Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος Πρέσβης Μεξικού - Διαπιστευτήρια
  • [02] Πύργος - Αγγελή - Ναυλωμένες πτήσεις
  • [03] ΔΗΚΟ - Νέοι Ορίζοντες
  • [04] Υπουργός Αμυνας - Μουράτοφ - Ροδουσάκης
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Σπουδαστές Σχολής Πολέμου
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Συνέδριο Αποκρατικοποιήσεων
  • [08] Χριστοδούλου - ΟΕΒ
  • [09] ΚΣΣΕ - Χατζηδημητρίου - Κυπριακό
  • [10] Παγκύπρια Επιτροπή Συγ. Αγνο. - Ανακοίνωση
  • [11] Βασιλείου - Βουλή - Δήλωση
  • [12] ΔΗΚΟ - Κυπριανού - Νέο σχήμα

  • [01] Νέος Πρέσβης Μεξικού - Διαπιστευτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα διαπιστευτήρια του επιδίδει μεθαύριο Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου ο νέος Πρέσβης του Μεξικού στην Κύπρο, Αριέλ Μπουίρα, ο οποίος εισέρχεται για πρώτη φορά στη διπλωματική υπηρεσία της χώρας του με τη διαπίστευσή του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κύπρο θα έχει σειρά επαφών με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, την Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου.

    Η Κύπρος και το Μεξικό έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες σε θέματα Παιδείας και Τουρισμού ενώ στους άμεσους στόχους είναι η προώθηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η Γερουσία του Μεξικού έχει εγκρίνει ψήφισμα για την Κύπρο, με το οποίο ζητεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [02] Πύργος - Αγγελή - Ναυλωμένες πτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η άδεια που δόθηκε στην εταιρεία "Κάπιταλ Λ. Αίαρλαϊνς", του οργανισμού Λούις Τουρς, για ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου του 2000 θα ισχύει για ένα χρόνο, εφόσον η εταιρεία πληροί κάποιες προϋποθέσεις, και στη συνέχεια θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Βάσος Πύργος, είναι φυσικό οι Κυπριακές Αερογραμμές να ανησυχούν για την άδεια αυτή, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι ήδη περίπου 84 ξένες εταιρείες έχουν άδεια για ναυλωμένες πτήσεις προς την Κύπρο.

    Ο κ. Πύργος είπε ότι η άδεια στη νέα εταιρεία της "επιτρέπει κατ' αρχήν να κάνει αυτή τη δουλειά νοουμένου ότι θα έχει αεροπλάνα και προσωπικό που θα περάσει από τις απαιτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας για την αεροπλοημότητα".

    Πρόσθεσε ότι "επομένως η άδεια της επιτρέπει να δημιουργήσει αυτή την εταιρεία και εάν έχει τα κατάλληλα πιστοποιητικά θα μπορεί να πετάσει".

    Ο κ. Πύργος εξήγησε ότι η άδεια "ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2000, για ένα χρόνο, σύμφωνα με το νόμο, και μετά ανάλογα με την επίδοση και την ικανοποίησή μας θα μπορεί να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών είπε ότι ναυλωμένες πτήσεις προς Κύπρο εκτελούν περίπου 42 ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και 42 εταιρείες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ρωσίας.

    Σε ερώτηση εάν η "Κάπιταλ Λ. Αίαρλαϊνς" είναι η πρώτη κυπριακή εταιρεία που εξασφαλίζει τέτοια άδεια, ο κ. Πύργος επεσήμανε ότι στο παρελθόν είχε δοθεί άδεια σε εταιρεία "η οποία ζήτησε να κάνει παρόμοιες πτήσεις με μικρότερα αεροπλάνα".

    Ωστόσο, ανέφερε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν άρχισε ποτέ να λειτουργεί διότι "είχε άδεια για αεροπλάνα 19 θέσεων και έκανε μόνο μερικές ad hoc πτήσεις", προσθέτοντας ότι τώρα έχει υποβάλει αίτηση για ανανέωση της άδειας η οποία και μελετάται.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πύργος είπε ότι οι ναυλωμένες πτήσεις προς Κύπρο είναι φιλελευθεροποιημένες, εκτός από τις πτήσεις από τα αεροδρόμιο της Ελλάδας και του Τελ Αβίβ.

