Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματοδότηση Τουρκίας - Συμβούλιο - Ευρωβουλή
  • [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [03] Κυπριανού - Χριστοδούλου - Δηλώσεις
  • [04] Κληρίδης - Ομιλία - London School of Economics
  • [05] Απειλές Ντεμιρέλ
  • [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [07] Υπ. Εργασίας Τουρκίας - Κατεχόμενα
  • [08] "Γκρίζοι Λύκοι" - Κατεχόμενα - Οτσαλάν
  • [09] "Χάαρετζ" - Υπόθεση κατασκοπείας
  • [10] Στ. Αλεξίου - Επίτιμος Διδάκτορας Φιλοσοφικής Σχολής
  • [11] Δήμος Αμμοχώστου - Νοτιοαφρικανοί βουλευτές
  • [12] Κόσης - Υπόθεση τέως Μητροπολίτη Λεμεσού
  • [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

  • [01] Χρηματοδότηση Τουρκίας - Συμβούλιο - Ευρωβουλή

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση "απέκρουσε" χθες μια ακόμη προσπάθεια χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι εταίροι της θα επανέλθουν στις αρχές του 1999, όπου θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν και το "σκόπελο" της Ευρωβουλής.

    Στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Προϋπολογισμού της ΕΕ, τα περισσότερα κράτη μέλη ζήτησαν να προβλεφθούν δύο νέες γραμμές στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 1999, προκειμένου να συμπεριληφθεί η χρηματοδότηση της Τουρκίας.

    Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι δεν υπάρχει νομική βάση, δηλαδή προηγούμενη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναβληθεί η λήψη απόφασης.

    Σύμφωνα με άριστες κοινοτικές πηγές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε διαμηνύσει στο Συμβούλιο Υπουργών ότι είναι αδύνατο χρονικά να προχωρήσει στην εγγραφή των δαπανών για την Τουρκία στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 1999, που θα υιοθετηθεί οριστικά από την ολομέλεια του Δεκεμβρίου.

    Δέχθηκε, όμως, να υποβάλει το Συμβούλιο συμπληρωματικό προϋπολογισμό το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 1999, οπότε δεν θα υπάρχει και έλλειψη νομικής βάσης, αφού, όπως όλα δείχνουν, θα έχει εγκριθεί στο Συμβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για τη χορήγηση στην Τουρκία των 135 εκατομμυρίων ECU.

    Οι ελπίδες πλέον για την απόρριψη της χρηματοδότησης βασίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ομως, κάτι τέτοιο φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου ότι χρειάζεται να ψηφίσει εναντίον το 50% των ευρωβουλευτών +1 που σημαίνει 314 επί 626. Και είναι δύσκολο διότι, στις ψηφοφορίες σπάνια ο αριθμός των ευρωβουλευτών ξεπερνά τους 350.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις αρχές Οκτωβρίου μια διπλή πρόταση στο Συμβούλιο.

    Η πρώτη προβλέπει την εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Τουρκία (εμβάθυνση της σημερινής τελωνειακής ένωσης), όπου η απόφαση λαμβάνεται με ομοφωνία, άρα μπορεί να μπλοκαριστεί από την Ελλάδα, ενώ η δεύτερη προβλέπει τη χορήγηση των 135 εκατομμυρίων ECU στην Αγκυρα, και η απόφαση θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία. Και αυτό για να ξεπερασθεί η άρνηση της Ελλάδας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 25/11/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      566,4900    568,7500   566,4900   571,3500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7160      1,7228     1,7160     1,7268
    Δολάριο ΗΠΑ            1,9846      1,9925     1,9846     1,9965
    Στερλίνα               1,1952      1,1999     1,1952     1,2024
    Γερμ. Μάρκο            3,3792      3,3927     3,3792     3,3967
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [03] Κυπριανού - Χριστοδούλου - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον Ιανουάριο θα συζητηθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ η σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την οικονομία, θα πραγματοποιηθεί μετά τη συζήτηση των προϋπολογισμών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Ο κ. Χριστοδούλου μιλούσε στους δημοσιογράφους το πρωί ύστερα από συνάντησή του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτβουλία του κ. Κυπριανού και σε αυτή συζητήθηκε χρονοδιάγραμμα για την έγκριση των προϋπολογισμών.

