Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάτρα - Αποκαλυπτήρια προτομής - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [02] Απόστολος Ανδρέας - Προσκύνημα
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή

  • [01] Πάτρα - Αποκαλυπτήρια προτομής - Πρόεδρος Κληρίδης

    Πάτρα,Ελλάδα,29/11/1998 (ΚΥΠΕ - ΑΠΕ)

    Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λοχία Γεωργίου Μαρτζάκλη, που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή, έγιναν σήμερα το μεσημέρι στο χωριό του Μάνεσι Καλαβρύτων.

    Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος όμως παρέμεινε στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, λόγω ελαφράς αδιαθεσίας, εξαιτίας γαστρεντερίτιδας.

    Στη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Μαρτζάκλη παρέστη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Ελληνας Υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, βουλευτές, αντιπροσωπείες κυπριακών οργανώσεων και άλλων φορέων καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Απόστολος Ανδρέας - Προσκύνημα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Προσκυνητές μεταβαίνουν αύριο στο κατεχόμενο μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα για να λειτουργηθούν.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο, οι προσκυνητές πρέπει να βρίσκονται στο χώρο των Δικαστηρίων, στη Λευκωσία, στις 6 το πρωί.

    Πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, το ειδικό δελτίο που προμηθεύτηκαν από την υπηρεσία, χρήματα για τη μεταφορά τους με λεωφορείο και ξηρά τροφή.

    Το μισό δελτίο θα παραδοθεί σε άνδρες της Αστυνομίας, προτού οι προσκυνητές περάσουν στα κατεχόμενα.

    Το άλλο μισό θα παραδοθεί στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας κατά την επιστροφή τους στις ελεύθερες περιοχές.

    Οι προσκυνητές είναι καλύτερα να μεταβούν στην περιοχή του οδοφράγματος με αυτοκίνητα συγγενών, δεδομένου ότι αύριο είναι εργάσιμη ημέρα και δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση στο χώρο των Δικαστηρίων.

    Η αναχώρηση από το οδόφραγμα θα γίνει γύρω στις 8.30 το πρωί και τα λεωφορεία με τους προσκυνητές θα συνοδεύουν σε όλη τη διαδρομή άνδρες των Ηνωμένων Εθνών.

    Τη θεία λειτουργία, που θα παρακολουθήσουν και οι εγκλωβισμένοι, θα τελέσει ο Οικονόμος Σπυρίδων Δημοσθένους της εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.

    Οι προσκυνητές αναμένεται να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές γύρω στις 6 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) ανακοίνωσε ότι γύρω στις 11 αύριο το πρωϊ ομάδα αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, οικοδόμους και άλλους τεχνικούς θα επιδιώξει να μεταβεί στο κατεχόμενο Μοναστήρι, με σκοπό την επιδιόρθωσή του.

    Σχετική επιστολή έχει αποστείλει το ΠΑΚ στην Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, με την οποία την πληροφορεί για την πρόθεση αυτή, τονίζοντας ότι θα εξασκήσουν το ανθρώπινο δικαίωμά τους στην ελεύθερη διακίνηση.

    Το ΠΑΚ αναφέρει στην επιστολή του προς την κ. Χέρκους ότι έχει ενημερώσει και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυστόστομο, "ο οποίος μας έδωσε σχετική άδεια καθώς και την ευλογία του".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,29/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψε απόψε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος είχε μεταβεί στην Αθήνα για να προεδρεύσει, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, σύσκεψης για το Κυπριακό.

    Λόγω τροφικής δηλητηρίασης που υπέστη, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβει σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τροφική δηλητηρίαση υπέστησαν και τα άλλα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που τον συνόδευε.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέκτηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο προεδρεύων της Βουλής Νίκος Αναστασιάδης, αντί ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος ασθενεί λόγω κρυολογήματος.

    Στο μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Πάτρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε σε πληροφορίες ότι ο κ. Σημίτης είχε εισηγηθεί όπως οι πύραυλοι S300 μεταφερθούν στην Κρήτη και τόνισε "ουδέν αυτού αναληθέστερον".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "η εισήγηση δεν έγινε από την Ελλάδα" και διευκρίνισε ότι "η εισήγηση έγινε προ πολλού και από καιρού εις καιρόν επαναλήφθηκε από ξένους", δηλαδή "τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι "η εισήγηση δεν ήταν ότι οι πύραυλοι θα πήγαιναν στην Κρήτη", αλλά ότι "ένα τμήμα των πυραύλων θα πήγαινε στην Κύπρο και το άλλο τμήμα στην Κρήτη, ούτως ώστε ούτε το τμήμα της Κρήτης να μπορεί να λειτουργήσει ούτε το τμήμα της Κύπρου".

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "ήταν φυσικό να συζητήσουμε την αντίδραση που βλέπουμε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ενωμένη Ευρώπη" με τον κ. Σημίτη, προσθέτοντας ότι εξετάστηκε "πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία, ποιά είναι τα ενδεδειγμένα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε μιαν τέτοια πιθανή εξέλιξη".

    "Εξετάσαμε", πρόσθεσε, "και τις δυνατότητες και τις πιθανότητες μιας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας".

    Σε ερώτηση πότε θα φθάσουν στην Κύπρο οι πύραυλοι, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Χρονικά, πότε και πού δεν θα το ακούσετε από εμένα. Η Τουρκία χρησιμοποιεί και μυστικές υπηρεσίες δικές της αλλά και ξένες, ακριβώς για να πληροφορηθεί αυτά τα πράγματα. Θα ήμουν ανόητος να τους διευκολύνω λέγοντας ότι θα έλθουν σε ορισμένη ημερομηνία και θα εγκατασταθούν σε συγκεκριμένο σημείο".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "τα σχέδια της ναυτικής βάσης έχουν περατωθεί" και ότι "τώρα μένει κατά πόσο προτεραιότητα είναι η διάθεση του ποσού για τη ναυτική βάση ή για κάποιες άλλες ανάγκες που έχει η Κύπρος για να συμπληρώσει το όλο αμυντικό της πρόγραμμα".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει υποχώρηση στο θέμα των πυραύλων, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε: "Δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον όρο 'υποχωρώ' για την άμυνα της πατρίδας μου" και είπε ότι "μπορεί σε ορισμένα θέματα να χρειαστεί να κάνουμε ελιγμούς, αλλά δεν υποχωρούμε από τις βασικές μας θέσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 November 1998 - 19:46:11 UTC