    "Επομένως το να προστεθεί ακόμη μία κυπριακή εταιρεία, εκτός από τη Γιουροσύπρια, δεν διαφοροποιεί την πολιτική αερομεταφορών που ισχύει μέχρι τώρα", συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν η άδεια αυτή θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυπριακού τουρισμού, ο κ. Πύργος απάντησε "ασφαλώς", ενώ κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι των Κυπριακών Αερογραμμών επί του θέματος τις θεώρησε φυσιολογικές αν και σημείωσε ότι ο εθνικός μεταφορέας ήδη έχει να αντιμετωπίσει άλλους ανταγωνιστές.

    "Οι Κυπριακές Αερογραμμές σίγουρα ανησυχούν για οποιοδήποτε ανταγωνιστή τους και η εταιρεία αυτή προστίθεται στους άλλους 84 ανταγωνιστές τους", δήλωσε συγκεκριμένα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πύργος εξήγησε πως οι αιτήσεις για εξασφάλιση άδειας υποβάλλονται στην Αρχή Εκδόσεως Αδειών Αεροπορικών Μεταφορών, ένα σώμα το οποίο διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο με Πρόεδρο το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εργων.

    Οπως είπε ο κ. Πύργος, ειδικά για τις ναυλωμένες πτήσεις, ο Πρόεδρος του σώματος αυτού "έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του".

    Κυπριακές Αερογραμμές

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η εταιρεία είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να δοθεί περιθώριο χρόνου στον εθνικό μεταφορέα να προβεί σε αναδιάρθρωση και να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

    Ανέφερε ακόμα ότι η δημιουργία της νέας εταιρείας θα ανταγωνίζεται και τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Eurocypria, από πολλούς προορισμούς.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές, σημείωσε ο κ. Αγγελής, θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίηση των στρατηγικών σχεδιασμών της εταιρείας για να επιβιώσουν ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στις συντεχνίες να πάρουν τα μηνύματα των καιρών ώστε να βρεθούν τρόποι μείωσης των κόστων και αύξησης της παραγωγικότητας και βελτίωσης των υπηρεσιών.

    "Οι ΚΑ ίσως πληγούν περισσότερο παρά η Eurocypria υπό την έννοια ότι ήδη είναι ανταγωνιστική σε κάποιο βαθμό ενώ οι ΚΑ δεν είναι," είπε στο ΚΥΠΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Νέοι Ορίζοντες

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα και οι Νέοι Ορίζοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέου σοσιαλδημοκρατικού σχήματος, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, και το ΔΗΚΟ θα πάρει πολιτική απόφαση για συνέχιση των επαφών αυτών, ίσως και με συμπερίληψη στελεχών του κόμματος στις Επιτροπές που έχουν καταρτιστεί για επεξεργασία της όλης διαδικασίας.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης είπε ότι διεξήχθη μια "πολύ εποικοδομητική συζήτηση, η οποία επιβεβαίωσε το όμορο των δυνάμεων, την κοινή άποψη, την ταύτιση για το στόχο, που είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος".

    Είπε, επίσης, ότι η αναγκαιότητα του νέου σχήματος "διαφάνηκε μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις", προσθέτοντας ότι "προχωρούμε με αρκετά γοργούς ρυθμούς στη σύμπτηξη του νέου αυτού κόμματος, το οποίο ελπίζουμε ότι θα δώσει ένα νέο πνεύμα ζωής στην πολιτική ζωή του τόπου, μιαν ανανέωση στις δύσκολες αυτές στιγμές που διέρχεται η Κύπρος".

    "Η αναγκαιότητα", είπε, "προέκυψε και από τις πολιτικές εξελίξεις, από μια διακυβέρνηση, η οποία έχει χρεοκοπήσει, έχει δείξει το μέγιστο της αναξιοπιστίας της και είναι επιτακτική ανάγκη ο χώρος αυτός να πληρώσει ένα κενό, το οποίο έχει δημιουργηθεί".

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι η προσδοκία είναι το νέο σχήμα να αποτελέσει "τη νέα δύναμη, στην οποία θα συμπεριλάβει όλους τους νέους ανθρώπους με τις νέες αντιλήψεις για μιαν Κύπρο του 2000, η οποία προσδοκεί το συντομότερο δυνατόν την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και να δώσει το μήνυμα της αγωνιστικότητας, κάτι το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει διαβρωθεί".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "με την παρουσία του ΔΗΚΟ, η οποία είναι επιτακτική σ' αυτόν το χώρο, θα δοθεί αυτή η νέα απαραίτητη ώθηση κι αισίως θα καταλήξουμε στο νέο αυτό σχηματισμό".

    Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους εξέφρασε την ικανοποίηση για το "πνεύμα συναντίληψης και αλληλοκατανόησης που επεκράτησε", προσθέτοντας ότι "υπάρχει πράγματι ειλικρινής βούληση να καταλήξει αυτή η προσπάθεια σ' ένα θετικό αποτέλεσμα, με πλήρη συναίσθηση ευθύνης ότι αυτό πρέπει να πετύχουμε, βάζοντας πάντοτε το σωστό βάθρο".

    Είπε, επίσης, ότι αυτό που θα αποτελέσει το σωστό βάθρο θα είναι "το εχέγγυο ότι προχωρούμε σ' ένα νέο πολιτικό σχήμα με σύγχρονη πολιτική αντίληψη, που θα φανεί αντάξιο στις προσδοκίες των πολιτών και σίγουρα δεν θα υπάρχει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος να καταρρεύσει μετά από την ενοποίηση αυτών των δυνάμεων σ' αυτό το σχήμα".

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι είναι "με χαρά" που ολοκληρώνονται σήμερα αυτές οι επαφές, τονίζοντας ότι έχει διαπιστωθεί ότι οι επαφές "δεν ήταν καθόλου τυπικές".

    Ανέφερε, ακολούθως, ότι "χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά", προσθέτοντας ότι θα συνέλθει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ σε κοινή συνεδρία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    "Αναμένουμε", είπε, "με το καταστάλαγμα όλων αυτών των επαφών να πάρουμε κι εμείς την παρακάτω πολιτική απόφαση για συνέχιση της εμπλοκής, που ενδεχόμενα έχει σχέση με τη συμπερίληψη και δικών μας ατόμων στις επιτροπές".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "χρειάζεται ο εσωκομματικός διάλογος" και ότι "σ' αυτά τα πλαίσια θα διατυπώσουμε κι εμείς τις δικές μας εισηγήσεις και απόψεις προς τους άλλους φίλους που έχουν εμπλακεί στην κοινή αυτή προσπάθεια".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το νέο σχήμα δεν θα κλίνει ούτε προς τη δεξιά ούτε προς την αριστερά, αλλά "μπροστά, και να επιτυγχάνει τους στόχους που επιβάλλονται σήμερα από τις απαιτήσεις των καιρών, αλλά κι επειδή έτσι θα δώσουμε όχι απλώς ένα όραμα, αλλά θα το πραγματώσουμε".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κληρίδης είπε ότι έχει διατυπωθεί ήδη ένα κείμενο βασικών αρχών για το εθνικό θέμα, το οποίο "δεν αποκλείει ούτε τη μία τάση ούτε την άλλη μέσα στο νέο αυτό χώρο".

    "Ενα νέο σύγχρονο κόμμα", είπε, "δεν θα πρέπει να λειτουργεί πάνω σε παλαιές νοοτροπίες αποκλεισμού της οποιασδήποτε άποψης, ιδιαίτερα σε μιαν πατρίδα που ευελπιστεί ότι θα πετύχει την απελευθέρωσή της από την τουρκική κατοχή".

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι "ο στόχος είναι κοινός" και ότι "με την προοπτική της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η διαφορετικότητα των απόψεων σε ένα μεγάλο βαθμό θα ξεπεραστεί".

    "Δεν πρόκειται", είπε, "να αποκλειστεί κανένας από αυτόν το χώρο, εφόσον συμφωνεί με τις βασικές αρχές και διακηρύξεις τους", προσθέτοντας ότι "δεν έχουμε την παλαιά εποχή σταλινισμού ή χιτλερισμού, δηλαδή προσπάθειας επιβολής μέσα από ένα κομματικό χώρο μιας στείρας πολιτικής τοποθέτησης και γραμμής, χωρίς τον ελεύθερο διάλογο".

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι "η σύγχρονη τάση είναι να εισακούει και δημοκρατικά να κάνει τις επιλογές του".

