Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδούλου - Επιτόκια
  • [02] Ρέππας - S300 - Ελληνική Βουλή
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κασουλίδης - Γκάμα - Διάσκεψη Τύπου
  • [05] Διεθνές Συνέδριο - Αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων
  • [06] Βρετανία - Κυπριακό - Στυλιανίδης
  • [07] Καναδάς - Τουρκία - Πυρηνικός Αντιδραστήρας
  • [08] Κύπρος 1 - Γερμανία 3 (ΣΙΣΜ)
  • [09] Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες
  • [10] Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία
  • [11] Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] Τ/Κ - Συνέδριο ΠΟΔΝ
  • [13] Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος

  • [01] Χριστοδούλου - Επιτόκια

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Νομοσχέδιο για την ελευθεροποίηση των επιτοκίων, το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την "άρση του ανώτατου ύψους 9% (για τα επιτόκια)".

    Πρόσθεσε ότι με την απόφαση αυτή το Υπουργικό Συμβούλιο "προβαίνει σε ένα σοβαρό μέτρο εναρμόνισης του χρηματοπιστωτικού μας τομέα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "στο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο, υπάρχουν ορισμένες ειδικές πρόνοιες που θα ισχύουν μέχρι το Δεκέμβριο του 2002, ώστε να δοθεί μια μεταβατικότητα πριν από την πλήρη ελευθεροποίηση".

    Οπως είπε, "η κυβέρνηση έχει θέσει ορισμένες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε σε περίπτωση οποιασδήποτε διακύμανσης των επιτοκίων προς τα άνω να μπορεί να παρεμβαίνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας".

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε επίσης ότι υπάρχει πρόνοια για τα επιτόκια των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων μέχρι και 60,000, ώστε "εκείνοι που τα έχουν να επιλέξουν είτε τη διατήρηση του επιτοκίου μέχρι 9%, είτε να επιλέξουν το κειμενόμενο επιτόκιο".

    Πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα με την έναρξη της ισχύος του νέου καθεστώτος θα δίνεται η ευκαιρία δανεισμού από το εξωτερικό στους Κύπριους", σημειώνοντας ότι "αυτό θα επενεργήσει πιστωτικά στη διαμόρφωση των επιτοκίων και στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [02] Ρέππας - S300 - Ελληνική Βουλή

    Αθήνα,Ελλάδα,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα ότι δεν έχει πρόθεση να φέρει το θέμα της εγκατάστασης των αντιαεροπορικών πυραύλων S300 στην Κρήτη σε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στην Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    "Το θέμα αυτό συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση (του βουλευτή της ΝΔ κ. Σιούφα) προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι "τέτοιο θέμα συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δεν έχει τεθεί, η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια πρόθεση, αυτή την ώρα".

    Επισημαίνεται ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του ελληνικού κοινοβουλίου, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος είπε ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα τον ελληνικό λαό για το τί έγινε, καθώς η κοινή απόφαση Ελλάδος - Κύπρου για την ανάπτυξη των S300 στην Κρήτη δημιούργησε κλίμα απογοήτευσης και ηττοπάθειας.

    Το θέμα ήγειρε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος ζήτησε να αρχίσει αμέσως συζήτηση σχετική με τους S300 με ή χωρίς την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγακου και πρότεινε μάλιστα να συμμετάσχουν και οι εμπλεκόμενοι στο θέμα των ρωσικών πυραύλων στρατιωτικοί παράγοντες.

    Ιδιαίτερη συνεδρίαση της Επιτροπής για τους S300 ζήτησε και ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ενώ γραπτό αίτημα για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής επί του θέματος των πυραύλων είχαν θέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χαραλαμπόπουλος και Παπαθεμελής, στο οποίο όμως δεν ανταποκρίθηκε θετικά ο κ. Πάγκαλος, όπως διευκρίνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κάρολος Παπούλιας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  101.55 (-0.49)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,001,599
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,361,583  118.60 ( 0.80)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   229,540   63.03 ( 0.91)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   787,132   79.25 (-3.16)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   453,079   93.68 (-4.71)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   557,540   78.91 (-1.91)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   359,682   47.24 ( 1.66)
            Αλλες Εταιρείες            £   321,018   86.86 (-1.79)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [04] Κασουλίδης - Γκάμα - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της χώρας του στο θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πορτογάλλος Υπουργός Εξωτερικών Χάιμε Γκάμα, μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Γκάμα επεσήμανε ότι "η Κύπρος κάνει εξαιρετική πρόοδο σε ότι αφορά στην οικονομία και στην εναρμόνιση του εσωτερικού Δικαίου" και πρόσθεσε ότι η εναρμόνιση αναφορικά με άλλους τομείς θα επιταχυνθεί.

    Χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Κασουλίδη "θετικές" και τόνισε ότι η χώρα του έχει "μεγάλο ενδιαφέρον για να συμβάλει σε μια θετική διαπραγμάτευση αναφορικά με τη διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη της Κύπρου".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γκάμα είπε ότι "η ενσωμάτωση στην ΕΕ εξαρτάται από τη θέληση της ΕΕ, αλλά επίσης και την ικανότητα των νέων μελών" να ανταποκριθούν σε ότι αφορά την οικονομία τους στα κριτήρια που θέτει η ΕΕ.

    "Είναι πλήρως αναγνωρισμένο στην Ευρώπη ότι η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου είναι απόλυτα ικανή να ενσωματωθεί στην ΕΕ ως έχει," σημείωσε ο κ. Γκάμα.

    Υπογράμμισε ότι "οι διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και η λύση του Κυπριακού αποτελούν δύο πράγματα, τα οποία όχι μόνο πρέπει και μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα, αλλά και να έχουν κοινή θετική επίδραση".

    Επισημαίνοντας ότι η Πορτογαλλία "θα προτιμούσε τη λύση πριν από την ένταξη", τόνισε ότι η χώρα του "είναι ανοικτή αναφορικά με τη διεύρυνση, σχετικά με την ένταξη της Κύπρου ως μία νότια ευρωπαϊκή χώρα με κοινή προσέγγιση με την Πορτογαλλία σε πολλά θέματα και δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα σε καμία χώρα για παρέμβαση" σε αυτή τη διαδικασία.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μη έλευση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S300, ο κ. Γκάμα είπε ότι ήταν "καλοδεχούμενη σε ευρωπαϊκό επίπεδο" απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα όπως οι δύο πλευρές προβούν σε συγκεκριμένα βήματα που θα μπορούσαν να "οδηγήσουν στη μείωση των δυνάμεων και στην αποστρατιωτικοποίηση".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και είπε ότι με τον Πορτογάλλο ομόλογό του είχε την ευκαιρία να συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων που άρχισαν στη Λισσαβόνα, πριν από ένα σχεδόν χρόνο.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι με τον κ. Γκάμα συζήτησε το θέμα της διεύρυνσης, θέματα που αφορούν τη συνεργασία για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, την παράνομη μετανάστευση και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που έχουν σχέση με την Ευρωμεσογειακή συνεργασία, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης συζητήθηκε και το θέμα του Ανατολικού Τίμορ, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγκόλα και η Αφρική.

    Μετά τη Διάσκεψη Τύπου ακολούθησε γεύμα εργασίας. Ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλλίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] Διεθνές Συνέδριο - Αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει αύριο το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Αποκρατικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων: Οι προοπτικές", το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας και το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξουν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας Ιωάννης Κουτσάκος και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    Τις πολιτικές επιπτώσεις της διαδικασίας αποκρατικοποίησης θα αναλύσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Dr. Jeffrey Gedmin του American Enterprise Institute και η ομογενής καθηγήτρια Μαργαρίτα Μαθιοπούλου, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Γιάννης Λούλης.

    Εξάλλου θα υπάρξουν ομιλίες για τις επιδράσεις της τεχνολογίας και της πληροφορικής στη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

    Βασικός ομιλητής στο γεύμα θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και επίσημος ομιλητής στο δείπνο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αναλύσει τους άξονες μιας εθνικής στρατηγικής για τον Ελληνισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] Βρετανία - Κυπριακό - Στυλιανίδης

    Λονδίνο,Βρετανία,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική κυβέρνηση μέσω της διπλωματικής οδού αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις, που έχουν ζητηθεί σε ότι αφορά τη στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό, τις προσεχείς μέρες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

    Εξάλλου, επίσημος εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι εναντίον της διχοτόμησης της νήσου, εναντίον λύσης που προνοεί δύο κράτη και υποστηρίζει λύση στο Κυπριακό που να προνοεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Βρετανία υποστηρίζει αποφασιστικά τη διαδικασία που προωθείται από την Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέϊμ Αν Χέρκους.

