Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Εξωτερική πολιτική
  • [02] Συνέντευξη - Δικοινοτικά
  • [03] "Ενα φορτηγό γεμάτο ελπίδα"

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Εξωτερική πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην παραδοχή για πρώτη φορά ότι κατά την προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση συνέβαλε και η ίδια σε υπερβολές και αχρείαστη δημοσιοποίηση λεπτομερειών για την άμυνα και τους εξοπλισμούς προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν κατά πόσον η συζήτηση αυτή όντως έχει βοηθήσει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

    "Εχουμε παραδεχθεί και προσωπικά έχω παραδεχθεί", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, "ότι υπήρξε υπερβολή κατά την προεκλογική περίοδο σε συζητήσεις για τα θέματα των εξοπλισμών".

    Ερωτηθείς αν στην αυτοκριτική περιλαμβάνεται και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "μια παραδοχή εκ μέρους του Κυβερνητικού Εκπροσώπου υπονοεί και εννοεί πολλά".

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Αντώνη Καρά, περί αποστολής στρατιωτών και σύγχρονου εξοπλισμού από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι "δεν είναι θέμα εάν (τα όσα είπε ο κ. Καράς) είναι δημοσιευμένα ή αν είναι ή όχι αποκαλύψεις".

    "Το ουσιαστικό σημείο και το κύριο", τόνισε, "είναι το εάν μπορούμε ύστερα από κάποιες επίσημες επιβεβαιώσεις τέτοιων θεμάτων να ασκήσουμε εκείνη την τακτική και το χειρισμό που χρειαζόμαστε σε πολιτικό - στρατιωτικό - διπλωματικό επίπεδο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Συνέντευξη - Δικοινοτικά

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεξαμενών σκέψης (think tanks) αποτελούμενες από Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί σε αμερικανικά προγράμματα επίλυσης διενέξεων, θα συνεχιστούν οι επαφές στο εξωτερικό που διοργανώνει η Επιτροπή Φούλμπραϊτ, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτή Μάρκο Τερκ.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τερκ, εμμέσως πλην σαφώς, υπέδειξε ότι οι επαφές αυτές δεν αποτελούν προσπάθεια ανάμιξης στην πολιτική αλλά απέφυγε να διευρκινίσει κατά πόσο στις συζητήσεις λαμβάνεται υπόψη η σημερινή πραγματικότητα, δηλαδή, η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή.

    Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι 52 Ε/Κ και Τ/Κ που συμμετέχουν στην ομάδα αυτή πέρασαν μέσα από μια διαδικασία συμφιλίωσης και εμπιστοσύνης προσβλέποντας στο μέλλον με στόχο την επίτευξη της ειρήνης. Στη συνάντηση του Οσλο, διευκρίνισε, συμμετείχαν μόνο 31 άτομα, που εκπροσωπούν διάφορα επαγγέλματα και προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα.

    Ο κ. Τερκ είπε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Οσλο της Νορβηγίας, υιοθετήθηκε σειρά εισηγήσεων σε έξι κεφάλαια που επέλεξαν οι συμμετέχοντες και που αφορούν δικοινοτικά προγράμματα, τη δομή της κυβέρνησης, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

    "Η ομάδα του Οσλο εκτιμά ότι οι εισηγήσεις αυτές σχετίζονται με την ομοσπονδιακή λύση που προτείνεται για την Κύπρο", δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν επιχειρείται προσπάθεια ανάμιξης είτε στο πολιτικό σκηνικό είτε σε άλλα δικοινοτικά προγράμματα.

    Οπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τερκ, οι εισηγήσεις απευθύνονται "σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα υπό συζήτηση θέματα, ιδιαίτερα σε κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι καλούνται να αντιληφθούν τον τρόπο σκέψης αυτών των ανθρώπων."

    Η ομάδα των Ε/Κ και των Τ/Κ επιθυμεί να κοινοποιήσει τις απόψεις και εκτιμήσεις της στην πολιτική ηγεσία του τόπου, ανέφερε, σημειώνοντας ότι "οι Ε/Κ και οι Τ/Κ που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις συζητήσεις εκπροσώπουν και εκφράζουν μόνο τους εαυτούς τους και όχι κανένα άλλο."

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, είπε ότι υπήρξαν θέματα για τα οποία οι συμμετέχοντες διαφωνούσαν σε ορισμένες πτυχές αλλά "όλα λειτούργησαν και διευθετήθηκαν με συναίνεση."

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής, που διοργανώνεται από την αμερικανική Επιτροπή Φούλμπραϊτ στο Οσλο και το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης και Ερευνών του Οσλο, με τη συνεργασία του νορβηγικού Υπουργείου Εξωτερικών, είναι η σύσταση δεξαμενής σκέψης, ο κ. Τερκ απάντησε "βεβαιότατα, αφού σκοπεύουμε να διευρύνουμε την ομάδα και να συνεχίσουμε την εργασία μας σε αυτά τα θέματα."

