Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρατικοί Προϋπολογισμοί - Βουλή
  • [02] Τζεμ - Κατεχόμενα
  • [03] Ταλάτ - Κυπριακό
  • [04] Τ/κ Τύπος - Χάνεϊ
  • [05] Κίπρις - Κυπριακό
  • [06] Πάφος - Οπερα "Αίντα"
  • [07] ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Δυτικοευρωπαϊκή Αριστερά
  • [08] Βουλή - ΚΣΣΕ - Στρασβούργο
  • [09] Υπουργός Οικονομικών - S300
  • [10] Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική μεταρρύθμιση

  • [01] Κρατικοί Προϋπολογισμοί - Βουλή

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες βράδυ τους τρεις κρατικούς προϋπολογισμούς για το 1999.

    Ο Τακτικός Προϋπολογισμός και ο Προϋπολογισμός Αναπτύξεως εγκρίθηκαν με τη ψήφο 45 βουλευτών. Η ΕΔΕΚ τήρησε αποχή αλλά ψήφισε τα κονδύλια για την Παιδεία και την Αμυνα.

    Ο Προϋπολογισμός για το Ταμείο Εκτοπισθέντων και Παθόντων εγκρίθηκε από το σύνολο των βουλευτών.

    Οι τρεις προϋπολογισμοί προνοούν συνολικές δαπάνες ύψους 1 δισεκατομμυρίου 707 εκατομμυρίων λιρών και έσοδα 1 δισεκατομμυρίου 106 εκατομμυρίων λιρών.

    Την τριήμερη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς έκλεισε με ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε επανεξέταση της φιλοσοφίας για την οικονομία και την άμυνα.

    Ζήτησε επίσης, επανεξέταση της στρατηγικής και των χειρισμών για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] Τζεμ - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" γράφει ότι τις προσεχείς μέρες πρόκειται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζεμ.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της επίσκεψης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της οι συνομιλίες που θα έχει στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα επικεντρωθούν στις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, στις πιέσεις των Αμερικανών και Βρετανών στο Κυπριακό και στο νέο Συνασπισμό των Τ/κ κομμάτων, Εθνικής Ενότητας και Κοινοτικής Απελευθέρωσης.

    Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη Τζεμ σχετίζεται κυρίως με τη μη αναφορά στο πρόγραμμα του Συνασπισμού, στην πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Ταλάτ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην Τ/κ εφημερίδα "Χουριέτ Κίπρις", είπε, μεταξύ άλλων, ότι η μη αναφορά της πρότασης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία στο πρόγραμμα του Συνασπισμού είναι ένα ατού για διάλυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων που απαρτίζουν το Συνασπισμό.

    Είπε ακόμη, ότι η μη αναφορά της πρότασης αποδεικνύει ότι η πρόταση αυτή δεν αποτελεί "εθνική πολιτική", όπως είπε, άσχετα αν ο Ντενκτάς προσπαθεί να την παρουσιάσει ως τέτοια.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η μη επίλυση του Κυπριακού επηρεάζει περισσότερο τους Τουρκοκυπρίους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] Τ/κ Τύπος - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταρσίν Ερτουγρούρογλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει νέα πρόταση για το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε χθες ο Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ στα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας στα κατεχόμενα η τουρκική πλευρά ανέπτυξε τις γνωστές της θέσεις και άκουσε τις απόψεις των Βρετανών.

    Ο κ. Ερτουγρούρογλου παρέστη στο γεύμα στο οποίο επίσης παρακάθησαν και οι σύμβουλοι του Ντενκτάς.

    Το γεύμα διήρκησε διόμισυ ώρες και κατά τη διάρκειά του συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος προβάλλει σήμερα την άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αποδεχθούν πρόσκληση του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ για δείπνο και γεύμα αντίστοιχα.

    Η "Κίπρις" αφιερώνει το σύνολο σχεδόν της πρώτης σελίδας της στο θέμα υπό τον πηχυαίο τίτλο "Διπλή απογοήτευση για το Χάνεϊ" και με υπότιτλο "οι Κληρίδης και Ντενκτάς δεν αποδέχθηκαν τις προσκλήσεις".

    Πάντως οι λόγοι για τους οποίους ο Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να προσέλθει στο γεύμα που παρέθετε ο Βρετανός αξιωματούχος δεν ανακοινώθηκαν.