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, είχε σήμερα επαφές στο Τμήμα Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Στυλιανίδης μεταβαίνει απόψε στη Σκοτία και την Πέμπτη το βράδυ στη Βόρειο Ιρλανδία για επαφές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΜ)

    [07] Καναδάς - Τουρκία - Πυρηνικός Αντιδραστήρας

    Tορόντο,Καναδάς,27/01/1999 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Καναδοί εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έρευνα που διεξήγαγε κατασκευαστής και πωλητής πυρηνικών αντιδραστήρων στον Καναδά επιβεβαιώνει πως η σεισμολογική έρευνα των τουρκικών αρχών για ανέγερση πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή του Ακκιουγιου, στην Τουρκία, είναι ανεπαρκής και μη ικανοποιητική.

    Την επί τόπου έρευνα έκανε η πρώην Τουρκική Ηλεκτρική Αρχή (TEK) και τη μελέτησε ο εμπειρογνώμονας Ράλφ Καλ της Ατομικής Ενέργειας του Καναδά (ΑΕCL) το 1985.

    "Η έρευνα της AECL τονίζει ότι η έρευνα της ΤΕΚ ήταν ημιτελής και ανεπαρκής σε διάφορα κεφάλαια," υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Μάρτιν, του Προγράμματος για Πυρηνική Συνείδηση.

    Αναφέρει ακόμα ότι η έρευνα που χρησιμοποιείται χρονολογείται από το 1983 και αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Μάρτιν, επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι πρέπει να γίνει και άλλη έρευνα πριν προχωρήσουν τα σχέδια για ανέγερση αντιδραστήρα στο Ακκιουγιου.

    Η καναδική εταιρεία AECL και άλλες δύο εταιρείες - μια γαλλογερμανική και μια ιαπωνική - αμερικανική, έχουν υποβάλει σχέδια για την ανάγερση του αντιδραστήρα το Ακκιουγιου.

    Η έρευνα του κ. Καλ και αυτή των τουρκικών αρχών δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση ηγετικών στελεχών της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κοινότητας στον Καναδά με την ηγεσία της AECL.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δρ Αρσάλαν Μόχαγερ, ειδικός σεισμολόγος και γεωλόγος, οι εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση με την AECL δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, αφού, όπως σημείωσε, υπάρχουν νέες πληροφορίες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

    "Εάν δεν γίνει αυτό, οτιδήποτε κι αν πει οποιοσδήποτε άλλος θα προκαλούσε περισσότερη σύγχυση στο θέμα, προσφέροντας δικαιολογία στην AECL να μην λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις," τόνισε ο Δρ Μόχαγερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΕΜ/ΜΜ/ΜΑ)

    [08] Κύπρος 1 - Γερμανία 3 (ΣΙΣΜ)

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Ενόπλων Κύπρου ηττήθηκε με 3 - 1 σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία από την αντίστοιχη ομάδα της Γερμανίας.

    Με την ήττα αυτή η Κύπρος έχασε και το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκόσμιου Στρατιωτικού Πρωταθλήματος (ΣΙΣΜ), που θα διεξαχθεί τον προσεχή Αύγουστο στο Ζάγκρεπ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [09] Υπουργός Εσωτερικών - Λαθρομετανάστες

    Λάρνακα,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κύπρος και Λίβανος κατέγραψαν διάφορα πρακτικά μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης ενώ μελετούν προσχέδιο συμφωνίας για το θέμα αυτό.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης κατά την επιστροφή του από το Λίβανο, όπου συζήτησε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης με αξιωματούχους της λιβανικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης απεκάλυψε, εξάλλου, ότι οι λιβανικές αρχές εμπόδισαν το τελευταίο εξάμηνο, σε δέκα περίπου περιπτώσεις, την αναχώρηση από το Λίβανο, αριθμού πλοιαρίων ή άλλων πρόχειρων σκαφών που ήταν γεμάτα λαθρομετανάστες, με προορισμό την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Λίβανο ως "ιδιαίτερα χρήσιμη" και "πολύ εποικοδομητική" και ανέφερε ότι κατέγραψε με το Λιβάνιο Υπουργό Εσωτερικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Michel al-Murr πρακτικά μέτρα τα οποία, όπως ανέφερε, τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα με στόχο την καταστολή του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης από το Λίβανο προς την Κύπρο και τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη θα είναι "και αποτελεσματικά και ιδιαίτερα χρήσιμα για μας".