    Ανέφερε δε ότι η εκτίμηση που αποκομίστηκε από τη σημερινή συνάντηση είναι ότι "μάλλον η συζήτηση (των προϋπολογισμών) στην ολομέλεια θα γίνει τον Ιανουάριο", διευκρινίζοντας ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει εντός του προσεχούς δεκαημέρου.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως αποφασίστηκε ότι η ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει στις 10 Δεκεμβρίου, ώστε σε αυτή να μιλήσει ο Υπουργός Οικονομικών, όπως και κάθε χρόνο.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού συζητήθηκε επίσης το θέμα της συζήτησης για την οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην παρουσία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η εν λόγω συζήτηση τοποθετείται χρονικά μετά την έγκριση των προϋπολογισμών και είπε ότι σε αυτή θα εξεταστεί η πορεία της οικονομίας ως συνόλου, δηλαδή όχι μόνο της δημόσιας οικονομίας, οι προοπτικές της, κτλ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου επανέλαβε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Βουλή, ευνοούν τη συγχώνευση των κρατικών προϋπολογισμών.

    Σε ερώτηση κατά πόσο προνοείται επιστροφή χρημάτων σε περίππτωση που το συμβόλαιο για τους πυραύλος S300 δεν υλοποιηθεί, ο κ. Χριστοδούλου αρνήθηκε να απαντήσει.

    Κυβερνητικοί γιατροί

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των κυβερνητικών γιατρών, ο κ. Χριστοδολύλου είπε ότι χθες συγκάλεσε την εξ υπουργών επιτροπή ώστε να "υπάρξει προσέγγιση του θέματος μέσα στις υφιστάμενες διαδικασίες", προσθέτοντας ότι το αρμόδιο όργανο για να χειριστεί το θέμα, είναι η εξ υπουργών επιτροπή και όχι ο Υπουργός Οικονομικών ή ο Υπουργός Υγείας.

    Η επιτροπή, ανέφερε, αποφάσισε την πραγματοποίηση συνάντησης με την ΠΑΣΥΔΥ, η οποία, όπως είπε, θα γίνει σήμερα στις 12.00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Στη συνάντηση αυτή, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, θα αρχίσει μια προσέγγιση του θέματος "που ελπίζω να μας οδηγήσει σε κάποια λύση".

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει συνάντηση και με τους γιατρούς, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως αυτό θα γίνει γνωστό μετά τη μεσημεριανή συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ.

    Ανέφερε δε ότι η εξ υπουργών επιτροπή δεν συζήτησε το θέμα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης - Ομιλία - London School of Economics

    Λονδίνο,Βρετανία,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ότι το αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται στην εμμονή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους για αναγνώρισή του.

    Ο κ. Κληρίδης απέφυγε να αναφερθεί σε πιθανή εγκατάσταση του ρωσικού αντι - πυραυλικού συστήματος S300 στην Κρήτη, αλλά ανέφερε ότι το συμβόλαιο έγινε με τη Ρωσία γιατί οι δυτικές χώρες αρνούνταν να προμηθεύσουν την Κύπρο με πυραύλους.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε διάλεξη στο London School of Economics", στην οποία παρέστη επίσης και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας και της αυστριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ένας τρόπος για να κατευναστούν οι φόβοι των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για τις προθέσεις της μιας έναντι της άλλης είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σ'ερώτηση αν πράγματι η αίτηση της Κύπρου έχει καθησυχάσει αυτούς τους φόβους στις δύο κοινότητες, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Η απάντηση είναι ότι η Τ/κ κοινότητα, καθοδηγούμενη από την Τουρκία, αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Πρέπει κανείς να διερωτηθεί για τους πραγματικούς λόγους", είπε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας απαγορεύει στην Κύπρο να ενταχθεί σε οποιοδήποτε οργανισμό ή ομάδα, μέλος των οποίων δεν είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