    Οσον αφορά τη συμμετοχή των Ενωμένων Δημοκρατών στην Κυβέρνηση Κληρίδη, είπε ότι "αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν περαιτέρω, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μουράτοφ - Ροδουσάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ) "Τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησης του συμβολαίου" για τους πυραύλους S300, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το μεσημέρι ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Στο Υπουργείο Αμυνας μετέβη επίσης και ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης, ο οποίος συμμετείχε για λίγο στη συνάντηση του Υπουργού με τον πρέσβη της Ρωσίας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μουράτοφ τόνισε ότι οι λεπτομέρειες αυτές δεν συζητούνται και δεν σχολιάζονται δημόσια, επειδή, όπως είπε, "πρόκειται για αμυντικά θέματα".

    Σε ερώτηση κατά πόσον στην Κύπρο θα έρθουν και εκπρόσωποι της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρείας Ροζβαρουζένιε, ο κ. Μουράτοφ απάντησε ότι "όλα συζητούνται" μεταξύ των οποίων και "ανταλλαγές επισκέψεων και τεχνικές λεπτομέρειες, τις οποίες δεν έχω ούτε δικαίωμα, ούτε πρόθεση να αποκαλύψω".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "προσπαθούμε το θέμα να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα".

    Σε υπενθύμιση πρόσφατων δηλώσεων του Ρώσου πρέσβη μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ότι δηλαδή εναπόκειται στη Ρωσία να δώσει τη συγκατάθεσή της για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Μουράτοφ απάντησε ότι "αυτό ακριβώς συζητάμε και κάνουμε τις ενέργειές μας για να πάρουμε την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης".

    Σε ερώτηση εάν όντως έχει ληφθεί η συγκατάθεση της Ρωσίας για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη, ο Γκεόργκι Μουράτοφ απάντησε ότι "όλα αυτά είναι τεχνικά θέματα, θέματα τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία, και δεν μπορούμε για κάθε βήμα να ενημερώνουμε τους δημοσιογράφους. Οι στρατηγικές γραμμές είναι γνωστές και θα προχωρήσουμε".

    Ο κ. Μουράτοφ υπενθύμισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη και σημείωσε ότι "ενεργούμε με το δέοντα τρόπο όσον αφορά τις τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται".

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Ιανουαρίου, που σύμφωνα με το δημοσιογράφο λήγει η προσθεσμία που η Κύπρος δεν πληρώνει αποθηκευτικά τέλη στη Ρωσία για τους πυραύλους, ο κ. Μουράτοφ απάντησε ότι "αυτό δεν εξαρτάται από κάποιες ημερομηνίες. Οταν τελειώσουν θα τελειώσουν", υπογράμμισε.

    Εξάλλου κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση εάν η ρωσική κυβέρνηση ζητά να γίνει ένα νέο συμβόλαιο για μεταφορά των πυραύλων στην Κρήτη και όχι επαναδιαπραγμάτευση του κυπρο - ρωσικού συμβολαίου, ο κ. Μουράτοφ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, επειδή όπως είπε, "αυτά είναι αμυντικά θέματα".

    Εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Γεώργιος Χατζηαναστασίου δήλωσε ότι "έχουν αρχίσει οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά για το θέμα της μεταφοράς" των ρωσικών πυραύλων στην Ελλάδα. "Οι διαβουλεύσεις υπήρξαν θετικές και συνεχίζονται", τόνισε ο κ. Χατζηαναστασίου.

    Ερωτηθείς για την παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας στο Υπουργείο Αμυνας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου απάντησε ότι, είχε ως στόχο τη συζήτηση διαφόρων θεμάτων "που αφορούν τις δύο χώρες".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Σουδαστές Σχολής Πολέμου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία των Σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου Στρατού Ξηράς και της Ναυτικής Σχολής της Ελλάδας επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οι σπουδαστές, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, πρόσφεραν στον Πρόεδρο Κληρίδη ως δώρο το έμβλημα του Ουλαμού Στρατού Ξηράς που απεικονίζει τη Θεά Αθηνά με δόρυ και ασπίδα και μιαν αρχαία τριήρη.

    Μεταξύ των σπουδαστών της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου του Στρατού Ξηράς συμπεριλαμβάνονται και 12 Κύπριοι και στη Σχολή Ναυτικού ένας Κύπριος. Στις σχολές φοιτούν επίσης Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Αιγύπτιοι και άλλοι.

