Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδούλου - ΟΕΒ - ΑΚΕΛ
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Α' Μεσογειακή Διάσκεψη
  • [03] Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος
  • [04] ΥΠΕΞ - Αλγερία
  • [05] ΔΗΣΥ - ΝΕ.Ο. - Πολυτεχνείο
  • [06] ΚΕΒΕ - "Money Show" - Αθήνα
  • [07] Ελλαδίτης Υφυπουργός - Τράπεζα Αναπτύξεως - ΟΝΕ
  • [08] Κακλαμάνης - ΓΕΕΦ
  • [09] Χέρκους - Κύπρος - Ιρλανδία

  • [01] Χριστοδούλου - ΟΕΒ - ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εντός του παρόντος έτους θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης των εξαγωγικών βιομηχανιών, διαβεβαίωσε σήμερα την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με την ηγεσία της ΟΕΒ, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι ενημέρωσε την ηγεσία της Ομοσπονδίας για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας και ιδιαίτερα για την πορεία των μακροοικονομικών δεικτών.

    Οπως είπε, πιο συγκεκριμένα η ηγεσία της ΟΕΒ ενημερώθηκε για την αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας κατά το 1998, για τον πληθωρισμό και για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ύψος του οποίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, είναι ψηλότερο από το όριο "που θα μπορούσε να μας κάνει να αισθανόμαστε εφησυχασμό".

    Διευκρινίζοντας ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η ΟΕΒ, συμμερίζονται τη θέση για την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι από την ηγεσία της ΟΕΒ τέθηκε επίσης θέμα υλοποίησης της πολιτικής στήριξης των εξαγωγών, ενός σχεδίου που λειτουργεί από διετίας.

    Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι με ευχαρίστηση πληροφόρησε την ΟΕΒ ότι σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ώστε η έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης των εξαγωγικών βιομηχανιών να αρχίσει "πάρα πολύ σύντομα και εν πάση περιπτώσει να περατωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους".

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως "πολύ εποικοδομητική" και "πολύ φιλική", διευκρινίζοντας ότι σε αυτή, η Ομοσπονδία εξέφρασε προς τον Υπουργό την ευαρέσκειά της για τους δείκτες της οικονομίας και ειδικά για το ρυθμό ανάπτυξης του 1998.

    Ο κ. Πίττας είπε ότι τέθηκαν επίσης στον Υπουργό Οικονομικών οι θέσεις της ΟΕΒ για τις δυσκολίες που προκαλεί στην οικονομία το ψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα.

    ΑΚΕΛ - διευκολύνσεις - φόροι

    Κληθείς να σχολιάσει κριτική προς τον ίδιο εκ μέρους του ΑΚΕΛ, η οποία σύμφωνα με το δημοσιογράφο αφορούσε παροχή χαριστικών διευκολύνσεων προς τουριστικές μονάδες, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της εν λόγω κριτικής.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι κάποιες συμβάσεις έγιναν κάτω από όρους που "έλαβαν σοβαρά υπόψη την πολιτική που ακολουθούμε γενικά στον τομέα της στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας".

    "Ομως", πρόσθεσε, "ακόμα και σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, προτού υλοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, το θέμα εξετάζεται από το Γενικό Εισαγγελέα".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δεύτερο σημείο κριτικής εκ μέρους του ΑΚΕΛ που αφορά την καθυστέρηση συλλογής οφειλόμενων φόρων, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι η κριτική δεν εδράζεται στην πραγματικότητα, αφού "εμείς μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι άμεσοι φόροι και ιδιαίτερα ο φόρος εισοδήματος, έχει να επιδείξει μια αύξηση πολύ μεγαλύτερη από πλευράς συλλεκτικής ικανότητας των φοροεισπρακτικών μας υπηρεσιών", γεγονός που βοήθησε τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναπληρώσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις του 1996 που ήσαν της τάξης των 55 με 60 εκατομμυρίων λιρών.