    Η "Χαλκί Σεσί" παρουσιάζει το θέμα που προέκυψε υπό τον τίτλο "Διπλή άρνηση στο Χάνεϊ" και η "Γενί Ντεμοκράτ" με τίτλο "Χιλιομετανιωμένος ο Χάνεϊ από την επίσκεψή του στην Κύπρο".

    Εξάλλου, η "Χουριέτ Κίπρις" τιτλοφορεί το σχετικό θέμα "Σοκ στο Βρετανό. Ράπισμα από Κληρίδη - Ντενκτάς στο Χάνεϊ" και η "Αβρούπα" αναφέρεται σε "Απογοήτευση του Χάνεϊ".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Κίπρις - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η "Κίπρις" αναφέρει σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη βρετανική πρωτεύουσα το Κυπριακό θα τεθεί και πάλι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και αυτή τη φορά θα επιλυθεί, μετά τις εκλογές του Απριλίου στην Τουρκία.

    Οι πηγές αυτές δήλωσαν ότι η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στη Βρετανία μεταξύ της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέϊμ Αν Χέρκους, και του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποκαλύφθηκε οτιδήποτε για τα συζητηθέντα λόγω της συσκότισης που επιβλήθηκε στο Κυπριακό.

    Ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους στο Λονδίνο Χακί Μαφτουζαντέ δήλωσε ότι και ο ίδιος πιστεύει ότι η Ντέϊμ Αν ενημέρωσε τον κ. Κουκ για τις επαφές της λόγω του ότι η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληφορορίες της "Κίπρις" συζητούνται μέτρα μείωσης της έντασης και ως τέτοια προβάλλονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμποστοσύνης.

    Κατά τις πηγές της "Κίπρις" επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη το θέμα επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Λευκωσίας, από όπου θα εξυπηρετούνται και οι Τουρκοκύπριοι, και το θέμα του εποικισμού της Αμμοχώστου.

    Μεταξύ άλλων, γράφει η εφημερίδα ότι η αναγνώριση του ψευδοκράτους ως "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου" παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες.

    Τέλος, αναφέρεται ότι αμέσως μετά τις εκλογές του Απριλίου θα επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και ότι σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχουν οι επαφές Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] Πάφος - Οπερα "Αίντα"

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ημερομηνίες των παραστάσεων της περίφημης όπερας του Γκιουζέπε Βέρντι "Αϊντα", σε εκτέλεση από το Θέατρο Μπολσόϊ της Μόσχας, με την οποία θα εγκαινιάσει την πορεία του το "Pafos Aphrodite Festival - Cyprus" ως ετήσιος πολιτιστικός θεσμός διεθνούς εμβέλειας έχουν οριστικοποιηθεί για την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 10, 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

    Η "Αϊντα" θα παρουσιασθεί στην Πλατεία του Κάστρου Πάφου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της μετοχικής, μη κερδοσκοπικής Εταιρείας "Pafos Aphrodite Festival Cyprus Ltd", που θα αναλάβει τη διοργάνωση της όπερας, η απόφαση για την επιλογή της όπερας "Αϊντα" οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή συνάντηση που είχε στη Λευκωσία αντιπροσωπεία της Εταιρείας, υπό τον Πρόεδρό της, Δήμαρχο Πάφου, Φειδία Σαρίκα, με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Σημειώνεται ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι καθιέρωσης του Φεστιβάλ και διασφάλισης της επιτυχίας της φετινής πρώτης διοργάνωσης μέσα σε πνεύμα "συναντίληψης και συνεργασίας για την υλοποίηση κοινών στόχων".

    Κατά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Πάφου παρουσίασε την πρόταση ενώ ο Υπουργός Εμπορίου επεσήμανε ότι στόχος όλων των εμπλεκομένων πρέπει να είναι η αρτιότερη, από κάθε άποψη, παρουσίαση της όπερας, τονίζοντας τη σημασία που θα έχει το γεγονός για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την καθιέρωση της Κύπρου ως χώρου διαξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας.

    Μέτοχοι της Εταιρείας είναι οι Δήμοι Πάφου, Γεροσκήπου και Πέγειας, το ΕΒΕ Πάφου και η Επαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΥΞΕ. Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται με κρατική χορηγία ύψους 175.000 λιρών ενώ ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού επιχορηγεί τη διοργάνωση με το ποσό των 15.000.