    Ωστόσο, όπως είπε, ο Ραούφ Ντενκτάς του εξήγησε τους πραγματικούς λόγους σε συνάντησή τους το 1994, στην παρουσία του τότε Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Ο Ντενκτάς, όπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ότι αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ "τότε η Τουρκία θα απαγορεύεται να ασκήσει το δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο, όποτε εκείνη ένιωθε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο".

    "Ο δεύτερος λόγος που μου έδωσε είναι ότι επειδή η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία δεν είναι, αυτό θα οδηγούσε σε κατακλυσμό της Κύπρου από Ελληνες μετανάστες και αυτό θα επηρέαζε την αναλογία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τη δημογραφική σύνθεση στο νησί".

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι επεσήμανε προς τον κ. Ντενκτάς ότι για το σημείο αυτό, θα μπορούσαν να αποφασίσουν όπως μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν θα εγκατασταθεί κανείς Ελληνας στην Κύπρο.

    "Επίσης, επεσήμανα ότι δεν υπήρχαν Ελληνες από την Ελλάδα στην Κύπρο, και ότι υπήρχαν περίπου 40.000 (Τούρκοι) έποικοι που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο και εγκαταστάθηκαν στο βόρειο τμήμα στα σπίτια και περιουσίες των Ε/Κ που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και να έρθουν στο νότο", είπε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η επόμενη ένσταση του Ντενκτάς ήταν το είδος της λύσης. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ο Ντενκτάς είπε ότι η λύση μπορεί να μη συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, "και σίγουρα με αυτό είχε υπόψη του να απαιτήσει περιουρισμούς στην ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης και πιθανότατα στην ανταλλαγή περιουσιών", είπε ο Πρόεδρος.

    "Αυτό σίγουρα δεν συνάδει με τις συμβάσεις που υπογράψαμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το κοινοτικό κεκτημένο", τόνισε ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε ότι "το πολιτικό ζήτημα έχει φθάσει σε ένα αδιέξοδο, λόγω της εμμονής της Τουρκίας και της Τ/κ ηγεσίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, το οποίο είναι ενάντια με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ" και δεν τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από τη διεθνή κοινότητα.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν οι πύραυλοι S300 θα μεταφερθούν στην Κρήτη και το συμβόλαιο θα ενεργοποιηθεί, τονίζοντας ότι το συμβόλαιο πήγε στη Ρωσία γιατί οι δυτικές χώρες αρνήθηκαν να προμηθεύσουν την Κύπρο με τέτοιους πυραύλους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραμείνει στο Λονδίνο και σήμερα ενώ αύριο θα μεταβεί στην Αθήνα όπου την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Απειλές Ντεμιρέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία είναι το ισχυρότερο κράτος στην περιοχή και όποιος επιχειρήσει να δημιουργήσει προβλήματα μαζί του θα μετανοιώσει, προειδοποίησε προκλητικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον παράνομο Μπαϊράκ ενώ αναφερόταν στους ρωσικούς πυραύλους S300.

    Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του είπε "δεν τα λέω αυτά ως απειλή. Είμαστε μια φιλειρηνική χώρα. Για 75 χρόνια ζούμε ειρηνικά. Η στρατιωτική μας επιχείρηση στην Κύπρο ήταν το αποτέλεσμα των υποχρεώσεων μας προς τα αδέλφια μας της Κύπρου".

    "Τα αδέλφια μας στην Κύπρο πρέπει να σταθούν στο ύψος τους. Εχουν στο πλευρό τους ένα κράτος γίγαντα. Εχουν την Τουρκία. Στόχος μας δεν είναι να κυβερνούμε την Κύπρο αλλά να συμπληρώνουμε τις ελλείψεις σας", συμπλήρωσε.

    Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι 182.000 "υπήκοοι" του ψευδοκράτους ζουν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως και αιχμαλώτων γιατί δεν έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο και δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα που παράγουν ενώ υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα απαλλάξει τους Τ/Κ από τον βραχνά του εμπάργκο. "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί", τόνισε.

    Ο Ντεμιρέλ έπλεξε, εξάλλου, το εγκώμιο του τουρκικού στρατού και κάλεσε τους Τ/Κ σε ομόνοια και ενότητα.

    Ισχυρίστηκε, ότι την ειρήνη έφερε δήθεν στο νησί ο τουρκικός στρατός και όχι τα Ηνωμένα Εθνη και ότι από την εισβολή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αιματοχυσία.

    Επανέλαβε, ότι για τους Τούρκους "το Κυπριακό έχει επιλυθεί", ότι όλα τα κόμματα της Τουρκίας, η Βουλή και ο λαός της δεν έχουν διαφορές απόψεως στο Κυπριακό και ότι δεν πρόκειται να θυσιαστούν τα κεκτημένα δικαιώματα και να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση.

    Ο Ντεμιρέλ υποσχέθηκε ακόμη ότι η Τουρκία θα αναπτύξει τις οικονομικές της σχέσεις με το ψευδοκράτος μεταφέροντας στα κατεχόμενα νερό και ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι διαδικασίες για χορήγηση αγροτικών πιστώσεων δεν θα διαφέρουν από όσα ισχύουν στην Τουρκία και ότι θα δοθεί υποστήριξη στους μικρομεσαίους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [06] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               238,4637         240,3714
          Δολ. Αυστραλίας              3,0834           3,1080
          Δολ. Καναδά                  3,0707           3,0952
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      346,2081         348,9777
          Κορώνες Δανίας              12,8382          12,9409
          Κορώνες Νορβηγίας           14,8208          14,9393
          Κορώνες Σουηδίας            16,0369          16,1651
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3568           1,3676
          Λιρέτες Ιταλίας          3.337,4030       3.364,1022
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2679          10,3500
          Πεσέτες Ισπανίας           286,6813         288,9747
          Σελίνια Αυστρίας            23,7087          23,8983
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7992           3,8295
          Φράγκα Βελγίου              69,6477          70,2048
          Φράγκα Γαλλίας              11,3003          11,3907
          Φράγκα Eλβετίας              2,7798           2,8020
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Υπ. Εργασίας Τουρκίας - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άποψη ότι ο κόσμος άργησε να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και ότι θα το πράξει στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας, Ναμί Τσιαγάν, που βρίσκεται στα κατεχόμενα με πρόσκληση της λεγόμενης "υπουργού εργασίας και στέγασης", Ονούρ Μπορμάν.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Τσιαγάν δήλωσε ότι η συνεργασία Τουρκίας - ψευδοκράτους εξυπηρετεί τους Τ/Κ, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τσιαγάν και η Μπορμάν συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με το ενιαίο σύστημα ασφαλίσεων.

    Κατά την παραμονή του Τούρκου Υπουργού στα κατεχόμενα υπεγράφη "πρωτόκολλο" συνεργασίας Τουρκίας - ψευδοκράτους για το ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] "Γκρίζοι Λύκοι" - Κατεχόμενα - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι "Γκρίζοι Λύκοι" στα κατεχόμενα πραγματοποίησαν χθες συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη φιλοξενία που προσφέρει η Ιταλία στον αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Οι 50 περίπου "Γκρίζοι Λύκοι" επέδωσαν ψήφισμα σε αξιωματικό της Ειρηνευτικής Δύναμης στο Λήδρα Πάλας με παραλήπτη τον Πρέσβη της Ιταλίας. Εκαψαν εξάλλου ομοιώματα του Οτσαλάν και της κουρδικής σημαίας.