    Ετσι, εξήγησε, "το 1998 θα έχουμε μια αύξηση των εισπράξεων 15% που αποτελεί ρεκόρ και δεν έχει προηγούμενο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Α' Μεσογειακή Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος, με το ψηλό ποσοστό προσώπων με ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτει έχει εφαρμόσει την κατάλληλη τεχνολογία σ' όλους τους τομείς της οικονομίας και έχει επιτύχει αξιοζήλευτα ψηλά επίπεδα που μπορούν να συγκριθούν με τις πλήρως ανεπτυγμένες χώρες", ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή της Α' Μεσογειακής Διάσκεψης για την παραγωγή, μετάδοση και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στην εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή του 37 τοις εκατόν του εδάφους της Κύπρου και είπε ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) υπέστη σημαντικές απώλειες από την τουρκική εισβολή και μέχρι πρόσφατα εφοδίαζε τις κατεχόμενες περιοχές με δωρεάν ηλεκτρισμό μια και δεν ήταν δυνατή η είσπραξη οποιουδήποτε λογαριασμού.

    "Παρ' όλα αυτά", πρόσθεσε, "η ΑΗΚ κατάφερε να βελτιώνει τις υπηρεσίες της συνεχώς".

    Τόνισε εξάλλου, ότι είναι ενθαρρυντικό, το γεγονός ότι στη Διάσκεψη που έχει οργανώσει το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και η ΑΗΚ, συμμετέχουν διευθυντές και τεχνικοί από τον κρατικό, ημικρατικό και ιδιωτικό τομέα.

    Σημείωσε ότι το γεγονός αυτό, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί στην Κύπρο είναι πολύ δραστήριοι και πρόθυμοι να πληροφορηθούν για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Σημείωσε επίσης, ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις των μηχανικών από την Ελλάδα και το Ισραήλ θα βοηθήσουν τους Κύπριους συναδέλφους τους, να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [03] Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο πενταμελής Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Βρετανικού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, ως φιλοξενούμενη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο, οι Βρετανοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί αύριο από τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και τους Δημάρχους Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

    Η αντιπροσωπεία απαρτίζεται από τους βουλευτές Τζον Μάξτον, Ντέιβιντ Λεπέρ, Ιαν Μπρους, Τζέφρι Ντόναλτσον και Τζον Χόραμ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [04] ΥΠΕΞ - Αλγερία

    Λευκωσϊα,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αλγερίας, η ευρωμεσογειακή συνεργασία, καθώς και τα τρέχοντα προβλήματα της περιοχής, θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κατά την παραμονή του στην Αλγερία, όπου αναχωρεί απόψε.

    Ο κ. Κασουλίδης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών της Αλγερίας, Αχμέτ Αττάφ.

    Κατά την επίσκεψή του στο Αλγέρι, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Λιαμίν Ζερουάλ, τον Πρωθυπουργό, Αχμέτ Ουγιαχία και άλλους αξιωματούχους. Επιστρέφει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [05] ΔΗΣΥ - ΝΕ.Ο. - Πολυτεχνείο

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και οι Νέοι Ορίζοντες, (ΝΕ.Ο.) αναφέρονται σε διακηρύξεις τους στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν από 25 χρόνια.

    ΔΗΣΥ

    Χαιρετίζοντας τα ελληνικά νειάτα, "που απέδειξαν ότι η σύγχρονη νεολαία ξέρει να αγωνίζεται για αξίες και ιδανικά", ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι η Κύπρος πρέπει να συνεχίσει επίμονα την ενταξιακή της πορεία, ώστε να διαφυλάξει την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Τονίζοντας ότι τα νειάτα της Ελλάδας της εποχής του Πολυτεχνείου ενσάρκωσαν έμπρακτα τη ρήση του Θουκιδίδη "Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ' ελεύθερον το εύψυχον", ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι τα νειάτα αυτά "αντιστάθηκαν στη βία και το ολοκληρωτισμό που επέβαλε η στρατιωτική χούντα".

    Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι η "Ελλάδα δεν επιτρέπεται ποτέ πια να οδηγηθεί σε διεθνή απομόνωση", όπως κατά την επταετία και τονίζει ότι "η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ήδη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρέπει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε αυτήν και να επηρεάζει ουσιαστικά τις εξελίξεις".

    Η Κύπρος, προστίθεται στη διακήρυξη του ΔΗΣΥ, "δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει απλός θεατής" των σύγχρονων εξελίξεων, αλλά "με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να συνεχίσει σταθερά και επίμονα την ευρωπαϊκή της πορεία, έτσι ώστε εντασσόμενη στην ΕΕ να εδραιώσει και να διαφυλάξει τη δημοκρατία και να διασφαλίσει την ελευθερία και την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το νησί".