    Υποδεχόμενος τους σπουδαστές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι με την παρουσία του Ελληνικού Ναυτικού, όπως και της αεροπορίας και του στρατού "αισθανόμαστε μεγάλη ηθική ικανοποίηση" και "ότι σε μια κρίσιμη στιγμή θα μείνουν ανοικτοί οι διάδρομοι για ενίσχυση".

    Από την πλευρά τους οι σπουδαστές διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμπαράσταση και υποστήριξή τους στον αγώνα της Κύπρου και σημείωσαν ότι το Κυπριακό αποτελεί θέμα μελέτης και ανάλυσης στη Σχολή Πολέμου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  102.05 ( 2.15)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,737,092
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,338,820  117.66 ( 1.28)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   216,100   62.46 ( 1.40)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   745,706   81.84 ( 5.00)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   537,019   98.31 ( 4.95)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   414,495   80.45 ( 3.63)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   317,976   46.47 ( 0.61)
            Αλλες Εταιρείες            £   476,080   88.44 ( 0.59)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [07] Συνέδριο Αποκρατικοποιήσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα "Αποκρατικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων: Οι προοπτικές" που συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ευρωδημοκρατίας και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αρχίζει στις 28 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Το συνέδριο θα ασχοληθεί με την αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους στην κοινωνία του αύριο συμβάλλοντας έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας, στην ευρύτερη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα και την αναζήτηση προτάσεων πολιτικής για την ουσιαστική αντιμετώπιση των νέων διεθνών δεδομένων".

    Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές από αναγνωρισμένα διεθνή ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όπως CATO Institute, The Heritage Foundation, Social Market Foundation, National Center for Policy Analysis, Institute of International Relations και American Enterprise Institute.

    Θα μιλήσουν επίσης κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής από την Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [08] Χριστοδούλου - ΟΕΒ

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ποσό 250 χιλιάδων λιρών χορηγεί η κυβέρνηση για ενίσχυση της διαφήμισης των κυπριακών βιομηχανικών προϊόντων, ενώ προωθούνται τα σχέδια για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιατρικής και λογισμικού.

    Αυτό ανέφεραν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Ανδρέας Πίττας, σε δηλώσεις τους ύστερα από συνάντηση του Υπουργού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΒ.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως "ενδιαφέρουσα και χρήσιμη", ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ενημέρωσε την ηγεσία της ΟΕΒ για τις εξελίξεις της οικονομίας το 1998 και για τις προβλέψεις για το 1999.

    Επανέλαβε ότι οι μακροοικονομικοί δείκτες με εξαίρεση το δημοσιονομικό έλλειμμα "έχουν συμπεριφερθεί ικανοποιητικά" το 1998, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 5,0% και ο πληθωρισμός 2,2% που, όπως είπε, είναι πολύ χαμηλός.

    Για το 1999 οι προοπτικές "είναι καλές", δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις, ανέφερε.

    Τονίζοντας τη σημασία του τομέα των υπηρεσιών και ειδικότερα της σχετικής ετήσιας έκθεσης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ενημέρωσε την ΟΕΒ για τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τη "μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

    Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με κίνητρα και διαδικασίες "που πιστεύω ότι σύντομα θα συμβάλουν ώστε η Κύπρος, όντως να μετατραπεί σε κέντρο τριτοβάθμιας εκαπαιδευσης με ιδιαίτερη έμφαση στον ιδιωτικό τομέα", διευκρίνισε.

    Οπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσε τη ηγεσία της ΟΕΒ και για την "κατ' αρχήν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο τριτοβάθμιας ιατρικής σε τομείς εξειδικευμένους, ιδιαίτερα στην καρδιοχειρουργική", καθώς και για σχέδιο που έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, για μετατροπή του νησιού σε κέντρο λογισμικού.

    Συζητήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους ιδέες και εισηγήσεις πολύ χρήσιμες, πρόσθεσε και ανέφερε πως συμφωνήθηκε ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί στα πλαίσια της υφιστάμενης μόνιμης επιτροπής, της οποίας προεδρεύει το Γραφείο Προγραμματισμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Πίττας εξέφρασε την ικανοποίηση της ΟΕΒ για όσα ανέφερε στην ηγεσία της ο κ. Χριστοδούλου για τον τομέα των υπηρεσιών και ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο θα συνεισφέρει στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας για διαφήμιση των κυπριακών βιομηχανικών προϊόντων, ποσό 250 χιλιάδων λιρών.