    Ο Γραμματέας της Εταιρείας "Pafos Aphrodite Festival Cyprus Ltd" και Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πάφου, Θέμης Φιλιππίδης, είπε στο ΚΥΠΕ ότι η Εταιρεία "ακολούθησε διαφανείς και νομότυπες διαδικασίες" για την επιλογή της συγκεκριμένης όπερας.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση, σημείωσε ο κ. Φιλιππίδης, η Εταιρεία δεσμεύτηκε ότι σε δύο μήνες "θα καταβληθεί προσπάθεια το έτος 2000 να έχουμε κάτι το εξαιρετικά μεγαλοπρεπές και επιβλητικό". "Προτιθέμεθα να ζητήσουμε και αύξηση της κυβερνητικής χορηγίας σε 250.000 τουλάχιστον για να κάνουμε κάτι ανάλογο με την υποδοχή του 2000", πρόσθεσε ο Γραμματέας της Εταιρείας.

    Κληθείς να αναφερθεί σε ένα από τους τρόπους καθιέρωσης του Φεστιβάλ, ο κ. Φιλιππίδης παρέπεμψε σε "μια σωστή προβολή μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" τόσο του διαδικτύου όσο και του Ευρωπαϊκού Καναλιού EURONEWS.

    Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει "να γίνει μια προσπάθεια αυτό το Φεστιβάλ να καθιερωθεί, να θεσμοθετηθεί πλέον ως επίσημος διεθνής πρέσβης της Κύπρου στον πολιτιστικό τομέα, δηλαδή να είναι το επίσημο διεθνές πολιτιστικό γεγονός της Κύπρου ετήσια".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [07] ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Δυτικοευρωπαϊκή Αριστερά

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου παρουσίασε το ΑΚΕΛ στα πλαίσια της συνάντησης των 15 κομμάτων της Δυτικοευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασαν κοινή έκκληση προς τους λαούς της ΕΕ για τις Ευρωεκλογές.

    Η κοινή έκκληση αποτελείται από κάποιες μίνιμουμ θέσεις στις οποίες υπάρχει ομοφωνία από τα κόμματα που την υπέγραψαν και διαγράφει το γενικό πλαίσιο για ένα νέο δρόμο προς την ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

    Μεταξύ άλλων, η κοινή έκκληση αναφέρει ότι "το ήθος της αλληλεγγύης και της ειρήνης πρέπει επίσης να εκφρασθεί στις σχέσεις της ΕΕ με τους εξωτερικούς εταίρους της. Θέλουμε η διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και την Κύπρο, να επιτύχει, κάτι που προϋποθέτει τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η ΕΕ στο θέμα αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [08] Βουλή - ΚΣΣΕ - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η έκθεση για την Τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων από την Τουρκία ως χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης και η αίτηση της Γεωργίας για να καταστεί πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 1999 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

    Για συμμετοχή στη Σύνοδο αναχωρεί αύριο για το Στρασβούργο, αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελούμενη από τους βουλευτές, Παναγιώτη Δημητρίου, Δώρο Χριστοδουλίδη, Τάκη Χατζηδημητρίου και Στάθη Κιττή.

    Εξάλλου, στο Στρασβούργο θα παρευρίσκεται και η Δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου από τις 24 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στην Επιτροπή για τη νεολαία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως εκπρόσωπος της Ενωσης Δήμων Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Υπουργός Οικονομικών - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τρόπος αναπλήρωσης και υποκατάστασης του ποσού για την αγορά των πυραύλων S300 "με ανάλογη και αντίστοιχη ενίσχυση της άμυνάς μας".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι το συνολικό κόστος των πυραύλων ανέρχεται στα 115 εκατομμύρια λίρες.

    Οπως σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου, το πλείστο μέρος αυτού του ποσού έχει ήδη καταβληθεί, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις μας.

    Ο κ. Χριστοδούλου απέφυγε να πει κατά πόσο το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν νομίζω όμως ότι αυτή θα είναι η περίπτωση".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι το ποσό αυτό που δεν έχει ακόμα καταβληθεί δεν είναι σημαντικό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [10] Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική μεταρρύθμιση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φορολογική μεταρρύθμιση που θα έχει ως στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και η οποία θα δίνει παράλληλα την ευκαιρία στη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, θα επιχειρήσει τον επόμενο χρόνο η κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα γίνει ενόψει της σταδιακής αύξησης του ΦΠΑ που επιβάλλεται να ανέλθει μέχρι το 2002 εως το 15% στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    "Ενώ θα επιχειρήσουμε ώστε μέχρι το 2002 το Δεκέμβριο να φθάσουμε στο μίνιμουμ που επιβάλλεται από την ίδια την ΕΕ, ταυτόχρονα θα προβούμε σε μια σειρά από κοινωνικά μέτρα σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις με στόχο να μην πληγούν τα ασθενέστερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα του λαού, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί και νέα φορολογική ελάφρυνση γύρω στο 2000", δήλωσε.

