Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χέρκους - Διάσκεψη
  • [02] Χριστόφιας - Λονδίνο - Αμυνα - Κυπριακό

  • [01] Χέρκους - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πρόοδο στη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" διαπιστώνει η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους, τονίζοντας μάλιστα ότι αν δεν σημειωνόταν πρόοδος, η διαδικασία, που είναι ουσιαστική, δεν θα συνεχιζόταν.

    Αυτό επεσήμανε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου η κ. Χέρκους, η οποία αναχωρεί αύριο για χριστουγεννιάτικες διακοπές στην πατρίδα της Νέα Ζηλανδία.

    Η κ. Χέρκους σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, τηρούν θετική και εποικοδομητική στάση κατά τη διαδικασία και δηλώνουν δεσμευμένοι στη συνέχισή της.

    Στην εισαγωγική της ομιλία, η κ. Χέρκους αναφέρθηκε κατ' αρχήν στο έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο έκανε πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την αποτροπή εντάσεων.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στη συνεργασία που επέδειξαν οι δύο πλευρές για διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν σοβαρά γεγονότα έντασης.

    Η κ. Χέρκους τόνισε όμως ότι υπάρχουν δύο σημεία που δημιουργούν ανησυχίες. από τα οποία το πρώτο είναι οι κίνδυνοι από την είσοδο κυνηγών στη νεκρά ζώνη και εξήγησε ότι το γεγονός ότι εισχωρούν στη ζώνη με στρατιωτικά ρούχα και όπλα, δημιουργεί κινδύνους.

    Προειδοποίησε δε τους κυνηγούς να αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες, γιατί, όπως είπε, δεν θα ήθελε κάποια οικογένεια να έχει "τραγικά Χριστούγεννα".

    Το δεύτερο σημείο αφορά την ούτω καλούμενη "θαλάσσια γραμμή ασφαλείας", την οποία, όπως παρατήρησε, το καλοκαίρι διάσχισαν αυξημένος αριθμός σκαφών αναψυχής και αλιευτικά, "με αποτέλεσμα, πολλά σοβαρά επεισόδια. Για το λόγο αυτό η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποφάσισε να πάρει μέτρα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα τοποθετηθούν βελτιωμένα σήματα ένδειξης κατά μήκος της γραμμής.

    Η κ. Χέρκους επανέλαβε ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθυστερεί λόγω της κρίσης του Ιράκ και τοποθέτησε τη νέα ημερομηνία συζήτησης εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

    Οσον αφορά την πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και τη διαδικασία "πήγαινε - έλα", είπε ότι σκοπός της είναι "η μείωση της έντασης και η προώθηση προόδου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

    Η κ. Χέρκους ανέφερε πως η διαδικασία του "πήγαινε - έλα" της δίνει την ευκαιρία να εργαστεί και να γνωρίσει καλύτερα τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ στο σημείο αυτό απεκάλεσε και τους δύο, ως "η αυτού εξοχότητα".

    Δίνοντας τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας, είπε πως το πρώτο είναι ότι δεν λέει στον έναν ηγέτη τι λέει ο άλλος, κάτι που, όπως ανέφερε, επιτρέπει στον καθένα να μιλά "ελεύθερα και ειλικρινά".

    Δεύτερο, λόγω της εμπιστευτικότητας, οι ιδέες διερευνώνται με τρόπο που θα ήταν αδύνατο να γίνει σε μια δημόσια συζήτηση, όπως παρατήρησε.

    Πολλοί, πρόσθεσε, περιλαμβανομένων και δημοσιογράφων, σε προσωπικό επίπεδο υποστηρίζουν αυτή την εμπιστευτικότητα, αφού αυτό είναι "προς το συμφέρον της Κύπρου".

    Η κ. Χέρκους ανέφερε πως στην έκθεσή της προς το ΓΓ του ΟΗΕ, του ανέφερε ότι "ενθαρρύνεται γνήσια" από "τη θετική και εποικοδομητική αντιμετώπιση" του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη προς τους στόχους της διαδικασία του "πήγαινε - έλα".

    Σημείωσε εξάλλου την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του της 14ης Δεκεμβρίου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για πρόοδο στη διαδικασία.

    Συνεχίζοντας την περιγραφή της διαδικασίας, η κ. Χέρκους τη χαρακτήρισε επίσης ως "ένα ταξίδι, ένα δρόμο και μια δομή" και επεσήμανε πως για την ίδια, δεν υπάρχει νόημα στην τοποθέτηση χρονικού ορίου γι'αυτήν, εκτός από το όριο της κοινής λογικής, όπως είπε χαρακτηριστικά, που λέει ότι "η διαδικασία συνεχίζεται ενόσω πραγματοποιείται πρόοδος".

    Η διαδικασία του "πήγαινε - έλα" ώς διαδικασία, είναι να χτίζεις λίγο - λίγο, ανέφερε, στοχεύοντας "συγκεκριμένα, εφικτά, αμοιβαίως αποδεκτά και που να στοχεύουν προς τα μπρος, αποτελέσματα ".