    Ο κ. Πίττας ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η πιο πάνω απόφαση αποτελεί μια "πολύ ευχάριστη είδηση" για την ΟΕΒ.

    Κυπριακές Αερογραμμές

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την εξαγγελθείσα στάση εργασίας στις Κυπριακές Αερογραμμές με διαλλακτικότητα ή θα κρατήσει μια σκληρή γραμμή, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δεν είναι θέμα διαλλακτικότητας ή σκληρής γραμμής", αλλά "είναι θέμα, επιτέλους, να τεθεί ένα τέρμα σε μιαν κατάσταση η οποία προοιονίζει άσχημο τέλος στις Κυπριακές Αερογραμμές, αν δεν υπάρξει προσγειωμένη και ρεαλιστική προσέγγιση και από μέρους των συντεχνιών".

    Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι η εταιρεία δεν είναι ανταγωνιστική και ότι με την ελευθεροποίηση που πραγματοποιείται, η θέση της "θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη", αφού, όπως επεσήμανε, τα εργατικά κόστα στο σύνολο των δαπανών της εταιρείας έχουν ξεπεράσει το 33%.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές "σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε φοβερά διλήμματα και θα πρέπει από τώρα να αντιληφθούν οι συντεχνίες ότι αντί να ζητούν αυξήσεις, θα πρέπει να συνεργαστούν" με την εταιρεία, ώστε αυτή να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική.

    "Υπό αυτή την έννοια, η συμπεριφορά και η στάση της κυβέρνησης δεν είναι αδιάλλακτη και σκληρή, (αλλά) είναι επιβεβλημένη από τις περιστάσεις, τα δεδομένα και τις διαγραφόμενες, σύντομα, προοπτικές".

    Κληθείς να σχολιάσει ενωρίτερες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας, Τάκη Κυριακίδη, γύρω από απόφαση της κυβέρνησης για τον χρόνο φιλελευθεροποίησης του κλάδου, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι δεν γνώριζε τις εν λόγω δηλώσεις, ούτε και την απόφαση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κυριακίδης.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζει και ο κ. Κυριακίδης και οι όλοι οι ενδιαφερόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές, είναι ότι τα χρονικά περιθώρια που μας έχουν απομείνει για την πλήρη ελευθεροποίηση του τομέα των αερομεταφορών είναι ελάχιστα και συνεπώς θα πρέπει να γίνει προετοιμασία και από το (Διοικητικό) Συμβούλιο και από τη διεύθυνση και από τις συντεχνίες, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία ο επερχόμενος, αναπόφευκτος, σκληρός ανταγωνισμός".

    Δημόσιες εταιρείες

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι για αγορά μετοχών δημοσίων εταιρειών τις οποίες το κράτος εξέφρασε πρόθεση να πωλήσει, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις σε σχέση με δημόσιες εταιρείες, (αλλά) έχουν γίνει σκέψεις και προσεγγίσεις".

    Ομως, "το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει αχοληθεί με το θέμα υπό την έννοια της λήψης αποφάσεων", διευκρίνισε και πρόσθεσε πως αναμένει ότι "στο προσεχές μέλλον θα μας απασχολήσει το θέμα του Χίλτον, των Δασικών Βιομηχανιών, της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών, ενώ για τις Κυπριακές Αερογραμμές ήδη έχει αποφασιστεί να δοθεί ποσοστό 10% των μετοχών στο ευρύ κοινό", δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής του κράτους να πέσει από το 80% στο 70%.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [09] ΚΣΣΕ - Χατζηδημητρίου - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Γεωργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) εξελέγη ο βουλευτής, Τάκης Χατζηδημητρίου, κατά τη ψεσινή διαδικασία εκλογής αξιωματούχων της Συνέλευσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που Κύπριος βουλευτής αναλαμβάνει το αξίωμα αυτό και είναι επίσης η πρώτη φορά που πολιτική ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση η σοσιαλιστική, προτείνει μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στο αξίωμα αυτό.

    Νέος Πρόεδρος της Συνέλευσης εξελέγη ο Λόρδος Ράσσελ - Τζόνστον, ο οποίος αναφερόμενος και στο Κυπριακό είπε ότι χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αποφασιστικότητα για να επιτευχθεί συμφιλίωση μεταξύ του Αρζερπαϊτζάν, της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και στην Κύπρο.