    Σε ένα πανό έγραψαν: "Αν δεν μας τον δώσετε θα τον πάρουμε" και σε ένα άλλο "Ο δολοφόνος 30 χιλιάδων ατόμων, φιλοξενούμενος στην Ιταλία".

    Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, του ψευδοκράτους και των "Γκρίζων Λύκων".

    Οι "Γκρίζοι Λύκοι" προσπάθησαν να πυρπολήσουν ένα παλιό αυτοκίνητο Fiat, που βρισκόταν σε οικόπεδο κοντά στο χώρο της διαδήλωσης.

    Οταν τους εμπόδισε η λεγόμενη "αστυνομία" του ψευδοκράτους, το κατέστρεψαν ρίχνοντας πέτρες επειδή ήταν ιταλικής κατασκευής.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" γράφει ότι η εκδήλωση των "Γκρίζων Λύκων" έγινε με τη στήριξη του στρατού και του Ντενκτάς.

    Η "Ορτάμ" στεγάζει το σχετικό με την εκδήλωση των "Γκρίζων Λύκων" δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Οι Γκρίζοι Λύκοι και πάλι το παράκαναν".

    Η εφημερίδα γράφει ότι στην εκδήλωση επικρατούσε η βία κάτι που ανησύχησε τον κόσμο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] "Χάαρετζ" - Υπόθεση κατασκοπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιπτώσεις στις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ φαίνεται να έχει το θέμα των Ισραηλινών πρακτόρων της Μοσάντ που συνελήφθησαν στην Κύπρο και θα προσαχθούν σε δίκη στις 8 Δεκεμβρίου για υπόθεση κατασκοπείας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύστερα και από μια σειρά άλλων προσβλητικών για την ιστορία της Μοσάντ αποτυχιών.

    Οπως αναφέρει σήμερα η ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα "Χάαρετζ", ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Μοσάντ, Εφραίμ Χαλεβί και Αμιράμ Λεβίν, έχουν κληθεί και πρόκειται εντός των ημερών να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Κνέσετ (του κοινοβουλίου του εβραϊκού κράτους) για να καταθέσουν αναφορικά με τις εσωτερικές έρευνες που διεξάγονται στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών σε σχέση με το θέμα καθώς και σκέψεις για αναδιάρθρωση,

    Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη παραίτηση ανώτερου αξιωματούχου της Μοσάντ, στον οποίο αναφέρεται με το γράμμα "Υ", η "Χάαρετζ" σημειώνει, το συγκεκριμένο άτομο είχε υποβάλει την παραίτηση του και σε άλλες περιόδους, αλλά αυτή δεν είχε τότε γίνει δεκτή.

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στον "Υ", που υπηρετεί στο πόστο του για τρία χρόνια, είχε απονεμηθεί για την προσφορά του στον τομέα της τεχνολογίας σε σχέση με την άμυνα το Ισραηλινό Βραβείο Αμυνας. Ο "Υ" ηγείται ομάδας που ειδικεύεται στις παρακολουθήσεις και στις διαρρήξεις.

    Η "Χάαρετζ" αναφέρει επίσης ότι οι έρευνες που έγιναν στα υψηλότερα στρώματα της Μοσάντ, σε σχέση με την υπόθεση κατασκοπείας που διερευνάται στην Κύπρο, συνθέτουν μιαν εικόνα αμέλειας, λαθών και ακραίας αυτοπεποίθησης.

    Σημειώνοντας ότι το συμβάν αυτό είναι το τρίτο μεγάλο λάθος της Μοσάντ μέσα σε 14 μήνες, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι δύο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών συνελήφθηκαν ύστερα από αδέξια προσπάθεια δολοφονίας αξιωματούχου της Χαμάς στο Αμάν της Ιορδανίας και τέσσερις πράκτορες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια απόπειρας παρακολούθησης τηλεφώνου ενεργού στέλεχους της Χαμάς στην Ελβετία.

