Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΕ - Ψευδοκράτος
  • [02] Κακλαμάνης - Καταδίκη ψευδοκράτους
  • [03] Κυπριανού - Κακλαμάνης
  • [04] Κακλαμάνης - Κυπριανού - Λήδρα Πάλας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΗΕ - Ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' άπειρον το "πήγαινε - έλα" της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Αν Χέρκους που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Πρόσθεσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να αναζητεί λύση μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και ζητώντας ταυτόχρονα τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της Ενωμένης Ευρώπης και των Αδεσμεύτων.

    Μιλώντας σήμερα στον Αγρό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχουν ασκηθεί πιέσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση για να αποδεχθεί άρση των κυρώσεων κατά του ψευδοκράτους ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ακόμα κι αν υποβληθούν τέτοιες προτάσεις, τόνισε, δεν θα γίνουν αποδεκτές. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και ουδείς, είπε δεν έθεσε τέτοιο θέμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις υπάρχει η πρόταση την οποία έκαμε η ελληνοκυπριακή πλευρά και η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

    Ερωτηθείς για το θέμα των πυραύλων είπε ότι συνέχιση της συζήτησης προκαλεί ζημιά και κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα.

    Ψευδοκράτος

    Η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελούσε μια βεβιασμένη και απαράδεκτη απόφαση, η οποία δημιούργησε προβλήματα στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Τόνισε ταυτόχρονα ότι έχει αποδειχθεί πως η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και εμμένει σε λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (K) Κακλαμάνης - Καταδίκη ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε απόψε ότι "η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων" και ο σκοπός είναι η προστασία της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

    Μιλώντας σε αντικατοχική εκδήλωση Κερυνειωτών για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η Κύπρος ανήκει στο λαό της και ανήκει στην Ευρώπη που είναι έτοιμη να την εντάξει στους κόλπους της σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Στην ομιλία του, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "το διεθνές δίκαιο γελοιοποιείται καθημερινά στην κατεχόμενη Κύπρο και μαζί του εξευτελίζονται όσοι, στο όνομα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού προβαίνουν σε ενέργειες αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας κρατών σε ορισμένες γωνιές του πλανήτη σαν αυτοδιόριστοι χωροφύλακες ή αυτόκλητοι σωτήρες..."

    Τόνισε ότι όχι μόνο δεν δείχνουν καμία ουσιαστική διάθεση επιβολής των αποφάσεων που έλαβαν για την Κύπρο αλλά πιέζουν την Κυπριακή Δημοκρατία να εκχωρήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της, όπως αυτό ορίζεται από τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ".

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "πρωταθλητές" της "υποκρισίας σε όλο το μεγαλείο της είναι οι ΗΠΑ, και ακολουθούν η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία... τα τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του οποίου για την Κύπρο έχει πετάξει στον 'κάλαθο τον αχρήστων' ο Αττίλας".

    Η ελληνική πλευρά, είπε, "έχει εξαντλήσει προ πολλού τα όρια της ανοχής και της υπομονής της", και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να δεχθεί πλέον άλλες υποδείξεις και παραινέσεις. Δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για αναμονή. Τώρα έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε να κινηθεί ο μηχανισμός της επιβολής των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, με την ίδια αποφασιστικότητα που κινήθηκε στο Κουβέιτ και στη Γιουγκοσλαβία".

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε να δοθεί μια απάντηση στο συνεχιζόμενο έγκλημα της κατοχής. Μια παραδειγματική τιμωρία στους εγκληματίες πολέμου".

    Αναφερόμενος στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι στα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν, η διεθνής κοινότητα όχι μόνο δεν αναγνώρισε την κατάφωρη αυτή διεθνή παρανομία, αλλά και σύσσωμη καταδίκασε τη βάναυση προσπάθεια της Τουρκίας να διχοτομήσει τη Μεγαλόνησο με τετελεσμένα γεγονότα.

    "Το μήνυμα είναι ότι ο αρχικός στρατηγικός στόχος της Τουρκίας δεν πέρασε και ο εκβιασμός της έπεσε στο κενό", είπε.

    Παράλληλα, είπε ότι "δεν επιδιώκουμε τη βίαιη αναμέτρηση... πιστεύουμε στη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ όλων των λαών", είπε, και πρόσθεσε ότι "δεν θα διστάσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή εναντίων των ελληνικών δικαίων. Το μήνυμά μας προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρο: Είστε ξένοι. Ξένοι για την Κύπρο. Και όσο θα βρίσκεσθε στα χώματά της με τη βία, θα είσθε ξένοι. Εχθροί της Κύπρου και της Ελλάδας", είπε.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "γνωρίζουμε καλά ότι τα σύνορα της Κύπρου δεν είναι εδώ, "φθάνουν μέχρι την Κερύνεια, το Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα και την έρημη σήμερα πόλη του Ευαγόρα, την Αμμόχωστο, και θα μείνουμε όρθιοι μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης και μετά από αυτήν, για να βοηθήσουμε να χτισθεί ξανά μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρος... για όλους τους κατοίκους της, Ε/Κ και Τ/Κ, χριστιανούς και μουσουλμάνους".