    Αναφορά στο Κυπριακό έκανε και ο Βρετανός Βουλευτής, Τομ Κοξ, κατά τη συζήτηση της έκθεσης πεπραγμένων της Συνέλευσης, και ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Τουρκίας στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    "Εάν η Τουρκία δεν φαίνεται ικανή να συμμορφωθεί με την απόφαση, σε ποια ενέργεια θα προβεί η Συνέλευση", είπε ο κ. Κοξ.

    Εξάλλου στην έντονη συζήτηση που διεξήχθη για την έκθεση αναφορικά με την τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας, όλοι οι ομιλητές ήταν επικριτικοί για τη στάση που τηρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας σε αντίθεση με τις πιέσεις που ασκεί σε άλλες χώρες - μέλη για συμμόρφωση και εφαρμογή των υποχρεώσεών τους.

    Εκ μέρους της κυπριακής αντιπροσωπείας μίλησε ο βουλευτής, Δώρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στην Τουρκάλα κ. Αϊταμάν, ρώτησε "κατά πόσο οι χώρες έχουν δικαίωμα να δολοφονούν" και έκανε εκτενή αναφορά στην τουρκική εισβολή, στις δολοφονίες Ε/Κ από τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς και στους αγνοουμένους.

    Αναφερόμενος στην έκθεση για την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτή επιβεβαιώνει πως στην Τουρκία γίνονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Εξέφρασε ωστόσο την έκπληξή του για το περιεχόμενο της παραγράφου 6 της έκθεσης, όπου αναφέρεται ότι το τουρκικό έθνος είναι περισσότερο έτοιμο να δεχθεί τους περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν αυτό απαιτεί η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού της Κύπρου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η Τουρκία "παραβιάζει την απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περίπτωση της Τιτίνας Λοϊζίδου", σημειώνοντας ωστόσο ότι "η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν λήφθηκε υπόψη στη σημαντική και ενδιαφέρουσα έκθεση που έχουμε μπροστά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Παγκύπρια Επιτροπή Συγ. Αγνο. - Ανακοίνωση

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για "διεξαγωγή ουσιαστικής έρευνας στα κατεχόμενα και την Τουρκία, για διακρίβωση της τύχης όλων των αδηλώτων αιχμαλώτων και αγνοουμένων, η πλειοψηφία των οποίων αποδεδειγμένα συνελήφθησαν απο τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    Η Επιτροπή, χαιρετίζει την άφιξη κλιμακίου ξένων επιστημόνων που θα ασχοληθούν με το θέμα των εκταφών, γεγονός που, όπως αναφέρει, "ερμηνεύει, ως υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης σε σχετικό αίτημα, το οποίο η Επιτροπή έθεσε στην κυβέρνηση πρίν απο χρόνια".

    Ευελπιστεί επίσης "ότι το θέμα θα προχωρήσει τάχιστα και θα επεκταθεί και στις κατεχόμενες περιοχές, όπως προνοεί η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς της 31ης Ιουλίου 1997".

    Τέλος στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή υπογραμμίζει πως αναμένει "επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην ορθή βάση, σύμφωνα με τους όρους εντολής της και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ούτως ώστε να επιτύχει επιτέλους την εξασφάλιση των απαραίτητων στοιχείων που χρειάζονται για τη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΧ)

    [11] (Κ) Βασιλείου - Βουλή - Δήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για παρερμηνεία των δηλώσεών του μιλά ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργος Βασιλείου, εξηγώντας ότι στις χθεσινές του δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο αναφερόταν στην όλη διαδικασία από την οποία περνούν οι νόμοι και όχι ειδικά στη Βουλή.

    Σε σημερινή γραπτή του δήλωση, ο κ. Βασιλείου εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι έχουν παρερμηνευτεί, όπως αναφέρει, οι δηλώσεις του που αφορούσαν τη διαδικασία ετοιμασίας και εγκρίσεως των νόμων και σημειώνει ότι οι εν λόγω δηλώσεις του "αφορούσαν την όλη διαδικασία της ετοιμασίας των σχετικών νόμων, της νομοθετικής επεξεργασίας τους και τελικά της έγκρισής τους από τη Βουλή".