    Εξάλλου σε δεύτερο δημοσίευμά της, η "Χάαρετζ" αναφέρει ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο για κατασκοπεία μάλλον παρακολουθούσαν ισλαμικούς στόχους, όπως τις περιπτώσεις όταν νωρίτερα φέτος Ισραηλινοί πράκτορες συνελήφθησαν να παροκολουθούν τηλέφωνο στη Βέρνη και το 1991 στη Λάρνακα.

    Η "Χάαρετζ" αναφέρει ότι η άποψη αυτή υιοθετείται και από Ευρωπαίους αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών και προσθέτει ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που υπονοούν κάτι τέτοιο.

    Τέλος σημειώνει ότι η προσπάθεια του Ισραηλινού Πρωθυπουργού να πείσει τις κυπριακές αρχές ότι οι δύο πράκτορες της Μοσάντ δεν διενεργούσαν κατασκοπεία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας ή για την Τουρκία αποσκοπούν στην απελευθέρωση των δύο πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που έχει καθοριστεί για την προσαγωγή τους στο δικαστήριο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [10] Στ. Αλεξίου - Επίτιμος Διδάκτορας Φιλοσοφικής Σχολής

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αναγορευθεί σε ειδική τελετή την ερχόμενη Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Στυλιανός Αλεξίου.

    Η αναγόρευση αποφασίστηκε ύστερα από πρόταση του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής, απόφαση της Συγκλήτου και έγκριση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Ο Στυλιανός Αλεξίου γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1922 και είναι πρώην Γενικός Εφορος Αρχαιοτήτων της Ελλάδας.

    Ανακάλυψε τους υστερομινωϊκούς τάφους του Λιμένος Κνωσσού και τους πρωτομινωϊκούς θολωτούς τάφους της Λεβήνος, (Λέντα). Ιδρυσε τα μουσεία Χανιών και Αγίου Νικολάου καθώς και μια νέα πτέρυγα στο Μουσείο Ηρακλείου και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη.

    Δημοσίευσε επίσης πολυάριθμες φιλολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης από τον 16ο μέχρι τον 17ο αιώνα.

    Εξέδωσε επίσης σπουδαία έργα των μεσαιωνικών χρόνων και της Κρητικής λογοτεχνίας της ακμής, όπως είναι το έπος του Βασίλειου, Διγενή Ακρίτη, ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου και άλλα.

    Το έργο του τιμωμένου θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής καθηγητής, Θεωρίας Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Φιλολοφίας, Δημήτρης Αγγελάτος, Πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Δήμος Αμμοχώστου - Νοτιοαφρικανοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστούν για να σταματήσει η τραγωδία του κυπριακού λαού, έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Νοτιοαφρικανικού Κοινοβουλίου, Ισμαίλ Ιμπραχίμ.

    Μιλώντας ύστερα από ξενάγηση της αντιπροσωπείας του νοτιοαφρικάνικου κοινοβουλίου στο οδόφραγμα της Δερύνειας, από το Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Ανδρέα Πούγιουρο, ο κ. Ιμπραχίμ είπε ότι είναι κατασυγκινημένοι από το δράμα και την τραγωδία που είδαν, σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρει.

    Υποσχέθηκε ότι θα εργαστούν σκληρά τόσο μέσα στη χώρα τους όσο και σε διεθνή φόρα για να σταματήσει επιτέλους αυτή η τραγωδία του κυπριακού λαού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πούγιουρος κάλεσε την αντιπροσωπεία να βοηθήσει έμπρακτα για την επαναφορά της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ζήτησε επίσης όπως βοηθήσουν στην κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Κόσης - Υπόθεση τέως Μητροπολίτη Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης τόνισε ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε διακανονισμός ή συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας αναφορικά με την υπόθεση του τέως Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, ώστε να κλείσει εδώ το όλο θέμα.