    Αλέκος Μαρκίδης

    Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, καταδίκασε την παράνομη αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους. "Για 15η φορά, στεντώρια, σταθερά και απερίφραστα, διακηρύσσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ και δεν θα νομιμοποιήσει με την αναγνώρισή της την ύπαρξή του".

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι παρά τη συνεχιζόμενη εδώ και 25 χρόνια κατοχή, εποικισμό, τη δύναμη του ισχυρού και τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα, το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται, ενώ η "Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνησή της, αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ, απ'όλα τα κράτη πλην Τουρκίας, απ'όλους τους διεθνείς οργανισμούς".

    Στο σημείο αυτό, ανέφερε αποσπάσματα από την πρόσφατη απόφαση "σταθμό στα παγκόσμια χρονικά", όπως τη χαρακτήρισε, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Κερυνειώτισας Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "στοιχειώδης υποχρέωση όλων μας είναι η συνεχής προσπάθεια ενισχύσεως της κρατικής μας οντότητας. Αν θα σωθούμε, και αν θα απελευθερωθούμε, θα το επιτύχουμε γιατί αυτό το κράτος είναι το μόνο νόμιμο και το μόνο αναγνωριζόμενο, η μόνη σανίς σωτηρία στον τρικυμισμένο ωκεανό που μας περιβάλλει, όπως εύστοχα μετά την εισβολή διακήρυξε ο αείμνηστος Πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος".

    Μητροπολίτης Κερύνειας

    Στην ομιλία του, ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, μετέφερε "την αγωνία, την ανησυχία αλλά και την πικρία και τα αισθήματα εγκατάλειψης που διακατέχουν τις καρδιές" των προσφύγων Κερυνειωτών.

    Οι Κερυνειώτες, είπε, νιώθουν εγκαταλελειμένοι και ξεγραμμένοι και αναζητούν φωνή ειλικρινούς συμπαράστασης και επιστροφής στις πατρογονικές του εστίες, και αναμένουν να ακούσουν "από επίσημα χείλη, εδώ στην Κύπρο και την Ελλάδα, ότι η Κερύνεια δεν θα θυσιαστεί χάρη μιας άδικης, προσωρινής επισφαλούς και ετοιμόρροπης λύσης που θα καταρρεύσει κάτω από το βάρος της αδικίας".

    Οι Κερυνειώτες, είπε, ζητούν και απαιτούν κατοχύρωση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, και απαιτούν απελευθέρωση της πόλης και επαρχίας τους, ελεύθερη διακίνηση.

    Προειδοποίησε ότι "αν η Κερύνεια θυσιαστεί, τότε ολόκληρη η Κύπρος κινδυνεύει να τουρκοποιηθεί, η Ελλάδα να συνεχίσει να αιμορραγεί και το ελληνικό έθνος να συρρικνωθεί".

    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ανάμεσα σ'άλλους, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Δήμαρχος Λαπήθου, Νίκος Ευαγγέλου.

    Τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κυπριανού - Κακλαμάνης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πρεπει να προσβλέπουμε στην ένταξη (της Κύπρου) στην ενωμένη Ευρώπη", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του απόψε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

    Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) "θα αποτελέσει και τον καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού και την αποκατάσταση του ενιαίου και του αδιαίρετου της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ερωτηθείς σχετικά με την προσπάθεια των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία) να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε ότι "δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τέτοιες μεθοδεύσεις".

    Επεσήμανε ότι πρώτα οι ΗΠΑ και μετά οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες "είναι πρωταθλητές της υποκρισίας", προσθέτοντας ότι οι δύο εκ των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών είναι, μαζί με τις ΗΠΑ, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου "τις αποφάσεις για την Κύπρο ο Αττίλας έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια".

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής συζήτησαν "συλλογικά την προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να προωθούμε τις εθνικές μας θέσεις και πρωτίστως το μεγάλο εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό".

    Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής υπενθύμισε ότι η ελευθερία του Ελληνισμού το 1821 η οποία ξεκίνησε εναντίον της Ιερής Συμμαχίας κατακτήθηκε, προσθέτοντας ωστόσο ότι "σήμερα δεν χρειάζεται να πάρουμε ασφαλώς τα όπλα", αλλά σημείωσε ότι "αυτό θα χρειαστεί αν έχουμε άμεσο κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε".

    Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την άποψη ότι "ο πολιτικός μας αγώνας, αν είναι συντονισμένος, συστηματικός, επίμονος θα αποδώσει καρπούς".

    Αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είπε ότι "η μέρα αυτή είναι μια αποφράδα ημέρα", και εξέφρασε την άποψη ότι "βλέποντας αυτά τα 15 χρόνια πρέπει κοντά στα λυπηρά γεγονότα να σημειώνουμε και ό,τι θετικό υπάρχει που μπορεί να μας ενισχύει την αισιοδοξία μας για το μέλλον".

    Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι το θετικό είναι ότι το ψευδοκράτος του Ντενκτάς εξακολουθεί να είναι εκτός διεθνούς νομιμότητας.

    Ανέφερε ότι "η διεθνής κοινή γνώμη στέκεται αντιμέτωπη, κάτι που εμποδίζει και ορισμένες κυβερνήσεις που ενεργούν με βάση τα τυφλά στρατηγικά και οικονομικά συμφερόντα των χωρών τους και όχι με βάση τις ανθρωπιστικές ευαισθησίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου".

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "σε αυτή τη διεθνή κοινή γνώμη τα κοινοβούλιά μας απευθύνονται συστηματικά οργανωμένα, έχοντας υπόψη και το σημαντικό ρόλο που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κοινοβούλια και οι μη κυβερνητικές κινήσεις στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Κακλαμάνη, "σήμερα που είναι η επέτειος του αποσχιστικού πραξικοπήματος από μέρους της τουρκικής πλευράς".

    Σημείωσε ότι ο κ. Κακλαμάνης "έφερε το μήνυμα που ανέμενα ότι θα έφερνε από μέρους της Βουλής των Ελλήνων και κατ'επέκταση του ελληνισμού ολόκληρου, το οποίο είναι μήνυμα συμπαράστασης και αγώνα".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "μπορούμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, και για το Κυπριακό και για την ένταξή μας στην Ευρώπη που αποτελεί την μόνη ακτίδα φωτός στον ορίζοντα με τα σημερινά δεδομένα, όλες τις δυσκολίες να τις αντιμετωπίσουμε, αν το πιστέψουμε, αν το συνειδητοποιήσουμε".

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης "πως λειτουργεί καλύτερα η μικτή επιτροπή των δύο κοινοβουλίων, έχοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα τα κοινοβούλια, ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρώπης, το Ευρωκοίνοβουλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης".

    Σημείωσε ότι η συνεχής αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι η παρουσία του κ. Κακλαμάνη στην Κύπρο έχει συγκινήσει ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Κακλαμάνης - Κυπριανού - Λήδρα Πάλας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1998 (ΚΥΠΕ) Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, διαβεβαίωσε τη νεολαία της Κύπρου ότι θα έλθει η ημέρα που θα δικαιωθεί ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού.

    Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών στο Λήδρα Πάλας για τη σημερινή 15η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "με τη συμπαράταξη ολόκληρου του ελληνισμού και την κοινή πορεία Ελλάδας και Κύπρου, θα έλθει η ημέρα που θα δικαιωθεί ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού, που θα αποκατασταθεί το δίκαιο του κυπριακού ελληνισμού".

    "Βαθεία συγκινήμένος βρίσκομαι απόψε μαζί σας", είπε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρο Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι ο παλμός και ο ενθουσιασμός της νεολαίας του θυμίζουν τις παλιές μεγάλες, μαχητικές, μαζικές κινητοποιήσεις της νεολαίας της Αθήνας και της νεολαίας της Κύπρου.

    "Η σημερινή ημέρα, αποφράδα ημέρα, μου θυμίζει τα 15 χρόνια της προσπάθειας της Τουρκίας και αυτών που ενθαρρύνουν την Τουρκία στην επεκτατική της πολιτική να δημιουργήσουν το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, να διχοτομήσουν την Κύπρο, να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε βάρος των κατοίκων της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ", ανέφερε.

    Ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τη νεολαία της Κύπρου να συνεχίσει με τον ίδιο παλμό και με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα της.

    Σημέιωσε ότι "είναι ένας αγώνας που έρχεται από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας, αγώνας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη, τη δημοκρατία".

    Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας και πρόσθεσε ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα μεταφέροντας τον αγωνιστικό πατριωτικό χαιρετισμό της κυπριακής νεολαίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού είπε ότι προσυπογράφει τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

    "Στα δικά σας αγνά χέρια βρίσκεται η ελευθερία και το μέλλον της μαρτυρικής μας πατρίδας", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 15 November 1998 - 21:46:08 UTC