Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λυσσαρίδης - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [02] Κυπριανού - ΕΕ - Ισραήλ - Μουσιούττας
  • [03] Ισραηλινοί - Κατασκοπεία
  • [04] Διεθνές Τηλεπικοινωνιακό Συνέδριο - Εληξε
  • [05] Δρουσιώτης - ΟΗΕ - Παλαιστίνιοι
  • [06] Υπουργικό - Θανατική Ποινή - Διεθνής Αμνηστία
  • [07] Κλεόπα - Οτσέτι - Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων

  • [01] Λυσσαρίδης - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε σήμερα ότι υπάρχει η πιθανότητα νέας συζήτησης του θέματος των πυραύλων S300 στο Εθνικό Συμβούλιο μόνο εάν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από πλευράς οποιουδήποτε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης που μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης όπου παρουσίασε τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συζήτηση κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε παράλληλα ότι ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα και οποιαδήποτε νέα απόφαση θα ληφθεί στην Κύπρο σε συνεννόηση με την Αθήνα και όχι στην Αθήνα.

    "Αυτή τη στιγμή ισχύει η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Εάν οποιοδήποτε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, ή η Ελλάδα ή οποιοσδήποτε θέλει να κάνει πρόταση δικαιούται να την κάνει", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ακόμη είπε ότι "αν η Ελλάδα θέλει να πει κάτι θα το πει, Θα την ακούσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε ότι έχει δίκαιο. Απλώς θα ακούσουμε", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ .

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε επίσης ότι για τον ίδιο το θέμα των πυραύλων δεν είναι διαπραγματεύσιμο εκτός αν τηρηθούν οι γνωστές προϋποθέσεις.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Αθήνα συστήνει προσοχή στο θέμα των πυραύλων γιατί ενδεχομένως αυτό να πλήξει και την ευρωπαϊκή μας πορεία και να δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στην Ελλάδα στην προσπάθειά της για την ΟΝΕ, ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε αν όταν λαμβάνετο η απόφαση για τους S300 δεν γνωρίζαμε ότι αυτό θα ήταν πρόσκομμα για την ενταξιακή μας πορεία.

    "Δεν σταθμίσαμε ως τώρα αν θα είναι ή όχι πρόβλημα; Εγώ το στάθμισα τουλάχιστον", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "από πλευράς κυπριακής όταν παίρναμε την απόφαση και κατ' επανάληψη την επιβεβαιώναμε είχαμε υπόψη μας όλα τα ενδεχόμενα".

    Είχαμε, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, υπόψη μας ορισμένες αντιδράσεις, οι οποίες είχαν εκφραστεί από πολλές χώρες στις οποίες απαντήσαμε επισημαίνοντας ότι οι ξένοι δεν έχουν ουσιαστικά επιχειρήματα πάνω σε αυτό το θέμα.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε εξάλλου ερωτηθείς σχετικά ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτός διέψευσε ότι αποδέχθηκε την άποψη που διατυπώνεται στην Εκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες χώρες για αναβολή της άφιξης των πυραύλων μέχρι την άνοιξη του 1999, και του ανέφερε πως δεν γνωρίζει πάνω σε ποιές πληροφορίες στηρίκτηκαν οι συγγραφείς του εγγράφου και ότι ο ίδιος το έχει διαψεύσει και προς τους ιδίους.

    "Εγώ είμαι υποχρεωμένος να στηρίζομαι στις κατ'επανάληψη διαβεβαιώσεις του Προέδρου ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση στο θέμα των πυραύλων εκτός αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που είναι γνωστές", είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι είδε τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ αλλά στα λίγα λεπτά που τον συνάντησε δεν του έθεσε το θέμα ο κ. Λυσσαρίδης είπε: "Κακή η απάντηση. Μπορεί να είναι συγκάληψη".

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο Υπουργός έπρεπε να θίξει το θέμα αν δεν το έθιξε και ο ίδιος δεν μπορεί να πει αν αυτό αποτελεί μια προσπάθεια του ΥΠΕΞ να μην απαντήσει γιατί μπορεί να του είπε ορισμένα πράγματα ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ που να μην ήθελε να τα πει δημόσια ή κατά πόσον είναι πράγματι αποφυγή απαντήσεως.