    Οπως είπε, επιδόθηκε στον κ. Murr προσχέδιο συμφωνίας των δυο χωρών για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    "Εχουμε καταγράψει", ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, "διάφορα πρακτικά μέτρα που αφορούν τη λαθρομετανάστευση ούτως ώστε η αντιμετώπιση της κάθε μιας από τις περιπτώσεις αυτές να είναι καίρια, άμεση και αποτελεσματική".

    Οπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, που συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Emile Lahoud και τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Selim al-Hoss, και οι δυο πλευρές χαρακτήρισαν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ως "διεθνές έγκλημα".

    Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε, εξάλλου, ότι η λαθρομετανάστευση δεν είναι ένα φαινόμενο που αφορά μόνο το Λίβανο και την Κύπρο αλλά πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης.

    "Οι λαθρομετανάστες είναι παντού και εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι η σύναψη συμφωνιών μεταξύ των ενδιαφερομένων χωρών ούτως ώστε αυτό το φαινόμενο να περιοριστεί, και εάν είναι δυνατό να κατασταλεί εντελώς", επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφηκαν πρακτικά μέτρα "με σκοπό ώστε να κατασταλεί αυτό το φαινόμενο σε ότι αφορά τη λαθρομετανάστευση από το Λίβανο προς την Κύπρο και διαπιστώσαμε ότι υπήρξε ταυτότητα απόψεων σε ότι αφορά το θέμα αυτό".

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι "η κυβέρνηση του Λιβάνου αντιμετώπισε πολύ θετικά και με ιδιαίτερη προσπάθεια τις δικές μας τις θέσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι υπάρχουν χιλιάδες λαθρομετανάστες παντού στο Λίβανο "οι οποίοι με διάφορους τρόπους επιδιώκουν να φύγουν και να έλθουν άλλοι στην Κύπρο, άλλοι στην Ελλάδα και άλλοι σε άλλες χώρες της Ευρώπης".

    Οπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης προσπάθεια του Λιβάνου είναι να καταστείλει αυτό το φαινόμενο "και έχουμε διαπιστώσει ότι σε ό,τι αφορά την Κύπρο οι λιβανικές αρχές το τελευταίο εξάμηνο έχουν εμποδίσει την αναχώρηση από το Λίβανο σε δέκα περίπου περιπτώσεις ικανοποιητικού αριθμού πλοιαρίων ή άλλων πρόχειρων σκαφών, με επικίνδυνη κατασκευή, γεμάτα από λαθρομετανάστες με στόχο να έρθουν στην Κύπρο".

    Ο κ. Μιχαηλιδης σημείωσε ότι κατά τις επαφές του στο Λίβανο συζητήθηκε και η τελευταία περίπτωση έλευσης λαθρομεταναστών στην Κύπρο και όπως είπε "καταλήξαμε στην επανεξέταση αυτού του θέματος μέσα στις διαδικασίες που έχουμε καθορίσει".

    Κληθείς να πει αν η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι διατεθειμένη να υπογράψει κάποια συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση για αποτροπή του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε "σίγουρα ναι".

    Ωστόσο πρόσθεσε ότι η συμφωνία "δεν είναι κάτι το επείγον" και πως θα υπογραφεί "αφού μελετηθεί από τις αρμόδιες κυβερνήσεις".

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στο Λίβανο επέδωσε γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο Λιβάνιο Πρόεδρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΜ)

    [10] Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν τελικά, την τετράωρη στάση εργασίας αύριο Πέμπτη, από τις επτά μέχρι και τις έντεκα το πρωί.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Εκπρόσωπου Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, Τάσου Αγγελή, ο οποίος ανέφερε ότι "ούτε και απόψε, πιστεύω, θα υπάρξει μεσολάβηση" για αποτροπή της απεργίας.

    Ο κ. Αγγελής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με το νέο πρόγραμμα που διαμορφώθηκε ειδικά για αύριο, "από τις 24 πτήσεις που είναι προγραμματισμένες, στις 20 θα παρουσιαστούν προβλήματα, μέχρι και πέντε ώρες καθυστέρηση σε μερικές από αυτές".