    "Θα ήταν άδικο να εκληφθούν οι δηλώσεις μου ότι αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έχει ανταποκριθεί στο δικό της έργο και ενέκρινε με ταχύηττητα τα νομοσχέδια, τα οποία έχουν ετοιμασθεί ως τώρα", τονίζει ο κ. Βασιλείου.

    "Ωστόσο", προσθέτει, "απομένει το έργο της ετοιμασίας και της προώθησης προς το Νομοθετικό Σώμα, χιλιάδων άλλων νομοσχεδίων και κανονισμών", επισημαίνοντας ότι θα ήταν σοβαρή παράλειψη αν δεν αντιμετωπιζόταν έγκαιρα το θέμα αυτό.

    Ο κ. Βασιλείου διευκρινίζει, εξάλλου, ότι δεν έχει επιρρίψει "καμιά ευθύνη στη Νομοθετική Εξουσία" για το γεγονός ότι απαιτούνται δυο μέχρι πέντε έτη για τη συμπλήρωση της συνολικής διαδικασίας από την οποία περνούν τα νομοσχέδια.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [12] ΔΗΚΟ - Κυπριανού - Νέο σχήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,26/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στις 6 και 7 Φεβρουαρίου συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, στη Λεμεσό, για να πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις επαφές του κόμματος με την ΕΔΕΚ, τους Νέους Ορίζοντες και τους Ενωμένους Δημοκράτες με στόχο τη δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος.

    Μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι προσωπικά ο ίδιος είναι αισιόδοξος και επεσήμανε ότι υπάρχει ένα θετικό κλιμα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει τις χωριστές επαφές του με τα κόμματα του κέντρου, αλλά το θέμα της συμμετοχής του ΔΗΚΟ σε κοινές συναντήσεις με τα άλλα κόμματα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία.

    Ωστόσο είπε ότι αν το κόμμα του κληθεί να συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση πριν συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, τότε θα συνεννοηθεί ο ίδιος με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του δεν είχε συνάντηση με την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, την οποία εκπροσωπεί το πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι σε αυτό το στάδιο το ΔΗΚΟ περιορίστηκε στις επαφές με τα κόμματα που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο πρόσθεσε "δεν κλείσαμε πόρτες".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ενημερώθηκαν για τις διερευνητικές επαφές που ήδη ολοκληρώθηκαν με την ΕΔΕΚ, τους Νέους Ορίζοντες και τους Ενωμένους Δημοκράτες.

    Σημείωσε ότι το συμπέρασμα από τις επαφές αυτές είναι ότι υπάρχει "πολύ θετικό κλίμα", προσθέτοντας ότι "υπάρχει ικανοποίηση για το ρόλο του ΔΗΚΟ που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια".

    Οπως είπε υπάρχουν "κοινοί στοχοί", επισημαίνοντας ότι "τουλάχιστον υπάρχει ένα κλιμα με πρόθεση να υπάρξει συμφωνία για τους στόχους του κόμματος ή του νέου σχήματος που θα δημιουργηθεί".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΔΗΚΟ προχωρεί "στα παρακάτω βήματα", διευκρινίζοντας ότι προχωρεί "στο διάλογο με τη βάση".

    Ανέφερε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις και ενημερώσεις των επαρχιακών επιτροπών και των τοπικών επιτροπών, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία αυτή η επαφή "διότι θέλουμε να εξηγήσουμε στη βάση μας την αναγκαιότητα για την επίσπευση αυτής της προσπάθειας".

    Οπως είπε, οι εισηγήσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα υποβληθούν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνέλθει στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό. "Η Κεντρική Επιτροπή θα πάρει τις τελικές αποφάσεις", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι προσωπικά ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι οι επαφές με τα κόμματα θα συνεχιστούν, Οπως είπε ενδεχομένως το κόμμα του να υποβάλει δικά του κείμενα - προτάσεις για το Κυπριακό και την ιδεολογία.

    Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει το ΔΗΚΟ εάν κληθεί να συμμετάσχει σε κοινή συνάντηση με τα άλλα κόμματα πριν να συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή στις 6 - 7 Φεβρουαρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το θέμα", σημειώνοντας ότι γι' αυτά τα θέματα θα συνεννοηθεί ο ίδιος με τους αρχηγούς των κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 January 1999 - 18:46:11 UTC