    "Από πλευράς δικής μας δεν έχει λήξει το θέμα διότι για εμάς θα λήξει τότε και μόνο από τη στιγμή που θα συμπληρωθούν οι ανακρίσεις και θα ετοιμαστούν οι φάκελοι για να σταλούν στο Γενικό Εισαγγελέα για να αποφανθεί για τα περαιτέρω", σημείωσε ο κ. Κόσης, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο κυπριανού.

    Επισήμανε συναφώς ότι η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της γύρω από την υπόθεση αυτή.

    Κληθείς εξάλλου να πει αν θα κινηθεί διαδικασία κατά του τέως Μητροπολίτη Λεμεσού εφόσον προκύψουν ποινικές ευθύνες, ο κ. Κόσης είπε ότι αυτό εξυπακούεται.

    Οσον αφορά την ετοιμασία των φακέλων των διαφόρων υποθέσεων, ο κ. Κόσης είπε ότι ο φάκελος για το θέμα των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα και θα σταλεί στο Γενικό Εισαγγελέα ενώ, όπως είπε, στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί η ετοιμασία του φακέλου για τα 1,5 εκατομμύρια δολάρια των Πορτογάλλων που, όπως είπε, ελπίζει ότι θα είναι έτοιμος πριν από το τέλος του χρόνου.

    Μένει, όπως είπε, η περίπτωση των 6,5 εκ. δολαρίων και ότι θα πάρει ακόμα λίγο χρόνο για να ετοιμαστεί ο φάκελος της υπόθεσης αυτής.

    Ο Υπουργός είπε ότι οι ανακριτές που εξετάζουν τις πιο πάνω υποθέσεις έχουν ως τώρα μεταβεί στην Ελλάδα και τη Βρετανία ενώ θα χρειαστεί να πάνε και στις Βρυξέλλες για την υπόθεση των 1,5 εκ. δολαρίων που έγιναν αμερικανικά ομόλογα και κατατέθηκαν σε τράπεζα στις Βρυξέλλες ως επίσης και στις ΗΠΑ στις αρχές του χρόνου.

    Αναφορικά με τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Κόσης είπε ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχει με τον κ. Κυπριανού κατά τις οποίες γίνεται μια γενική κατατόπιση όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [13] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.08  ( 0.01)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,338,409
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   623,717  102.61 ( 0.15)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    88,260   59.16 ( 0.17)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   275,984   66.43 (-0.14)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    35,713   88.41 (-0.15)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    70,411   67.66 (-0.19)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    32,048   42.01 (-1.62)
            Αλλες Εταιρείες            £    35,313   83.61 ( 0.23)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [14] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,25/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         566,1800   568,4400    566,1800   571,0400
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7160     1,7228      1,7160     1,7268
    Δολάριο ΗΠΑ             1,9841     1,9920      1,9841     1,9960
    Στερλίνα                1,1938     1,1985      1,1938     1,2010
    Γερμ. Μάρκο             3,3739     3,3873      3,3739     3,3913
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0110   0,0000 |28.12.98 | 0,0050   0,0000  |29.12.98
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |27.01.99 | 0,0060   0,0010  |27.01.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |26.02.99 | 0,0070   0,0010  |26.02.99
    06 Μήνες    0,0350   0,0000 |27.05.99 | 0,0120   0,0010  |27.05.99
    09 Μήνες    0,0500   0,0000 |27.08.99 | 0,0180   0,0000  |27.08.99
    12 Μήνες    0,0660   0,0000 |29.11.99 | 0,0240   0,0000  |29.11.99
    15 Μήνες    0,0860   0,0000 |28.02.00 | 0,0330   0,0000  |28.02.00
    18 Μήνες             0,0000 |30.05.00 |          0,0000  |30.05.00
    21 Μήνες             0,0000 |28.08.00 |          0,0000  |29.08.00
    24 Μήνες             0,0000 |28.11.00 |          0,0000  |28.11.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 25 November 1998 - 13:02:17 UTC