    Θα ταλαιπωρηθούν, κατά τον κ. Αγγελή, 1900 άτομα από τους 2500 επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών, για την αυριανή απεργία των εργαζομένων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΜ)

    [11] Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακές Αερογραμμές

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο μετά τη σημερινή του συνεδρία, κατά την οποία μελέτησε το θέμα της εργατικής διαφοράς στις Κυπριακές Αερογραμμές και γενικότερα την πορεία της εταιρείας, χαιρέτισε το γεγονός ότι "ύστερα από δύο χρόνια ζημιών, το συγκρότημα των Κ.Α. πραγματοποίησε κέρδη το 1998 σαν αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών διοίκησης - διεύθυνσης και προσωπικού".

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι "μια πιο βαθιά ανάλυση των αποτελεσμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές έτσι που να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την επιβίωση της μέσα στο όλο και πιο έντονο αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον των διεθνών μεταφορών".

    Οπως σημειώνεται "είναι ενδεικτικό ότι τα κέρδη του 1998 προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα καταστήματα αδασμολογήτων ειδών και τη Γιουροσύπρια και σε λιγότερο βαθμό από τις Κ.Α., οι οποίες παρουσίασαν κέρδος κυρίως από τα δρομολόγια της Ελλάδας και του Λονδίνου (Χήθροου), που είναι ακόμα προστατευμένα.

    Υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι "με ιδιαίτερη ανησυχία σημειώνεται ότι τα εργατικά κόστα ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της εταιρείας βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, την ίδια στιγμή που εκείνα των ανταγωνιστριών της εταιρειών, που είναι ήδη αισθητά πιο κάτω, έχουν καθοδική τάση".

    Τέλος, τονίζεται ότι "με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι η μακροπρόθεσμη επιβίωση της εταιρείας δεν έχει εξασφαλισθεί, αλλά χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, αύξηση της παραγωγικότητας, ελάττωση του κόστους και στρατηγικές συμμαχίες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] Τ/Κ - Συνέδριο ΠΟΔΝ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπέια Τουρκοκυπρίων αναμένεται να παρευρεθεί στην εναρκτήρια τελετή του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), που θα πραγματοποιηθεί αύριο 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΟΝ, στην οποίαν επισημαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από τον ΓΓ του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φέρντι Σογιέρ και κλιμάκιο της ηγεσίας του Τμήματος Νεολαίας του κόμματος.

    Οπως τονίζει η ΕΔΟΝ στην ανακοίνωση, "ελπίζουμε ότι η παρουσία της Τ/κ αντιπροσωπείας στο Συνέδριο της ΠΟΔΝ θα σηματοδοτήσει την άρση των απαγορεύσεων που επέβαλε το καθεστώς Ντενκτάς στις επαφές Ε/Κ και Τ/Κ και την απαρχή μιας νέας περιόδου στην ανάπτυξη της πολιτικής της επαναπροσέγγισης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [13] Συμβούλιο της Ευρώπης - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εικοσι - ένα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος υπέγραψαν σήμερα τη Συνθήκη Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης, ο ΓΓ του ΣτΕ Ντανιέλ Ταρσίς εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι "τόσα κράτη έχουν επιλέξει τόσο σύντομα να κάνουν αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα ώστε να καταστήσουν αυτή την καινούργια συνθήκη μέρος του εθνικού και του διεθνούς νόμου".

    Είπε επίσης ότι "αυτές οι υπογραφές είναι μια συγκεκριμένη και ευπρόσδεκτη ένδειξη ότι τα κράτη - μέλη μας δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στα σοβαρά προβλήματα, που δημιουργούνται λόγω της διαφθοράς, και που αφορούν τους πολίτες μας και τα θεμέλια των δημοκρατικών θεσμών, που δεν έχουν μόνο ηθικό και πολιτικό αλλά και νομικό καθήκον να υπερασπίσουν".

    Η Συνθήκη, η οποία υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών στις 4 περασμένου Νοεμβρίου, αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης που ακολουθείται μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και βοηθά στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης του Συμβουλιου εναντίον της διαφθοράς.

    Η Συνθήκη Ποινικού Δικαίου για τη Διαφθορά στοχεύει σε μια συντονισμένη ποινικοποίηση ενός ευρέως φάσματος πρακτικών διαφθοράς και στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών καθώς και στη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας ώστε να διευκολυνθεί η δίωξη αυτών που προσφέρουν ή αποδέχονται δωροδοκίες ή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

    Την εφαρμογή της Συνθήκης θα επιβλέπει "Η Ομάδα Κρατών εναντίον της Διαφθοράς - CRECO", η σύσταση της οποίας είχε εγκριθεί από την Επιτροπή Υπουργών το Μάιο 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 January 1999 - 18:46:13 UTC