Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Νέοι Ορίζοντες - Ιδέες Γκάλι
  • [03] ΕΜΠΑΡΓΚΟ 7.30 - Κυπριανού - Μνημόσυνο Μακαρίου
  • [04] ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Συνάντηση Αντιπροσωπειών
  • [05] Εθνάρχης Μακάριος - Μνημόσυνο
  • [06] Χριστοδούλου - Ιρλανδική Αντιπροσωπεία

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     95.81  (-0.85)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 3,261,778
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,218,723  111.17 (-0.90)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   119,224   60.06 (-0.46)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   780,226   76.06 (-1.08)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   274,818   88.69 (-0.55)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   134,621   74.28 (-0.07)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   193,355   44.98 (-2.28)
            Αλλες Εταιρείες            £   166,124   84.20 (-0.38)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [02] Νέοι Ορίζοντες - Ιδέες Γκάλι

    Λευκωσία,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες σε ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει τώρα μια νέα στροφή του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, προς την Δέσμη Ιδεών Γκάλι.

    Αυτό, γράφει η ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται από τη δήλωση της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ντέιμ Αν Χέρκους, "ότι η Δέσμη Ιδεών Γκάλι είναι ένα χρήσιμο έγγραφο αναφοράς επί της ουσίας του Κυπριακού".

    Οι ΝΕ.Ο υπενθυμίζουν ότι είναι ο ίδιος ο κ. Κληρίδης ο οποίος με τη επιστολή του προς Κόφι Ανάν δηλώνει "αποδοχή εξ ολοκλήρου του ψηφίσματος 1217 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο παραπέμπει στη Δέσμη Ιδεών".

    Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το "πήγαινε - έλα" της Αν Χέρκους είχε ως αποτέλεσμα ένα άλλο "πήγαινε - ελα", μεταξύ της "διεκδικητικής πολιτικής ΕΑΔ από τη μια και της έμπρακτης αποδοχής Ιδεών Γκάλι - ΜΟΕ από την άλλη".

    Εξάλλου στην ανακοίνωση, οι ΝΕ.Ο επισημαίνουν ότι η αναβίωση της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, συνιστά άλλη μια σαφέστατη αντίφαση στις κυβερνητικές επιλογές, "αφού ο Πρόεδρος από το 1992 υποσχόταν, προεκλογικά, τροποποίηση και βελτίωση τους".

    Τέλος, ρωτώντας "Ποιοι είναι οι στόχοι, η στρατηγική και οι χειρισμοί του Προέδρου;", τον καλούν να παύσει να αυθαιρετεί και να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προς συζήτηση τη νέας του πρωτοβουλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [03] ΕΜΠΑΡΓΚΟ 7.30 - Κυπριανού - Μνημόσυνο Μακαρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε απόψε ότι το Κυπριακό οδηγείται σε λύση συνομοσπονδίας τονίζοντας παράλληλα ότι "η συναντίληψη και η ενότητα είναι προτεραιότητα που οφείλει να θέτει η εξουσία και να δρα ανάλογα για την επίτευξή τους κάτι που", όπως επεσήμανε "δεν συμβαίνει σήμερα στον τόπο μας".

    Μιλώντας στο πολιτικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών στη Λεμεσό ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε παράλληλα ότι επειδή ίσως μας καρτερούν ακόμα πιο δύσκολες μέρες, απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για συλλογικότητα, επικράτηση αρχών και αξιών, σεβασμός της άλλης άποψης για εφαρμογή πολιτικής και όχι της πολιτικής της κυβερνητικής μειοψηφίας.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού "με το ηθικό και την ελπίδα του λαού μας καταρρακωμένα από την αντιφατική και συχνά ακροβατούσα κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα σε σχέση με το εθνικό ζήτημα και τα άλλα θέματα που απασχολούν το λαό, η Κύπρος πορεύεται σε δρόμους δύσκολους και καιρούς χαλεπούς.

    "Οφείλουν όλοι να εργαστούν σκληρά", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, "για να αναπτερωθεί το ηθικό και η ελπίδα του λαού που δέχθηκαν πλήγμα μετά την πρόσφατη απόφαση για μη εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος".

