Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκουλλή - Επίτιμη πολίτης Τέξας και Οστιν
  • [02] Υπουργός Παιδείας - Ψευδοκράτος
  • [03] Πρόεδρος Ελληνικής Βουλής - Φθάνει αύριο
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Απόστολος Κακλαμάνης
  • [05] Κούρδοι - Εκδήλωση - ΑΚΕΛ - ΝΕ.Ο
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Κύπρος
  • [07] Ε.ΔΗ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [08] Χριστόφιας - Προσφυγή στα ΗΕ - S300 - ΥΠΕΣ - Εκκλησία
  • [09] ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [10] Κυπριανού - Κυπριακό
  • [11] ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [12] Κυπριανού - S300

  • [01] (Κ) Μαρκουλλή - Επίτιμη πολίτης Τέξας και Οστιν

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή ανακηρύχθηκε πρόσφατα από τον Κυβερνήτη του Τέξας Τζορτζ Μπους σε "Επίτιμη Πολίτη του Τέξας" και από το Δήμαρχο του Οστιν, πρωτεύουσας του Τέξας, Κιρκ Γουάτσον σε "Επίτιμη Πολίτη του Οστιν".

    Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Κυβερνήτη Μπους για τις πρόσφατες προσπάθειες για επίτευξη προόδου για την επανένωση της Κύπρου και για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.

    Μιλώντας εξάλλου ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου προσκλήθηκε η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι βασικός στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης και γνήσιας ομοσπονδίας που να βασίζεται σε δημοκρατικές αρχές και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πρόνοιες που να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανησυχίες τόσο της ελληνοκυπριακής όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Υπογράμμισε επίσης τη σημασία εφαρμογής της πρότασης του Προέδρου Κληρίδη για πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Το αποτέλεσμα, εξήγησε, θα είναι μια ενισχυμένη ασφάλεια και ευημερία γαι όλο το λαό της Κύπρου.

    Αναφερόμενη εξάλλου στα πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ η κ. Μαρκουλλή παρατήρησε ότι η προοπτική ένταξης θεωρείται καταλυτική στις προσπάθειες για επίτευξη μιας λύσης του πολιτικού προβλήματος του νησιού, θέση που όπως επεσήμανε συμμετρίζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ακόμη πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ "θα παρέχει την καλύτερη ασφάλεια για βιωσιμότητα μια λύσης, παρέχοντας αυξημένη ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Κυπρίους".

    Εκτός από το Οστιν η κ. Μαρκουλλή επισκέφθηκε το Χιούστον όπου συζήτησε το Κυπριακό με το Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής του Μπέικερ στο Πανεπιστήμιο Ράις και επισκέφθηκε το βυζαντινό εκκλησάκι στο ίδρυμα Ντεμενίλ, στο οποίο υπάρχουν σπάνιες τοιχογραφίες εκκλησία της κατεχόμενης Κύπρου.

    Οι τοιχογραφίες βρίσκονται εκεί με την έγκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία παραμένει ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους.

    Η κ. Μαρκουλλή συζήτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τοπικούς παράγοντες, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο του Τέξας και τα μέσα ενημέρωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ψευδοκράτος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα τετελεσμένα της εισβολής δεν είναι αμετακίνητα, γιατί μόνη αμετακίνητη δύναμη είναι η έννοια του δικαίου, η οποία ανατρέπει το άδικο, υπογραμμίζει σε μήνυμά του για την 15η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας.

    "Η επίβουλη ενέργεια ίδρυσης του ψευδοκράτους, που στρέφεται ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αποτελούσε ακόμα ένα βήμα στις μακροπρόθεσμες μεθοδεύσεις του τουρκικού επεκτατισμού για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τελικό στόχο το διαμελισμό της Κύπρου", επισημαίνει ο κ. Κάππας.

    Σημειώνει όμως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, "παρόλες τις εχθρικές βλέψεις του Τούρκου εισβολέα, προοδεύει σταθερά και αγωνιζόμενη σκληρά στη διπλωματική σκηνή, συνιστά το βασικότερο όπλο της κρατικής μας θωράκισης".