    Πολιτικές εξελίξεις

    Οσον αφορά το θέμα των πολιτικών εξελίξεων αυτό που όπως είπε ο κ. Λυσσαρίδης αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι δεν πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε εξέλιξη βραχυπρόθεσμα λόγω του ότι η Τουρκία δεν έχει υποστεί πιέσεις και δεδομένου ότι θέλει να κρατά την Κύπρο ως όμηρο για τη διεύρυνση των σχέσεών της με την Ευρώπη δεν είναι εφικτό να αναμένει κανείς μια διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης.

    "Οι διάφορες πρωτοβουλίες και όταν ακόμα είναι ειλικρινείς και όχι προσχηματικες δεν πρόκειται να αποδώσουν στο βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα που επισκοπούμε οποιαδήποτε αποτελέσματα", παρατήρησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Οσον αφορά την αμερικανική πρωτοβουλία, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι έγινε ανάλυσή της και παρατήρησε ότι "δυστυχώς δεν στρέφεται προς την ορθή κατεύθυνση".

    Ακόμη ανέφερε ότι "με τη συμμαχία Τουρκίας - Ισραήλ ο ρόλος της Τουρκίας στα όμματα του Πενταγώνου και της επίσημης αμερικανικής πλευράς έχει αναβαθμιστεί και αυτό ως ένα βαθμό εξέθρεψε την τουρκική αδιαλλαξία για να φθάσουμε στην ανοικτή πρόκληση την οποία έκανε η τουρκική κυβέρνηση και ο Ντενκτάς με τη 'νόμιμη', από τη δική τους πλευράς, προβολή της απαίτησης για δυο χωριστά κράτη και την πολύ πλαδαρή αντίδραση των Αμερικανών αρχικά".

    Οπως επεσήμανε στο σημείο αυτό ο κ. Λυσσαρίδης για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί μέτρα από αμερικανικής πλευράς και αυτό θα εκκρεμεί όσο ο ρόλος της Τουρκίας είναι τόσο αναβαθμισμένος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε εξάλλου το φόβο ότι η πρωτοβουλία του ΟΗΕ δεν θα έχει αίσιο τέρμα γιατί θα προσκρούσει στην τουρκική αδιαλλαξία.

    Οπως είπε δεν νομίζει ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή η πολιτική θέληση εκ μέρους ακόμα και του ΟΗΕ να αναλάβει την υιοθέτηση μέτρων για την Τουρκία για να την εξαναγκάσει να προσαρμοστεί προς τις δικές του αποφάσεις.

    "Το δικό μας κόμμα επιμένει ότι το κατάλληλο βήμα είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Είπε εξάλλου ότι διαπίστωση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στην οποία πρέπει, όπως τόνισε, να εστιατεί η προσοχή μας είναι η πιο ελπιδοφόρα και ότι τα προσκόμματα που τέθηκαν με τη στάση των τεσσάρων χωρών δεν θα σταθούν εμπόδιο στην τελική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "γιατί θα είναι πολύ δύσκολο όταν η Κύπρος πληροί όλα τα κριτήρια να ληφθεί απόφαση ότι αποκλείεται λόγω του ότι αδυνατεί να ασκήσει κυριαρχία σε ορισμένα εδάφη της λόγω της ξένης επέμβασης".

    Κληθείς να πει ποιές είναι οι εισηγήσεις της ΕΔΕΚ για απεμπλοκή από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό, ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής, στην πραγματική διεθνοποίηση του προβλήματος, αξιοποίηση των φίλων της Κύπρου στα διάφορα κοινοβούλια, στην περισσότερη εμπλοκή της Ρωσίας στο περιφερειακό γίγνεσθαι, στη μελέτη και αξιοποίηση των αδυναμιών της Τουρκίας, στην ανάπτυξη των σχέσεων της Κύπρου με την γύρω περιοχή και στην πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα και σε πολιτικά και οικονομικά δόγματα.

    Παρουσία στο πολιτικό σχήμα

    Οσον αφορά το θέμα της σημερινής διακυβέρνησης, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι δεν υπήρξε υπαναχώρηση στα θέματα των εθνικών εξελίξεων.

    Υπήρξε, όπως είπε, μια σταθερή πολιτική μη υπαναχωρήσεων, μια σταθερή πολιτική για τον τρόπο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ομόφωνες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου "οι οποίες τηρήθησαν".

