Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ελλάδα - Υπουργός Αιγαίου - Κύπρος
  • [03] Νοτιοαφρικανοί βουλευτές - Επίσκεψη
  • [04] Επιτροπή Αμυνας Βουλής - Υπόθεση κατασκοπείας
  • [05] Επίσκεψη Αμερικανού Γερουσιαστή
  • [06] Προέδρος Πολωνίας - Διακήρυξη Υπουργών ΔΕΕ
  • [07] Λυσσαρίδης - Εκδήλωση ΕΔΕΚ - ΕΔΕΝ
  • [08] Επαφές ΥΠΕΞ - Αλγερία
  • [09] Σουηδία - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     89.32  (-0.27)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,594,696
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   488,895  102.83 (-0.29)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    41,252   59.76 ( 0.44)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   398,725   66.45 (-1.50)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   100,611   88.22 (-0.09)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   296,779   69.32 ( 1.39)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    44,127   41.80 (-0.90)
            Αλλες Εταιρείες            £    77,887   83.10 (-0.16)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Ελλάδα - Υπουργός Αιγαίου - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε σήμερα στην Κύπρο η Υπουργός Αιγαίου της Ελλάδας, Ελισάβετ Παπαζώη, και θα έχει επαφές με εκπροσώπους της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

    Η κ. Παπαζώη θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργο Κάππα και τον Υπουργό Γεωργίας και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστόκλεους, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Ανδρέα Πούγιουρο.

    Η Υπουργός θα επισκεφθεί επίσης τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    Σήμερα το βράδυ θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου της πρώην Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρης Αγγελίδου, "ΠΟΤΝΙΑ ΑΛΣ - Θαλασσινοί ύμνοι" και θα χαιρετίσει την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο "Γεώρκειο" Μέγαρο στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Νοτιοαφρικανοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη με πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, τριμελής Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Νοτιοαφρικανικού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Κατά την παραμονή της, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού, και θα έχει χωριστές επαφές με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Επίσης θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής τους, οι Νοτιοαφρικανοί βουλευτές θα συναντηθούν επίσης με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, και θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και στη Δερύνεια.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Επιτροπή Αμυνας Βουλής - Υπόθεση κατασκοπείας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος ήταν πάντοτε στο στόχαστρο των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών, αλλά αυτό ιδιαίτερα το διάστημα παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον και βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση κρούσματα κατασκοπείας.

    Αυτό διαπίστωσε η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής μετά από σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της, Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενημερώθηκε σήμερα για το όλο θέμα από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Κόση.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία και στην έκταση του προβλήματος.

    Περιορίστηκε να επισημάνει την ανάγκη να είναι όλοι προσεκτικοί, ακόμη και οι πολίτες, και να καταγγέλλουν ύποπτες κινήσεις και διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου πρόσθεσε ότι τα μάτια των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους μπορεί να είναι κάλλιστα ο κάθε πολίτης ξεχωριστά.

    Πάντως, ο κ. Χατζηδημητρίου επιβεβαίωσε και την ανησυχία της Επιτροπής της Βουλής γύρω από το όλο θέμα της ασφάλειας, ιδιαίτερα μετά την τελευταία υπόθεση κατασκοπείας από Ισραηλινούς.

    Είπε ότι "αυτό το οποίο μας απασχόλησε σήμερα εδώ, είναι η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι σκέψεις της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των αρμοδίων υπηρεσιών στο συγκεκριμένο πρόβλημα".

    Σε ερώτηση εάν η Επιτροπή έχει μείνει ικανοποιημένη για το ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η Επιτροπή εμπιστεύεται τα όσα λέγονται από πλευράς κυβέρνησης.

    "Οι δύο Υπουργοί Αμυνας και Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, που παρέστησαν στη συνεδρίαση, διακατέχονται από έγνοια και ανησυχία και σίγουρα δεν παραμένουν παθητικοί θεατές της κατάστασης", είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΑ/ΜΜ)

    [05] Επίσκεψη Αμερικανού Γερουσιαστή

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός Ρεπουπλικάνος Γερουσιαστής της Πολιτείας Αλαμπάμα, Ρίτσαρντ Σέλπι, φθάνει αύριο στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Σέλπι θα γίνει στις 1 μ.μ. δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Η επίσκεψή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, αποτελεί μέρος ευρύτερης επίσκεψης στην περιοχή.