    Τέλος, υπογραμμίζοντας ότι, "η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού συνιστά την προϋπόθεση σωτηρίας της Κύπρου", ο κ. Κάππας επισημαίνει ότι "όπλο πανίσχυρο είναι η παιδεία μας, που αποτελεί την άλλη άμυνά μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικής Βουλής - Φθάνει αύριο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρου Κυπριανού.

    Κατά τη διήμερη επίσκεψή του ο κ. Κακλαμάνης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον κ. Κυπριανού και τους αρχηγούς ή κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα είναι επίσης ο κύριος ομιλητής σε αντικατοχική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν αύριο το βράδυ η Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας και η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Κακλαμάνης θα επισκεφθεί, τέλος, τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και το Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Απόστολος Κακλαμάνης

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι η αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολου Κακλαμάνη είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά γιατί "θα δώσει τα μηνύματα που πρέπει να δοθούν από μέρους της Βουλής των Ελλήνων στις δύσκολες αυτές ώρες".

    Οπως παρατήρησε ο κ. Κυπριανού, ο κ. Κακλαμάνης είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος αναμειγνύεται ενεργά στην προώθηση των εθνικών δικαίων.

    "Κινείται", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, "παντού, προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού και τα δικαιώματα της Ελλάδας σε άλλους χώρους, όπως το Αιγαίο και τη Θράκη".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι "θα μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, με στόχο πάντα την όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων", ιδιαίτερα τώρα που, όπως παρατήρησε, τα κοινοβούλια από τώρα και στο εξής θα διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στα θέματα τα πολιτικά, βασικά μέσα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εις ότι αφορά την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κούρδοι - Εκδήλωση - ΑΚΕΛ - ΝΕ.Ο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με συνθήματα όπως "ελευθερία στον εθνικό ηγέτη του Κουρδιστάν, Αμπντουλλάχ Οτσαλάν", "κάτω τα χέρια από τον Οτσαλάν", αλλά και "έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο", δεκάδες Κούρδοι κατήλθαν σήμερα σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του αρχηγού του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, στην Ιταλία, ζητώντας την απελευθέρωσή του και την παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

    Ανδρες, γυναίκες και παιδιά, φορώντας ένδυμα στο οποίο αναγράφετο "απεργία πείνας" και κρατώντας κουρδικές, ελληνικές και κυπριακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, τραγουδώντας και χορεύοντας κουρδικούς εθνικούς χορούς και διατρανώνοντας την επιθυμία τους για την απελευθέρωση του ηγέτη τους.

    Αρκετοί Κούρδοι μοίραζαν φυλλάδια στους διερχομένους, για το ιστορικό του κουρδικού λαού και τη θετική, καρτερική και επίπονη προσπάθεια του Οτσαλάν στην εξεύρεση ειρηνικής πολιτικής λύσης στη συνεχιζόμενη διαμάχη στο Κουρδιστάν.

    "Το PKK υποστήριξε την ειρήνη σε μια περίοδο όπου το τουρκικό κράτος επεδίωξε την πολεμοχαρή και προκλητική τακτική, διακυβεύοντας μια υψηλής κλίμακας διαμάχη, που να περιλαμβάνει όλη τη Μέση Ανατολή", ανέφερε το ανακοινωθέν.

    Υπογράμμιζε επίσης ότι ο Οτσαλάν "έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο ρόλο σε όποια μελλοντική λύση της διαμάχης και ο κόσμος πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό".

    Εξάλλου, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Κούρδων στην Κύπρο, οι διαμαρτυρόμενοι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας μέχρι και τη Δευτέρα, όταν θα επιδόσουν ψήφισμά τους προς τη γερμανική Πρεσβεία στην Κύπρο ζητώντας να μην εκδοθεί ο Οτσαλάν.

    Οπως ανέφερε εκπρόσωπος των Κούρδων στην Κύπρο, ομάδες Κούρδων κατήλθαν επίσης σε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

    "Αν ο Οτσαλάν θεωρείται τρομοκράτης, τότε ο κόσμος θα πρέπει να θεωρεί όλους τους Κούρδους ένα έθνος τρομοκρατών", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, ο Οτσαλάν όπως και όλοι οι Κούρδοι αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, χωρίς να έχουν προκαλέσει κακό.