    Ακόμη παρατήρησε ότι είχε ήδη καθιερωθεί το ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις προτού μπει η ΕΔΕΚ στο κυβερνητικό σχήμα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ακόμα ότι τα ελατήρια της ΕΔΕΚ για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα είναι "αγνά και έντιμα".

    Οσον αφορά το Υπουργείο Αμυνας όπου η ΕΔΕΚ εκπροσωπείται στην κυβέρνηση, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι εκεί καθιερώθηκαν αξιοκρατικά κριτήρια "και θα προχωρήσουμε ακόμα πιο έντονα προς αυτή τη κατεύθυνση". Ακόμη είπε ότι "θα προσπαθήσουμε να εμβολιάσουμε και άλλα τμήματα προς αυτή την κατεύθυνση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ακόμα ότι είχε και θα συνεχίσει να έχει κάποιες συνομιλίες για τα κοινωνικοοικονομικά θέματα με την κυβέρνηση, με τον Υπουργό, για αποδοχή των προτάσεων της ΕΔΕΚ για βελτίωση των κοινωνικών παροχών.

    Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αρχίσει η υλοποίηση της πρότασης της ΕΔΕΚ για έλεγχο της παραγωγικότητας των κυβερνητικών τμημάτων.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε επίσης ότι από του χρόνου ο προϋπολογισμός θα έχει μια άλλη μορφή ούτως ώστε τα έσοδα και τα έξοδα να καθορίζουν και τις οικονομικές προοπτικές της κυβέρνησης ενώ από το 1999, είπε, τα φορολογικά μέτρα θα κατατίθενται ταυτόχρονα με τους προϋπολογισμούς, πράγμα που όπως είπε "είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση".

    Οσον αφορά το θέμα της χρηστής διοίκησης, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν είναι αρκετό να πατάσσονται τα σκάνδαλα όταν αποκαλύπτονται και για αυτό η ΕΔΕΚ ετοιμάζει σειρά προτάσεων ώστε με τη διαφάνεια και τη θεσμική κατοχύρωση ορισμένων θεμάτων να αποφεύγονται στη μεγάλη τους έκταση τα σκάνδαλα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε εξάλλου τη θέση ότι ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τα παρόντα σκάνδαλα θα πρέπει να είναι αμείλικτος και όχι μόνο.

    "Εκεί που δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα πρέπει να υπάρξει η ίδια αυστηρότητα στην επιμέτρηση πολιτικών ευθυνών είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα είτε πρόκειται για τα εκκλησιαστικά πρόσωπα", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Οσον αφορά τα εκκλησιαστικά πρόσωπα, παρατήρησε ότι όταν χάσει την καλήν έξωθεν μαρτυρία ένας ιεράρχης δεν μπορεί πλέον να έχει ποίμνιο και αν ακόμα είναι αθώος.

    Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής

    Οσον αφορά το θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι του κάνει εντύπωση που αυτοί που ασκούν την κριτική για την ελλιπή λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου αρνούνται να υιοθετήσουν το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής για βελτίωση του έργου του Εθνικού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε ότι αν είχαμε τις επιτροπές εργασίας θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη πολιτική.

    "Εάν ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής είναι η τυχόν δική μου συμμετοχή σε κάποια θέση εγώ δηλώνω ότι δεν επιμένω καθόλου σε δική μου συμμετοχή σε οιονδήποτε καθοδηγητικό πόστο του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής", ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ακόμα είπε ότι εάν δεν θέλουν ούτε καθοδηγητικό πόστο θα μπορούσε να προχωρήσει η δημιουργία των επιτροπών και με τη δέσμευση του Προέδρου όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία.

    Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα

    Ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τούδε πορεία προς τη δημιουργία Σοσιολδημοκρατικού Κινήματος παρά του ότι όπως επεσήμανε εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

    Πρόσθεσε ότι "δεν είναι κάτι το οποίο επίγει", επισημαίνοντας ότι ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των εμπλεκομένων σε αυτή την προσπάθεια σημαίνει και κάποια χρονοβόρα διαδικασία.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης, ομάδα της ΕΔΕΚ έχει ετοιμάσει έγγραφα εργασίας για το θέμα και είναι βέβαιος ότι και τα άλλα κόμματα θα έχουν τις δικές τους προτάσεις "και θα εμπλακούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για να καταλήξουμε και τελικά και αναφορικά με τα οργανωτικά και αναφορικά με τα κατασταστικά αλλά κυρίως με θέματα αρχών".