    Ο Αμερικανός Γερουσιαστής εξελέγη στο Κογκρέσο για πρώτη φορά το 1986 και σήμερα είναι μέλος πολλών επιτροπών της Γερουσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [06] Προέδρος Πολωνίας - Διακήρυξη Υπουργών ΔΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Aleksander Kwasniewski, σε ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην Κύπρο, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη Μεσογειακή Διάσταση της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, ο Πολωνός Πρόεδρος αναφέρθηκε με ικανοποίηση στη Μεσογειακή Διάσταση της διεύρυνσης της ΕΕ, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη συμπερίληψη της Κύπρου στην πρώτη ομάδα των υποψηφίων για ένταξη χωρών με τις οποίες διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Εξάλλου, το Συμβούλιο Υπουργών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), στη Διακήρυξη της Ρώμης την οποία υιοθέτησε, αναφέρεται ότι "οι Υπουργοί σημείωσαν με εκτίμηση το συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Κύπρου και ΔΕΕ που εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, με την οποία οι διαπραγματεύσεις για ένταξη συνεχίζονται".

    "Οι Υπουργοί σημείωσαν την υποβολή από την Κύπρο αίτησης για να καταστεί συνδεδεμένο μέλος", προστίθεται στη Διακήρυξη της Ρώμης.

    Το Συμβούλιο Υπουργών της ΔΕΕ πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στις 16 και 17 Νοεμβρίου και την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [07] Λυσσαρίδης - Εκδήλωση ΕΔΕΚ - ΕΔΕΝ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα ότι "δεν θα προδώσουμε την ιστορία μας" και "δεν θα εκχωρήσουμε τα δικαιώματά μας" έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε από κοινού η ΕΔΕΚ και η οργάνωση νεολαίας ΕΔΕΝ για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και του Πολυτεχνείου στη Λευκωσία.

    "Δεν θα υποκύψουμε σε απειλές για τη ματαίωση της εγκατάστασης των S300", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "δώσαμε λογικές προτάσεις ως προϋπόθεσεις για αναβολή ή ματαίωση της εγκατάστασης των S300".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι "η Τουρκία όχι μόνο δεν συνεργάζεται αλλά αναβαθμίζει τις παράλογες απαιτήσεις της".

    Ωστόσο, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι "κάναμε σωρεία μονόπλευρων υποχωρήσεων για να φτάσουμε στο σημείο η Τουρκία και ο γκαουλάιτερ Ντενκτάς να απαιτούν λύση στη βάση δύο χωριστών κρατών".

    Ανέφερε ότι "υποκύπταμε σε πιέσεις για να καταδείξουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας για να φτάσουμε στο σημείο ακόμα και οι πιο ποταπές προτάσεις της να αντιμετωπίζονται από τους ισχυρούς με ανοχή και με συμπάθεια".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] Επαφές ΥΠΕΞ - Αλγερία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι σχέσεις Αλγερίας - Κύπρου πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη μαζί με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αχμέτ Αττάφ, στο Αλγέρι.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στο Αλγέρι μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, είχε χθες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην Αλγερία και στην Κύπρο, την πολυμερή συνεργασία, ιδιαίτερα στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, τα Ηνωμένα Εθνη και το Κίνημα των Αδεσμεύτων και άλλα διεθνή θέματα.

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επαναβεβαιώθηκε η κοινή επιθυμία των δύο κυβερνήσεων όπως οι σταθερά φιλικές σχέσεις, προεξάρχουσα θέση στις οποίες διατηρούσε ως πρόσφατα η πολιτική συνεργασία, πρέπει να επικεντρωθούν τώρα και στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία.

    Ο κ. Κασουλίδης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Αλγερίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Γερουσίας και τον Πρόεδρο της Βουλής της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [09] Σουηδία - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση της Σουηδίας αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) παραμένει αυτή που επίσημα περιέχεται στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Ενωσης.

    Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας στον Πρέσβη της Κύπρου στη Στοκχόλμη, Λεωνίδα Παντελίδη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Η συνάντηση του Κυπρίου Πρέσβη με τους Σουηδούς αξιωματούχους πραγματοποιήθηκε ύστερα από οδηγίες του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Σιάμπου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση η σουηδική κυβέρνηση διαβεβαίωσε επίσημα ότι η θέση της χώρας στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δεν έχει μεταβληθεί.

    Σύμφωνα με τους ίδιους Σουδούς αξιωματούχους, η Σουηδή Υπουργός Εξωτερικών, η οποία πληροφορήθηκε για τις δημοσιογραφικές αναφορές στις δικές της δηλώσεις, "εξέφρασε έντονη απαρέσκεια και έκπληξη για τον ανακριβή τρόπο που αποδόθηκαν οι θέσεις της και για τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν".

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν επίσης ότι "η θέση της Σουηδίας παραμένει αυτή που επίσημα περιέχεται στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΕΕ".

    Η Σουηδία, ανέφεραν, επιθυμεί την εξεύρσεση λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών το ταχύτερο δυνατό και προσβλέπει στη λειτουργία της ενταξιακής πορείας ως καταλύτη για την ταχεία επίλυση του προβλήματος.

    Οι ίδιοι Σουδοί αξιωματούχοι επεσήμαναν, τέλος, ότι η χώρα τους θα επιθυμούσε να δει τη συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 November 1998 - 19:46:20 UTC