    Το χώρο της διαμαρτυρίας επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διαβεβαίωσε τον κουρδικό λαό ότι το ΑΚΕΛ και ο κυπριακός λαός βρίσκεται στο πλευρό του, "όχι διότι αγωνίζονται κατά των Τούρκων, αλλά γιατί μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία τους".

    "Είμαστε εδώ για λόγους αρχής. Είναι πεποίθησή μας ότι ο αγώνας του κουρδικού λαού είναι ένας δίκαιος αγώνας ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχών που προβλέπονται από το Καταστατικό του ΟΗΕ", είπε, τονίζοντας ότι η παρουσία του ΑΚΕΛ στο χώρο της εκδήλωση "είναι και μια απάντηση στους Αμερικανούς και σε όποιουσδήποτε άλλους, οι οποίοι αναγορεύουν τους αγώνες των λαών για ελευθερία ως τρομοκρατικές ενέργειες".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ "ήδη άρχισε να μελετά διάφορα διαβήματα προς διάφορες κατευθύνσεις περιλαμβανομένων και των κομμάτων, αλλά και Κοινοβουλίων και άλλων οργάνων και της ΕΕ".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι το ΑΚΕΛ απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ' Αλέμα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, Ολιβιέρο Ντιλιπέρτο, ζητώντας την έκδοση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν από την ιταλική κυβέρνηση.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση για έκκληση προς την ιταλική κυβέρνηση λήφθηκε μετά τη μαζική συγκέντρωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ για καταδίκη της συνεχιζόμενης κατοχής του 37% του εδάφους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Στη συνέχεια, επέδωσε αντίγραφο της επιστολής προς τους εκπροσώπους των διαμαρτυρομένων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός στηρίζει και υποστηρίζει το τουρκικό κατεστημένο και τις αντιδραστικές δυνάμεις δεν θα περάσει η αντίδραση και οι λαοί τελικά θα βρουν τη δικαίωσή τους".

    Ευχήθηκε επιτυχία στον αγώνα του κουρδικού λαού, αλλά και του κυπριακού λαού, "στον κοινόν αγώνα για ελευθερία και δικαίωση".

    Εξάλλου, με γραπτή ανακοίνωσή τους, οι Νέοι Ορίζοντες υποστηρίζουν το αίτημα για παραχώρηση πολιτικού ασύλου προς τον Οτσαλάν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον αγωνιζόμενο για αυτοδιάθεση κουρδικό λαό.

    "Οι Κύπριοι", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "γνωρίζουν καλά ότι οι εναντίον του Οτσαλάν κατηγορίες είναι στην πραγματικότητα πολιτικές και όχι ποινικές".

    Οι ΝΕ.Ο. καλούν το λαό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν και την Αντιπροσωπεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι "η έμπρακτη συμπαράσταση σε λαούς που και εκείνοι δοκιμάζονται από τον τουρκικό επεκτατισμό αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τον αγώνα τους".

    Τέλος, καλούν τη Βουλή, πολιτικούς φορείς και προσωπικότητες που διαθέτουν διεθνείς διασυνδέσεις και προσβάσεις να κινητοποιηθούν προς υποστήριξη του αιτήματος για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κούρδου ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην πορεία της προς την ΕΕ και δεν είναι σωστή η εκτίμηση ότι οι δυσκολίες που δημιουργούνται τώρα είναι απλώς για κάποιες προσωρινές πολιτικές σκοπιμότητες.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "ευθύνη πλέον έναντι της Κύπρου γενικά και της ένταξης και της λύσης του Κυπριακού έχει και η ΕΕ, τη μεγαλύτερη από όλους δε ευθύνη την έχουν σίγουρα οι ΗΠΑ".