    Η κ. Χέρκους είπε πως ανέφερε στο ΓΓ ότι πραγματοποιείται μια "ουσιαστική και ουσιώδης διαδικασία" και τόνισε πως παραμένει μια "πρακτική και δημιουργική πραγματίστρια", επισημαίνοντας ότι οι δύο ηγέτες την επιβεβαίωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι "δεσμευμένοι στη συνέχιση της διαδικασίας του πήγαινε - έλα".

    Πρόσθεσε δε πως έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 12 Ιανουαρίου και με τον κ. Ντενκτάς στις 14.

    Αναφερόμενη στη νέα εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Σάρα Ράσελ, η κ. Χέρκους είπε ότι θα αναλάβει καθήκοντα στις 4 Ιανουαρίου.

    Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι η διαδικασία "πήγαινε - έλα" θα οδηγήσει σε εκ του σύνεγγυς ή απευθείας συνομιλίες, η κ. Χέρκους είπε ότι δεν συζητείται στο παρόν στάδιο το ενδεχόμενο αυτό.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι λόγω της εμπιστευτικότητας οι πολίτες δεν γνωρίζουν τί ακριβώς συμβαίνει με τη διαδικασία, η εκπρόσωπος του ΓΓ είπε ότι ακριβώς για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η εμπιστευτικότητα.

    Εξάλλου ερωτηθείσα πώς διαπιστώνει πρόοδο, αφού η κάθε πλευρά δεν γνωρίζει τι λέει η άλλη ώστε να το σχολιάσει, η κ. Χέρκους απάντησε ότι η ίδια αποτελεί το σύνδεσμο μεταξύ των δύο και είναι σε θέση να γνωρίζει.

    Απατώντας δε σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Τ/Κ ηγέτης δεν συμμερίζεται σε δηλώσεις του τη δική της αισιοδοξία, η κ. Χέρκους είπε ότι η ίδια δεν χρησιμποποιεί ποτέ τις λέξεις αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, επειδή, όπως εξήγησε, δεν θεωρεί "χρήσιμη πρακτική" τη δημιουγία υπερβολικά θετικών προσδοκιών, αφού αυτό αναπτύσσει την μη υποβοηθητική εικασιολογία, όπως σημείωσε.

    Η κ. Χέρκους τόνισε ότι εκφράζεται με εντιμότητα στον ΓΓ του ΟΗΕ και επεσήμανε ότι με την εντιμότητα αυτή, ανέφερε στον κ. Αναν ότι "έχουμε μια ουσιστική και ουσιώδη διαδικασία υπό εξέλιξη".

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όπως η ίδια πιστεύει, "έχει επιτευχθεί πρόοδος", προσθέτοντας ότι αυτό αναφέρεται και στην επιστολή του ΓΓ.

    Τέλος ερωτηθείσα πόσο θα κρατήσει χρονικά η διαδικασία του "πήγαινε - έλα", η κ. Χέρκους απάντησε: "Οσο σημειώνεται πρόοδος. Δεν θα συνέχιζα τις συνιμιλίες 'πήγαινε - έλα' αν δεν γινόταν πρόοδος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [02] Χριστόφιας - Λονδίνο - Αμυνα - Κυπριακό

    Λονδίνο,Βρετανία,20/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Καλώντας την κυβέρνηση να ξαναμελετήσει τα θέματα άμυνας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δηλώνει από το Λονδίνο πως θα πρέπει η πλευρά μας να επανέλθει στην πολιτική, διπλωματική επίθεση, αφού το Κυπριακό είναι πρόβλημα πολιτικό και όχι στρατιωτικό.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε χοροεσπερίδα του παραρτήματος του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το κόμμα του σε αυτή την κρίσιμη ώρα έχει υποσχεθεί ότι "δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που χειρίζεται με το Συμβούλιο Ασφαλείας θέματα άμυνας".

    "Ξεκαθαρίζω όμως ακόμα μια φορά", είπε, "ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμιά απολύτως περίπτωση ότι το ΑΚΕΛ δεν διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά του να κρίνει τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάνω στα ζητήματα της αμυντικής θωράκισης".

    Εκφράζοντας την επιθυμία του να πει κάτι το κανούργιο, όπως είπε, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι "είναι καιρός η κυπριακή κυβέρνηση να ξαναμελετήσει τα θέματα της άμυνας και τις εντυπώσεις που δημιουργεί".

    Το Κυπριακό ουδέποτε ήταν στρατιωτικό πρόβλημα, αλλά ήταν και παραμένει πολιτικό, επεσήμανε.

    "Αν θέλουμε όντως να λυθεί και να μην παραμείνει η Κύπρος για πάντα διχοτομημένη, πρέπει να ξαναμπούμε στην πολιτική, διπλωματική επίθεση", είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι το νόημα και το σαφές κρυστάλλινο μήνυμα των δυο συναντήσεων του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 December 1998 - 13:02:35 UTC