε προς την κατεύθυνση του διεθνούς παράγοντα, για να εξηγήσουμε θέσεις και να βάλουμε μπροστά στη διεθνή κοινότητα τις δικές μας απαιτήσεις και προτάσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές στο διεθνή παράγοντα ότι "δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από την ύστατη παραχώρησή μας, που είναι η ομοσπονδία και την οποία έχει υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ κι εμπεριέχεται ως κοινή θέση των δύο κοινοτήτων στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου".

    Σε ερώτηση σχετικά με προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι όταν είχε συζητηθεί η πιθανότητα προσφυγής για τον Μάιο, ο ίδιος είχε πει ότι θα ήταν καλύτερα να μην ληφθεί τέτοια απόφαση "διότι θα εκφυλιστεί και στο τέλος μπορεί να μην γίνει".

    "Δεν μπορείς", είπε, "να αποφασίζεις το Σεπτέμβριο τί θα κάνεις το Μάιο, χωρίς να ξέρεις τις συνθήκες του Μαϊου".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου "που να είναι εναντίον σε προσφυγή", προσθέτοντας ότι "θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις συνθήκες", πριν ληφθεί απόφαση για προσφυγή, ώστε να είναι "καρποφόρα".

    Σε ερώτηση εάν το ΑΚΕΛ θα συμμετείχε σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, ο κ. Χριστόφιας είπε "όχι, σε καμιάν περίπτωση".

    "Εμείς παραμένουμε αντιπολίτευση", είπε, προσθέτοντας ότι "ουδέποτε αρνηθήκαμε το διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλα τα κόμματα".

    Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι έχει ζητηθεί από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί ιδιωτικοποιήσεις ή φιλελευθεροποιήσεις, προσθέτοντας ότι "ο Πρόεδρος υποσχέθηκε να το μελετήσει και μας είπε ότι δεν έχει επίσημη θέση η Κυβέρνηση πάνω σ' αυτό το θέμα".

    "Δεν αποφάσισε", είπε, "ότι η λύση του προβλήματος 'ημικρατικοί οργανισμοί' είναι η ιδιωτικοποίηση".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η φιλελευθεροποίηση δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, τονίζοντας ότι "η λύση του προβλήματος δεν είναι η ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα στους ιδιώτες, αλλά οι μεγάλοι οργανισμοί να παραμείνουν κοινωνική ιδιοκτησία και να εκσυγχρονιστούν, πράγμα που χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [09] ΚΕΒΕ - ΕΕ - Μαρκίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάκη έγκαιρης προσαρμογής της Κύπρου προς το κοινοτικό κεκτημένο τόνισε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης.

    Ο κ. Μαρκίδης τόνισε παράλληλα ότι η ιδανικότερη, προς το παρόν, νομική λύση, σε περίπτωση ένταξης χωρίς την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, είναι να ζητηθεί η απαλλαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υποχρέωσή της να εφαρμόσει το κοινοτική κεκτημένο στις κατεχόμενες περιοχές, ενόσω συνεχίζεται η κατοχή.

    Ο κ. Μαρκίδης μιλούσε σε εκδήλωση που οργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) στα πλαίσια των διοργανώσεων που προγραμμάτισε για το 1999, το οποίο έχει κηρυχθεί από το ΚΕΒΕ ως "Ετος Ευρώπης για την Κύπρο".

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Σύμβουλος του ΚΕΒΕ στις Βρυξέλλες, Επερχαρντ Ράιν, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην Κύπρο, Ντονάτο Κιαρίνι και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης.

    Στην ομιλία του με θέμα "Το Νομικό Πλαίσιο για την Ευρωπαϊκή Ενωση", ο κ. Μαρκίδης τόνισε πως όταν κατατίθετο η αίτηση για ένταξη, ο στόχος αυτός εθεωρείτο ως "άπιαστο όνειρο", ενώ έχουν αρχίσει ήδη οι ενταξιακές και, όπως είπε, "αργά η γρήγορα" ο στόχος της ένταξης θα επιτευχθεί.