    Ακόμη ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι "τα πράγματα δεν έγιναν ευκολότερα ούτε στον στρατιωτικό τομέα ούτε και από τις εκπτώσεις" που όπως υποστήριξε, "γίνονται συχνά σε άλλους σοβαρούς και ευαίσθητους τομείς ενάσκησης της κυβερνητικής εξουσίας".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε εξάλλου ότι η πορεία που ακολουθείται σήμερα δεν είναι η πορεία που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος προσθέτοντας ότι "σε καμιά περίπτωση δεν θα ακολουθούσε ο ίδιος μια πορεία που θα οδηγούσε στο τέλος σε μια λύση συνομοσπονδίας όπως αυτό καθαρά διαφαίνεται πιά".

    "Εμείς", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, "επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη απόφασή μας να παραμείνουμε σταθεροί στο δρόμο που χάραξε ο Εθνάρχης, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τις δικές του και του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ - Συνάντηση Αντιπροσωπειών

    Λευκωσία,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση για τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ εξέφρασαν ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Κοινή βούληση των δύο κομμάτων είναι να θέσουν τα θεμέλια του νέου κινήματος σημείωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί από κοινού και με τα άλλα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Από την πλευρά του ο κ. Κλεάνθους, ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε κατά τη σημερινή συνάτηση ένα "πρώτο έγγραφο" με το οποίο αποδεικνύεται ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων και θέσεων και τόνισε ότι για το ΔΗΚΟ το κυρίαρχο θέμα δεν είναι η ονομασία του νέου σχήματος αλλά η ταύτιση θέσεων, κυρίως στο Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ο κ. Ομήρου εξέφρασε ικανοποίηση, επισημαίνοντας την κοινή βούληση των δύο κομμάτων να προχωρήσουν με σταθερά βήματα και να θέσουν "τα θεμέλια του νέου κινήματος που αναζητεί εναγώνια η κυπριακή κοινωνία".

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν "χωριστή", χωρίς δηλαδή τη συμμετοχή των άλλων κεντρώων κομματων που λαμβάνουν μέρος στην προσπάθεια δημιουργίας νέους σχηματος.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι "ο στόχος πλέον είναι να προχωρήσουμε όλοι από κοινού στη βάση της ισοτιμίας και του αλληλοσεβασμού".

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αμφότερες οι πλευρές διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι είναι κοινή η απόφαση και της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ να προχωρήσουν "με αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για ένα νέο πολιτικό κινημα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στο ώριμο αίτημα της κυπριακής κοινωνίας".

    Οπως είπε αυτό το σχήμα "θα εκφράσει και θα καλύψει ευρύτατες κοινωνικές και λαϊκές κοινωνίες που εκτείνονται από τις παρυφές της δεξιάς ως τις παρυφές της παρδοσιακής κομμουνιστικής αριστεράς".

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι σήμερα "έγινε μια εις βάθος ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΔΗΚΟ για τη μέχρι τώρα εργασία", σημειώνοντας ότι τώρα η αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τα συλλογικά της όργανα.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες μέρες "θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την περαιτέρω πορεία.

    Από την πλευρά του ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ παρέδωσε σήμερα "ένα πρώτο έγγραφο", με το οποίο αποδεικνύεται ταύτιση απόψεων και θέσεων.

    "Το ΔΗΚΟ ετοίμασε έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχουμε ταύτιση απόψεων και θέσεων", είπε ο κ. Κλεάνθους, σημειώνοντας ότι το ΔΗΚΟ δεν έπρεπε να έχει πρακτικά δυσκολία για ταύτιση θέσεων και κυρίως στο Κυπριακό.

    Οπως είπε, "φαίνεται ότι ο χρόνος χρειαζόταν για τις υπόλοιπες δυνάμεις και αυτό το ρόλο φαίνεται να διαδραμάτισε η ΕΔΕΚ".

    Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι χωρίς καμμιά προσυνεννόηση "βρέθηκε να είμαστε (το ΔΗΚΟ) συνταυτισμένοι και στα θέματα αρχών αλλά και στα θέματα αναγκαιοτήτων για την παραπέρα επεξεργασία θέσεων".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ιδεολογικό πλαίσιο του νέου σχήματος που θα είναι η σοσιαλδημοκρατία, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι για το ΔΗΚΟ "αυτό δεν είναι το κυρίαρχο", προσθέτοντας ότι "η ταύτιση θέσεων κυρίως στο Κυπριακό είναι εκείνο που μας καθοδηγεί στην προσπάθεια και στο τελικό αποτέλεσμα".