    Την ερχόμενη Δευτέρα, όπως αναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτή την προσπάθεια για να γίνει η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς προχωρεί αυτό το θέμα.

    Οπως τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης επιθυμία του είναι όπως αυτά αποτελέσουν έγγραφα λαϊκής ζύμωσης για να μπορέσουν όσοι ενδιαφέρονται για τη σοσιαλδημοκρατία να εμπλακούν σε αυτό το διάλογο ακόμα και αν δεν έχουν κάποιο κομματικό αξίωμα ή δεν είναι καν δημόσια πρόσωπα.

    Οπως δήλωσε ο κ. Λυσσαρίδης, επειδή τα θέματα προς συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή είναι πολλά, αποφασίσθηκε να υπάρχει μια μόνιμη κεντρική επιτροπή που να συνεδριάζει εν συνεχεία για πολλές μέρες ειδικότερα για συζήτηση του θέματος της δημιουργίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κυπριανού - ΕΕ - Ισραήλ - Μουσιούττας

    Λάρνακα,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Διάλογο" με τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες σύνδεσαν την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, υποστήριξε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επιστρέφοντας από τη Λιθουανία όπου πήρε μέρος σε συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών,

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση "χρήσιμη", σημειώνοντας ότι τέτοιες συναντήσεις θα πραγματοποιούνται πιο συχνά, αφού "οι Βουλές και το Ευρωκοινοβούλιο θα διαδραματίσουν πολύ σοβαρό ρόλο σε ότι αφορά την τελική φαση της ένταξης των υπό ένταξη χωρών".

    "Αυτό που διαπίστωσα και από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και από τους συνεργάτες του είναι ότι το κλίμα για την Κύπρο είναι καλό", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι "σε ότι αφορά στις άλλες υποψήφιες χώρες δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα".

    Σε ότι αφορά την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσει ότι "είμαστε πιο προχωρημένοι στον οικονομικό τομέα" και ότι παρόλο που υπήρξε κάποια ύφεση σε κάποια σημεία με τον κατάλληλο συντονισμό και πολιτική η Κύπρος θα μπορέσει να καλύψει τους δείκτες του Μάαστριχτ.

    Ο κ. Κυπριανού εξήγησε παράλληλα στους συνομιλιτές του ότι στην περίπτωση της Κύπρου "η απειλή, το πιθανό εμπόδιο είναι το κυπριακό πρόβλημα".

    "Εξήγησα", είπε, "ότι είναι πραγματικά ακατανόητο να τιμωρείται ένα κράτος, να υπάρχουν μέλη της ΕΕ που να εξετάζουν καν το ενδεχόμενο να τιμωρηθεί μια υποψήφια χώρα, και ότι μια άλλη χώρα κατέχει ένα μεγάλο τμήμα του εδάφους της και τους εξήγησα τί σημαίνει εθνικό ξεκαθάρισμα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρόλο που εκείνοι που είχαν συλλάβει αρχικά την ιδέα της κοινής αγοράς της οικονομικής ευρωπαϊκής κοινότητας έβλεπαν μιαν Ευρώπη ενωμένη στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, "στην πορεία των πραγμάτων εδόθη ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό τομέα".

    "Η άποψη που εξεφράσαμε και το μήνυμα που δώσαμε είναι ότι αν η Ευρώπη κινηθεί αποκλειστικά σε βάση οικονομική, μπορεί να επιτύχει ορισμένα πράγματα προσωρινά, αλλά θα καταρρεύσει εάν δεν στηριχθεί μόνιμα και εγγυημένα πάνω στις αρχές, όπως είναι η λειτουργία της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ότι αφορά την Ευρώπη την ίδια και σε ότι αφορά την συμπεριφορά της έναντι άλλων χωρών".

    Είπε εξάλλου, ότι έγινε ανάλυση του κυπριακού προβλήματος και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ερωτηθείς για τη στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "πρέπει να αρχίσουμε διάλογο μαζί τους, να τους υποδείξουμε κάποια πράγματα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διερωτήθηκε κατά πόσον οι χώρες αυτές "επιθυμούν, νομιμοποίηση του εθνικού ξεκαθαρίσματος" και αν "αυτές είναι οι αρχές της Ευρώπης".