    Ο κ. Μαρκίδης επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι "μια πολύ ιδιότυπη συνεργασία κρατών" με κύριο χαρακτηριστικό ότι "βαίνει διαρκώς προς ενίσχυση των συνεκτικών κρίκων που υπάρχουν μεταξύ των μελών της".

    Αφού ανέφερε πως το κοινοτικό κεκτημένο αποτελείται από 80.000 σελίδες, ο κ. Μαρκίδης ανέλυσε τη νομική σημασία του και είπε ότι οι υποψήφιες χώρες είναι που ζήτησαν ένταξη στην ΕΕ και όχι το αντίστροφο, γεγονός που σημαίνει ότι μέλος γίνεται μόνο η χώρα "που θα προσαρμόσει το κεκτημένο έγκαιρα".

    Επισημαίνοντας ότι η πολιτική ένταξης αποτελεί "κεφαλαιώδη πολιτική" της Κύπρου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι όλες οι μαζικές οργανώσεις του νησιού και όσοι διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, πρέπει να το αντιληφθούν αυτό και να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εφαρμογή του κεκτημένου.

    Ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι "η Κύπρος θεωρείται αρκετά προχωρημένη καθ' όσον αφορά το εσωτερικό της σύστημα έναντι των άλλων πέντε (υποψηφίων) κρατών και πολλές από τις νομοθεσίες και τα συστήματά της είναι ήδη προσαρμοσμένα και συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο", προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ο φόρτος εργασίας που πρέπει να εκπληρωθεί είναι τεράστιος.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Βουλής στη διαδικασία εφαρμογής του κεκτημένου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το Σώμα "δεν έχει δεχθεί να εκχωρήσει εξουσία εναρμόνισης με διατάγματα στους διάφορους Υπουργούς ή στο Υπουργικό Συμβούλιο", προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα ίσχυσε ο θεσμός των προεδρικών διαταγμάτων.

    Διευκρινίζοντας ότι αυτό που ζητήθηκε από τη Βουλή προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κύπρου, κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι η Βουλή θα πρέπει να ασχολείται με όλα και συνεπώς πρέπει "να προσαρμόσει τις δικές της εσωτερικές διαδικασίες" για συντόμευση του χρόνου προσαρμογής προς το κεκτημένο.

    "Η δεχόμεθα και μπαίνουμε, ή δεν δεχόμεθα και δεν μπαίνουμε", τόνισε ο κ. Μαρκίδης, αναφερόμενος στην προσαρμογή προς στο κεκτημένο.

    Το δεύτερο σημείο που επεσήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας ήταν το θέμα ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος και των όποιων ενστάσεων θα προβάλουν ενδεχομένως κράτη - μέλη σε ένταξη υπό συνθήκες μη λύσης.

    Επισημαίνοντας ότι "θα ήταν αφέλεια να πιστέψουμε ότι αυτό το εμπόδιο έχει οριστικά και αμετάκλητα υπερκεραστεί", ανέφερε ότι η καλύτερη, προς το παρόν, νομική λύση είναι να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία "με την αναγνωρισμένη προσωπικότητα που έχει τώρα, αν δεν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, αλλά απαλλάσσεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υποχρέωση να εφαρμόζει το κεκτημένο στα κατεχόμενα, ενόσω η παρεμπόδιση θα οφείλεται σε ανωτέρα βία που συνίσταται στην εξακολούθηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο".

    Κι' αυτό γιατί "ουδεμίαν διάθεση έχουμε να εισέλθει στην ΕΕ" το ελεύθερο τμήμα του νησιού και "να βρεθεί το κυπριακό πρόβλημα λυμένο διά της διχοτομήσεως".

    Ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι "είναι εδώ ακριβώς που ζητούμε τη βασική για μας παραχώρηση από την ΕΕ".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ράϊν τόνισε ότι η εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 1999 αποτελεί το σημαντικότερο βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αφού, όπως εξήγησε, θα εδραιώσει τη μεγαλύτερη ενίαια αγορά κεφαλαίων στον κόσμο, θα αποκαταστήσει στενούς δεσμούς αλληλοεξάρτησης μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, θα οδηγήσει σε ευρύτατη διαφάνεια στις κεφαλαιαγορές με την ενιαία ευρωπαϊκή οντότητα να λειτουργεί ως πόλος έλξης για επενδύσεις και ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του ευρώ στις Μεσογειακές χώρες, ο κ. Ράιν είπε ότι θα αυξήσει τον ανταγνωσισμό στον τουρισμό και θα απαιτήσει ταχύτερη προετοιμασία για εισαγωή του νέου νομίσματος και στις ίδιες.