    "Ανεξάρτητα από την ονομασία του σχήματος, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η πολιτική πρακτική", τόνισε ο κ. Κλεάνθους.

    Σημείωσε ότι η δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος "πράγματι είναι μια ιστορική αναγκαιότητα".

    "Εχουμε υποχρέωση και καθήκον και για τον τόπο και για την ιστορία των κομμάτων αυτών, ειδικά του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών και στις προσδοκίες του ίδιου του λαού", είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Από μέρους του ΔΗΚΟ, συμμετείχαν οι Νίκος Κλεάνθους, Μάρκος Κυπριανού, Χρίστος Μέσης και Αριστος Χρυσοστόμου.

    Από πλευρας ΕΔΕΚ, συμμετείχαν οι Γιαννάκης Ομήρου, Δημήτρης Ηλιάδης, Κούλλης Μαυρονικόλας και Κώστας Χριστοφίδης.

    Εγγραφο ΔΗΚΟ

    Στο έγγραφο που κατέθεσε το ΔΗΚΟ κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο κομμάτων, "επαναβεβαιώνει τη διακηρυγμένη θέση και βούλησή του να εργαστεί για την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του χώρου του Κέντρου και να αναπτύξει διάλογο με τις δυνάμεις του χώρου προς διερεύνηση της δυνατότητας ενοποίησης των δυνάμεων του Κέντρου για τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου πολιτικού σχήματος".

    Επισημαίνεται ότι το ΔΗΚΟ "θα εργαστεί με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια και ρεαλισμό".

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι "πέρα από τις γενικές αρχές που πρέπει να συμφωνηθούν στα πλαίσια του διαλόγου, πρέπει να υπάρξει και συμφωνία πάνω σε θέσεις πολιτικής και στρατηγικής, τόσο σε ότι αφορά θέματα ιδεολογίας, όσο και σε ότι αφορά θέματα πολιτικής".

    Επισημαίνεται ότι "πρέπει οι αρχ'ές, οι διακηρύξεις και οι θέσεις του (νέου σχήματος) να είναι σαφείς, συγκεκριμένες και ουσιαστικές, ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να αναγνωρίζει τις διαφορές από άλλους πολιτικούς χώρους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] Εθνάρχης Μακάριος - Μνημόσυνο

    Πάφος,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τελέστηκε σήμερα το εκκλησιαστικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ στη γενέτειρά του Παναγιά με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.

    Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος και επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Λυκούργος Κάππας.

    Στη συνέχεια τελέστηκε δέηση στο μνημείο του Εθνάρχη και κατατέθηκαν στεφάνια. Παρευρέθηκαν οι αρχές της Πάφου, μαθητές και πλήθος κόσμου.

    Λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης αναβλήθηκε η προγραμματισμένη πορεία από το άγαλμα του Μακαρίου μέχρι την Ιερά μονή Χρυσορογιάτισσας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Χριστοδούλου - Ιρλανδική Αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Πρόεδροι της ιρλανδικής Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, Σιέϊμους Πάττισον και Μπράιαν Μαλούλι εντυπωσιάστηκαν από την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μετά από συνάντησή τους.

    "Μπόρεσαν ν' αντιληφθούν όχι μόνο την πτυχή του κυπριακού προβλήματος, αλλά και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας για την οποία πιστεύω έχουν εντυπωσιαστεί", δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τα οικονομικά θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι οι Ιρλανδοί ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το θέμα των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    "Τους ανάφερα ότι πληρούμε τα τέσσερα από τα πέντε κριτήρια, πλην του δημοσιονομικού ελλείματος, για το οποίο έχουμε στόχευση ν' ικανοποιηθεί και αυτό", είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    "Εντυπωσιάστηκαν", σημείωσε, "από το χαμηλό ποσοστό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας", σε σχέση με αυτό που επικρατεί στην Ευρώπη και από το γεγονός ότι "το έλλειμά μας είναι 5,3% ενώ έχουμε χάσει τόσα (σε δασμούς), χωρίς να τα αναπληρώσουμε (με την αύξηση του ΦΠΑ)".

    Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι Ιρλανδοί επίσημοι "ενδιαφέρθηκαν για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στα πλαίσια της ενωμένης Κύπρου σε περίπτωση εξεύρεσης μιας λύσης στην οποία θα μετέχουν και οι Τ/Κ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 January 1999 - 19:46:09 UTC