    Κληθείς να πει ποιά είναι τα συγκεκριμένα κοινωνικά μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι αυτά θα άπτονται, μεταξύ άλλων, θεμάτων στέγης, υγείας και παιδείας.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών η αύξηση του ΦΠΑ στο 15% θα γίνει σταδιακά "γιατί η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να αντέξει αύξηση από 8 - 15% τον τελευταίο χρόνο δηλαδή το 2002".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιχειρήσει μονομερή εφαρμογή των προτάσεών της που περιλαμβάνονται στο φορολογικό πακέτο που κατέθεσε και βρίσκονται προς συζήτηση στη Βουλή.

    "Δεν προτιθέμεθα", τόνισε ο κ. Χριστοδούλου "να προβούμε μονομερώς σε οποιαδήποτε αύξηση είτε του ΦΠΑ είτε οποιωνδήποτε άλλων φόρων".

    Σχολιάζοντας τα όσα λέχθηκαν κατά τις ομιλίες στη Βουλή πριν την ψήφιση των προϋπολογισμών, κ. Χριστοδούλου αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει όραμα και προοπτική καθ' όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και τόνισε ότι "εμείς και όραμα διαθέτουμε και πρόγραμμα διαθέτουμε και προοπτική και διάσταση θετική έχουμε δώσει στην κυπριακή οικονομία".

    Ακόμα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εφόσον υπάρχει κλίμα ηρεμίας, εμπιστοσύνης και πολιτικής ασφάλειας, η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

    Ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε, εκ μέρους της κυβέρνησης, θερμές ευχαριστίες προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ψήφιση των προϋπολογισμών.

    Οπως παρατήρησε στη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθηκε έγινε κριτική "πολλές φορές και σκληρή".

    "Υποβλήθηκαν όμως", πρόσθεσε "και πολλές αξιόλογες εισηγήσεις" και επεσήμανε ότι και η κριτική και οι εισηγήσεις είναι ευπρόσδεκτες.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, σε ότι αφορά τις εισηγήσεις που έγιναν έχει ήδη δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του να τις εκτιμήσουν, να τις αποτιμήσουν και να του υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα θέματα, που όπως επεσήμανε, έχουν θιγεί και ιδιαίτερα σε εκείνα όπου κατά την εκτίμησή μας υπήρξε μια απόκλιση από την αντικειμενική πραγματικότητα.

    Ανάπτυξη της οικονομίας το 1998

    Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ανήλθε το 1998 στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    "Ενας ρυθμός ανάπτυξης", όπως παρατήρησε ο κ. Χριστοδούλου, "ο οποίος συγκρίνεται ευνοϊκά με τον αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα έχουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,7% ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα κυμανθεί γύρω στο 1,9%".

    Οπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου επιχειρήθηκε "καλόβουλα αλλά επιφανειακά, πρόχειρα, στατικά και επικίνδυνα" να αποδοθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας "σε δήθεν μόνο αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης".

    Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, "η σύνθεση του ποσοστού του 5% της ανάπτυξής μας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών, με τον τουρισμό να αποτελεί το καθοδηγητικό στοιχείο."

    Υπήρξε επίσης σημαντική αύξηση στο γεωργικό τομέα γύρω στο 8%. Ταυτόχρονα ο τομέας των εξαγωγών εγχώριων αγαθών ανήλθε στο 3% περίπου και παρατηρήθηκε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

    Η δημόσια κατανάλωση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, κυμάνθηκε περίπου στα ίδια πλαίσια με το 1997 και λανθασμένα όπως είπε υπολόγισαν κάποιοι ότι θα έπρεπε να περιλάβουν και τις αμυντικές δαπάνες στο ποσοστό της ανάπτυξης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι "σημαντικά οικονομικά μεγέθη, βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η οικονομία μας παρά τα προβλήματά της έχει σταθερές και υγιείς βάσεις είτε παρασιωπήθηκαν, είτε δεν εκτιμήθηκαν και δεν αποτιμήθηκαν στη σωστή τους διάσταση".