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, τόνισε ότι η εισαγωγή του ευρώ δεν ήταν εύκολη υπόθεση και αναφερόμενος στα οφέλη από το νέο νόμισμα, είπε ότι η διαφάνεια στις κεφαλαιαγορές θα αυξηθεί, θα υπάρχει ευχέρεια για μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός, θα αναπτυχθούν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αλλά και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, εξελίξεις που θα ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο στις επηρεαζόμενες χώρες.

    Οσο δε αφορά την Κύπρο, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων θα υπάρξουν ευκαιρίες για ανάπτυξη του εμπορίου με την ΕΕ και θα παρουσιαστούν περισσότερες επιλογές στην κεφαλαιαγορά.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, τόνισε ότι αν η Κύπρος αποτύχει στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ, τότε "θα έχουμε τεράστια προβλήματα στο μέλλον, με κίνδυνο να απομονωθούμε από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις".

    Επισημαίνοντας την "ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας", ο κ. Ρολόγης ανέφερε πως όλοι οι φορείς του τόπου "θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ενσωμάστωσή μας στο άρμα της Ευρώπης, προαπαιτεί πολλές αλλαγές στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας" και είπε ότι η πορεία προς την ΕΕ "επιβάλλει τολμηρές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης και της Βουλής".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [10] Σημίτης - Κυπριακό - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης τόνισε σήμερα ότι "η απόφαση για τους S300 δεν πάρθηκε επί δικής μου πρωθυπουργίας", προσθέτοντας ότι "ήταν μια απόφαση, η οποία προφανώς τότε πάρθηκε για διάφορους λόγους, τακτικούς, στρατιωτικούς κτλ".

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel", ο κ. Σημίτης είπε ότι "εμείς πετύχαμε, με τη λύση που έδωσε η κυπριακή Κυβέρνηση", δηλαδή για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, "την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της όλης αυτής ρύθμισης του όλου θέματος, γιατί ξαναθέσαμε το Κυπριακό στο προσκήνιο".

    Ο κ. Σημίτης απαντούσε σε ερώτηση αναφορικά με δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου ότι οι πύραυλοι "ήταν λάθος εξ αρχής" και δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι "δεν ήταν λάθος".

    Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης είπε ότι "οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αναλάβει υποχρέωση με δηλώσεις τους να κινήσουν το Κυπριακό".

    Είπε, επίσης, ότι ήρθαν πολλοί και είπαν "μα αυτά είναι χαρτιά, αυτές είναι δηλώσεις", τονίζοντας ότι "πράγματι τόσα χρόνια γίνονται δηλώσεις, αλλά το Κυπριακό ζει με χαρτιά, ζει με δηλώσεις".

    "Το Κυπριακό", είπε, "προχωρεί επειδή υπάρχει εγρήγορση της διεθνούς κοινότητας και όταν πέφτει αυτή η εγρήγορση εμείς έχουμε υποχρέωση να ξαναϋπενθυμίζουμε το θέμα και αυτό το καταφέραμε".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [11] Πολιτιστική Κληρονομιά - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,03/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατήγγειλε πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη, με επιστολή της στο Γενικό Γραμματέα κατήγγειλε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών, λεηλασιών και βεβήλωσης των θρησκευτικών μας μνημείων στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, καταγγέλλονται καταστροφές στις εκκλησίες Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Ριζοκάρπασο και Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ, καθώς και της παλιάς εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελεούσας στην Κατωκοπιά. Επίσης καταγγέλλεται η μετατροπή της εκκλησίας της Παναγίας Χρυσελεούσας στην Κατωκοπιά, σε τέμενος.

    Με την επιστολή της, η κα Πετρίδη διαβίβασε στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό και ζήτησε τη λήψη μέτρων για τον τερματισμό αυτής της επαίσχυντης πρακτικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 3 February 1999 - 18:46:13 UTC