    "Η Ευρώπη", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, "οφείλει να δεκτεί την Κύπρο όπως είναι όχι με αναγνώριση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άμεσο ή έμμεσο, χωριστής οντότητας αλλά με το δεδομένο ότι μια Κύπρος υπάρχει και ένα μέρος της Κύπρου είναι υπό ξένη κατοχή".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κυπριανού παρατήρησε ότι κάποιος θα επανέλθει για να συνδέσει τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη και την ένταξη της Κύπρου με το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ. "Είναι ολοφάνερο", επεσήμανε "ότι παρά την απόφαση του Λουξεμβούργου έρχεται η Επιτροπή της ΕΕ να ψάξει να βρει τρόπους για να παρακαμφθεί στην ουσία το ελληνικό δικαίωμα αρνησικυρίας εις ότι αφορά σε πρώτο στάδιο την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας".

    Ακόμη είπε ότι έχει δοθεί ένα μήνυμα ότι για την Επιτροπή και για κάποιες χώρες η Τουρκία δεν είναι απλώς μια χώρα για την οποία θα εξεταστεί αν θα καταστεί υποψήφια ή όχι αλλά περίπου θεωρείται ήδη υποψήφια.

    Πρόσθεσε ότι νομίζει ότι έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει σε αυτή τη φάση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "αυτή η πορεία, που είναι η μόνη που αυτή τη στιγμή μας δίδει κάποιες ελπίδες, θα είναι δύσκολη".

    Συναφώς παρατήρησε ότι η ΕΕ και ειδικότερα οι τέσσερις χώρες που υποστήριξαν την κοινή δήλωση ενδιαφέρονται για την Τουρκία "άλλοι γιατί το επιθυμούν οι Αμερικανοί, άλλοι γιατί έχουν συμφέροντα και άλλοι για διάφορους άλλους λόγους".

    Αυτό που πρέπει να γίνει, όπως τόνισε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να πλησιάσουμε αυτές τις τέσσερις χώρες αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ όχι παρακαλώντας αλλά απαιτώντας και λέγοντας ότι το πρώτο τους καθήκον είναι να δουν αν η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα που αφορούν πρωτίστως ευρωπαϊκές χώρες πάνω στις αρχές που στηρίζεται, δηλαδή τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Αν εισήλθε και μέσα στο χώρο της Ευρώπης ως κριτήριο το συμφέρον, δεν μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει", υπέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ακόμη σημείωσε ότι δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει το Κυπριακό στις προτεραιότητές του αλλά να γνωρίζουμε προς ποία κατεύθυνση θα κινηθεί για το κυπριακό πρόβλημα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ε.ΔΗ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους παρέχει ακόμη μια ευκαιρία για να καταγγελθεί προς τη διεθνή κοινότητα, η παράνομη απόπειρα της Αγκυρας να ανατρέψει το κυπριακό κράτος κατά παράβαση της διεθνούς τάξης και νομιμότητας και να προωθήσει τις μακρόχρονες διχοτομικές επιδιώξεις της σε βάρος της Κύπρου", υπογραμμίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης του παράνομου καθεστώτος.