    ΝΕ.Ο.

    Οι ΝΕ.Ο. καλούν τις νεότερες γενιές και όλους τους Ελληνες της Κύπρου να διδαχθούν από τα ιδεώδη και τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη και να αντισταθούν στις σύγχρονες μεθόδους υποδούλωσης.

    Στην Κύπρο της κατοχής, αλλά και των σκανδάλων, επισημαίνει το κόμμα, "επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η εμβάθυνση της δημοκρατίας" και τονίζεται ότι "η υποχωρητικότητα στο εθνικό πρόβλημα και η περιφρόνηση των θεσμών πρέπει να σταματήσουν".

    "Οι λαοί που ξέρουν να αγωνίζονται επιβιώνουν, ενώ όσοι υποτάσσονται χάνονται", αναφέρουν οι ΝΕ.Ο. και σημειώνουν ότι "η ζωή των λαών είναι ένας συνεχής αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη είτε για απόκτηση αυτών των αξιών είτε για διαφύλαξή τους".

    "Εμείς στην Κύπρο", προσθέτει το κόμμα, "καλούμαστε να πράξουμε και τα δύο, γι' αυτό και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [06] ΚΕΒΕ - "Money Show" - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) στο "Money Show" της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι πέραν των 60 Κυπρίων επιχειρηματιών, είχαν σωρεία επαφών με Ελλαδίτες συναδέλφους τους και αντάλλαξαν απόψεις για επιχειρηματικές συνεργασίες τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, συμφωνήθηκε η διοργάνωση του "Money Show" του 1999 στην Κύπρο από το ΚΕΒΕ.

    Κατά τη διάρκεια του "Money Show", το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, οι Ελλαδίτες επιχειρηματίες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο, με σκοπό την επιχειρηματική δράση στις ανατολικές χώρες και τη Ρωσία.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, στο πλαίσιο του "Money Show" ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης και Παναγιώτης Λοϊζίδης αντίστοιχα, είχαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Αθηνών καθώς και με άλλους οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας, με τους οποίους συζήτησαν θέματα επιχειρηματικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας.

    Οι κ. Ρολόγης και Λοϊζίδης συναντήθηκαν επίσης με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, με τους οποίους συμφωνήθηκε η επανάληψη του "Money Show" στην Κύπρο μέσα στο 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [07] Ελλαδίτης Υφυπουργός - Τράπεζα Αναπτύξεως - ΟΝΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) έχει ήδη δρομολογηθεί, εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως (ΚΤΑ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής Πρεσβείας, ο κ. Χριστοδουλάκης προέβη στην εκτίμηση αυτή σε ομιλία κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του η ΚΤΑ.

    Στο γεύμα παρακάθησαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, Γιώργος Βασιλείου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

    Στην ομιλία του με θέμα "Σύγκλιση και Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Ελληνική Οικονομία", ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές εξελίξεις, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς και την ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, την επιτυχή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [08] Κακλαμάνης - ΓΕΕΦ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Τον κ. Κακλαμάνη υποδέχθηκε στο ΓΕΕΦ, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου και αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Κυπριανού και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι παρακάθησαν σε σύσκεψη.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναχωρεί από την Κύπρο απόψε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [09] Χέρκους - Κύπρος - Ιρλανδία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων επιθυμούν την ειρήνη στο νησί εξέφρασε απόψε η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, παραλληλίζοντας μάλιστα την επιθυμία αυτή με εκείνη των κατοίκων της Ιρλανδίας, οι οποίοι, όπως τόνισε, τώρα διερωτούνται γιατί η ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου δεν επιτεύχθηκε προηγουμένως.

    Η κ. Χέρκους, η οποία μιλούσε σε συγκέντρωση του Ομίλου Λάιονς στη Λευκωσία, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για αμεροληψία στο έργο που επιτελεί, σε ότι αφορά την αποστολή των καλών υπηρεσιών της με τις δύο κοινότητες και είπε ότι ο ρόλος της είναι αυτός του μεσολαβητή.