    "Δεν είναι αυτές οι αρχές της Ευρώπης. Επομένως, ας κάνουν το λογαριασμό τους", σημείωσε και τόνισε ότι "δεν επαιτούμε την ένταξή μας στην Ευρώπη, αλλά την απαιτούμε διότι τη δικαιούμαστε".

    "Η Κύπρος είναι Ευρώπη", είπε ο κ. Κυπριανού και ανέφερε ότι όταν ο σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ ήταν Πρωθυπουργός της χώρας του είχε πει ότι η Κύπρος είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, η οποία δεν φταίει σε τίποτα για τα όσα υποφέρει.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, στη συνάντηση στο Βίλνιους πήρε μέρος και η Μάλτα, η οποία συμμετείχε στη ίδια βάση.

    Ισραήλ - Κατασκοπεία

    Ερωτηθείς για την υπόθεση που εξετάζει η Αστυνομία εναντίον των δύο Ισραηλινών, αναφορικά με κατακοπεία σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "θα πρέπει να συνεχισθούν οι έρευνες μέχρι να διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με επιστροφή των συλληφθέντων Ισραηλινών στη χώρα τους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην Κύπρο λειτουργεί η δημοκρατία και οι αρχές του κράτους είναι υποχρεωμένες να διερευνήσουν κάθε τι για το οποίο υπάρχει υποψία ότι στρέφεται εναντίον του κράτους και της ασφάλειάς του.

    ΔΗΚΟ - Μουσιούττας

    Αναφορικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την ανανέωση της κομματικής ταυτότητας του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέα Μουσιούττα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει Δηκοϊκός υπουργός, αφού δεν μετέχει το ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι αυτό είναι θέμα της Επαρχιακής Επιτροπής. Είπε επίσης, ότι γνωρίζει πως "στην αρχή εθεωρήθη ότι όσοι έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος, ήταν αξιωματούχοι" και είπε πως ο κ. Μουσιούττας "δεν ήταν αξιωματούχος στο κόμμα, εντούτοις, ετέθη θέμα στην επαρχιακή επιτροπή" και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει τί απέγινε με το θέμα.

    Είπε ωστόσο ότι δεν είναι ενήμερος και όταν έχει τη σχετική ενημέρωση θα πραγματοποιήσει, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δημοσιογραφική διάσκεψη, ίσως το Σάββατο, για να εκφράσει τις απόψεις του κόμματος επί διαφόρων θεμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [03] Ισραηλινοί - Κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ - της Μαρίας Μάιλς)

    Γραφείο που χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν πράκτορες των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών έχει αναλάβει και την υπόθεση των δύο Ισραηλινών υπόπτων για κατασκοπεία εναντίον της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Ισραηλινός δικηγόρος, Ρούμπιν Μπαχάρ, που εργάζεται για το δικηγορικό γραφείο "Χορόβιτζ" στο Τελ Αβίβ, βρίσκόταν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο για να συνεργαστεί με τον εδώ δικηγόρο των Ισραηλινών, απεσταλμένος από τις οικογένειές τους.

    Στο μεταξύ χθες οι αρχές του Ισραήλ επέβαλαν λογοκρισία στα ΜΜΕ για την υπόθεση των δυο Ισραηλινών, κάτι που γίνεται όταν κριθεί αναγκαίο για θέματα που αφορούν την άμυνα ή την ασφάλεια του κράτους.

    Υπεύθυνος του δικηγορικού γραφείου "Χόροβιτζ" είναι είναι ο Αμνον Γκόλντενμπεργκ, τον οποίον είχε διορίσει το 1996 ο Σιμόν Πέρες για να χειριστεί υπόθεση στη Νορβηγία στην οποία εμπλέκονταν δύο πράκτορες της Μοσάντ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αθώου Μαροκινού.

    Οι πράκτορες της Μοσάντ δολοφόνησαν τον Μαροκινό σερβιτόρο όταν λανθασμένα τον εξέλαβαν για Παλαιστίνιο που ήταν αναμεμειγμένος στη δολοφονία Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου τη δεκαετία του '70.