    Οι Ε.ΔΗ. αναφέρουν ότι "αξιολογώντας τις κυπριακές πολιτικές εξελίξεις και την μακρόχρονη αδιάλλακτη τουρκική στάση στο θέμα, η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να έχουν κατανοήσει πλήρως τη βαθύτερη αιτία του αδιεξόδου στο διακοινοτικό διάλογο και τον πραγματικό αίτιο του προβλήματος, ώστε να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα προς την Αγκυρα" και "να προωθηθεί απρόσκοπτα η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Τέλος, αναφέρουν ότι "η γνωμοδότηση του 1993 είναι σαφής όσον αφορά τα οφέλη που θα αποκομίσουν και οι δύο κοινότητες από την ένταξη στην ΕΕ" και σημειώνουν ότι "η ένταση και η στρατιωτική αντιπαράθεση βοηθούν τα απώτερα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Χριστόφιας - Προσφυγή στα ΗΕ - S300 - ΥΠΕΣ - Εκκλησία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ) Η προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έπρεπε να είχε ήδη γίνει, τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι "αυτή την ώρα είναι αργά για την προσφυγή στη Γενική Συνέλευση". Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "είναι πρόσκαιρο τώρα να προαποφασίσεις για Γενική Συνέλευση μερικούς μήνες μετά". Σημείωσε όμως, ότι το ΑΚΕΛ δεν ήθελε να σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση και να δοθούν αρνητικά μηνύματα, ενώ επεσήμανε ότι "ελήφθη η απόφαση με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις". Τονίζοντας ότι η στιγμή που επιλέγεται για να γίνει μια προσφυγή έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία ή την αποτυχία της, ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι "το μομέντουμ το χάσαμε από καιρό. Θα έπρεπε ήδη να είχαμε προσφύγει από πέρσι όταν στην Γκλιόν ναυάγησε η όλη υπόθεση με τις απαράδεκτες απαιτήσεις και απειλές του Ντενκτάς". Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι "τώρα έχουμε νέες εξελίξεις, τις οποίες πρέπει να παρακολουθούμε", είπε. Μια εξέλιξη, "έστω και τεχνιτή", όπως τη χαρακτήρισε, είναι η διαδικασία "πήγαινε έλα" την οποία έχει αρχίσει η αναπληρωματική ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Αν Χέρκους. Αυτή θα μπορούσαν να προβάλουν ως μια "σε εξέλιξη προσπάθεια" οι διάφοροι που δεν επιθυμούν την προσφυγή της Κύπρου, επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας. Ερωτηθείς κατά πόσο συνδέεται το θέμα των S300 με την προσφυγή στα ΗΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει άμεση σύνδεση και εξάρτηση των δύο θεμάτων.

    ΥΠΕΣ - Καταγγελίες Πουργουρίδη

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των καταγγελιών του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε την άποψή του, ότι ο κ. Μιχαηλίδης θα έπρεπε αυτόβουλα να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    "Στην περίπτωση που θα εδικαιώνετο", πρόσθεσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, "να επιστρέψει θριαμβευτικά εφόσον ήθελε ο Πρόεδρος να τον καλέσει πίσω".

    Είπε εξάλλου, ότι "δεν λειτουργούν οι ευαισθησίες στον τόπο μας, που θα έπρεπε να λειτουργούν σε μιαν ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία".

    Εκκλησιαστική κρίση

    Κληθείς να σχολιάσει την κρίση στην Εκκλησία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "εάν η Ιερά Σύνοδος δεν πάρει τα μέτρα της απλώς εξευτελίζεται η Εκκλησία και είναι σε βάρος όλων μας", σημειώνοντας ότι "είναι βαριές οι ευθύνες της Ιεράς Συνόδου και κακώς καθυστερεί να δοθεί λύση σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα".

    Τέλος, ανέφερε ότι η Εκκλησία της Κύπρου διέρχεται κρίση, "την οποίαν οι ίδιοι οι Ιεράρχες", είπε, "έχουν πρώτα από όλα το καθήκον να μελετήσουν και να πάρουν μέτρα να ξεπεραστεί. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Εκκλησία και στον ανώτατο κλήρο, που έχει υποσκαφθεί, όχι ένεκα έξωθεν κινήσεων και υποσκάψεων, αλλά από δυσλειτουργία και κακές, λανθασμένες ενέργειες ιεραρχών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα 15 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αγνοούν προκλητικά τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών για επικράτηση του δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης, συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες με αποκορύφωμα την πρόσφατη απαίτηση του Ντενκτάς για συνομοσπονδιακή λύση.

    Αυτά υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    "Η κυβέρνηση της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην τροχιοδρόμηση μιας ειρηνικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Υπογραμμίζεται εξάλλου, ότι "η ευρωπαϊκή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί τη μοναδική ενδεδειγμένη οδό η οποία με σωστούς και υπεύθυνους χειρισμούς μπορεί να μας οδηγήσει στους κόλπους της ΕΕ και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου".

    Ο ΔΗΣΥ "καλεί τους Τ/Κ να συνεργασθούν στην τροχιοδρομημένη πορεία μας προς την Ευρώπη και τους υπογραμμίζει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δώσει την προοπτική της ασφάλειας της ειρηνικής ζωής και της οικονομικής προόδου και των δύο κοινοτήτων, στο νησί".