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, ο πληθωρισμός που μειώθηκε στο 2,2 % σε σχέση με 3,6% το 1997 ικανοποιεί με άνεση το αντίστοιχο κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Υπήρξαν, ανέφερε, συνθήκες πλήρους απασχόλησης αφού αυτή κυμάνθηκε γύρω στο 3,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Βιομηχανία

    Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε σε ότι αφορά τον τομέα της βιομηχανίας, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ο τομέας της μεταποίησης αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο όμως, όπως είπε, "εντοπίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1985".

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου, ήδη είναι εμφανή τα δείγματα της ανάκαμψης της βιομηχανίας, η οποία για πρώτη φορά φέτος έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 1,3% σε σχέση με αρνητικούς ρυθμούς στο παρελθόν.

    Ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση εισήξε πρωτοπόρα σχέδια για τεχνολογική αναβάθμιση της βιομηχανίας, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται για τρίτη χρονιά το σχέδιο της επιδότησης των εξαγωγών, που θα ανέλθει και πάλιν σε πέραν των 10 εκατομμυρίων λιρών.

    Αναπτυξιακές δαπάνες

    Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι το ποσοστό των αναπτυξιακών μας δαπανών είναι χαμηλό σε σχέση με εκείνο που προϋπολογίζεται, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "είναι γεγονός ότι το ποσοστό δεν είναι το επιθυμητό".

    Ωστόσο τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι το σύνολο των δαπανών σε σχέση με το παρελθόν για την ανάπτυξη του τόπου.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, στη διάρκεια του 1993 - 1997 οι αναπτυξιακές μας δαπάνες ανήλθαν στα 700 περίπου εκατομμύρια λίρες σε σχέση με 400 εκατομμύρια την προηγούμενη πενταετία και αυξήθηκαν με ποσοστό της τάξης του 40% σε πραγματικές τιμές σε σχέση με αύξηση 20% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    Δημοσιονομικό Ελλειμμα

    Σε ότι αφορά την κριτική που έγινε για το δημοσιονομικό έλλειμμα, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι "σωστά επεσημάνθη το σοβαρό αυτό πρόβλημα".

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών το δημοσιονομικό μας έλλειμμα ανήλθε το 1997 στο 5,3% και το 1998 στο 5,4%, ενώ το 1999 αν δεν ληφθούν μέτρα προς όλες τις επιβαλλόμενες κατευθύνσεις πιθανόν να ανέλθει στο 5,7%

    Το 1990 - 92, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, ο μέσος ρυθμός αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος ήταν 5,3% ενώ το 1996 - 98 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 4,7%.

    Το 1990 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 6%, το 1991 6,5%, το 1992 4,8%, το 1995 1%, το 1996 4,3% και η τριετία του 1996 - 98 παρουσίασε δημοσιονομικό έλλειμμα 4,7%.

    Σε ότι αφορά τα αίτια που προκάλεσαν την αύξηση του ελλείμματος, ο κ. Χριστοδούλου παρατήρησε ότι στην τριετία του 1996 - 98 υπήρξε μείωση των δημόσιων εσόδων λόγω της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης της τάξης των 300 εκατομμυρίων λιρών, που αντιστοιχεί με 7,5% δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Το 1999 θα υπάρξει μείωση των δημόσιων εσόδων της τάξης των 135 εκατομμυρίων λιρών που αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3% περίπου.

    "Αν αυτά τα έσοδα δεν τα χάναμε λόγω της πορείας μας προς την Ενωμένη Ευρώπη θα μιλούσαμε για δημοσιονομικό έλλειμμα και δεν θα μιλούσαμε για πρόβλημα καθ'όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά", επεσήμανε ο κ. Χριστοδούλου

    Στο σημείο αυτό τόνισε την ανάγκη που υπάρχει σήμερα για αύξηση του ΦΠΑ.

    Οπως παρατήρησε ο κ. Χριστοδούλου το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο με μείωση των δημόσιων δαπανών "τις οποίες εμείς κάναμε μειώνοντας κατά 1% σε ποσοστό δημοσιονομικόύ ελλείμματος το 1998 τις δημόσιες δαπάνες".

    Οπως υπογράμμισε, πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη αύξηση των δημόσιων εσόδων και γι' αυτό, όπως επεσήμανε, έγινε από την κυβέρνηση και εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ που ούτως ή άλλως το Δεκέμβριο του 2002 θα πρέπει να φτάσει στο 15%, γιατί αυτό επιβάλλει η εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ωστόσο ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι "δεν προτιθέμεθα να προβούμε μονομερώς σε οποιαδήποτε αύξηση είτε του ΦΠΑ είτε οποιωνδήποτε άλλων φόρων".

    Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κοινή πολιτική απόφαση για την πορεία προς την Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπισθούν από όλο το φάσμα του πολιτικού μας κόσμου,

    Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοδούλου κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε αύξηση εσόδων από φορολογικά μέτρα δεν πρέπει και δεν μπορεί και δεν θα επιτραπεί σε καμμιά περίπτωση να επηρεάσει δυσμενώς τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις.

    Γι' αυτό, είπε, θα εισηγηθούμε γενναιόδωρα κοινωνικά μέτρα ώστε το μέγα πλεονέκτημα που υπάρχει σε αυτό τον τόπο, η ύπαρξη δηλαδή μιας ευρείας μεσαίας τάξης, να συνεχίσει να χαρακτηρίζει την κοινωνική και οικονομική μας σύνθεση και πραγματικότητα".

    "Συνεπώς δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία σε σχέση με τον τρόπο που θα επιμερισθούν οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις σε περίπτωση που θα εγκριθεί αύξηση των δημόσιων εσόδων", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Χριστοδούλου παρατήρησε ότι το ποσοστό του κρατισμού στην κυπριακή οικονομική πραγματικότητα ανέρχεται σε 12% σε σχέση με 20 - 25% στις χώρες της ΕΕ.

    Εκείνο που τίθεται πιο πολύ, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, δεν είναι η αποκρατικοποίηση αλλά, όπως επεσήμανε, "εκείνο που επιβάλλεται να γίνει είναι να εκσυγχρονίσουμε δημόσιες επιχειρήσεις και ημικρατικούς οργανισμούς ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο σκληρό, αδυσώπητο και διεθνή ανταγωνισμό στους τομείς που κρατικές επιχειρήσεις ή ημικρατικοί οργανισμοί δραστηριοποιούνται".

    Κρατικό Μισθολόγιο

    Σε σχέση με την κριτική που έγινε για το κρατικό μισθολόγιο, ο Υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως είναι γεγονός ότι το κρατικό μισθολόγιο στο οποίο συνυπολογίζονται και οι συντάξεις θα αυξάνεται σταθερά και σε βαθμό που επηρεάζει δυσμενώς τα δημόσια οικονομικά.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχει σχετική βελτίωση αφού όπως ανέφερε η αύξηση του προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία το '93 - '97 ήταν γύρω στο 3% σε σχέση με 10% την προηγούμενη πενταετία, η αύξηση του κρατικού μισθολογίου περιλαμβανομένων και των συντάξεων το '93 - '97 ήταν γύρω στο 5% σε σύγκριση με 11,2% την προηγούμενη πενταετία και το 1999 υπολογίζεται να είναι γύρω στο 9%.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για μείωση του κρατικού μισθολογίου, όπως η μείωση των κλιμάκων εισδοχής στην κρατική υπηρεσία και η αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, θέματα για τα οποία θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις οργανώσεις των κρατικών υπαλλήλων.

    Κοινωνικές δαπάνες

    Ο κ. Χριστοδούλου διέψευσε ισχυρισμό για μείωση των κοινωνικών δαπανών.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε, οι κοινωνικές δαπάνες αντιστοιχούσαν με το 8,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ενώ το 1998 οι κοινωνικές δαπάνες ανέρχονταν στο 12,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    Το 1992 οι κοινωνικές δαπάνες αντιστοιχούσαν με το 26% των συνολικών δημόσιων δαπανών ενώ το 1998 αυτές ανέρχονταν στο 33% του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

    Αμυντικές δαπάνες

    Αναφερόμενος σε ισχυρισμούς για μη υλοποίηση των προϋπολογισμών για τις αμυντικες δαπάνες, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι αριθμοί διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

    Ανέφερε ότι στο σύνολο των αμυντικών δαπανών, περιλαμβανομένων και των τακτικών αμυντικών δαπανών, θα υπάρξει αύξηση των δαπανών σε σχέση με τα έσοδα της τάξης των 25 εκ.

    Δηλαδή ενώ τα έσοδα το 1998 θα ανέλθουν στα 170 περίπου εκατομμύρια λίρες, οι δαπάνες περιλαμβανομένων και των τακτικών αμυντικών δαπανών θα ανέλθουν στα 195 εκατομμύρια λίρες.

    Συνολικά πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης παρουσιάζει έλλειμμα σχεδόν 300 εκ. λιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 January 1999 - 14:02:58 UTC