Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - S300 - Κυπριακό
  • [02] Αντικατοχικό Κίνημα - Κληρίδης
  • [03] Τσοχατζόπουλος - Ρέππας - S300

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - S300 - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,28/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το μέλλον των S300 θα κληθεί να αποφάσισει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο ενώ στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ομοφωνία απόψεων την τελική απόφαση θα πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αυτό δήλωσε λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι είχε υποσχεθεί στον Κώστα Σημίτη κατά την τελευταία συνάντησή τους, ότι προτού ανακοινωθεί οποιαδήποτε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου θα τον ενημέρωνε επί των απόψεων και σκέψεων του Σώματος.

    Πρόσθεσε ακόμη, ότι έχει υποχεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο "ότι μετά που θα γίνει αυτό θα επανέλθω για να συνεχίσει η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "για την ώρα, η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, έληξε ήδη με το τέλος του χρόνου, διότι η απόφαση ήταν να αναβληθεί η άφιξη των S300 μέχρι το τέλος του χρόνου".

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα τεθεί το θέμα των S300 σε δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι "δεν έγινε τέτοια εισήγηση από κανένα", προσθέτοντας ότι "αν γίνει, θα μελετηθεί και αν χρειάζεται θα εξεταστεί και αυτό το ενδεχόμενο, αν και νομίζω ότι δεν θα είναι προς το εθνικό συμφέρον".

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο θα ζητήσει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό να δηλώσει δημόσια ότι θα στηρίξει την όποιαν απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης απήντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι οι απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ακουστεί.

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "αν το Εθνικό Συμβούλιο συζητήσει και καταλήξει κάπου, εάν είναι ομόφωνη η απόφαση θα είναι σεβαστή, αν όχι το βάρος και την ευθύνη για τη λήψη της απόφαση θα το πάρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα απευθύνει διάγγελμα προς το λαό, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι δεν είναι υπέρ ενός διαγγέλματος, αλλά ασφαλώς θα πει γιατί πήρε αυτή την απόφαση.

    Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Προέδρου της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "αποδεικνύουν την άρνηση της τουρκικής πλευράς να συζητήσει λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Είναι ξεκάθαρο", πρόσθεσε, "ότι αρνείται (ο Ραούφ Ντενκτάς) να συζητήσει με βάση τα ψηφίσματα, ζητεί αναγνώριση και συνομοσπονδιακή λύση που δεν είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων ΕΘνών".

    "Είναι επίσης ξεκάθαρο", σημείωσε, "ότι αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε δέσμευση για μείωση δυνάμεων εκτός αν βρεθεί λύση".

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν συνδέει τις τουρκικές θέσεις με το θέμα της λήψης απόφασης για τους πυραύλους.

    "Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές, η θέση του κ. Ντεμιρέλ είναι ξεκάθαρη ότι υποστηρίζει την πολιτική του κ. Ντενκτάς και επομένως είναι μια ένδειξη ότι η Τουρκία αν όχι καθοδηγεί τον Ντενκτάς στηρίζει τις απαράδεκτες απόψεις του", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου αναφορικά αναφορικά με την "αμερικανική αξιοπιστία", ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε, "η πείρα μου με έχει διδάξει να αναμένω να δω αποτελέσματα και όχι να σπεύδω να προκρίνω".

    Τέλος ερωτηθείς πού στηριζόταν η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εφόσον η τουρκική στάση συνεχίζει να είναι αρνητική, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι γι'αυτό θα πρέπει να ερωτηθεί η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντεϊμ Αν Χέρκους.

    "Φαντάζομαι", πρόσθεσε, "πως ο ΓΓ εστηρίχθη πάνω στις επαφές που είχε με τον κ. Ντενκτάς και φαίνεται ότι ο κ. Ντενκτάς μπορεί να τους έδωσε την εντύπωση διαλλακτικότητας, την οποίαν όμως κατόπιν ο ίδιος διέψευσε με επιστολές του προς τον ΓΓ".

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο στις 2.30 το απόγευμα και στις 5 το απόγευμα θα προεδρεύσει σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Αντικατοχικό Κίνημα - Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,28/12/1998 (ΚΥΠΕ) Τη διαβεβαίωση ότι εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις που υπαγόρευσαν την κοινή απόφαση Ελλάδας - Κύπρου για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης με το πυραυλικό σύστημα S300, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος (ΠΑΚ), της Αδούλωτης Κερύνειας, του Ελεύθερου Μόρφου, των Συγγενών Αγνοουμένων και όσων συμμετέχουν στην Αντικατοχική Διαφωτιστική Εκστρατεία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΚ.

    Η αντιπροσωπεία εξέφρασε προς τον Πρόεδρο την αγωνία και την ανησυχία της για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η τυχόν απόφαση για μη έλευση και εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο, στην πορεία του εθνικού θέματος καθώς και στην εξέλιξη του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου εν όψει της κρίσιμης συνάντησης που θα έχει αύριο στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη.

    Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των όσων συμμετέχουν στη Διαφωτιστική Εκστρατεία στο Λήδρα Πάλας έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη, στον οποίο επέδωσε σχετικό υπόμνημα προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι "αν παρελπίδα, ληφθούν οποιεσδήποτε άλλες αντίθετες αποφάσεις, από τις αρχικά διακηρυγμένες, τότε ο κυπριακός ελληνισμός δικαιολογημένα θα αισθανθεί προδομένος και εγκαταλελειμένος, ακόμα μια φορά, από τη Μητέρα Πατρίδα", το αγωνιστικό του φρόνημά του θα εκμηδενιστεί και οι ελπίδες για απελευθέρωση θα χαθούν.

    Τονίζει επίσης ότι η λήψη τυχόν αντίθετων αποφάσεων "θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να οργανώνει και να ενισχύει την άμυνά της και κατά συνέπεια θα υπονομεύσει τόσο την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και την αξιοπιστία της στο διεθνή χώρο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [03] Τσοχατζόπουλος - Ρέππας - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,28/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ευθύνη Ελλάδας και Κύπρου στις αποφάσεις γύρω από τους πυραύλους S300 θα σηματοδοτήσει τη σταθερή επιλογή ενίσχυσης της κοινής άμυνάς τους, καθώς και ενίσχυσης της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε "τεχνικό θέμα" την ανάπτυξη των πυραύλων στην Κρήτη ή στην Κύπρο και τόνισε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις Αθηνών και Λευκωσίας.

    Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η ευθύνη της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσα από τις αυριανές συνομιλίες, αλλά και εν συνεχεία με τις αποφάσεις που θα πάρει ο καθένας στο δικό του χώρο ευθύνης, θα σηματοδοτήσει τη σταθερή επιλογή ενίσχυσης της κοινής άμυνας των δύο χωρών και ενδυνάμωσης της ικανότητάς μας να σταθούμε αποφασιστικά και να υπερασπίσουμε την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξάλλου, ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το θέμα των S300 και σχετικά με το ποιός θα πάρει την απόφαση για εγκατάστασή τους, δήλωσε ότι "το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με την ελληνική και κατά την αυριανή συνάντηση των κ. Κώστα Σημίτη και Γλαύκου Κληρίδη θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι του θέματος".

    "Εν συνεχεία θα συνεδριάσει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο και θα ληφθεί η τελική απόφαση με γνώμωνα το εθνικό συμφέρον", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 December 1998 - 18:46:49 UTC