    Εξάλλου, στη σημερινή έκδοσή της η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα "Χάρετζ" σε ανταπόκριση από την Κύπρο, γράφει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τις κυπριακές αρχές ότι οι δύο συμπατριώτες τους είναι όντως πράκτορες της Μοσάντ, που βρίσκονταν σε μυστική αποστολή στο νησί.

    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αποστολή των δύο Ισραηλινών ήταν να βεβαιωθούν ότι η κυπριακή αστυνομία δεν θα εντόπιζε ή θα παρενέβαινε στη μυστική συνάντηση κοντά στο Ζύγι.

    "Εάν οι πληροφορίες αυτές είναι ορθές, τότε η αποστολή τους φαίνεται ότι απέτυχε αφού παρόλο που οι δύο άνδρες κατάφεραν να προστατεύσουν τη συνάντηση της Μοσάντ, απέτυχαν να καταλάβουν ότι οι ίδιοι ήταν αντικείμενο παρακολούθησης από τις τοπικές αρχές", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Το δημοσίευμα, που υπογράφεται από τον Ρόνεν Μπέργκμαν, αναφέρει ότι οι δύο ενδέχεται να αφεθούν ελεύθεροι, εάν αποδειχθεί ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

    Οι δύο αναμένεται να προσαχθούν εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου είτε την Παρασκευή είτε την Κυριακή.

    Στο μεταξύ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Χρίστου, με χθεσινή επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητά όπως εγγραφεί και συζητηθεί κατά προτεραιότητα θέμα που αφορά τις ενέργειες των Ισραηλινών που υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [04] Διεθνές Τηλεπικοινωνιακό Συνέδριο - Εληξε

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου της Προπαρασκευαστικής Ομάδας Εργασίας (CPG) της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (CEPT).

    Το συνέδριο ήταν το τρίτο στη σειρά από σύνολο οκτώ συνεδρίων για την ετοιμασία Ευρωπαϊκών Κοινών Προτάσεων στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ραδιοεπικοινωνιών που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη το Μάιο του 2000.

    Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 25 χώρες μέλη της CEPT και έλαβαν μέρος ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αμερικής και διαφόρων παγκόσμιων και περιφερειακών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών.

    Από κυπριακής πλευράς στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβαναν τη διάθεση νέου φάσματος για δορυφορικές επικοινωνίες, την επέκταση του φάσματος για συστήματα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, την κατοχύρωση φάσματος για συστήματα τηλεπικοινωνιών που έχουν σχέση με αεροναυσιπλοϊα και ναυτιλία και την εναρμόνιση όλων των συσκευών μικρής εμβέλειας σε όλες τις χώρες της CEPT που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο και τις προοπτικές να συνεχίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στις τηλεπικοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου.

    Για όλα τα θέματα που συζητήθηκαν λήφθηκαν σε γενικές γραμμές ομόφωνες αποφάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] Δρουσιώτης - ΟΗΕ - Παλαιστίνιοι

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Δημήτρης Δρουσιώτης, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κύπρου προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Μιλώντας χθες στην Τέταρτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της εξέτασης του θέματος για τον Οργανισμό Ανακούφισης Παλαιστινίων Προσφύγων στην Εγγύς Ανατολή, ο κ. Δρουσιώτης χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας στο Γουάι Πλαντέισον μεταξύ των Παλαιστινίων και τον Ισραηλινών.

    Σημείωσε ότι "η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενδυνάμωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού καθώς και στην επίτευξη τελικής ειρήνης και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή".

    Ο κ. Δρουσιώτης υπογράμμισε ότι "η Κύπρος, λόγω των δικών της εμπειριών της προσφυγοποίησης και οικονομικών συμφορών, γνωρίζει να εκτιμά καθε βοήθεια που παρέχεται για ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου για δημιουργία συνθηκών κοινωνικο - οικονομικής ανάπτυξης".

    Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ είπε επίσης ότι "γνωρίζουμε καλά για το μόνιμο και αναφαίρετο δικάιωμα του ατόμου για επιστροφή στο σπίτι και στην περιουσία του, όπως προνοείται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    Εξέφρασε την εκτίμησή της Κύπρου προς τον Οργανισμό για τη συμβολή του "στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού και στη σταθερότητα στην περιοχή μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς τα 3,5 εκατομμύρια των Παλαιστινίων προσφύγων στην Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Υπουργικό - Θανατική Ποινή - Διεθνής Αμνηστία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ - της Αννας Ανδρέου)

    Νομοσχέδιο για την πλήρη εξαλειψη της θανατικής ποινής ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κύπρο, Δώρος Κακουλλής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει νομοσχέδιο το οποίο καταργεί πλήρως τη θανατική ποινή και στα ποινικά αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της πειρατείας.

    "Η απόφαση αυτή βοηθά τη χώρα μας να συμβαδίζει με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αυτά κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από άλλες διεθνείς συμβάσεις", δήλωσε ο κ. Κακουλλής.

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι παρόλο που ο Νόμος για τη θανατική ποινή ήταν ανενεργός, "υπήρχε με αποτέλεσμα να επισημαίνεται, σε διεθνή fora ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μη συμμόρφωση της Κύπρου με διεθνείς συμβάσεις που προέβλεπαν τη κατάργηση της θανατικής καταδίκης".

    Σύμφωνα με έκδοση της Διεθνούς Αμνηστίας το 1989 για την θανατική ποινή, η τελευταία εκτέλεση στην Κύπρο με βάση το Νόμο για τη θανατική ποινή έγινε στις 13 Ιουνίου του 1962.

    Ο αποικιοκρατικός Νόμος προνοούσε θανατική ποινή για εκ προμελέτης φόνο, για προδοσία και για πειρατεία με βία.

    Το 1983 ενεκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο τροποποίηση για την κατάργηση της θανατικής ποινής για εκ προμελέτης φόνο, μετά από πιέσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Με ψήφισμά της η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούσε την κατάργηση της θανατικής ποινής για ποινές που γίνονται σε καιρό ειρήνης.

    Ωστόσο, η θανατική ποινή για προδοσία και πειρατεία με βία εξακολουθεί να ισχύει μετά την τροποποίηση του 1983.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] Κλεόπα - Οτσέτι - Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος με την ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε η Πρέσβης της Κύπρου στη Ρώμη, Μύρνα Κλεόπα, σε ομιλία της στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής, Αχίλε Οτσέτο.

    Στην ομιλία της, η κ. Κλεόπα έκανε εκτενή αναφορά στην παρούσα κατάσταση στην Κύπρο και στους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε μέχρι σήμερα επίλυση του Κυπριακού, στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και το ρόλο που η ένταξη μπορεί να διαδραματίσει για την επίλυση του προβλήματος. Μίλησε επίσης για τις προοπτικές που υπάρχουν και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ιταλία.

    "Αναμένουμε ότι η ενταξιακή πορεία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού", είπε, αλλά πρόσθεσε ότι "αυτός ο "καταλυτικός ρόλος προϋποθέτει ότι η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί ελεύθερη από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και περιορισμούς".

    "Οποιαδήποτε προσπάθεια για υπόσκαψη της απόφασης της ΕΕ συνδέοντας την επίλυση του Κυπριακού με την ενταξιακή διαδικασία, θα έχει, πιστεύουμε, καταστροφικές συνέπειες και θα εξουδετερώσει τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει η ενταξιακή διαδικασία στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού", είπε.

    Επιπλέον, είπε, θα δώσει στην Τουρκία, μια τρίτη χώρα εκτός ΕΕ, δικαίωμα βέτο για αποφάσεις της ΕΕ.

    Η κ. Κλεόπα ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της ώστε η λύση του Κυπριακού να επιτευθχεί πριν από τη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Παράλληλα, επανέλαβε την πρόσκληση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη προς τους Τ/Κ να συμμετάσχουν στην ομάδα της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Εκφράζοντας προς την κ. Κλεόπα τις ευχαριστίες του για την παρουσίαση των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο κ. Οτσέτι είπε ότι η "Ιταλία και ιδιαίτερα η Επιτροπή, παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Κύπρο".

    "Υποστηρίζουμε την ενότητα της χώρας και την κυριαρχία της", είπε, και πρόσθεσε ότι "πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά παράλληλα η μη επίλυση του προβλήματος δεν πρέπει να προδικάσει την ένταξη της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 November 1998 - 18:46:41 UTC