    Καλεί τέλος, τη διεθνή κοινότητα να εντείνει το ενδιαφέρον της, έτσι ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία, να αποσύρει το στρατό κατοχής και τους εποίκους και να δεχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Κυπριανού - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει πως θα πρέπει ζητηθεί συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας όταν τελειώσει χωρίς οποιοδήποτε αποτέλεσμα η προσπάθεια της αναπληρωτού ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αν Χέρκους ή αν υπάρξει κάποια κρίση νωρίτερα.

    "Ο μόνος χώρος", τόνισε ο κ. Κυπριανού "στον οποίο μπορεί κανείς να επιμείνει και να ζητήσει σταθερά τοποθέτηση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των άλλων είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας", προσθέτοντας ότι "μόνο εκεί μπορεί να γίνει συζήτηση και ξεκαθάρισμα όσον αφορά τα Ηνωμένα Εθνη".

    Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι στη Γενική Συνέλευση που γίνεται η ουσιαστική συζήτηση.

    Στόχος όπως είπε ο κ. Κυπριανού είναι να υποχρεωθούν οι μεγάλες δυνάμεις να πάρουν θέση ξεκάθαρη και να υπενθυμιστεί μέσα από μια ζωντανή συζήτηση η ουσία του κυπριακού προβλήματος.

    Εξάλλου εξήγησε ότι το ΔΗΚΟ διαφωνεί με τον τρόπο που ετέθη το θέμα της προσφυγής στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, όχι γιατί είναι εναντίον της ιδέας αλλά επειδή πιστεύει ότι η συζήτηση θα έπρεπε να γινόταν φέτος.

    Οπως τόνισε δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς ούτε πρέπει επάπειρον να συνεχίζεται αυτή η ιστορία του πηγαινε - έλα μέσα στο απόρρητον και τη μυστικότητα.

    "Πρέπει", είπε ο κ. Κυπριανού", να διακριβώσουμε χωρίς πολλή καθυστέρηση τί περίπου μπορεί να αποδόσει η πρωτοβουλία της αναπληρωτού ειδικής αντιπροσώπου τους ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αν Χέρκους "την οποία όλοι επικαλούνται και Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι", παρατήρησε.

    Πρόσθεσε ότι αν για παράδειγμα γίνεται προσπάθεια να μετακινηθούν κάποια φυλάκια "πρόκειται για μια αστεία περίπτωση και δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε πρόοδο για τη λύση του Κυπριακού, ούτε πρόοδο για την αποστρατικοποίηση".

    Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε εξάλλου ότι δεν βλέπει καμμιά προοπτική μεταβολής της στάσης της Τουρκίας "όταν αντί να χάνει κερδίζει με τη στάση της".

    Είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει επουδενί λόγο να σπεύσουμε να δεχθούμε οτιδήποτε το οποίο είναι πέραν των ορίων τα οποία έχουμε φθάσει.

    "Πρέπει να αντιληφθούν", πρόσθεσε, "οι πάντες ότι εμείς έχουμε κάνει το συμβιβασμό μας και αν αυτός δεν είναι αποδεκτός δεν σημαίνει ότι προχωρούμε πιο πέρα σε άλλους συμβιβασμούς".

    Ερωτηθείς αν η Κύπρος έχει κυβέρνηση ικανή να μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζοφερή κατάσταση στο Κυπριακό και στην ευρωπαϊκή πορεία ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "υπάρχουν σίγουρα κενά, σίγουρα υπάρχει μια δυσαρέσκεια μεταξύ του λαού αλλά θα πρέπει να μελετήσουμε ακόμα λίγο την όλη κατάσταση και πώς εξελίσσεται και να δούμε εποικοδομητικά ποιά είναι η κριτική που πρέπει να γίνει και τί εισηγήσεις πρέπει να κάνουμε".