    Κληθείς να εξηγήσει τη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι συζητήσεις και κατά πόσο λαμβάνεται υπόψη σε αυτές η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, ο Αμερικανός καθηγητής είπε ότι "οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια διαδικασία εμπιστοσύνης, αλήθειας, συγχώρεσης και συμφιλίωσης, έλαβαν υπόψη το παρελθόν με την έννοια της ιστορικής αναγκαιότητας και προσβλέπουν προς το μέλλον για την επίτευξη ειρήνης."

    Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπήρξε όξυνση κατά τις συζητήσεις, αλλά "εκφράστηκαν έντονα αισθήματα και μέσω δημοκρατικών διαδικασιών ο ένας αναγνώρισε τις απόψεις του άλλου."

    Στο μέλλον, πρόσθεσε ο κ. Τερκ, θα συνεχίσει η συζήτηση για τα σημερινά κεφάλαια, τα οποία θα διευρυνθούν ώστε να περιλάβουν και άλλα θέματα.

    Σημείωσε επίσης με λύπη την απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης από τον κατοχικό ηγέτη μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, και είπε ότι αυτό ανάγκασε την Επιτροπή Φούλμπραϊτ να πραγματοποιεί τις δικοινοτικές στο εξωτερικό.

    Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει σε περίπου έξι μήνες ώστε να συνεχιστεί η εργασία που άρχισε και ακόμα να διευρυνθεί.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Τερκ είπε ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε πολιτισμένο κλίμα, παρόλο που εξεφράστηκαν έντονα συναισθήματα.

    Είπε ακόμα ότι η 12μελής οργανωτική επιτροπή, που προετοίμασε τη συνάντηση του Δεκεμβριου, είχε τακτικές συναντήσεις μια φορά το μήνα είτε στο Πέργαμος είτε στην Πύλα για ανταλλαγή απόψεων στα προσχέδια των ειγησήσεων που συζητήθηκαν στο Οσλο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [03] (K) "Ενα φορτηγό γεμάτο ελπίδα"

    Λευκωσία,Κύπρος,09/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ενα φορτηγό γεμάτο ελπίδα" σταθμεύει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία για να συλλέξει βοήθεια για το λαό της Ονδούρας που ταλαιπωρείται από τις φρικτές συνέπειες του τυφώνα "Μιτς" στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της οργάνωσης "Προσπάθεια Ανακούφισης για την Κεντρική Αμερική" (CARE) της Κύπρου.

    Η οργάνωση CARE συγκεντρώνει οικοδομικά υλικά, ξηρή τροφή, φάρμακα, σπόρους, κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για το λαό της Ονδούρας.

    Η Εκπρόσωπος της οργάνωσης, Κάρι Χάττον, η οποία δημιούργησε την οργάνωση CARE στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι η δεύτερη φορά που οργανώνεται η εκστρατεία ενώ έχουν ήδη σταλεί στην Ονδούρα 16 χιλιάδες κιλά από δωρεές οι οποίες συγκεντρώθηκαν μέσα σε τρείς εβδομάδες.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι κατά τη σημερινή ημέρα θα συγκεντρωθεί τέτοια υλική βοήθεια ώστε να συμπληρωθεί κατά το ήμισυ η έκταση ενός φορτηγού 40 ποδιών του οποίου το άλλο μισό είναι ήδη πλήρες αφού η ανταπόκριση του κοινού είναι, όπως είπε, "πολύ γενναιόδωρη".

    Υπάρχει, πρόσθεσε, και ανοικτός τραπεζικός λογαριασμός στην Ελληνική Τράπεζα και στην τράπεζα της Κύπρου για αυτούς που θέλουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληγέντες.

    "Οι άνθρωποι της Ονδούρας, όσοι δεν χάθηκαν από τον τυφώνα 'Μιτς' ζουν καθημερινά το θάνατό τους. Χρειάζονται βοήθεια", υπογραμμίζει ανακοίνωση της CyprusCARE.

    Ο τυφώνας που κράτησε έξι μέρες επηρέασε 2 εκατομμύρια ανθρώπους από ένα πληθυσμό 5.6 εκ., στερώντας τους από τα σπίτια τους, και προσφυγοποιώντας τους στην ίδια τους τη χώρα ενώ το 75% της γεωργίας της χώρας που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

    Οι νεκροί από τον τυφώνα έφθασαν τις 7.000 ενώ αγνοείται η τύχη χιλιάδων άλλων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 9 January 1999 - 13:02:20 UTC