    Σημειώνοντας ότι μακρόχρονες διενέξεις μπορούν να επιλυθούν, είπε ότι "ο συμβιβασμός που συμφωνήθηκε στη Βόρειο Ιρλανδία αντικατοπτρίζει τη βαθιά πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού."

    "Παρόλο που βρίσκομαι εδώ για λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες, πιστεύω ότι η ίδια επιθυμία για ένα ειρηνικό μέλλον υπάρχει σ' αυτό το νησί," είπε στην ομιλία της, σημειώνοντας ότι βομβιστικές επιθέσεις δεν κατάφεραν να εκτροχιάσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία.

    Η κ. Χέρκους ανέφερε ακόμα και τη Νότια Αφρική και τη Γερμανία ως παραδείγματα προβλημάτων που έχουν επιλυθεί.

    Τόνισε παράλληλα ότι εάν δεν πίστευε ότι στην Κύπρο υπάρχει η ίδια επιθυμία για ειρήνη, δεν θα αποδεχόταν τη θέση της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για την Κύπρο.

    Αναφερόμενη στον κύκλο συνομιλιών που άρχισε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα μέσα Οκτωβρίου, η κ. Χέρκους είπε ότι τόσο η ίδια, όσο και οι δύο ηγέτες ορκίστηκαν να μην προβαίνουν σε δηλώσεις για το περιεχόμενο των διαβουλεύσεών τους.

    Σε ότι αφορά το έργο που επιτελεί στο νησί, η κ. Χέρκους είπε ότι ως Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει τη βοήθεια δύο ανώτερων αξιωματούχων, του Διοικητή της Δύναμης και του Ανώτερου Διοικητικού Λειτουργού. Η Δύναμη περιλαμβάνει 1.230 αξιωματικούς και στρατιώτες, 221 άτομα ως επιτόπιο προσωπικό και 41 άτομα ως ξένο προσωπικό.

    Τόνισε επανειλημμένα ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται στην Κύπρο με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι όταν αυτή αποσυρθεί (η συγκατάθεση) οι όροι εντολής της Δύναμης δεν θα ισχύουν.

    "Για το ρόλο της επιτήρησης της ειρήνης, προσπαθούμε να είμαστε αμερόληπτοι σε οτιδήποτε κάνουμε και χρειάζεται να είμαι και εγώ αμερόληπτη στην εκτέλεση των καθηκόντων μου," είπε η αξιωματούχος των ΗΕ.

    Ανέφερε ότι το έργο που καλείται να επιτελέσει είναι να ενεργεί ως "μια γέφυρα, μια πόρτα, ένα παράθυρο ευκαιρίας και να διερευνά ιδέες και επιλογές."

    "Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε τα μέρη μιας διένεξης θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, (διατηρώντας) τις πάγιες θέσεις τους," τόνισε.

    Ο χαρακτηρισμός που δίδεται σε διάφορα θέματα δεν έχει σημασία, είπε, προσθέτοντας ότι σημασία έχει εάν η ουσία του προβλήματος μπορεί να φέρει μία διένεξη πιο κοντά στη λύση.

    Η κ. Χέρκους αναφέρθηκε σε "πρωτόκολλο" που υφίσταται ώστε να υπάρχει αμεροληψία, όπως είπε, στις επαφές που πραγματοποιεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Γι'αυτό, εξήγησε, "τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ όσο και εγώ προσφωνούμε τους δύο ηγέτες ως κ. Κληρίδη και κ. Ντενκτάς όταν τους συναντούμε στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών μας".

    Η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στρατιωτική δύναμη των δύο πλευρών σε σύγκριση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι "η δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τις δυνάμεις εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης."

    Χαρακτήρισε τους ειρηνευτές ως "ουδέτερους διαιτητές" μεταξύ δύο αντίθετων δυνάμεων, οι οποίοι εργάζονται να "περιορίσουν οποιαδήποτε επεισόδια στη γραμμή (αντιπαράταξης) που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση και να βρεθούν εκτός ελέγχου".

    "Αυτό που έχουμε είναι οι όροι εντολής μας, την κοινή λογική και τη δύναμη της πειθούς," πρόσθεσε, λέγοντας ότι για πάνω από δύο δεκαετίες τα ΗΕ έχουν διατηρήσει την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 16 November 1998 - 19:18:30 UTC