    Ακόμη τόνισε ότι στις αντιδράσεις μας είμαστε υποτονικοί και σημείωσε ότι χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου διακυβέρνησης σε αυτό τον τόπο εκτός από την προώθηση των εθνικών θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [11] (Κ) ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το ψευδοκράτος είναι προϊόν της πάγιας πολιτικής της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διχοτόμηση της Κύπρου", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΑΚΕΛ.

    Στην ανακοίνωση, με την οποίαν καταδικάζεται με τον πιο έντονο τρόπο για μια ακόμα φορά η εισβολή και η κατοχή, το ΑΚΕΛ καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες, μέσα στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να ζουν οι εγκλωβισμένοι.

    "Η 15η επέτειος του ψευδοκράτους βρίσκει το Κυπριακό σ' ένα βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο", παραητηρεί το ΑΚΕΛ και σημειώνει ότι "αυτό το αδιέξοδο μπορεί να ξεπεραστεί αν ακολουθηθεί με συνέπεια πολιτική διεκδίκησης των δικαίων μας στηριγμένη σε αρχές".

    Οι αρχές αυτές προϋποθέτουν, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, την εγκατάληψη της πυραυλολογίας, αλλά και την ανάληψη πολιτικών και διπλωματικών πρωτοβουλιών στο διεθνή χώρο με στόχο να επαναφέρουν τις διαδικασίες στην ουσία του Κυπριακού και να ληφθούν μέτρα για πρακτική προώθηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Επίσης, προϋποθέτουν την συλλογικότητα στις αποφάσεις και τους χειρισμούς στο Κυπριακό και μηνύματα φιλίας και επαναπροσέγγισης προς τους Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Κυπριανού - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,14/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δηλωσε σήμερα οι ξένες πρεσβείες καλλιεργούν σκόπιμα κλίμα ενάντια στην εγκατάσταση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S300 στην Κύπρο, επισημαίνοντας όμως, παράλληλα, ότι στο Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει υποβληθεί οποιαδήποτε εισήγηση για αλλαγή της υπάρχουσας απόφασης για τους S300.

    Εξάλλου τόνισε ότι οι πολιτικές επιπτώσεις από το θέμα των πυραύλων θα έπρεπε να γίνουν αντικείμενο μελέτης πριν προγραμματιστεί οτιδήποτε, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει αν έγινε ή όχι μια τέτοια μελέτη.

    Παρατήρησε ακόμα ότι "έχουμε φθάσει σε ένα σημείο που να έχουμε γίνει αντικείμενο χλευασμού από τρίτες καταστάσεις έξω από την Κύπρο για την όλη συζήτηση που γίνεται τόσο καιρό για το αν θα έρθουν ή αν δεν θα έρθουν οι πύραυλοι", σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε υπό την κριτική ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε το θέμα προεκλογικά, από όλες τις πλευρές.

    "Δεν έπρεπε", επεσήμανε, να αρχίσει η πυραυλολογία. Αν αποφασίζετο σωστό οπλικό σύστημα θα έπρεπε να κλείσουν όλοι το στόμα τους. Αν δεν ήταν σωστό γιατί θα είχε επιπτώσεις έπρεπε να λαμβάνετο η κατάλληλη απόφαση", πρόσθεσε.

    Ακόμη παρατήρησε ότι "κατάντησε το θέμα των πυραύλων να είναι ένα παιγνίδι στα χέρια όλων πρωτίστως των Αμερικανών και στη συνέχεια των Ευρωπαίων και μετά βέβαια των Τούρκων".

    "Δεν είναι εύκολα τα πράγματα ούτε για την κυβέρνηση ούτε για καμία πολιτική ηγεσία εδώ στην Κύπρο", πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα στα θέματα της άμυνας.

    Ακόμη είπε ότι δεν πιστεύει ότι μοναδικός σκοπός της συνάντησης Κληρίδη - Σημίτη θα είναι η συζήτηση του θέματος των πυραύλων και επεσήμανε ότι για την προβολή αυτού του θέματος φταίει πολύ περισσότερο ο Τύπος των Αθηνών και παράγοντες στην Αθήνα.

    Τέλος ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι δεν ζήτησε διευκρινήσεις για το θέμα των πυραύλων στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 14 November 1998 - 13:02:15 UTC